PDA

Zobacz pełną wersję : Wyjazd z Krakowa: Prypeć i Muzeum Wojsk Rakietowych w Pierwomajsku - 13-16.04.2012

Iza
17-03-2012, 00:01
Witam, szykuje mi się wyjazd na Ukrainę z miłośnikami bliskiego wschodu i klimatu Czarnobyla. Na razie jestem jedyną osobą, która wybiera się tam z aparatem. Pomyślałam, że przydałby się ktoś do towarzystwa :) Dla mnie jest to wyprawa życia, stąd właśnie gorąco zachęcam. Zapewniam świetnego przewodnika, którego nie da się przestać słuchać i naprawdę fajną, napaloną od dawna na ten wyjazd ekipę. Więcej szczegółów na facebooku.

http://www.facebook.com/events/406674952681513/

Wstępny plan wyprawy:
✓ Piątek, 13 kwietnia
wyjazd rano, dojazd pociągiem na miejsce, wieczór we Lwowie
[nocleg w pociągu]
✓ Sobota, 14 kwietnia
wyjazd rano wynajętym busem do Prypeci http://pripyat.com/en/ - miasta opuszczonego w pośpiechu przez ok. 50 tysięcy mieszkańców 27 kwietnia 1986 r., dzień po katastrofie w Czarnobylu; następnie wieczór w Kijowie
[nocleg na miejscu]
✓ Niedziela, 15 kwietnia
wyjazd rano wynajętym busem do Pierwomajska http://www.rvsn.com.ua/en/ - dawniej tajnej bazy rakietowej - dziś jedynego w swoim rodzaju Muzeum Wojsk Rakietowych, którego eksponaty pozwalają na powrót do przeszłości - czasów Zimnej Wojny i walki zbrojeń między ZSRR i USA. Na terytorium pierwomajskiej bazy znajdowało się 86 rakiet dalekiego zasięgu (m.in. niezwyciężona Rakieta „Satan") - każda z nich posiadała 10 głowic jądrowych, których moc wielokrotnie przewyższała moc bomb atomowych rzuconych na Hiroszimę i Nagasaki w 1945 roku.
[nocleg w pociągu]
✓ Poniedziałek, 16 kwietnia
powrót pociągiem do kraju, przyjazd wieczorem

Wstępny koszt: 700-750 zł (w tym zaliczka 200 zł do 26 marca na bilety kolejowe ze Lwowa do Kijowa)

Zabieramy: aktualny paszport, ubranie z długim rękawem, czapkę i rękawiczki, ubezpieczenie podróżne na czas wyjazdu, latarkę, buty typu turystycznego na grubej podeszwie

Zostało nam 9 wolnych miejsc.

Iza
19-03-2012, 10:02
Ze względu na trwające wyrabianie paszportów u niektórych potencjalnych uczestników wyprawy przesuwamy termin na maj lub czerwiec.

Kasandra
19-03-2012, 23:14
Kurczę taniej niż strefa zero i to o połowę.
Kusiszzzzzzz

MarviN
20-03-2012, 09:22
Cóż mogę powiedzieć - byłem tam w ubiegłym roku i mogę tylko polecić! :)

Z tego jednak, co napisała Iza, wynika że trochę mało czasu będzie na eksplorację "miasta duchów"... Nie wiem ile planujecie godzin. My mieliśmy dwa dni do dyspozycji (1 dzień ok. 3 godzin, 2 dzień ok. 6 godzin) i nadal czuję niedosyt i wiem, że będę musiał tam wrócić - być może jeszcze w tym roku :)

W każdym razie powodzenia życzę! To będzie niezapomniana wyprawa!

