Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 f1.8 D -vs- Nikkor 85 f1.8 G
Jest wątek na temat nowej 85 1.8 G. Nie mniej jednak chciałbym porównać wersję D oraz G. Używaną 85 D w świetnym stanie można kupić za 1200 zł (nowa 1600 zł). Wersja 85 G to nowośc i kosztuje 2000 zł.
Pytanie brzmi czy jest sens dopłacać do nowszej wersji tej stałki?
Znalazłem takie małe porównanie (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=642&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=791&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0) i oczy przecieram ze zdumienia... Nowa 85 G bije na głowę pod względem ostrości jej poprzedniczkę. Może ktoś z Was miał do czynienia z tymi szkłami i może coś o nich powiedzieć?
Fajny link, zawsze warto miec
dzieki
gregzorba
16-03-2012, 10:25
Super porównywarka :)
MariuszJ
16-03-2012, 10:32
Obejrzyjcie sobie w tej porównywarce sample z Nikona 24-70, porównajcie z samplami z Canona 24-70. O wynikach i konkluzji opowiedzcie znajomemu, który miał okazję fotografować oboma obiektywami. Nie zapomnijcie tylko przedtem założyć coś na twarz, najlepiej torbę foliową.
Proponuję jednak slrgear.com, jeżeli chodzi o rzetelne porównania.
Nowa 85 G bije na głowę pod względem ostrości jej poprzedniczkę. Może ktoś z Was miał do czynienia z tymi szkłami i może coś o nich powiedzieć?
Nie mogę ich bezpośrednio porównać bo D miałem ponad rok temu,
ale faktycznie nowy jest na pewno ostrzejszy w zakresie 1.8-2.5.
Ma też lepszy kontrast w tym zakresie.
Tylko jak otworzę plik RAW na kompie to czasem ilość fioletu jest ciut zaskakująca.
Nawet w tej porównywarce to widać, że aberacje nie znikają nawet na 2.8.
Wydaje mi się, że na 1.4G one mniej dokuczają.
stachmuszel
16-03-2012, 13:41
Obejrzyjcie sobie w tej porównywarce sample z Nikona 24-70, porównajcie z samplami z Canona 24-70. O wynikach i konkluzji opowiedzcie znajomemu, który miał okazję fotografować oboma obiektywami. Nie zapomnijcie tylko przedtem założyć coś na twarz, najlepiej torbę foliową.
Proponuję jednak slrgear.com, jeżeli chodzi o rzetelne porównania.
Co konkretnie masz na myśli?
MariuszJ
16-03-2012, 14:55
Co konkretnie masz na myśli?
Gdybym miał np. wybierać między systemami Canon/Nikon na podstawie informacji z sampli the-digital-picture, w życiu bym nawet na Nikona nie spojrzał. Po prostu to co tam jest, w niektórych przypadkach skrajnie koliduje z moim doświadczeniem. Oczywiście, co do porównania 85/1.8D i G mogło im wyjść. Np. przypadkiem.
Znalazłem link do tej strony w innym wątku. Nie wiem na ile rzetelne mają te porównania dlatego założyłem temat.
Kto jeszcze miał lub ma do czynienia z nową 85 1.8 G?
Napaliłem się na 85G ze względu na tę ostrość na 1.8, ale jak zobaczyłem "bokeh" i parę innych rzeczy... na razie zostaję przy D :-)
Nie ma cudów, 85/1.8G to nie jest coś pomiędzy 85/1.8D a 85/1.4D/G. To jest coś mniej więcej takiego samego jak 85/1.8D. Coś tam poprawili, coś tam popsuli.
Tym samym zamiast myśleć o zmianie 1.8D przyspieszyłem decyzję o dokupieniu Canona i 85L. (Nikkory 85/1.4 mi nie leżą, dlatego do dziś mam "jedynie" 1.8D).
Oczywiście, jeśli ktoś musi mieć AF-S i ostrość na 1.8, a jednocześnie nie ma więcej niż 2000 na to, to 85/1.8G jest i będzie hitem.
