Zobacz pełną wersję : D300 wbudowana lampa nie otwiera sie
Dotyczy: D300
Zanim wyślę do serwisu lub na śmienik... taki problem... nagle, z nieznanych mi przyczyn, zacięła się wbudowana lampa błyskowa. Nie otwiera się. Akumulator naładowany, zdjęcia się robią. Ale lampy otworzyć nie można. Co dziwne, nic z aparatem nie robiłem. Leżał sobie po prostu dłuższy czas w futerale.
Czy ktoś może spotkał się z czymś takim? Może wie jak zaradzić?
aikidudi
16-03-2012, 18:32
podobną przypadłośc miał mój d90 po upadku. Gwarancja mnie uratowała, choc serwis schrzanił trochę sprawę.
Art Erie
16-03-2012, 18:34
Może Ci się tam kurzu poprostu napchało? Spróbuj nacisnąć przyciśk zwalniający i delikatnie podnieś lampę palcami.
Wronaavd
16-03-2012, 19:32
Może Ci się tam kurzu poprostu napchało? Spróbuj nacisnąć przyciśk zwalniający i delikatnie podnieś lampę palcami.
Raczej nie... Tutaj (chyba, mogę nie mieć racji) ale lampa otwiera się "elektrycznie" - dlatego bateria musi być w body. W D700 otwiera się mechanicznie i baterii nie trzeba...
Ale do rzeczy - próbowałeś nacisnąć (przy włączonym) aparacie ten przycisk od otwierania a potem zrobić foto? Lampa błyska? :) Bo i tak się czasami zdarza...
Raczej nie... Tutaj (chyba, mogę nie mieć racji) ale lampa otwiera się "elektrycznie" - dlatego bateria musi być w body. W D700 otwiera się mechanicznie i baterii nie trzeba...
Ale do rzeczy - próbowałeś nacisnąć (przy włączonym) aparacie ten przycisk od otwierania a potem zrobić foto? Lampa błyska? :) Bo i tak się czasami zdarza...
Lampa w D300 nie otwiera się sama a ściślej mówiąc aparat nie decyduje o tym, że ma zostać otwarta! Jeżeli po naciśnięciu przycisku nie "odskakuje" tzn. że zacięła się mechanicznie (brud, piasek). Bateria nie ma nic wspólnego z otwieraniem lampy.
W D300 lampa jest otwierana mechanicznie tak jak w D700. No i się zacięła.
Wronaavd
16-03-2012, 21:23
Lampa w D300 nie otwiera się sama a ściślej mówiąc aparat nie decyduje o tym, że ma zostać otwarta! Jeżeli po naciśnięciu przycisku nie "odskakuje" tzn. że zacięła się mechanicznie (brud, piasek). Bateria nie ma nic wspólnego z otwieraniem lampy.
Mój błąd w takim razie :) Myślałem, że... Ale nie ważne. Każdy się może pomylić, szczególnie jak nie ma akurat D300 pod ręką ;)
Siłowo lepiej nie próbować. Albo rozkręcać (o ile masz tyle zdolności) samemu, albo serwis... Chyba, że zakładasz jakąś SB-XXX i zapominasz, że masz wbudowaną ;)
mariaczi666
16-03-2012, 21:58
No ja bym raczej zapomniał o wbudowanej. W moich d200 i d100 (lampa odpalana mechanicznie bez elektroniki) lampka wyskakuje wtedy i tylko wtedy gdy na przycisk katapultujący trafi paluszek mojej dwuletniej córki. Lubi sobie otworzyć lampę, klapkę baterii czy gniazdo karty pamięci. Otworzyć i zamknąć, otworzyć, zamknąć i tak jeszcze kilkanaście razy. Do tego wbudowana lampa rzeczywiście się przydaje. Poza tym nie widzę jej zastosowań w moich poczynaniach...
Także nie przejmuj się, może to znak, że najwyższy czas zachwycić się efektywnością i możliwościami lampy zewnętrznej. Polecam.
PS. Jakbyś kiedyś d300 sprzedawał i lekko zszedł z ceny ze względu na ową lampę, to jestem zainteresowany! :)
Art Erie
16-03-2012, 22:10
[...] Do tego wbudowana lampa rzeczywiście się przydaje. Poza tym nie widzę jej zastosowań w moich poczynaniach...[...]
Jako sterownik CLS...
Lampa jest zwalniana mechanicznie, po prawej jest haczyk, po lewej mały zawias wszystko ładnie spasowane ale mogło coś podejść i zablokować.
stachmuszel
16-03-2012, 22:13
Nie przesadzajcie. Aby doswietlic cienie w wielu sytuacjach taka lampka sprawuje sie wysmienicie.
w d90 miałem to samo po wakacjach nad morzem:). Lekko paluszkiem plus naciskanie w tym samym momencie przycisku.Potem jeszcze pare razy sie przydarzyło ale gdy przez przypadek wkładając aparat do plecaka bocznym wejsciem sama sie podważyła i otworzyła - otwiera sie juz za każdym:)
Mi czasami się otwiera jak wkładam do torby, o rzep zahacza guziczek i fruuu się otwiera - denerwowało mnie to bardzo - zakleiłem lampę taśmą.
Spróbuj lekko - zaznaczam lekko podważyć lampę i nacisnąć guzik.