Jak ktoś chętny, może zerknąć na moją relację tutaj: www.lukaszmikuc.pl/czarnobyl

Kasandra
20-03-2012, 09:44
No właśnie też się boję, że w samej Prypeci jakoś mało czasu, bo z tego co zrozumiałam to wyjazd w sobotę rano z Lwowa i w sobotę ta Prypeć, która jest pod Kijowem. Drogi tam jakie są to wiadomo;(

wolnyslimak
22-03-2012, 09:58
Kurczę taniej niż strefa zero i to o połowę.
Kusiszzzzzzz

Taniej bo i znacznie mniej czasu w samej strefie...

Kasandra
22-03-2012, 13:01
No właśnie, to jest wielki minusik. No ale poczekam na nowy termin.

MarviN
22-03-2012, 13:17
No właśnie też się boję, że w samej Prypeci jakoś mało czasu, bo z tego co zrozumiałam to wyjazd w sobotę rano z Lwowa i w sobotę ta Prypeć, która jest pod Kijowem. Drogi tam jakie są to wiadomo;(

Z Kijowa do Prypeci nie jest wcale tak blisko, bo ok. 130 km.

Dostałem dzisiaj maila ze StrefyZero, że kompletują chętnych na wyjazd 17-23 kwietnia. Ja niestety w tym terminie nie dam rady, może na jesień się uda...

Kasandra
22-03-2012, 14:51
No ale jest POD Kijowem, a nie pod Lwowem, a dojazd jest ze Lwowa, więc trochę lipa, że wyjazd rano ze Lwowa i zwiedzanie Prypeci w ten sam dzień.

gryson
24-03-2012, 19:21
Na wyjeździe ze strefazero są 2 pełne dni w Strefie (Prypeć, Czarnobyl, Burakiwka), a tutaj będzie kilka krótkich godzin, stąd cena niższa. Do tego ze strefą nocuje się w Sławutyczu, to też ma swój klimat, i jest dodatkowy nocleg w Kijowie. Wiem, bo byłem :D Jednak wolę droższy, ale zdecydowanie bogatszy i pełniejszy wyjazd ze strefazero. Na długi weekend majowy jest planowany wyjazd również z wizytą w Pierwomajsku, cena powinna oscylować koło 2 tysięcy złotych. Ja się zastanawiam nad ponownym wyjazdem w tym terminie z nimi, "call of Prypiat" ;)
A jak jest z pozwoleniami na tą wyprawę, macie już załatwione?

wolnyslimak
25-03-2012, 08:23
Na wyjeździe ze strefazero są 2 pełne dni w Strefie (Prypeć, Czarnobyl, Burakiwka), a tutaj będzie kilka krótkich godzin, stąd cena niższa. Do tego ze strefą nocuje się w Sławutyczu, to też ma swój klimat, i jest dodatkowy nocleg w Kijowie. Wiem, bo byłem :D Jednak wolę droższy, ale zdecydowanie bogatszy i pełniejszy wyjazd ze strefazero. Na długi weekend majowy jest planowany wyjazd również z wizytą w Pierwomajsku, cena powinna oscylować koło 2 tysięcy złotych. Ja się zastanawiam nad ponownym wyjazdem w tym terminie z nimi, "call of Prypiat" ;)
A jak jest z pozwoleniami na tą wyprawę, macie już załatwione?

Też ciągle siedzi mi w głowie ten Czarnobyl. Myslę co by jeszcze raz tam jechać. Zastanawiam sie tylko czy przed mistrzostwami ma to sens? Czy przypadkiem milicja i wojsko nie będzie zbyt elektryczne? Moim marzeniem jest nocny pobyt w Prypiat. Startrails pod kołem z wesołego miasteczka... albo z dachu "fujijamy". Tylko wydaje mi się, że jedynym człowiekiem, który mógłby to załatwić jest forumowy Arek. Wyjazd z nim może być jeszcze bardziej owocny w zdjęcia. Choc cena jeszcze wyższa niż ze strefą zero. Zawsze jest cos za coś...

