PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Spacer Zoomu do D90

marslot
21-03-2012, 19:46
Witam proszę o radę w doborze spacer zoomu: mam do wyboru 3 obiektywy. Chciałbym zaczerpnąć waszej rady który byście polecili do D90

1. TAMRON 18-270 3.5-6.3 PZD VC
2. Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM
3. Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6 ED VR II

aikidudi
21-03-2012, 19:50
co jest tematem zdjęć?
Bez wzgledu na temat pewnie N wygra ;)

Pierre
21-03-2012, 19:53
Pozycja nr 3 zdecydowanie

marslot
21-03-2012, 20:01
Głównie plener przyroda, krajobraz czasem portret.

nokinnikon
21-03-2012, 20:09
Pozycja nr 3 zdecydowanie Tak jest

bogdi64
21-03-2012, 20:15
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=108344
i też proponuję poz 3

JacekCz
22-03-2012, 00:44
Ja na spacery z D80 biorę Nikkora 28-105/3.5-4.5. Jaśniejszy, ostrzejszy, tańszy. Troszkę może braknąć szerokości.

krzysiozboj
22-03-2012, 09:19
Jak nie masz innych szkieł i określoną kwotę do wydania to ja wolałbym 18-105 lub 18-70 i którąś ze stałek 35-50-85/1.8. Na spacerach jakoś nigdy wąskiego kata mi nie brakowało przy 105mm (zwierzaków nie pstrykam) a w portrecie czy w zdjeciach gdzie będziesz chciał mieć dobrą separację tła to ciemnawy zoom do jasnej stałki sie nie zbliży.

ratg
22-03-2012, 12:20
"3" mam Nikkora 18-200 tylko VR I i daje rade na spacerach.

karolt
22-03-2012, 20:51
18-105 odpada, bo w porównaniu z 18-70 czy 18-200 to nie jest nic ciekawego.
Bierz 18-200, o ile 18-70 Ci nie wystarczy (jest krótszy, ale lepszy optycznie). Oba mają szybki AF i niezłą jakość wykonania, w przeciwieństwie do reszty swoich braci (nie licząc 17-55/2.8, wiadomo).

krzysiozboj
22-03-2012, 22:19
Bierz 18-200, o ile 18-70 Ci nie wystarczy (jest krótszy, ale lepszy optycznie). Oba mają szybki AF i niezłą jakość wykonania, w przeciwieństwie do reszty swoich braci (nie licząc 17-55/2.8, wiadomo).

W porównaniu do 18-70 można kupić nowe lub w idealnym stanie dopiero co z kita od kogoś na gwarancji plus VR a w porównaniu do 18-200 to zupełnie inna cena, różnica pozwala kupić fajną stałkę o ile dobrze liczę i o tym piszę.

D7100
26-03-2012, 16:33
Ja osobiście brałbym albo taniego 18-105 VR lub poczekał na (ceny) 18-300 VR, który własnie wszedł na rynek.

kzkzg
27-03-2012, 14:23

Człowieku nudny sie stajesz. Ile można czytać w kółko ze 18-105 to porażka a jedynym słusznym wyborem jest 18-70 albo 18-200. Odpuść, bo takie rady są nikomu niepotrzebne.

pil74
27-03-2012, 14:30
Również polecam N18-200VR. Ze wszystkich obiektywów, które miałem ten najdłużej gościł w mojej torbie.
Przez ten czas nigdy z nim najmniejszych problemów nie miałem. Jakościowo obrazek też był akceptowalny, a uniwersalność świetna.
Miałem i z czystym sumieniem mogę go polecić.

Jackylhyde
27-03-2012, 15:48
a ja poprę krzysiozbója, który nieśmiało wspomniało stałce. Pewnie zostanę zlinczowany ale nie rozumiem spacerzoomów. Rozdzielczość, duże GO, i ciemnica degradują taki zestaw do poziomu dobrego kompakta. Tyle że cięzszego, nieporęcznego i kształtu porozbijanej cegły. Taka 35mm/1,8 daje śliczny obrazek, dobrej jakości, umożliwia separację tła dla szerszych portretów a jasność powoduje, że dajemy radę ciemniejszych warunkach. Szerszy kąt ktoś chce? Po co? Na upartego panoramę można z ręki strzelić a software przynajmniej 3 środkowe klatki złoży. Tele? Naprawdę? Wiewiórka na drzewie ze spaceru to naprawdę coś wartego uwiecznienia? Wiewiórka?....naprawdę?....drzewie? a może skompresowany perspektywicznie pagórek za miastem? Proszę......

