Zobacz pełną wersję : Mieszek T/S + obiektywy mamiya -> jak zwiekszyc zakres ostrosci?
Udalo sie zdobyc mieszek T/S do mamiyi. Super do zastosowan makro, ale chcialbym wykorzystac mozliwosci T/S do fotografii nie-makro z kontrola perspektywy i plaszczyzny glebi ostrosci (np. architektura). Tutaj niestety pojawia sie ograniczenie zakresu ostrosci - poniewaz mieszek przez swoja wlasna grubosc wprowadza dodatkowy wyciag min. 38mm (zaleznie od ustawienia), co prowadzi do maksymalnego mozliwego ostrego oddalenia 1,25m dla najwiekszego obiewtywu jaki mam - f/200mm.
Tutaj pytanie do praktykow - jak wydluzyc odleglosc przedmiotowa nie tracac ostrosci?
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i konstruktywne opinie.
Nie jestem dobrze zorientowany w tym systemie,ale nie da się uzyskać nieskończoności w takim układzie.Na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś obiektywy od aparatów miechowych 9x12cmm
i przy pomocy dobrego mechanika precyzyjnego podłączyłbym go do tego mieszka.Obiektywy tych kamer mają dużą odległość roboczą więc nie powinno być problemu z ogniskowaniem na
nieskończoność,a duże pole krycia zapewni dobrą jakość obrazu po przesunięciu i pokłonieniu.
Masz na mysli adapter T&S do Mamiyi RZ? Jest przeznaczony do współpracy z obiektywami 75mm i 180mm short barrel.
@czornyj
nie chodzi o adapter. mam mieszek do mamiyi 645 z przesuwaniem i pochylaniem standart. mieszek ma niestety swoja grubosc, przez co place skroceniem zakresu ostrzenia. kombinuje jak to obejsc.
Analogicznie jak montując M42 do nikonów - by uzyskać nieskończoność soczewka.
Tylko jaką silną dobrać - to twój problem ;)