gryson
25-03-2012, 09:28
Startrailsy w Prypeci byłyby świetne, ale potrafię bez tego żyć, noc tam mnie nie kusi :) Podczas weekendu majowego ponoć strefa pracuje w trybie świątecznym, więc pobyt w Prypeci będzie dłuższy, od 6:30 do 20:00 (godziny pociągów z i do Sławutycza), więc i tak będzie dłużej niż normalnie. Myślę, że jeśli uda mi się teraz w maju pojechać, to będzie drugi i ostatni wyjazd do Czarnobyla, w ciągu 2 dni zdążę zobaczyć w Prypeci to czego ostatnio nie zdążyłem, a co sobie zaplanowałem. Na fujiyamę już się wspinać nie będę musiał :)

Iza
26-03-2012, 11:38
Nie zaglądałam tu parę dni i widzę, że zainteresowanie tematem wzrosło :)
Nie udało nam się na razie skompletować załogi, mamy 11 osób, a potrzeba ok. 13-15, aby wyjazd się opłacił. Dlatego czekamy na nowy termin. Pobyt w samej strefie jest może i krótszy, ale wszystko dlatego, że na http://pripyat.com/en/contact widnieje na razie komunikat o braku możliwości wstępu w ogóle. Stąd uboższy program. Dodatkowo planujemy też wizytę we wspomnianym muzeum i chcemy zdążyć ze wszystkim. Myślcie jeszcze, jak tylko pojawią się newsy na temat nowej daty - dam znać!

micz87
15-04-2012, 11:19
Wyjazd nadal aktualny? :) Bo kusi, oj kusi....

gryson
19-04-2012, 19:59
Gdyby ktoś był zainteresowany, to wyjazd Strefyzero w długi majowy weekend dojdzie do skutku. Jeszcze można się zapisać, ale trzeba się szybko decydować. Cena to 2250 (wzrosła, ponieważ odpadło kilku chętnych), łącznie z wizytą w bazie rakietowej w Pierwomajsku. Wyjazd 29 kwietnia (niedziela), powrót 6 maja (niedziela). Ja jadę ;D

MarviN
19-04-2012, 20:27
Zazdroszczę, gryson! :) Sam, choćbym bardzo chciał, to w tym terminie nie dam niestety rady... ale ja tam jeszcze wrócę... :D Czekam na relację zatem...

gryson
19-04-2012, 20:32
Trzeba się spieszyć, bo niedługo nie będzie tam po co jechać. Sklepienie nad blokiem 4 się buduje, Prypeć niszczeje w zastraszającym tempie. Myślę, że to będzie mój drugi i zarazem ostatni wyjazd tam.

MarviN
19-04-2012, 20:35
niestety niszczeje i za jakiś czas bardzo możliwe, że nie zostanie już nic po tym miejscu... mam nadzieję, że uda mi się wybrać tam jeszcze w tym roku!

zwirek210
24-07-2012, 10:38
Czy wasz planowany wyjazd doszedł do skutku, bo szukam ekipy do której mógłbym sie dołączyć na wyjazd

Rafał_Sz
25-07-2012, 08:28
strefazero.org nic na razie nie organizuje, więc też byłbym chętny na wyjazd.

mean-machine
26-07-2012, 19:17
Ja byłem w Prypeci ze znajomymi z Kijowa. Ogólnie da się zorganizować wyjazd na reportera itp. za grosze. Przy czterech osobach wychodzi mniej niż 50 dolców na głowę. Niestety od kwietnia jest zakaz wchodzenia do budynków w Prypeci co jest chyba największym rozczarowaniem. Grożą, że jeśli kogoś złapią nie będzie wycieczek w ogóle. No i szlag trafił wejście na dach hotelu i fotografowanie panoramy miasta...

gryson
27-07-2012, 09:52
Po ostatnich zmianach w Strefie i zaostrzeniu pilnowania, żeby nie wchodzić do budynków (choć nie przez wszystkich przewodników przestrzegane tak restrykcyjnie) i problemami ze skompletowaniem chętnych na wyjazd pewnie szybko wyjazdu nie będzie. Ale nie traćcie nadziei :)

Rafał_Sz
08-08-2012, 07:57
No to lipton. Może jeszcze się zdarzy "ostatnia okazja".

