Zobacz pełną wersję : Nikon d40 + lampa błyskowa
studiofocus
20-03-2012, 01:35
No więc sprawa wygląda następująco, w końcu przesiadłem się z długo eksploatowanego d40 na 5d mark II.
Ku mej uciesze bakcyla zaczęła podłapywać młodsza siostra, która zaczęła coraz bardziej interesować się fotografią.
Z racji tego, że d40 leży w szafie i się kurzy będzie w prezencie dla niej ( w sam raz do ćwiczeń na start).
I tu zastanawiam się również nad kupnem lampy, tylko nie wiem na co się zdecydować.
Czy opłaca się zainwestować w sb-600 lub sb-800? Żeby nie była to inwestycja pokroju chromowane felgi 20'calowe do fiata 125p ;) A może coś innego zaproponujecie? Z góry dziękuję za pomoc ;)
wydaje mi się że NISSIN Di622 MkII będzie wystarczający do nauki...
maciek_apocaliptic
21-03-2012, 15:01
d40 z lampą zewnętrzną wygląda komicznie a i chwyt staje się mniej pewny, także zastanowiłbym się nad dokupieniem gripa nawet jeśli pionowy spust miałby nie działać.
studiofocus
21-03-2012, 15:15
Ten Nissin wyżej proponowany na trybie auto będzie działał czy tylko manualnie?
SB-400 do D40 powinna być wystarczająca dla początkującego fotografa. Poza obracanym palnikiem nie ma żadnych ustawień, jest mała lekka. Używaną mozna kupić na allegro za niedużą kwotę i potem ewentualnie sprzedać nawet nic na tym nie tracąc. Te lampki używane przeważnie nie mają dużego przebiegu (jak SB600-900) bo profesjonalistów raczej one nie interesują.
d40 z lampą zewnętrzną wygląda komicznie (...).
To jakaś nowa religia?
d40 z lampą zewnętrzną wygląda komicznie ...
Tak... To zdecydowanie jest argument przeciw zewnętrznej lampie.
studiofocus
21-03-2012, 16:33
SB-400 do D40 powinna być wystarczająca dla początkującego fotografa. Poza obracanym palnikiem nie ma żadnych ustawień, jest mała lekka. Używaną mozna kupić na allegro za niedużą kwotę i potem ewentualnie sprzedać nawet nic na tym nie tracąc. Te lampki używane przeważnie nie mają dużego przebiegu (jak SB600-900) bo profesjonalistów raczej one nie interesują.
Wolałbym jednak coś lepszego, jak załapie o co chodzi wymieni się aparat na lepszy.
maciek_apocaliptic
21-03-2012, 16:53
Tak... To zdecydowanie jest argument przeciw zewnętrznej lampie.
To jest moje spostrzeżenie o delikatnym zabarwieniu humorystycznym, więc proszę bez napinki.
Sam kiedyś miałem d40 i przy okazji podpiąłem do niego N75-300 + któraś ze starszych SB (nie pamiętam już która) i nie było tego jak utrzymać w dłoni a i wyglądało tak jakby to d40 było podpięte do lampy i szkła a nie na odwrót.
Przepraszam za offtop.
Wolałbym jednak coś lepszego, jak załapie o co chodzi wymieni się aparat na lepszy.
To kup nissina di622 mk II. Cena jest przyzwoita a możliwości całkiem spore. Dla amatora wystarczy na dłuuugo.
Całkiem niezły na amatorskie zastosowania jest też Metz 44 AF1. Cena też jest do zaakceptowania.
A co do gripa to warto. bardziej ze względów ergonomicznych (zwłaszcza z założoną lampą) niż estetycznych. To że D40 z zewn. lampą wygląda komicznie to kwestia gustu, niektórym może się nie podobać, no ale cóż - ich problem.
Wronaavd
22-03-2012, 00:06
Polecam SB-600. Majątku nie kosztuje, a i D40 chyba CLS wspiera wbudowaną lampą, więc daje to spore możliwości :)
Polecam SB-600. Majątku nie kosztuje, a i D40 chyba CLS wspiera wbudowaną lampą, więc daje to spore możliwości :)
D40 niestety nie ma CLS
militarius
22-03-2012, 10:54
Ja miałem D60 (taki sam rozmiarowo) z gripem Ownuser + SB600 i bardzo sobie chwaliłem ergonomię :) Także polecam sabinkę i grip.
Wronaavd
22-03-2012, 16:05
D40 niestety nie ma CLS
Fakt, dawno swoją D40 sprzedałem i zapominałem, a wydawało mi się, że wspiera... Także niestety - tylko z lampą z trybem Commander - wtedy ok. Tak czy siak - D40 może i śmiesznie wygląda z większą lampą, ale wcale nie jest tak niewygodnie jakby się mogło wydawać :)
Jacenty Z.