Jacek z Nikonem też
16-03-2012, 18:35
Chciałem założyć taki wątek, ale jestem tu nowy a byłem przekonany, że już taki istnieje :) Przyłączam się do pytania, jakie są argumenty za 85/1.8g. Mam już 35/1.8g i 50/1.4g więc ta 85 wydaje się logicznym uzupełnieniem zestawu.
Nie wiem jak nowa, ale stara miała doś duży rozrzut jakościowy IMHO.
Kiedyś prawie kupiłem Nikkora 85/1.8D - bardzo ładny stan, ale na 1.8 był mydlany - spedek ostrosci i kontrastu.
Wczoraj kupiłem 85/1.8 bez D i jest rewelacyjny (na DX!)
Już na pełnej dziurze jest porównywalny nikkorem 35/1,8.
siwyozzman
06-04-2012, 22:56
Nie wiem jak nowa, ale stara miała doś duży rozrzut jakościowy IMHO.
Kiedyś prawie kupiłem Nikkora 85/1.8D - bardzo ładny stan, ale na 1.8 był mydlany - spedek ostrosci i kontrastu.
Wczoraj kupiłem 85/1.8 bez D i jest rewelacyjny (na DX!)
Już na pełnej dziurze jest porównywalny nikkorem 35/1,8.
To musisz mieć zdrowo "walniętą" 35tkę :)
Tak poważnie to mój egzemplarz 85/1.8D też jest bardzo dobry na 1.8 Jednak szkła 1.8 z serii "D" (lub bez literki - wcześniejsze wersje ale te modele na "śrubokręt") mają wspólną cechę ze nie są powtarzalne w pełni otwarte. Albo inaczej w niektórych sytuacjach zdjęciowych są całkowicie akceptowalne - ostre - by za chwilę dosyć mocno "zamydlić" Nawet w podobnych warunkach. Zrobiłem 85tką i 50 tką kilka takich zdjęć że samemu mi trudno uwierzyć żę mogą być tak ostre...Niemniej zawsze mają obniżony kontrast. Wg mnie domknięcie ich do f2.2 w zasadzie gwarantuje ostre zdjęcie o ile AF trafi.
35/1.8 G miałem i bez wątpienia nie ma szans aby jakikolwiek inny model szkła Nikona 1.8 dorównał mu ostrością na ten moment... Jak będzie więcej sampli z 85/1.8G na DX to może zmienię zdanie :)
ja kilka dni temu po wielu porównaniach, testach i macaniu, zakupiłem "D"... z moja puszką na 1.8 jest bardzo dobrze i jakoś rozmycie bardziej mi odpowiada...a różnica w cenie poszła ( jak ktoś już napisał w innym wątku) skrzynkę łiski...
siwyozzman
07-04-2012, 16:48
Stałki nikona typu 35/1.8G,50/1.4G i wygląda że 85/1.8G maja wiele cech poprawionych w stosunku do poprzednich wersji "D" . Wyjątek to 50/1.8G bo raczej pod każdym względem bije staruszka. Jednak w "zamian" otrzymujemy wady których nie było u poprzedników...to nie są szkła bezkompromisowe...coś kosztem czegoś...Być może ogólny bilans jest na korzyść nowszych wersji co nie zmienia faktu że komuś niektóre z cech konkretnego modelu mogą nie odpowiadać... Generalnie jest wolniej jeżeli chodzi o AF ...może dokładniej i lepiej pracują w trybie ciągłym...ale na dobrym body gdy potrzebne jest jedno ostre zdjęcie zrobione błyskawicznie- stara "wiertarka" zrobi wrrr :) i masz trafione ujęcie a te nowe niczym się zbiorą...
