Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Północ w kształcie mrozu
geralttt
16-03-2012, 19:09
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/8471/jeziorozagodafosszmarki.jpg)
Bartekkw
16-03-2012, 19:12
Eh...i znowu ta piękna zorza. Musi sie podobać
krzysztofz24
16-03-2012, 19:19
Powiem ze to zdjecie mi sie bardziej podoba niz to z watku "Aurora X". Jest super zorza...i na dole sie dzieje:-).
Co czyni moim zdaniem zdjecie nardziej kompletnym.
Super klimat bije z tej foty. Czuc zimno, mroz I ta magie na niebie...
maniak666
16-03-2012, 19:20
Super klimat bije z tej foty. Czuc zimno, mroz I ta magie na niebie...
I to wszystko w temacie.
jarekf34
16-03-2012, 19:24
O tu to sie dopiero dzieje... wersja "X" była ciekawa ale ta jest dopiero zaj....ta :) Świetne foto. Gratki.
Nikonozaur
16-03-2012, 20:03
Ja jestem trup na miejscu, tyle w temacie.
Się posuń, bom się chciał koło Ciebie wyłożyć ;):mrgreen:.
Oj piękne okoliczności bardzo smakowicie podane zostały :).
Za dużo nie ma co pisać, miejsce i chwila ulotnie piękna...
no to dałeś czadu, bez komentarza
Pozdrawiam
Pozazdrościć miejsca. Super ujęcie!
geralttt
16-03-2012, 22:35
Się posuń, bom się chciał koło Ciebie wyłożyć ;):mrgreen:.
Oj piękne okoliczności bardzo smakowicie podane zostały :).
Tyż bym sobie poleżał z Wami panowie, ale jak widać muszę aparat potrzymać... ;)
Zjawiskowe. Wręcz kosmiczne!
Jest o wiele lepiej z tematem (ale to już ktoś wcześniej pisał ;) )
Tak trzymaj , pozdrawiam
Rafal
piotrm100
17-03-2012, 01:19
A zdradzisz jakieś technikalia? Korekta ekspozycji? Filterki? Czas?
Focenie zórz mi nie grozi(przynajniej na razie), ale tak dla zaspokojenia rządzy wiedzy by się przydało.
JaroPienza
17-03-2012, 01:20
Ładne ,ale jakieś zielone pasy na niebie Ci się porobiły. Aż dziwne ,że nikt nie zauważył.
:D :D :D
P.S. ŁAdne
geralttt
17-03-2012, 01:39
piotrm100 niedługo opiszę wszystko konkretnie, ale póki co - w tym przypadku ISO 200, F2.8, 11mm, 30 sekund, księżyc w pełni, statyw, rękawiczki, latarka do ustawiania ostrości, kumpel z pełnym bakiem, sprawdzona prognoza pogody, tudzież inna prognoza odnoście występowania zórz, a do tego dwie baterie, bo na mrozie jedna może okazać się za mało, coś na rozgrzanie (kumpel z pełnym bakiem powinien znać się na własnej produkcji - wtedy jest w ogóle miód malyna), co jeszcze hmmm... Aha tak na siłę to jak nie ma księżyca technika "magicznej ściereczki" do tego jakieś filterki ND i można walczyć... :D
Żądza wiedzy choć troszkę zaspokojona?
JaroPienza - Yep, ale wrredny jesteś - mogłeś na priv mnie te błędy wyłuszczyć chłopie!!! No i co ja teraz - a takie miłe komenty leciały ehhh....
biegly - patrz no a ja dopiero dojrzałem żeś mym imiennikiem jest! Pozdro Rafale
Rafał :)
Pozdrówki 4 all... :)
piotrm100
17-03-2012, 02:15
F2.8??? Toż mnie tu mądre głowy uczyły, że wtedy GO jest malutka, przez co w krajobrazie zastosowania nie ma...
Zeby do końca zaspokoić me żadze odpowiedz jeszcze na jedno pytanie: Co kumpel miał w baku??
geralttt
17-03-2012, 13:44
F2.8??? Toż mnie tu mądre głowy uczyły, że wtedy GO jest malutka, przez co w krajobrazie zastosowania nie ma...
Zeby do końca zaspokoić me żadze odpowiedz jeszcze na jedno pytanie: Co kumpel miał w baku??
Każda F jest wykorzystywana w krajobrazie. Dziwna sprawa, zaskoczyłeś mnie. Ale mądre głowy mają rację. Od trzech rzeczy zależy GO i wiadomo, że:
-im większa odległość od przedmiotu tym większa jest głębia ostrości,
-im mniejsza ogniskowa(długość obiektywu) tym większa jest głębia ostrości,
-im mniejszy ustawimy otwór przesłony, czyli im większa liczba tego otworu tym większa głębia ostrości.
Zasady te można jednak przeplatać, miksować, stosować w różnych kombinacjach i alternatywach.
W parametrach masz wyszczególnione że f2.8, ale ogniskowa 11mm - i ta ogniskowa właśnie pomaga.
Wystarczy poznać swoje body, obiektyw, określić od jakich odległości przy jakim F łapie hiperfokala (Są w necie strony i tabele w tym pomocne) i dalej jest już z górki... :) Pomogłem?
Co do baku to oczywiście, że ciekły wodór ;)
No ladnie to opisales, zdecydowanie trzeba poznac swoj sprzet;)
A zdjecie......laczki mi spadly.
Jest ekstra, pisalem juz to w innym watku;)
Bardzo dobre, kosmiczne zdjecie, odrealnione, podoba sie.