Sin
27-03-2012, 19:15
Pewnie zostanę zlinczowany ale nie rozumiem spacerzoomów. Rozdzielczość, duże GO, i ciemnica degradują taki zestaw do poziomu dobrego kompakta. Tyle że cięzszego, nieporęcznego i kształtu porozbijanej cegły.

To tylko swiadczy o tym jak male pojecie masz o aparatach kompaktowych, scislej mowiac - mocno je przeceniasz. Nie ten AF, matryca nie tej wielkosci (co bezposrednio determinuje GO i poziom szumow).

Greg77
27-03-2012, 19:22
Ale temat......hehe! Pod humor podpiac, jeden wiekszy znawca kitow od drugiego:D
Autor nie pytal o 18-70 ani o 18-105 tylko o dlugie spacerzoomy.......osobiscie bym unikal takich obiektywow, choc podobno ten Nikkor jest znosny o czym wspomniano.

pil74
27-03-2012, 19:24
Poniżej pstryk D90+N18-200VR
W aparacie wyostrzenie ustawione na 5 albo 6, kontrast i saturacja bez podkręcania.
Zdjęcie prosto z puchy bez męczenia go softem jedynie wyostrzone po zmniejszeniu rozdzielczości.
Do wywoływania na papierze ostrości nie zwiększałem wcale, wywołane zdjęcia prezentują się całkiem dobrze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/705/dsc3720m.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/804/dsc2666m.jpg/)

Jackylhyde
27-03-2012, 23:27
To tylko swiadczy o tym jak male pojecie masz o aparatach kompaktowych, scislej mowiac - mocno je przeceniasz. Nie ten AF, matryca nie tej wielkosci (co bezposrednio determinuje GO i poziom szumow).

Marny z ciebie analityk generalizujący wnioski oparte na szczupłych przesłankach. Ale twoja sprawa.

Chciałem zwrócić uwagę autora wątku na istnienie zadowolonych ludzi ze stałkami na spacerach i by wział to pod uwagę. Jak ma okazję pożyczyć, poobcować z 35'tką na wyprawach, wydarzeniach, spacerach z panną, na ulicy itd... to niech spróbuje. Albo poogląda sample takowych. Oprócz oczywistych zalet stałka często wpływa na jakość kadrów, ciekawość tematów a długi spacerzoom często (ale oczywiście nie zawsze) niestety sprowadza się do armaty na wróble i generatora tysiąca pstryków. Chyba, że ten temat już dawno rozważył. Tyle. Cześć.

krzysiozboj
27-03-2012, 23:37
Ale temat......hehe! Pod humor podpiac, jeden wiekszy znawca kitow od drugiego:D
Autor nie pytal o 18-70 ani o 18-105 tylko o dlugie spacerzoomy.......osobiscie bym unikal takich obiektywow, choc podobno ten Nikkor jest znosny o czym wspomniano.

Też znawca i doradca, skory Ty zwracasz innym uwagę na to o co autor pyta to nieśmiało zwrócę uwagę iż nie pyta także o Twoje osobiste preferencje.

bogdi64
27-03-2012, 23:59

mam komplet stałek i ...18-200, którego nie unikam, a właśnie jest uzupełnieniem i dlatego polecam

Sin
28-03-2012, 22:30
Marny z ciebie analityk generalizujący wnioski oparte na szczupłych przesłankach. Ale twoja sprawa.
To byly w tamtej wypowiedzi jakies zawoalowane przeslanki? Bez szukania piatego dna i w skrocie - postawiles znak rownosci miedzy lustrem z obiektywem zakresu 18-2xx a dobrym kompaktem. W jakim aspekcie? Rozdzielczosci ukladu optyka-matryca? Abberacji szkla? Znieksztalcen? Szybkosci dzialania? Sprawnosci AF? Wygody oblsugi? Czasu dzialania? Ja mialem dobre kompakty, co daje mi punkt odniesienia dla takich porownan, a Ty chyba nie (myle sie?), sam generalizujesz i za przeproszeniem wypisujesz *******y (a przynajmniej nieprawde).