Na pewno nowa 85/1.8G jest bardzo fajną propozycją.... na wersję "D" sporo osób narzekało zwłaszcza na DX....ja ze swojej jestem bardzo zadowolony
..trafiała mi na D90 i na D70s... Jak chcę być pewny ostrości do przymykam do f2.2...Jak jest czas robię też na f1.8 i często jest ok. Obrazek daje przyjemny, ma solidną budowę - trzeba uważać żeby metalowym tulipanem kogoś nie uszkodzić :) U mnie stanowi parę z 35/2.0 Może są to " zawodnicy" trochę "mięksi" na otwartej przysłonie od nowszych braci - za to po lekkim domknięciu koszą równo z trawą - są twardzi - to rodowici Japończycy a nie Chińscy krewni :)
pokerist
12-04-2012, 14:51
Ja także skuszony niektórymi postami poszedłem do FJ i przestrzeliłem jedyną 85-kę G jaką mieli. Następnie to samo uczyniłem moja wersją D kupiona za 900 zł ( używka ) Oprócz ciut większego kontrastu i ciut szybszego AF różnić brak. Kontrast to sami wiecie...2 s suwaczkiem, AF ? Demona prędkości przy portrecie nie potrzebuje, a jeśli chodzi o celność to moja wersja D trafia podobnie. Wychodząc zadowolony chyba ciut za mocno machałem rękoma...85-tka D wymskła mi się i uderzyła w ziemię turlając się na conajmniej 10 metrów. I tu przewaga skubańca, delkielki starte, dony wgnieciony...pancerna obudowa zrobiła swoje - działa ! czego zapewne nie powiedziałbym upuszczając w taki sposób plastikową G :)
Wniosek ? Mając do wyboru kupno nowej 85-ki G lub D róznica w cenie mała brałbym G, jednak mogac kupić wersje D za 900 zł upadłbym na głowę dając 2 razy tyle a róznice mieć znikome...
pozdrawiam.
na pełnej klatce http://www.photozone.de/nikon_ff/622-nikkorafd8518ff
oraz http://www.photozone.de/nikon_ff/717-nikkorafs8518ff
...pancerna obudowa zrobiła swoje - działa ! czego zapewne nie powiedziałbym upuszczając w taki sposób plastikową G :)
hmm, obudowa D też jest z plastiku (metalowa jest osłonka p. słoneczna), więc czemu sądzisz, że G tego upadku by nie przeżył?
Główne argumenty dzięki którym należy wybrać wersję G to: CELNOŚĆ, lepsza ostrość i kontrast, działanie z aparatami bez śrubokręta.
cz4rnuch
12-04-2012, 21:50
Już chyba najwyższy czas na kolaborację(no dobra:współpracę) przemysłu fotograficznego z Euro NCAP i podawanie wyników testów zderzeniowych w formie gwiazdek zamiast np światłosiły lub ogniskowej :)
pokerist
12-04-2012, 22:58
plastik wersji D to pancerniak, plastik fantastik z G to cos ala 35 G wiec upadku tego z pewnością by nie przezyl stad tak twierdze. Co do celnosci to niekoniecznie. Pol godziny strzelalem obiema i trafialy tak samo. Mysle ze jesli w cenie 900 zł mozna miec D nie oplaca sie dawac 2 razy tyle, chyba ze ktos chce kupic nowki to wtedy te 200-300 zł nie robi roznicy
To postrzelaj sobie obydwoma wersjami w ciężkich warunkach w świetle sztucznym mało kontrastowym to już nie będzie tak samo. W dobrych warunkach to każde gówno (czyt SONY) dobrze trafia.
Od momentu kiedy założyłem ten temat trochę się zmieniło... w mojej torbie, bo mam tam teraz 85tkę D i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Zawodowcem nie jestem i na moje potrzeby w zupełności wystarcza. ;)
Co do samej budowy szkła to jestem pod wrażeniem. Mam też 35 1.8, która przy tym szkle wydląda jak zabawka. :D
badtorro
13-04-2012, 08:58
Ja też miałem dylemat, który obiektyw wybrać. Czekałem na aktualizację 85/1.8D, bo mimo że świetnym szkłem jest, to jednak ma parę wad. Porównywałem zdjęcia, testy. W końcu byłem w sklepie, porównywałem nową wersję do mojego D. A z porównania wyszło mi, że... biorę Nikkora 105 f/2.8 IF-ED VR micro :D
Świetny wybór, ale to już nie ta półka cenowa.
