Zobacz pełną wersję : Kwadratowe koło - czyli od jutra tj. 20.03.2012 MAMY WIOSNĘ, co Wy na to?
Słucham dzisiaj radia, słyszę od jutra wiosna! Myślę jak to, zawsze była od 21, a tu ciekawostka.
Wiedzieliście o tym wcześniej?
wystarczy zerknąć w kalendarz i na miesiąc luty - zobaczysz, że w tym roku miał 29 dni....
Otóż sęk w tym że nie ma to wiele wspólnego z rokiem przestępnym. Wiosna od 20 marca towarzyszyć będzie nam do 2048 roku.
szczerze mówiąc mnie to swędzi - dzień wcześniej czy później:
za Wikipedią: "....Wiosna astronomiczna rozpoczyna się w momencie równonocy wiosennej i trwa do momentu przesilenia letniego, co w przybliżeniu oznacza na półkuli północnej okres pomiędzy 20 marca a 22 czerwca (czasami daty te wypadają dzień wcześniej lub dzień później, a w roku przestępnym mogą być dodatkowo cofnięte o jeden dzień)..."
Tu masz wszystko wyjaśnione - mam nadzieję, że zaspokoi Twoją ciekawość (http://www.mowimyjak.pl/fakty/informacje/kiedy-rozpocznie-sie-astronomiczna-wiosna-czy-20-marca,22_38899.html)
... bo wiosna się zaczyna kiedy żona na działkę mnie wygania porządki robić ;)