PDA

Zobacz pełną wersję : Coś podobnego do SB-400

grissley
21-03-2012, 17:16
Istnieje jakaś lampa podobna (rozmiarem) do SB-400, która dodatkowo miałaby głowicę obracaną w poziomie, zwykły TTL (oprócz i-TTL) i do tego jeszcze tryb manualny (z regulacją siły błysku)? A może jeszcze FP i czerwone wspomaganie AF?
Ewentualnie jakąś część z tych cech ;)

digitaltee
21-03-2012, 18:01
chyba ciężko będzie znaleźć coś takiego...
ale może taki Sunpak PF30X (http://fripers.pl/product_info.php/info/p872_Sunpak-PF30X-do-Nikon.html) nie masz manuala, ale chociaż korektę EV na samej lampie, czerwoną diodę wspomagającą no i kręci się... co prawda w pionie... ale czemu chcesz akurat w poziomie w sumie? Zwykle dobrze się odbija od sufitu (jeśli fotografujesz w pomieszczeniu)

Chawison
21-03-2012, 19:33
Istnieje jakaś lampa podobna (rozmiarem) do SB-400, która dodatkowo miałaby głowicę obracaną w poziomie, zwykły TTL (oprócz i-TTL) i do tego jeszcze tryb manualny (z regulacją siły błysku)? A może jeszcze FP i czerwone wspomaganie AF?

witaj
zobacz sobie yongnuo serii 4 ..
czyli
yn-465
yn-467
yn-468 II

pzdr.
adam

grissley
21-03-2012, 19:43
No ale te Yongnuo są duże (albo inaczej - "normalne" - a ja szukam czegoś małego). Sunpak też jest sporawy. Najbardziej zbliżony wymiarami do SB-400 jest Metz 24, ale i tak sporo większy ;) Metz ma też wspomaganie AF, za to brak manuala i FP. O obrocie w poziomie chyba w tej klasie i tak muszę zapomnieć :(

marszull
22-03-2012, 00:06
jeszcze mniejsza jest sunpak 2000 Ma ittl, korekcje blysku 1, 0,5, 0, 0,5, 1, kat 90 i dyfuzor

grissley
22-03-2012, 00:26
Sunpak nie ma "zwykłego" TTL, więc odpada. To jest warunek sine-qua-non.
SB-400 też zwykłego TTL nie ma.
Chyba nie ma alternatywy dla Metza 24...

marszull
22-03-2012, 01:26
a to przepraszam nie zrozumialem ze to warunek konieczny ;)
to faktycznie chyba nie ma alternatywy
sa jeszcze dwie stare sabiny sb-27 i sb-30 ale na pewno bez ittla (nie wiem jak z ttl) i do dostania tylko ebay

grissley
22-03-2012, 01:36
sabina sb30 jest fantastyczna, ale z kolei właśnie tego iTTLa nie ma.
Chcę małą lampę która ma i iTTL i TTL.
Najmniejsza ze znalezionych to Metz 24 AF-1 digital, kolejna (ale już zauważalnie większa) to Sunpak PF30X.
I chyba na Metza będę się nastawiał, bo przy tej cenie (2.5 stówki za nową) jakoś może przeboleję brak paru opcji.

puciek
22-03-2012, 08:24
Jest sunpak PZ40X-NEi (nie pomyl z NE bez literki i) On posiada iTTL i D-TTL oraz manual. Nie ma tylko obrotowego palnika w poziomie.

grissley
22-03-2012, 12:52
Ciekawy ten sunpak, ale chyba już za duży: 63x93x90mm. Metz 24 AF-1 to 65x98x54mm, a Nikon SB400: 66x80x56mm.
Mój obecny "wszystkomający" (oprócz iTTL) Metz 40mz3i to 83x82x123mm i solidne pół kilo wagi (licząc z bateriami) - bardzo rzadko chce mi się go ze sobą targać. Potrzebuję czegoś wyraźnie bardziej kompaktowego, na 2 paluszki, żeby można to było wrzucić gdziekolwiek i żeby nie zmieniało zbyt mocno wyważenia aparatu.
Do jakichś poważniejszych zastosowań zagrypię aparat i założę 40tkę, a lampka mała ma być "na wszelki wypadek", duużo mniejsza i lżejsza, do częstego zabierania z sobą i zakładania na body bez gripa.
SB400 rozmiarowo jest idealna, ale ten brak TTL i brak wspomagania AF to lipa :(

Przejrzałem już sobie oferty Tumax'a, Sigmy, Sunpak, Nikon, Nissin, Youngnuo, Metz.
Chyba nic sensowniejszego od Metz'a 24ki nie znajdę, ale jeśli pominąłem jeszcze jakiegoś sensownego producenta lamp, to dajcie znać ;)

JacekCz
22-03-2012, 15:16

Część cech ;) ma SB-27:
pewnego rodzaju rozwiązanie zamiast pochylania, manual chyba w czterech albo pięciu stopniach, tryb A (raczej kiepsko używalny z rozpraszaniem) i TTL, AF
Jako mebel dość podobna do SB-400. Bardzo płaska i wrzucam ją "na wszelki wypadek" do analogowej torby.

Nie ma FP nawet na analogach, i nie ma iTTL. Przez oszczędność miejsca na panelu, ma specyficzną ergonomię.

PS. Mowa o lampie tylko używanej, nie jest produkowana.

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB27/

żeby posiadały zarówno TTL oraz iTTL to chyba tylko w Metzu ;)

grissley
22-03-2012, 16:32
Jest jakaś stronka, gdzie były by opisy wszystkich (także historycznych) modeli Metza? O Sabinach jest np na mir.com.my, o metzach nie mogę znaleźć. Może jakiś starszy model byłby ciekawy.

JacekCz
22-03-2012, 20:39
Jest jakaś stronka, gdzie były by opisy wszystkich (także historycznych) modeli Metza? O Sabinach jest np na mir.com.my, o metzach nie mogę znaleźć. Może jakiś starszy model byłby ciekawy.

Wiesz, Sabin było ok 10 góra 15, a ile Metzów? Przypuszczam, że o SCA gdzieś jakieś "kluby" by były, bo to profesjonalne serie i w jakimś sensie kultowe - o dedykowanych podejrzewam będzie ciężko. Zmienność modeli SCA jest niska, kontynuują dobre pomysły z przeszłości, można wstępnie przyjąć że instrukcja do nowszego w danej linii jest wysoko użyteczna dla starszego (np 40MZ-2 nie spotkałem, ale do minimalnie nowszych braciszków są na http://www.metz.de/en/flash-units.html).

Aha, jak szukasz kompaktowych rozmiarów, SCA obawiam się nie dla Ciebie.