Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwa oblicza...
...fiordu... .
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/ece5e11a9a4b5ec9-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
TUTAJ WERSJA TROSZKĘ BARDZIEJ CZYTELNA (http://images10.fotosik.pl/1061/cba9325ee6d09e15.jpg)
*** Dziękuję ***
Oj!!!I tutaj też jeden trup właśnie padł :)
Świetna kolorystyka!!!
RobertSoul
16-03-2012, 20:51
Nie trzeba nic pisać :) wszystko widać na załączonym obrazku ! :)
Nikonozaur
16-03-2012, 20:52
Ależ czystość! Piękne lustro, kolory trafione w dychę, nawet nie ma co twarzy strzępić... ;)
Już widziałem, Autora od razu rozpoznałem ;) zbyt perfekcyjnie, żeby się pomylić ;) nie mogę nic napisać więcej niż, SUPER!!!
geralttt
16-03-2012, 22:37
Cholera! To znaczy ja teraz leżę, ty trzymasz!!!! :)
Już od dawna nad zdjęciem piszesz "zapraszam" a pod zdjęciem "dziękuję" :mrgreen: więc pozostaje tylko patrzeć i podziwiać, a nie doradzać :-)
piotrm100
17-03-2012, 00:53
Jakbym miał się czepiać to ...... dlaczego to nie moje?!
Sebastianito
17-03-2012, 00:56
a ja zapytam przewrotnie o technikalia: Ile klatek? i jesli moge pomarudzic... ciutke za ostro jest przejscie na szczycie... takie moje odczucie, ale swiatlo cacy.
edit: z drogiej strony monitor mi sie popsuł i moge sie mylic!
grudzinsky
17-03-2012, 01:07
1. dlaczego gora na "gorze" ladnie swieci, a odbicie w wodzie jest takie "czarne"?
2. dlaczego woda w jeziorze, czy tam tym zbiorniku wodnym ma inny kolor niz niebo?
3. dlaczego plama sniegu z lewej na gorze (delikatnie schowana) ma inny kolor niz ta odbijajaca sie w wodzie?
edit:
och i ach :)
miejscowka naprawde zacna, tylko przegrzebane :(
a ja zapytam przewrotnie o technikalia: Ile klatek? i jesli moge pomarudzic... ciutke za ostro jest przejscie na szczycie... takie moje odczucie, ale swiatlo cacy.
edit: z drogiej strony monitor mi sie popsuł i moge sie mylic!
Już odpowiadam Sebastianie :). Zestaw składał się z 9 + 1 elementów. Trzy klatki po trzy bkt, plus jedna wspomagająca.
Co do przejścia o którym piszesz, to faktycznie dosyć stanowczo się odcina góra od nieba. Powietrze było bardzo klarowne i światełko sprzyjające. Ale to raczej efekt przygotowania obrazka do sieci. Wydruk wydaje się być całkiem przyzwoity ;).
grudzinsky
17-03-2012, 17:43
to jeszcze raz sie zapytam
1. dlaczego gora na "gorze" ladnie swieci, a odbicie w wodzie jest takie "czarne"?
2. dlaczego woda w jeziorze, czy tam tym zbiorniku wodnym ma inny kolor niz niebo?
3. dlaczego plama sniegu z lewej na gorze (delikatnie schowana) ma inny kolor niz ta odbijajaca sie w wodzie?
Nikonozaur
17-03-2012, 18:38
No nie daj się prosić, powiedz dlaczego woda ma inny kolor niż niebo? :mrgreen:
Mikołaju, Mikołaju, nie odpowiadałem gdyż pytania Twe zdziwiły mnie dosyć mocno.
Ale jeżeli tak mocno naciskasz na mnie abym odpowiedział, to postaram się skrobnąć kilka słów.
Jeżeli chodzi o różnice w kolorystyce pomiędzy tym co na górze i tym co na dole jest, to rzadko kiedy bywa tak, aby te dwie składowe nie różniły się od siebie. A dzieje się tak dlatego, że przeważnie jednak woda jakieś zabarwienie posiada. W Norwegii bardzo często spotkać można różniste odcienie niebieskości, zieleni, turkusu itp. Zauważyłem, że im bliżej lodowca tym woda staje się bardziej turkusowa, zielonkawa.
Zatem kolorystyka tego co odbija się w tafli wody w dużej mierze uzależniona jest od barwy wody.
Jeżeli chodzi o jasność, ciemność obrazu w dolnej części, to sprawa wygląda tak, że odbicie jest przeważnie ciemniejsze od oryginału. Do tego szerokie szkło, polar i dolne partie przeważnie są dużo ciemniejsze. Oczywiście można rozjaśnić dół, ale wydaje mi się, że nie wygląda to wtedy dobrze.
Z tym przegrzebaniem, to chyba trochę za daleko pojechałeś. Każdy robi i obrabia zdjęcia jak potrafi i jak uważa za stosowne. Czy efekt finalny podoba się lub nie, to już zupełnie inna sprawa. Ale określenia typu "przegrzebałeś" nie wydają się dobrze świadczyć o ich Autorze. Można ubrać to w bardziej rozsądne słowa. Zresztą absolutnie nie zgadzam się z Twoim punktem widzenia. Wykonanie takiej panoramy do łatwych nie należy. Duże rozpiętości tonalne powodowały konieczność zastosowania bracketingu i dosyć żmudną i długotrwałą obróbkę. Ja jestem z efektu finalnego zadowolony. Tobie się nie podoba, ok. W Twoim poście są tylko pytania, grzebanie, dopatrywanie się szczegółów, uchybień itp. Nie lepiej jednak chwycić puszkę w dłoń i z uśmiechem na twarzy w plener się udać. Z wielką chęcią pooglądałbym owoce takiej wycieczki.