To postrzelaj sobie obydwoma wersjami w ciężkich warunkach w świetle sztucznym mało kontrastowym to już nie będzie tak samo. W dobrych warunkach to każde gówno (czyt SONY) dobrze trafia.
No, np Sony SAL-85F14Z.
No, np Sony SAL-85F14Z.
Miałem, owszem. Z A700 była masakra. Poza tym to stary, badziewny już układ optyczny.
markes1987
15-04-2012, 23:29
jeśli wierzyć porównaniu z digital-camera-picture.com to wersja 85 G bije na kolana poprzednika D.. Ale jeśli miałbym już nabyć 85 to chyba dołożyłbym do sigmy,bo w testach wyszła kapitalnie..
Tak... sigma 85.. tylko że do niej trzeba dołożyć jedynie 1800zł :| licząc od 85 1.8 G
markes1987
16-04-2012, 13:47
wyybierająć 85/1.8 D,a 85/1.8 G nie zastanawiałbym się chyba za długo i wskazałbym wersję G :)
Mnie jeszcze nie skusił 85 1.8G. Może ze mną jest coś nie tak ale nudzą mnie szkła które dają jedynie poprawny ( ostry, kontrastowy) obrazek, a nie mają jakiegoś swojego charakteru. Patrząc na sample które są w internecie nie widzę tego "czegoś" co powinna mieć stałka. Czy jest jeszcze ktoś kto ma podobne odczucia ?!
Ja. :-)
Dla mnie doskonałe szkło, nawet zbyt doskonałe. :-)
Mnie jeszcze nie skusił 85 1.8G. Może ze mną jest coś nie tak ale nudzą mnie szkła które dają jedynie poprawny ( ostry, kontrastowy) obrazek, a nie mają jakiegoś swojego charakteru. Patrząc na sample które są w internecie nie widzę tego "czegoś" co powinna mieć stałka. Czy jest jeszcze ktoś kto ma podobne odczucia ?!
Niemal wszyscy, którzy kupili różne wersje 1.4 - przecież nie dla światła to robili. To jednak nie tego wątek dotyczy.
Cena 1.8 D oraz G są aktualnie na dobrym wzajemnym poziomie. Szkoda, że tańszej D już nie będzie w produkcji. Czy pozwoli to spaść cenie wersji G do bardziej zjadliwego poziomu za kilka lat? Nawet jeżeli tak, to zawsze D pozostanie trochę tańsza przy odsprzedaży. I bardzo dobrze dla mniej zamożnych. Jakość zbliżona, a wydane pieniążki mniejsze. Z punktu widzenia oglądającego zdjęcia, różnica w fotografiach będzie niewielka. Z 85/1.8D oglądam mnóstwo nietrafionych z ostrością ujęć. Może chociaż to ulegnie poprawie. Jak oba szkła dobrze wcelują z ostrością, wówczas dają bardzo przyzwoity obrazek. Ewentualne niuanse i tak do zera sprowadzi obróbka.
siwyozzman
24-04-2012, 09:32
Z 85/1.8D oglądam mnóstwo nietrafionych z ostrością ujęć. Może chociaż to ulegnie poprawie. Jak oba szkła dobrze wcelują z ostrością, wówczas dają bardzo przyzwoity obrazek. Ewentualne niuanse i tak do zera sprowadzi obróbka.