Iza
25-02-2013, 14:03
OK. W zeszłym roku nie udało się uzbierać chętnych na wybrany termin. Toteż plan wyjazdu reaktywujemy. Wszystko tak samo, jak w pierwotnym opisie. Może tym razem!

http://www.facebook.com/events/338445836255749/

MarviN
26-02-2013, 09:25
Iza, jaki termin? Bo nie działa mi link do wydarzenia.

Kasandra
26-02-2013, 11:06
A nie jest teraz niebezpiecznie?Francuzi się ewakuowali niby.

Iza
27-02-2013, 00:17
Jedziemy z doświadczonym przewodnikiem, który ze względu na swoje zainteresowania był tam już kilka razy. A tutaj zdjęcia z innych wypraw Pawła, który organizuje całą wyprawę: http://www.facebook.com/pages/Cybulskiego-Guest-Rooms/98554477945?sk=photos_albums

Wklejam informacje z wydarzenia, które utworzyłam na fb:

Reaktywacja zeszłorocznego planu wyprawy.

Zbieramy grupę 13-17 osób.

✓ PIĄTEK, 12 kwietnia
wyjazd 6 rano, dojazd pociągiem na miejsce, wieczór we Lwowie
[nocleg w pociągu]
✓ SOBOTA, 13 kwietnia
wyjazd rano wynajętym busem do Prypeci http://pripyat.com/en/ - miasta opuszczonego w pośpiechu przez ok. 50 tysięcy mieszkańców 27 kwietnia 1986 r., dzień po katastrofie w Czarnobylu; następnie wieczór w Kijowie
[nocleg na miejscu]
✓ NIEDZIELA, 14 kwietnia
wyjazd rano wynajętym busem do Pierwomajska http://www.rvsn.com.ua/en/ - dawniej tajnej bazy rakietowej - dziś jedynego w swoim rodzaju Muzeum Wojsk Rakietowych, którego eksponaty pozwalają na powrót do przeszłości - czasów Zimnej Wojny i walki zbrojeń między ZSRR i USA. Na terytorium pierwomajskiej bazy znajdowało się 86 rakiet dalekiego zasięgu (m.in. niezwyciężona Rakieta „Satan") - każda z nich posiadała 10 głowic jądrowych, których moc wielokrotnie przewyższała moc bomb atomowych rzuconych na Hiroszimę i Nagasaki w 1945 roku.
[nocleg w pociągu]
✓ PONIEDZIAŁEK, 15 kwietnia
powrót pociągiem do kraju, przyjazd wieczorem

Wstępny koszt: 700-750 zł (w tym zaliczka 200 zł do 25 marca na bilety kolejowe ze Lwowa do Kijowa)

Zabieramy: aktualny paszport, ubranie z długim rękawem, czapkę i rękawiczki, ubezpieczenie podróżne na czas wyjazdu, latarkę, buty typu turystycznego na grubej podeszwie.

Drobne szczegóły są w trakcie dogrywania i mogą ulec zmianie.

MarviN
27-02-2013, 16:23
Mam parę pytanek jeszcze:

Skąd jest wyjazd pociągiem 12 kwietnia? Kraków?

Szkoda, że tylko jeden dzień eksploracji Prypeci... my mieliśmy dwa dni i jeszcze było mi mało :) Ile przewidujecie godzin w Prypeci? Jak wygląda sprawa z wchodzeniem do budynków itp.? Eksploracja na własną rękę czy w grupie?