Jackylhyde
29-03-2012, 09:42
To było do wnioskowania jakie mam pojęcie o kompaktach. Ale nie o tym mowa. Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje czy wartość pstryków ze spacerów warta jest noszenia cegły. Ja nie mówię by zamieniać na kompakt tylko daję sygnał autorowi wątku (BYĆ MOŻE!!! początkującemu) by rozważył stałkę. Matko Boska...ludzie dalmierzami ze stałką robią całe reportaże streetowe godne wielokrotnych publikacji. Dlatego nie rozumiem noszenia tak nieporęcznego sprzetu do takich celów. Poza tym przez takie coś mamy na ulicach takich początkujących z zoomami pstrykających cokolwiek bez zastanowienia (a mam przed oczami dziewczę jakie wczoraj zaobserwowałem na deptkaku wracajac z pracy). Zoomują bez opamietania, szukania kadru, robiąc zdjącia z kompaktowa głębią ostrości. Przecież i tak wiekszość z nich sprzeda ten zoom...ze stratą. I tak od lat wychowujecie w ten sposób poczatkujących zamiast od razu starać się ich ukierunkować. Uwazam, ze zoom jest dobry dla świadomego fotografa. Wy nimi jesteście i dobrze go wykorzystacie (pill77-świetna fota dzieciaka!). Poczatkujacy nie.
A jezeli i te argumenty nic dla nikogo nie znaczą to proszę przynajmniej wziać pod uwagę, ze pytajacy ma chyba prawo poznać preferencje ogółu (skoro pyta). Jest kilkanaście postów o zoomach i jeden, dwa o stałkach. Myślę ze to dobra proporcja. I tak przecież wybierze któryś zoom proponowany przez Was.

P.S. Przepraszam autora wątku, jeżeli okazuje się że to nie o nim mowa :) Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :)

nokinnikon
29-03-2012, 18:47
To było do wnioskowania jakie mam pojęcie o kompaktach. Ale nie o tym mowa. Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje czy wartość pstryków ze spacerów warta jest noszenia cegły. Ja nie mówię by zamieniać na kompakt tylko daję sygnał autorowi wątku (BYĆ MOŻE!!! początkującemu) by rozważył stałkę. Matko Boska...ludzie dalmierzami ze stałką robią całe reportaże streetowe godne wielokrotnych publikacji. Dlatego nie rozumiem noszenia tak nieporęcznego sprzetu do takich celów. Poza tym przez takie coś mamy na ulicach takich początkujących z zoomami pstrykających cokolwiek bez zastanowienia (a mam przed oczami dziewczę jakie wczoraj zaobserwowałem na deptkaku wracajac z pracy). Zoomują bez opamietania, szukania kadru, robiąc zdjącia z kompaktowa głębią ostrości. Przecież i tak wiekszość z nich sprzeda ten zoom...ze stratą. I tak od lat wychowujecie w ten sposób poczatkujących zamiast od razu starać się ich ukierunkować. Uwazam, ze zoom jest dobry dla świadomego fotografa. Wy nimi jesteście i dobrze go wykorzystacie (pill77-świetna fota dzieciaka!). Poczatkujacy nie.
A jezeli i te argumenty nic dla nikogo nie znaczą to proszę przynajmniej wziać pod uwagę, ze pytajacy ma chyba prawo poznać preferencje ogółu (skoro pyta). Jest kilkanaście postów o zoomach i jeden, dwa o stałkach. Myślę ze to dobra proporcja. I tak przecież wybierze któryś zoom proponowany przez Was.