23-03-2012, 00:52
d40 z lampą zewnętrzną wygląda komicznie a i chwyt staje się mniej pewny, także zastanowiłbym się nad dokupieniem gripa nawet jeśli pionowy spust miałby nie działać.
Oj tam, jak ktoś się przyzwyczai do targania dwukilowego grzmota z gripem i pełną klatką to zaraz "komicznie" i "chwyt mniej pewny";) Normalnie jest. Poza tym dokręcanie gripów czy czegokolwiek innego (w tym lamp) skutecznie niweluje jedną z głównych zalet tego aparatu, jaką jest jego umiarkowana (jak na lustrzankę) wielkość.
SB-400 w zasadzie mogłaby wystarczyć - jeżeli Twojej siostrze spodoba się błyskanie, może jej jednak w końcu przeszkadzać brak możliwości obracania tej lampy na bok i do tyłu - z kolei gdy pójdzie w makro lub krajobrazy albo nabierze awersji do noszenia lampy, wtedy i SB-400 może leżeć i się kurzyć.
Wronaavd
23-03-2012, 12:03
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Proponowałbym SB-600. Tanio, solidnie, spore możliwości... Swoją drogą - nigdy na własne oczy nie widziałem D40 z gripem ;) Na zdjęciach wygląda "specyficznie", ciekawe jak to się trzyma... Ja zawsze doceniałem gabaryty D40 dopóki jej nie sprzedałem... A właśnie SB-600 do niej podpinałem i byłem zadowolony. Co więcej - po zmianie body na D90 a potem na D700 nadal mam SB-600 i używam...
studiofocus
23-03-2012, 12:20
Doszedłem do innego wniosku, zakupię Canona 600d, siostra będzie miała lepszy sprzęt na start, który wystarczy jej na dłużej a ja będę mógł oszczędzić matrycę 5d mark II i filmować wyżej wspomnianym ;) 580 EX II już jest, więc będzie wędrowała od aparatu do aparatu ;)
Wronaavd
23-03-2012, 12:49
Ciekawy wniosek... Masz D40, które chcesz oddać i do tego dorzucić jakąś lampkę... A w końcu pojawia się Canon 600d... Jak widać pomysły mogą się zmieniać :>
No i niestety będzie o jedną użytkowniczkę nikona mniej :(
krzysiozboj
23-03-2012, 13:22
Mnie dzieciak męczy o aparat, jeszcze nieco zastanawiam się nad olkiem w dual kicie ale coraz bliżej mi do podobnego wyboru jak Twój, jakaś puszka z kitem w tym systemie co ja mam i zawsze można pozwolić mu podpiąć jakieś szkło czy lampę jak będzie chciał coś więcej. A tak pewnie pojawił by się problem jakieś stałki, może jeszcze czegoś i dublowanie rupieci.
Wronaavd
23-03-2012, 14:36
Zdecydowanie najlepsza opcja - jak w domu jest więcej niż jedna puszka, to żeby była w tym samym systemem :) Potem robiąc nawet komuś prezent w postaci jakiejś lampy czy obiektywu to robimy także prezent sobie :D Ale egoista ze mnie :>
studiofocus
23-03-2012, 14:55
Potem robiąc nawet komuś prezent w postaci jakiejś lampy czy obiektywu to robimy także prezent sobie
Dobrze napisane :)
Wronaavd
23-03-2012, 15:15
Bardzo egoistyczne podejście - ale coś w tym jest ;)
studiofocus
24-03-2012, 12:40
Przeskok z d40 na canona 600d będzie sporo odczuwalny prawda?
Bardzo egoistyczne podejście - ale coś w tym jest ;)
Czemu egoistyczne, w końcu obie strony na tym korzystają. No i bardzo praktyczne rozwiązanie.
Przeskok z d40 na canona 600d będzie sporo odczuwalny prawda?
Oj, będzie. Canon jest inny. Ale czy lepszy?
studiofocus
24-03-2012, 14:01
Oj, będzie. Canon jest inny. Ale czy lepszy?
Wątpliwości czy lepszy rozumiem ogólne do odwiecznej walki między systemami Nikon vs Canon?
Bo chyba nie ma co przyrównywać konkrentych modeli d40 vs 600d ;)
A jeśli już o tym mowa, mógłby mi ktoś napisać jaki jest odpowiednik canonowy nikona d40, oraz nikonowski odpowiednik 600d ( czyli model o zbliżonych możliwościach w tym samym przedziale cenowym ).