sebod
27-02-2013, 20:34
Witam was! Dłączę się do tematu z wstepną deklaracją na ten wypad.
Mam nadzieje, że uda się mi się tak poukładać sprawy żeby się z wami wybrać.
Przy okazji jestem bardzo zainteresowany nawiązaniem kontaktu z osobami fotografującymi w różnych pozornie dziwacznych miejscach. Gotowych na ciekawe fotograficzne wyzwania.
Preferowany przeze mnie sposób podróżowania to tramping bez żadnego zorganizowanego zwiedzania, przewodników itp. brrrr :)
W wolnej chwili zapraszam was do obejrzenia moich zdjęć z przed 2 tygoni z Autonomii Palestyńskiej http://www.fotografzwyspy.pl/index.php/luty-2012-autonomia-p
pozdrawiam
seb

Iza
28-02-2013, 11:08
Wyjazd jest z Krakowa. Zwiedzanie Prypeci w grupie (na miejscu przewodnik lokalny). O resztę dopytam.

Iza
28-02-2013, 14:25
Link do wydarzenia powinien już działać! Można czytać i śledzić, nawet bez konta na fejsie.

http://www.facebook.com/events/338445836255749/

enthropia
03-03-2013, 20:00
Ile dokładnie godzin przewidziane jest na pobyt w Prypeci?

Iza
03-03-2013, 20:06
Około 6/7.

Rafał_Sz
04-03-2013, 11:15
6-7 godzin w Prypeci to tyle co nic. Nie lepiej odpuścić muzeum rakietowe i w Sławutyczu zorganizować nocleg i śniadanie, a następnie zrobić drugiego dnia "dobitkę" w Czarnobulu i okolicach? Ew. jeszcze jeden dzień w Prypeci?

Iza
04-03-2013, 13:17
Wygląda na to, że lista 20 osób i tak się zapełniła dość szybko, więc od dziś ogłoszenie znów przestaje być aktualne.

sebod
10-03-2013, 16:07
Czy temat wyjazdu się rozwija?

Iza
11-03-2013, 19:41
Mamy już zamkniętą listę, tak jak napisałam wyżej - nieaktualne. Dam znać następnym razem.

gryson
12-03-2013, 15:08
6-7 godzin w Prypeci to tyle co nic. Nie lepiej odpuścić muzeum rakietowe i w Sławutyczu zorganizować nocleg i śniadanie, a następnie zrobić drugiego dnia "dobitkę" w Czarnobulu i okolicach? Ew. jeszcze jeden dzień w Prypeci?

Pierwomajsk jest super, warto go zwiedzić, choćby kosztem jednego dnia w Prypeci. Tym bardziej biorąc pod uwagę zaostrzone przepisy i zakaz wchodzenia do budynków, bo po co chodzić 2 dni za przewodnikiem tymi samymi ulicami? Jeden dzień na to wystarczy. Chyba, że trafi się rozsądny opiekun, ale różnie z tym może być.

sebod
12-03-2013, 17:28
6 godzin w Prypeci to chyba mało jak na tak daleki wyjazd. Może jakoś wydłużyć czas, przenocowac w okolicy iyp.

6868
12-03-2013, 18:38
Cóż mogę powiedzieć - byłem tam w ubiegłym roku i mogę tylko polecić! :)

Z tego jednak, co napisała Iza, wynika że trochę mało czasu będzie na eksplorację "miasta duchów"... Nie wiem ile planujecie godzin. My mieliśmy dwa dni do dyspozycji (1 dzień ok. 3 godzin, 2 dzień ok. 6 godzin) i nadal czuję niedosyt i wiem, że będę musiał tam wrócić - być może jeszcze w tym roku :)

W każdym razie powodzenia życzę! To będzie niezapomniana wyprawa!

Jak ktoś chętny, może zerknąć na moją relację tutaj: www.lukaszmikuc.pl/czarnobyl (http://www.lukaszmikuc.pl/czarnobyl)
Bardzo ciekawe i dobre zdjecia. Szczerze gratuluje.
Najdluzej jednak zatrzymalo mnie zdjecie nr. 41/72 - az mnie ciary przeszly ...
Sorry za wciecie sie do tematu :)

korkillus
25-04-2013, 22:50
jeśli wyprawa ruszy za rok to ja się pisze :)