PDA

Zobacz pełną wersję : Architektura w ps

SZAKALLO
03-03-2007, 01:45
Pomuzcie koledzy bo troska mnie gnebi.(przepraszam nie mam polskiej czcionki)
Kiedy fotografuje np katedre z dolu to wiadomo jaki mam efekt (trapezowaty) i co z tym terar w PS zeby rozszezyc gore a zwezic dol.

bukowy dziad
03-03-2007, 01:50
zaznaczasz interesujacy obszar prostakatnie (caly kadr ctrl+A) dajesz przeksztalcenie swobodne/freedom transform/ctrl+T i przeciagasz poszczegolne rogi ramki (w tym przypadku glownie gorne) przytrzymujac ctrl. mozesz sobie pomagac ew. liniami pomocniczymi narysowanymi miarką.
pozdr
adam

bombel
03-03-2007, 03:11
Opis z obrazkiem. (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=162762#post162762)

yanoosh
03-03-2007, 08:56
Od wersji CS2 istnieje dedykowane do tego typu zadań narzędzie: Korekcja biektywu (Filtry>Zniekształcenie>Korekcja obiektywu)

JK
03-03-2007, 09:40
zaznaczasz interesujacy obszar prostakatnie (caly kadr ctrl+A) dajesz przeksztalcenie swobodne/freedom transform/ctrl+T i przeciagasz poszczegolne rogi ramki (w tym przypadku glownie gorne) przytrzymujac ctrl. mozesz sobie pomagac ew. liniami pomocniczymi narysowanymi miarką.
pozdr
adam

Tylko jedna uwaga. Jeśli przeciągasz punkty górne, to PS, Corel, GIMP, czy co tam jeszcze innego zastosujesz, musi górną część obrazka samodzielnie "wymyśleć" - narysować coś, czego nie ma na zdjęciu. Na górze brakuje pikseli i trzeba je dorobić w drodze interpolacji. Zdecydowanie lepszy efekt da modyfikacja dolnych punktów, bo wtedy soft nie będzie musiał "wymyslać" jak powinien wyglądać obrazek, a jedynie zastosuje procedurę podobną do tej, stosowanej przy zmniejszaniu zdjęcia. Można powiedzieć, że najlepsze efekty daje prostowanie połączone z jednoczesnym zmniejszaniem. Trzeba też pamiętać o tym, że prostowanie najlepiej robić przed obróbką, a już na pewno przed zmniejszeniem zdjęcia. Tak przekształcone zdjęcie będzie wyglądało dużo lepiej, niż to z "rozciąganą" górą.

SZAKALLO
03-03-2007, 13:17
wielkie dzieki to wsumie nie jest takie trudne tylko brakowalo mi tylko CTR i sie kreci kazdym bokiem z osobna.
Jeszcze raz dziekuje.