PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ostatnie światlo na Kasprowy pada...

krzysztofz24
16-03-2012, 15:20
...a na niebo z wolna wchodzi róż..

Witam
Takie moje wariacje kolorystyczne;-). Czyli wizja autorska, ale z doza realnosci.

Lubie patrzec na zmiany barwy swiatla rzucanego przez zachodzace slonce. Najpierw bialy(w dzien), zolty, pomaranczowy, coraz bardziej ognisty w kierunku czerwieni...i najciekawsze kiedy mocno swiecace slonce juz tylko skrawkiem wystaje z za horyzontu, barwa gasnac przechodzi w czerwona z domieszka fioletu,rozu...
A jeszcze jak mamy mrozny wyz i -20st.C i bialy snieg do odbicia tej zmieniajacej sie barwy, niebo tez podaza z kolorem za tym co mu dyktuje slonce...to dla mnie dzieje sie jakies misterium.

A wracajac na ziemie, to wlasnie wtedy aparat cyfrowy ze swoja namiastka rejestrowania kolorow, lezy i kwiczy zarzynanym pomiarem WB:mrgreen::-);-).

Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/7762/dsc5725forum0.jpg)

katatjuta
16-03-2012, 15:31
Kadr świetny. Troszeczkę za bardzo żółto na dola jak dla mnie. Ogólnie super.

TMB
16-03-2012, 15:36
Mi sie podoba. Nic sztucznie wyjaranego, zadne landszafty z lodka...tylko nasz Polski Kasprowy! :) Fajne kolorki - nawet z tym zoltym na dole

Radek_1
16-03-2012, 16:13
Ładnie się dzieje.
Nie dopatruję się zażółceń. Wg mnie bardzo naturalnie wyglada oświetlenie 1 planu - fajny fot... :)

krzysztofz24
16-03-2012, 16:21
Juz dwie osoby pisza o "zoltym" na dole, wiec pare slow wyjasnienia.

- Jesli macie na mysli cale oswietlone zbocze, to suwaczek koloru zolty w ACR powiedzmy srednio reagowal;-), o wiele bardziej reagowal suwaczek koloru pomaranczowy i to jego wlasnie bardziej podciagalem.
Co ciekawe przed chwila otworzylem zdjecie w PS i tu bardziej reaguje na suwaczek zolcie;-).
Ogolnie bazujac na moim wzroku:-) a nie zadnych suwaczkach to na tym oswietlonym zboczu na dole, jest troche zolci, wiecej pomaranczowego i troche rozu plus troche hmm megenty-bo to gasnace swiatlo.
Specjalnie nie pisze fioletu, bo ruszajac suwaczkiem fiolety w ACR na maksa i na minimum nie dzialo sie na tym zboczu praktycznie nic.

- A jesli macie na mysli te jakby jasniejsze "zolte" obszary to po prostu probnik kolorow pokazuje tam przepal 255 lub blisko tej wartosci na jednym z kanalow RGB. Jest pare takich obszarow na tym oswietlonym zboczu. Dodatkowo ten mankament uwidocznil sie bardziej przy ocieplaniu WB. Po prostu tam nie ma pewnych informacji.
Zaczolem dlubac w PS przy tym zeby te miejsca jakos przykryc stemplem na malym kryciu czy innym kolorem, ale tracilem wtedy fakture sniegu.
To zostawilem tak. Wole miec fakture sniegu i te "plamki";-).
Mam nadzieje, ze nie rzuca sie w oczy az tak bardzo.

Dzieki za uwagi.

A juz nie bede pisal ile sie nakombinowalem z WB:-) zeby trafic w ta kolorystyke. Czyli te kolory na niebie, i zboczu i te kolory w cieniach na stokach. Suwaczek megenty przy WB i niebieskosci w zakladce kolorow tez byly ostro meczone;-).

Greg77
16-03-2012, 17:27
Mi sie podoba. Nic sztucznie wyjaranego, zadne landszafty z lodka...tylko nasz Polski Kasprowy! :)

Sorry??? Do mnie pijesz?
Jak tylko mam mozliwosc to robie polskie krajobrazy!
Przepraszam, ze mam takie widoki a nie inne.
Super zdjecie, zadnych pytan!

ZYSKI
16-03-2012, 17:36
Nie ma sie czego czepić, jest super

Bartekkw
16-03-2012, 19:10
Bardzo fajnie Krzysiu. Światło i dobry kadr to główne atuty tego zdjęcia

jarekf34
16-03-2012, 19:32
Dla mnie jak najbardziej, świetne zdjęcie.
Pozdrawiam.

fotoMichal
16-03-2012, 19:43
Bardzo przyjemne zdjęcie... podoba się...
kadr jedynie bym przesunął w prawo... lewa strona dość nudna, a i budynki za ciasno przy prawej

PABLOOK
16-03-2012, 20:27
Piękne góry, super klimat, miodne światło i dobry kadr.
Jakże by mogło się to nie podobać :).
Może w niektórych partiach zbyt dużo jajecznicy się rozlało ;), ale to malutki pikuś do całości :).

Nikonozaur
16-03-2012, 21:00
Kadr broni się, światło przyjemne, w sumie bardzo ładna fota. ;)

geralttt
16-03-2012, 21:33
Mogę szczerze, ale mogę? .... Niebo ciąłbym o połowę, poza tym fot gicior! :)

żółty
17-03-2012, 12:40
Żółtego ? Ja tam widzę bardziej lekką pomarańcz...

Mi sie podoba. Nic sztucznie wyjaranego, zadne landszafty z lodka...tylko nasz Polski Kasprowy! :) Fajne kolorki - nawet z tym zoltym na dole

Mi tam łódki nie przeszkadzają.