Zobacz pełną wersję : d300 robi strasznie wolno zdjęcia
smolgicu
17-03-2012, 14:39
Niedawno kupiłem sobie wymarzony (choć używany) d300 i czytając instrukcję bawiłem się ustawieniami. W pewnym momencie aparat zaczął robić bardzo wolno zdjęcia i nie chodzi tu o 14 bitowe rawy. Przy każdym zdjęciu lustro podnosi się na 1-1,5 sekundy, mimo że robi zdjęcia nawet na 1/5000 s. Naświetla dobrze, ale lustro klepie powolutku i nieważne czy jest ustawiony na strzał pojedynczy czy serię. Myślałem że coś w ustawieniach popsułem.
Postanowiłem sprawdzić jak to wygląda przy długich czasach,np 5 sekund. Co dziwne po naciśnięciu spustu podnosi się lustro i po 1-1,5 następuje delikatne kliknięcie i znikają wskaźniki w wizjerze. Dopiero wtedy zaczyna się pomiar (co przy krótkich czasach było niezauważalne).
Czy ja coś zmieniłem w ustawieniach czy jest zepsuty? Przytrafiło się komuś coś takiego?
2pompony
17-03-2012, 15:02
Pewnie włączyłeś wstępne podnoszenie lustra.
smolgicu
17-03-2012, 15:28
Jeżeli chodzi ci o tryb uniesienia lustra ten z pokrętła to nie, ale jeżeli jest jakaś opcja "wstępne unoszenie lustra" z menu albo gdziekolwiek co działa zawsze i wszędzie to wie ktoś jak to wyłączyć?
adrian1115
17-03-2012, 15:37
A w D300 nie ma czegoś takiego jak miałem w 40D tzn. cichy tryb czy coś takiego i wtedy właśnie lustro tak powoli działało by zminimalizować dźwięk.
2pompony
17-03-2012, 16:01
Menu d9 Exposure delay mode ------- wyłączyć, bo włączyleś
smolgicu
17-03-2012, 18:54
Dziękuję bardzo 2pompony. Jestem Ci winny duże piwo, a przynajmniej wypiję twoje zdrowie:D.
2pompony
17-03-2012, 19:16
Ostatnio jestem słabawy, wiec możesz nawet kilka szybko jedno za drugim - może Ty wypijesz, a mnei trochę postawi na nóżki. :)
kamels94
24-05-2014, 22:21
Witam
Posiadam d300 i również mam problem z szybkością zdjęć, zrobiłem tak jak radzili wyżej ale nadal nic nie pomogło przy czasach rzędu 1/600 zdjęcia są robione znacznie wolniej niż powinny, nawet w trybie pojedynczych zdjęć.
Co mogło się stać?
Witam
Posiadam d300 i również mam problem z szybkością zdjęć, zrobiłem tak jak radzili wyżej ale nadal nic nie pomogło przy czasach rzędu 1/600 zdjęcia są robione znacznie wolniej niż powinny, nawet w trybie pojedynczych zdjęć.
Co mogło się stać?
Sprawdź czy nie masz włączonej redukcji szumów dla wysokiego ISO.
kamels94
24-05-2014, 22:56
Sprawdź czy nie masz włączonej redukcji szumów dla wysokiego ISO.
Było włączone, wyłączyłem i ciągle to samo. ISO zmniejszyłem, problem pozostał nadal :/
Zresetuj ustawienia. Kiedyś byłem z kumplem na zakupie używanego D300. Okazało się, że ten właśnie tak jakoś wolno klepie, na słuch było słychać, że 1/500 to to nie jest. Pomógł reset do ustawień fabrycznych, nawet nie chciało mi się szukać powodu.
Witam
Co mogło się stać?
ma pewno masz ustawione 12 bitowe rawy? Bo przy 14 bitach maksymalna prędkość to chyba ze 3 kl/s
Mz włączony jest tryb opóżnienia ekspozycji. W D300s jest to w menu ustawień osobistych d-10.
Teraz zauważyłem że " @ 2 pompony" już o tym pisał.
Do głowy przychodzi mi jeszcze że taki efekt może dawać tryb redukcji czerwonych oczu (tylko z lampą błyskową)
100pytań
01-02-2016, 20:36
Dziękuję bo właśnie miałem to samo i nie mogłem znaleźć co jest tego powodem :)