PDA

Zobacz pełną wersję : Czy tak sie da? Lampa - manual

R
16-03-2012, 11:36
Zalozmy ze aparat ustawiony jest w manual z zadana przyslona i czasem, do tego ustawione jest autoiso...

czas sie nie zmienia, przyslona sie nie zmienia, zmienia sie iso w zaleznosci od ilosci swiatla. OK

teraz dokladam do tego lampe, ale chce zeby blyskala zawsze z jednakowa zadana moca powiedzmy 1/128 i NIE WPLYWALA w zaden sposob na pomiar ekspozycji aparatu... Tzn aparat ma sie zachowywac tak, jaby mial powiedzmy zalozony wyzwalacz a nie SB. Zdaje sobie sprawe, ze moze przeswietlac, ale nie o to chodzi.

Czy tylko zaklejenie stykow czy jest jakas inna opcja? Probowalem chyba wszystkich mozliwych ustawien, i zawsze autoiso przy wlaczeniu lampy zmienia sie w stosunku do wyl lampy. w sumie to logiczne i tak powinno byc, ale czy ktos probowla to ominac?

barracuda
17-03-2012, 18:25
Ja bym po prostu wyłączył autoiso i dał sobie spokój z tym zmartwieniem. Po co ustawiac lampe na manual, skoro aparat masz na autoiso. Albo manual, albo automat. Takie moje zdanie.

R
17-03-2012, 18:44
Ja bym po prostu wyłączył autoiso i dał sobie spokój z tym zmartwieniem. Po co ustawiac lampe na manual, skoro aparat masz na autoiso. Albo manual, albo automat. Takie moje zdanie.

no jest to jakies rozwiazanie...

2pompony
17-03-2012, 19:20
Albo trzymaj lampę w drugiej ręce i wyzwalaj ją kciukiem.

R
17-03-2012, 19:31
rownie dobrze moge wyzwalaczem... i wlasnie o co takiego chodzi, tylko zeby siedziala na sankach.

mOSAd
19-03-2012, 20:28
Mozna zablokować pomiar ekspozycji przy zdjęciu z jedną lampą, a następnie włączyć tę na manualu.