P.S. Przepraszam autora wątku, jeżeli okazuje się że to nie o nim mowa :) Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :) Czy pisałbyś o zoomach gdyby ktoś zatytułował post "Jaka stałka do D90 ?" Zawsze na forum znajdzie się ktoś, kto na siłę musi płynąć pod prąd. Jak jest wątek "Tylko zdjęcia" to od razu znajdują się komentatorzy. Ty też należysz do tych "na przekór" A odnośnie tematu ja polecam N 18-200 Obiektyw daje dobry obrazek, i możliwość fotografowania wszystkiego co można na spacerze dostrzec (i szeroko i wąsko i blisko i daleko)

Jackylhyde
29-03-2012, 20:32
no oczywiście. Zapomniałem, ze latanie za resztą much jest jednak lepsze. Wybacz, że wraz innymi nieświadomymi niechcący zabałaganiłem ruch na świetlistej drodze wiodącej do uporządkowanego świata. HAIL.

brzezior
30-03-2012, 08:07
Od ponad 3 lat używam Nikkora 18-200. Teraz z D90, wcześniej z D80. Pomimo, że mam dobry, jasny zoom, chętnie używam tego Nikkora. Daje bardzo dobrą jakość obrazka - dobra ostrość i jakość obrazu. Jest szybki i celny - jeśli chodzi o AF.
Gdyby mi się potłukł - kupiłbym drugi taki, ewentualnie w nowszej wersji.
Polecam i pozdrawiam

dezerter_27
30-03-2012, 14:39
witam
mam nikona d40 + 18-200 vrII - powiem ci że na spacery to dobra sprawa

nokinnikon
30-03-2012, 19:07
no oczywiście. Zapomniałem, ze latanie za resztą much jest jednak lepsze. Wybacz, że wraz innymi nieświadomymi niechcący zabałaganiłem ruch na świetlistej drodze wiodącej do uporządkowanego świata. HAIL.No to jaki spacer zoom do D90? Czy nie rozumiesz pytania ? Sarkazm w Twoim poście świadczy, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi w której chodzi o to aby odpowiadać na zadane pytania. I jeszcze raz podkreślę bo chyba nie rozumiesz.W tym pście nie piszemy o stałkach

pil74
30-03-2012, 19:24
Jak to zazwyczaj bywa na tym forum, OT musi być i basta, i jakiś tam był na temat stałek. Rozpamiętywanie teraz na ten temat przez następne x postów nie ma sensu.
Wracając do tematu to na obecną chwilę N18-200VR wydaje się bardzo dobrą propozycją z dobrym stosunkiem jakości obrazka do uniwersalności. Używki w bardzo dobrym stanie można kupić w sensownej cenie.
Na horyzoncie też pojawił się N18-300VR i jeżeli czas nie nagli oraz będzie odpowiednia kasa to może warto poczekać.
Osobiście bym go nie skreślał z powodu jego dużego zakresu. Nikon przećwiczył już coś podobnego na 28-300 i to na FX z wynikiem całkiem dobrym , więc i tu nie powinno być jakiś niespodzianek z jakością. Jedynie z ceną :)

slavec
30-03-2012, 22:03
a gdybyś pomyślał o Tamronie to mam zestaw sklepowy, prawie nie śmigany (ze 3x podpięty) za 1300zł z filtrem gratis, a i dodatkowo oryginalna tamronowska torba na body +18-270 !

pozdrawiam:
Sławek.

krzysiozboj
30-03-2012, 22:35
Jak to zazwyczaj bywa na tym forum, OT musi być i basta, i jakiś tam był na temat stałek. ....

Ci co chwilkę zabawki mają to jakoś sobie dochodzili (lub ciągle dochodzą) do jakiegoś optimum dla siebie, zaczynający nawet jeśli sobie robi jakieś założenia to nie zawsze muszą być trafne. Ja sam jak zaczynałem to założyłem sobie jak najlepszy zoom i żadnych innych bzdetów, ma być dobrze i uniwersalnie, koniec kropka. Naczytałem się o stałkach i gdzieś podskórnie w końcu dopuściłem możliwość kupna jakiejś stałki, stwierdziłem że kupi się tani kit a za jakiś czas zobaczy. I o ile kiedyś byłem napalony na jedno z 16-85, 18-200 to dzisiaj z jakiegoś zooma bym nie rezygnował ale pokusy mam inne niż nieco lepszy zoom niż kit, musiałby być sporo jaśniejszy niż to co mam.

