Zobacz pełną wersję : Nikkor 85mm 3.5G + Raynox DCR-250
wilk2312
17-03-2012, 19:07
Witam
Jest to mój 1 post więc proszę o wyrozumiałość ;)
Od pewnego czasu zacząłem interesować się makrofotografią. Obiektyw makro już jest, zastanawiam się nad dokupieniem raynoxa. Co sądzicie o takim zestawie?
pierscienie lub 5t i 6t (albo 3t i 4t bo nie wiem jaka tam jest sreednica).
wilk2312
17-03-2012, 19:58
Jestem zielony ;) Chodzi Ci może o pierścienie pośrednie? Obiektyw przypadkiem nie jest za ciemny? :D
obiektyw i tak przymykasz do f8-22 w makro. pierscienie nie pogorsza Ci jakosci. jak chcesz miec jakosc, AF i zachowana jasnosc obiektywu to pozostaje 6t, 5t (4t, 3t)
wilk2312
17-03-2012, 20:10
obiektyw i tak przymykasz do f8-22 w makro. pierscienie nie pogorsza Ci jakosci. jak chcesz miec jakosc, AF i zachowana jasnosc obiektywu to pozostaje 6t, 5t (4t, 3t)
A podasz mi jakieś polecane pierścienie? I pierścień pośredni daje to samo co odwróconego mocowania?
krzysiozboj
18-03-2012, 23:14
Głupie (a może i nie?) pytanie zadam - do czego te pierścienie chcesz? Co chcesz uzyskać? Czego brakuje w tym makro co robisz?
pioter m
25-03-2012, 21:02
Głupie (a może i nie?) pytanie zadam - do czego te pierścienie chcesz? Co chcesz uzyskać? Czego brakuje w tym makro co robisz?
Mozna powiekszyc wiecej. Tego nigdy malo.
krzysiozboj
25-03-2012, 21:26
Mozna powiekszyc wiecej. Tego nigdy malo.
To ja akurat wiem, podobnie jak i to co to kalkulator głębi ostrości. Jeśli natomiast zakładający pyta czy jego obiektyw nie za ciemny to mam prawo zadawać pytanie pozornie głupie.
pioter m
29-03-2012, 07:48
To ja akurat wiem, podobnie jak i to co to kalkulator głębi ostrości. Jeśli natomiast zakładający pyta czy jego obiektyw nie za ciemny to mam prawo zadawać pytanie pozornie głupie.
Nie pozornie.
Kwestia pogooglowania.
Każdy obiektyw w trybie makro ciemnieje. Stare (dzialajace na zasadzie wyciagu, np. tamron 90/2.8) nie informuja o tym fakcie, a ciemnieja i to sporo (z pierscieniami/mieszkiem w 1:1 tracisz 2 działki).
Te z wewnetrznym ogniskowaniem sa inne. One zmieniaja ogniskowa przy makro i ciemnieja mniej (do okolo f4.8). Dotyczy to takze 85/3.5VR.
Jesli ktos potrzebuje ekstra powiekszenia, to spokojnie moze dolozyc pierscienie do 85/3.5vr. Owszem, bedzie ciemniej, ale da sie zyc.
Wciaz pozostaje tez kwestia oswietlenia sceny. Jesli ta jest ciemna to lipa i bez pierscieni.
krzysiozboj
29-03-2012, 09:31
Nie pozornie.
Kwestia pogooglowania.
Każdy obiektyw w trybie makro ciemnieje. Stare (dzialajace na zasadzie wyciagu, np. tamron 90/2.8) nie informuja o tym fakcie, a ciemnieja i to sporo (z pierscieniami/mieszkiem w 1:1 tracisz 2 działki).
Te z wewnetrznym ogniskowaniem sa inne. One zmieniaja ogniskowa przy makro i ciemnieja mniej (do okolo f4.8). Dotyczy to takze 85/3.5VR.
Jesli ktos potrzebuje ekstra powiekszenia, to spokojnie moze dolozyc pierscienie do 85/3.5vr. Owszem, bedzie ciemniej, ale da sie zyc.
Wciaz pozostaje tez kwestia oswietlenia sceny. Jesli ta jest ciemna to lipa i bez pierscieni.
A kto tu pytał o ciemnienie na bliskich odległościach? Przeczytaj sobie post nr3. A jeśli robiłeś macro to napisz na jakich przesłonach to robiłeś i czy te f4.8 (choć pytanie raczej tyczyło f3,5) to było "za ciemno"?