Zatem pozdrawiam i trochę więcej dystansu życzę na przyszłość :).
to jeszcze raz sie zapytam
Zalecam kilka wypadow w teren i obserwacje odbic......nigdy nie spotkalem identycznego kolorystycznie i tak samo jasnego odbicia przy takim swietle......
grudzinsky
17-03-2012, 21:24
Osobiscie w Norwegii nie bylem, moze kiedys sie tam wybiore. Prosze nie wciskaj mi kitu na temat roznokolorowatosci wody, bo w przypadku tego zdjecia zielen w dobiciu jest taka sama a pozostala kolorystyka pozostawia wiele do rzyczenia. Wiec jesli piszesz, ze niebo w odbiciu nie moze byc takie same jak w oryginale, wiec dlaczego zielen jest? A byc taka nie powinna. Biale partie tez powinny miec inne zabarwienie...o i dobry przyklad z lewej czesci kadru. w gornej jego czesci, tam gdzie gdzbiet duzej gory schodzi ku dolowi jest plama sniegu. w odbiciu ta plama jest sniezno-biala, natomiast na gorze jest zolto-szara? na przyszlosc pracuj pedzelkiem dokladniej. diabel jak to powiadaja twki w szczegolach ;)
krokus66
18-03-2012, 21:17
Mnie się bardzo podoba: panorama, kolory, wypracowanie szczegółów. Wszystko i to bardzo.
ostrytux
19-03-2012, 01:19
Laczki spadają!
Podziwiam wytrwałość w składaniu takich wielonaświetleń do tego w panoramie, ja bym chyba nie dał rady, zbyt leniwy jestem :D
jarekf34
21-03-2012, 17:09
Laczki spadają!
Nie tylko Twoje ;)
Jestem pod wielkim wrażeniem... kolorki, te czyste lustrzane odbicie. Pozachwycam się jeszcze trochę :)
Piękne Pawle.
Waldo 2008
21-03-2012, 17:29
Stawałem na głowie aby porównać, która lepsza i mogę powiedzieć ze swej strony, że obie mi odpowiadają. Cieszę się, że mogę oglądać Twoje foty.
Gratulacje.
Cieszę się, że mogę oglądać Twoje takie właśnie foty.
krzysztofz24
22-03-2012, 12:12
Super panorama. Widac trud wlozony w zrobienie i oszlifowanie tej pracy. Na pewno sie oplacilo. Az przyjemnie popatrzec.
mirekvampirek
10-07-2012, 00:10
i co ja mam ci Paweł napisać, może, że wisisz mi za dentystę ;-)
jest moc
pozdrawiam
Baart1980
10-07-2012, 12:56
Świetne zdjęcie. Lustro zrobione poprzez odwrócenie w PS ?
Jako, że ostatnio forum ulega "przemaglowaniu" i dosyć dziwne rzeczy dzieją się i dziwne wychodzą, zatem skorzystam z okazji i... na sam wpierw odpowiem na pytanie ;).
... Lustro zrobione poprzez odwrócenie w PS ?
O lusterko pretensje do Matki Natury proszę zgłaszać ;).
Akurat w tamtych regionach nie trudno o nie ;).
Po drugie jeszcze raz wielkie dzięki za zerknięcie Wszystkim w mój wątek i skrobnięcie kilku słów :).
I po trzecie chciałbym, o ile to możliwe prosić Pana śwMikołaj vel grudzinsky o kilka słów wyjaśnienia.
Wydają się one tu dosyć zasadne ;).
Baart1980
10-07-2012, 14:26
Osobiscie w Norwegii nie bylem, moze kiedys sie tam wybiore. Prosze nie wciskaj mi kitu na temat roznokolorowatosci wody, bo w przypadku tego zdjecia zielen w dobiciu jest taka sama a pozostala kolorystyka pozostawia wiele do zyczenia. Wiec jesli piszesz, ze niebo w odbiciu nie moze byc takie same jak w oryginale, wiec dlaczego zielen jest? A byc taka nie powinna. Biale partie tez powinny miec inne zabarwienie...o i dobry przyklad z lewej czesci kadru. w gornej jego czesci, tam gdzie gdzbiet duzej gory schodzi ku dolowi jest plama sniegu. w odbiciu ta plama jest sniezno-biala, natomiast na gorze jest zolto-szara? na przyszlosc pracuj pedzelkiem dokladniej. diabel jak to powiadaja twki w szczegolach
Jak ja uwielbiam takich szpeców :)
specjalnie dla Ciebie - zapraszam do linka w podpisie.
Adam Majchrzak
11-07-2012, 01:42
Ta panorama ma dwie ogromne rzucające się w oczy wady...
(Jedna po lewej a druga po prawej stronie.)
...się kończy! :p
Świetna odsłona :!:
Pozdrawiam! =]
Mi również się bardzo podoba. Świetna praca.
Baart1980
17-07-2012, 15:42
O lusterko pretensje do Matki Natury proszę zgłaszać ;).
Akurat w tamtych regionach nie trudno o nie ;)
Ależ ja żadnej pretensji nie zgłaszam. Wprost przeciwnie. Chwalę :)
Bardzo ciekawa panorama Pawle. Ja ze swojej strony nie mam uwag.