Więc można krótko podać który z wymienionych albo na podstawie własnych przejść sugerować coś innego, zoom uzupełniony jakimiś stałkami akurat chyba jest bardzo popularny.

Jackylhyde
30-03-2012, 23:06
No to jaki spacer zoom do D90? Czy nie rozumiesz pytania ? Sarkazm w Twoim poście świadczy, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi w której chodzi o to aby odpowiadać na zadane pytania. I jeszcze raz podkreślę bo chyba nie rozumiesz.W tym pście nie piszemy o stałkach

Zaczynam podejrzewać że prostota jaką chcesz się kierować niebywale Cię ogranicza. Dlaczego uważasz, że zadający pytanie lub przychodzący z problemem zawsze precyzyjnie określi o co mu chodzi?
Na wszelki wypadek posłużę się przykładem, który tuszę, pobudzi Twoja wyobraźnię.
Jestem farmaceutą więc szybki przykład:

-Dzień dobry, poproszę jakieś witaminy. Najlepiej jakieś do łykania, żeby raz dziennie było.
-Dzień dobry. No to może te ....<nazwa>... Ale jeszcze tak się spytam-do czego pani te witaminy?
-aaa...na wzmocnienie
-poker face ale witaminy nie wzmacniają.
-nie? myślałam, że mi pomogą. Czuję się osłabiona i już mnie coś łapie. Więc chciałam kupić te witaminy.
-witaminami to można sobie co najwyżej w pchełki pograć. Na taką sytuację polecam ...<nazwa>....

tydzień później babka mi przychodzi i mówi, że super pomogło.

Rozumiesz? Ty byś dał babce te witaminy.
Dlatego nie podoba mi się twoja wizja forum i szczerze mówiąc wisi mi twoje komenderowanie, co możemy pisać w tym wątku. Od tego jest moderator a nie Ty. Jeżeli komuś chce się pomóc to stara się namalować jak najszerszy obraz sytuacji. Nawet jeżeli 90% taka informacja się nie przyda to 10% może uratować tyłek a przynajmniej portfel w kieszeni na nim. OT nie są przez to, że jakiś frustrat chce iść pod prąd tylko dlatego, że ktoś chce zwrócić na coś uwagę, poszerzyć temat, uważa, ze coś zostało potraktowane powierzchownie.

A piszę to właśnie z tego powodu, że przed kilku laty nikt mi nie zwrócił w ten sposób uwagi kiedy podniecony po forumowych dywagacjach nabywałem (wówczas do canona 450d) tamrona 28-75/2,8.

cz4rnuch
31-03-2012, 01:17
Szersze spojrzenie zawsze się przyda, szczególnie jeśli mówimy o z natury kreatywnym hobby jakim jest fotografia, jednak nic na siłę. Autor postu pytał o spacer zooma wiec najprościej przyjąć ze tego właśnie potrzebuje zamiast zakładać że jest idiotą lub nie wie czego chce. Ciągnąc dalej porównanie aptekarskie: gdy przychodzę do apteki i proszę farmaceutę konkretnie o witaminę c to nikt ze mną nie dyskutuje, wypytuje o zdrowie i upewnia się czy aby o to mi chodziło tylko spełnia moją prośbę. Zeby była jasność to nikogo nie knebluję, nie sądzę również że straszna rzecz się wydarzyła bo zaproponowałeś stałkę, ale jeśli przyjmiemy że wszystko wolno to zrobi się po prostu bałagan. Ktoś zapyta o coś szerszego i posypią się dobre rady jaki to 70-200 jest wspaniały, że nie ma nic lepszego nad obiektywy makro, na koniec ktoś przyatakuje tiltem i pozamiata. Trochę oczywiście przesadzam, ale stawiając sie na miejscu zakładającego wątek na konkretne pytanie chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź. W tym wypadku nie mogę polecić nic konkretnego ale z rezerwą podchodziłbym do tego konkretnego modelu tamrona, miałem okazję pomacać i nie przypadł mi do gustu ani optycznie, ani nie powaliła mnie jakość wykonania. Pozdrawiam.