Zobacz pełną wersję : Pomiar swiatla
neverhood
17-03-2012, 09:18
Czy majac ustawiony pomiar swiatla na punktowy i ustawiajac wszystko jak mi pokazuje wizjer i zmienie pomiar np na matrycowy bez zmiany parametrow czy zdjecie zostanie naswietlone inaczej?
marcinodo
17-03-2012, 10:44
Generalnie powinno i zostanie naswietlone inaczej... Punktowe jak sama nazwa wskazuje mierzy światło tylko w danym punkcie, matrycowy sprawdza natężenie światła w różnych częściach kadru i później nasze mądre aparaty przeliczają jakimś skomplikowanym algorytmem tak dane by ustawienia migawki i przysłony były takie by nie było obszarów przeswietlonych lub niedoświetlonych..
Najlepiej wykonac prosty test, danego ujęcia .. robisz 3 zdjecia , 1 pomiar punktowy, 1 matrycowy i 1 średnioważony - i wówczas będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie.
neverhood
17-03-2012, 10:50
Dopowiem o jaka m. in. sytuacje mi chodzi. Robie zdjecie dziecka wieczorem w domu robie pomiar punktowy i czy zmieniajac np na matrycowy czy drugi plan bedzie lepiej naswietlony. Czy tak to nie dziala.
Może ten artykuł ci coś podpowie dokładniej:
http://www.fotal.pl/foto-poradnik-pawla-dumy-rozne-rodzaje-pomiaru-swiatla-cz-1/
http://www.fotal.pl/foto-poradnik-pawla-dumy-rozne-rodzaje-pomiaru-swiatla-cz-2/
Pozdrawiam
Art Erie
17-03-2012, 11:32
Pomiar punktowy wymaga wybotu punktu pomiaru pewnej interpretacji wyników http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html
RobertMiernik
17-03-2012, 16:26
Nie wiem czy dobrze rozumiem "ustawiajac wszystko jak mi pokazuje wizjer" tzn ustawiasz w jakim trybie? A/S/M?
Jeśli w M czyli ustawiasz i czas i przesłonę to bez zdjęcie pozostanie takie samo bez względu na ustawiony tryb pomiaru światła (zmieni się natomiast wartość na drabince).
neverhood
17-03-2012, 20:59
Nie wiem czy dobrze rozumiem "ustawiajac wszystko jak mi pokazuje wizjer" tzn ustawiasz w jakim trybie? A/S/M?
Jeśli w M czyli ustawiasz i czas i przesłonę to bez zdjęcie pozostanie takie samo bez względu na ustawiony tryb pomiaru światła (zmieni się natomiast wartość na drabince).
Tak ustawiam w M i rzeczywiscie zmienia sie tylko drabinka natomiast chodzi mi o to czy mierzac punktowo i zmieniajac np na matrycowy czy wowczas klatka bedzie naswietlona lepiej czy aparat wprowadzi sam jakas korekte. Jesli tak sie da to na A/S czy M
Na M będzie naświetlona tak samo, na A/S - inaczej, bo pucha za każdym razem po przestawieniu trybu pomiaru światła i naciśnięciu spustu wyliczy przesłonę lub czas naświetlenia w zależności od trybu pomiaru. Nie wiem, czy w przypadku przyciśnięcia spustu migawki i zmiany trybu naświetlania w tym czasie coś się zmieni.... Tak, przy zmianie trybu pomiaru światła w trybach A/S przy wciśniętym spuście migawki zmienia się także ekspozycja - czas naświetlania lub przesłona i zdjęcia są inne.
Art Erie
17-03-2012, 21:36
Tak ustawiam w M i rzeczywiscie zmienia sie tylko drabinka natomiast chodzi mi o to czy mierzac punktowo i zmieniajac np na matrycowy czy wowczas klatka bedzie naswietlona lepiej czy aparat wprowadzi sam jakas korekte. Jesli tak sie da to na A/S czy M
Zakładając, że wiesz w jaki sposób działają tryby A,S oraz M i jak działają tryby pomiaru światła (instrukcja aparatu) ustawmy taką oto scenę do focenia:
Pokój średnio ciemny, na stole świeczka za nią w tle biała kartka A4. Fotografujemy płomień świecy zmieniając pomiar światła kolejno: punktowy, centralnie ważony i matrycowy; kolejno w A, S oraz M
Jeśli poprawnie odpowiesz (sobie) jak będzie wyglądała ekspozycja i jak zareaguje aparat, znaczy się rozumiesz; jeśli nie będziemy drążyć temat dalej.
neverhood
17-03-2012, 23:03
Zakładając, że wiesz w jaki sposób działają tryby A,S oraz M i jak działają tryby pomiaru światła (instrukcja aparatu) ustawmy taką oto scenę do focenia:
Pokój średnio ciemny, na stole świeczka za nią w tle biała kartka A4. Fotografujemy płomień świecy zmieniając pomiar światła kolejno: punktowy, centralnie ważony i matrycowy; kolejno w A, S oraz M
Jeśli poprawnie odpowiesz (sobie) jak będzie wyglądała ekspozycja i jak zareaguje aparat, znaczy się rozumiesz; jeśli nie będziemy drążyć temat dalej.
:) patrz instrukcja, wiec mam lekture na dobranoc i zadanie do przetestowania
i wlasnie za to uwielbiam to forum, ze zmusza mnie do dzialania
bez bicia sie przyznam ze wydaje mi sie ze znam roznice dzialania trybow A, S i M (nawet na pewno) dlatego by rozwiac swoje watpliwosci - do dziela i test
ale zrodzilo sie jeszcze jedno pytanie
czy ktos ma instrukcje w pdfie po polsku do D700 bo nie dostalem nawet po ang papierowej a kupowalem w sklepie i powiedzieli mi ze tak przyszlo - bez niej
jesli tak poprosze na
[email protected]
neverhood
18-03-2012, 21:45
zrobilem sobie taki myk wg tego postu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2661669&postcount=47) i nie rozumiem tylko jednej rzeczy. robie pomiar punktowym pokazuje mi 1/250 blokuje ekspozycje przechodze na matrycowy i mam 1/80, czy nie powiniene zablokowac ekspozycji na 1/250
krzysztof jot
19-03-2012, 02:38
Dopowiem o jaka m. in. sytuacje mi chodzi. Robie zdjecie dziecka wieczorem w domu robie pomiar punktowy i czy zmieniajac np na matrycowy czy drugi plan bedzie lepiej naswietlony. Czy tak to nie dziala.
Hmm .... "...photography " - trochę przerażające pytanie... Aż dziw, że są nawet koncepcje rozwiązania tego dylematu. Bez obrazy, ale minimalne minimum wiedzy wypada czasem zdobyć, czytając choćby najciensza książkę o podstawach fotografi
Zarejestruj siebie i sprzet na stronie nikon.pl to bedziesz mogl sobie sciagnac.
Art Erie
18-03-2014, 08:22
:) patrz instrukcja, wiec mam lekture na dobranoc i zadanie do przetestowania
i wlasnie za to uwielbiam to forum, ze zmusza mnie do dzialania[...]
Wiedza podana na "talerzu" jest mało wartościowa, lepiej jest nie tylko wiedzieć ale i rozumieć.
Info na temapt PSAM i pomiarów światła masz w necie, gdyż dotyczy to różnych puszek, nie tylko D700.
Instrukcja też się przyda, ale informacje w niej zawarte są nieco lakoniczne.