To pewnie zależy od egzemplarza - mój jest bardzo celny - nawet na D90 który jest dosyć kaprysny jeżeli chodzi o AF to szkło trafiało bardzo powtarzalnie...Poza tym obiektywem na"śrubokręt" trzeba umieć ostrzyć... Często znaczenie ma w która stronę ostrzymy oraz czy pamiętamy o "przeostrzaniu" przy niewielkiej zmianie odległości obiektu. Dlatego ja bym się cudzymi zdjęciami nie sugerował :) Zwłaszcza jeżeli są anonimowe...Wersja "D" jest naprawdę solidna, szybka i daje duże możliwości. Nowszy "G" jest na pewno ostrzejszy i bardziej kontrastowy ale ma swoje minusy a na dodatek na razie znacznie droższy bo musimy kupić nowy... W tej chwili zakup wersji "D" za 1000-1100 zł za zadbany egzemplarz nie jest problemem.
Jutro odbieram swojego nowiutkiego Nikkora 85 f 1.8 G (1850 pln) ... a niedawno gość z SIGMY telefoni do mnie mówiąc, że Sigmę 85 f 1.4 nówka sztuka sprzeda mi za 3000 pln ... i bądź tu mądry :) Tymczasowo będę używał na D 90, a wiosną wiadomo ... pełna klata ....
Mam. Jeśli z D 90 jest cud, miód i orzeszki to co będzie na D 800 ?! :) Polecam 85mm 1.8 G - piękny jest i pięknie foci ...
dezerter_27
13-12-2012, 21:47
Zapodaj jakieś fotki, a ile dałeś i gdzie kupiłeś
przemek_83
13-12-2012, 22:08
Również polecam 85 1.8G długo się zastanawiałem czy oszczędzić i kupić używaną wersję D jednak oceniając obrazek z 35 1.8G zdecydowałem się na nowszą wersję i jestem mega zadowolony. Używam z D7000 i w chwili obecnej pozbyłem się wszystkich szkieł zostawiając tylko 35 1.8G i 85 1.8 G ... no i 18-55 robi jako pokrywka bagnetu korpusu w D50 :)
Kupiłem w Euro Agd za 1849 zł i praktycznie wszędzie jest właśnie w tej cenie. Dwa dni wcześniej mierzyłem do swojej D 90 jego starszego brata 85 mm 1.8 D (made in Thailand) i martwiłem się, że wersja G jest plastikowym made in China. Kiedy jednak założyłem do body wersję G ... szczena opadła bo wygląda naprawdę zacnie czy wręcz dostojnie, dosyć masywny jak na jego budowę ! Spore szkło na filtr 67 mm. No ale wiadomo, że nie o lans tu chodzi. Chwilowo nie zapodam żadnych fotek ponieważ szykuję się do małego wyjazdu ale na początku tygodnia na pewno coś wrzucę. Cieszy mnie, że wreszcie na moim D 90 z losowym AF oczy "modela" wychodzą ostre i kryształowo czyste. Naprawdę jestem zadowolony !
PS. No jedna fotę robioną "na wariata" wieczorkiem zamieszczam poniżej ...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img703.imageshack.us/img703/3176/motodlaforum.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/703/motodlaforum.jpg/)[/URL] Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Oczywiście światło z dziwnego żarnika, ISO 200, czas 1/13, przysłona 1.8, z timerem, obrazek pomniejszony zgodnie z regulaminem forum itd. .... Nie chciało mi się schodzić do garażu więc zamiast oryginału macie moja ukochaną miniaturę modelu.
dezerter_27
14-12-2012, 09:23
wybierałes z kilku czy pierwszy lepszy
Nie było go w sklepie więc zamówiłem przez internet dostawę do sklepu. Przyszła jedna zamówiona sztuka. Popstrykałem w sklepie, sprzedawczyni chętnie pozowała "na oczy", do tego niezliczona ilość napisów do strzelania pod kątem 45 stopni na konkretne literki ... wyszło, że ok i kupiłem. Z tego co wyczytałem na necie ten obiektyw świetnie współpracuje z D 800 więc spodziewam się, że później będzie jeszcze lepiej. Na D 90 ciaśniutki jest jak ... 127,5 mm :)
Gdybym miał np. wybierać między systemami Canon/Nikon na podstawie informacji z sampli the-digital-picture, w życiu bym nawet na Nikona nie spojrzał. Po prostu to co tam jest, w niektórych przypadkach skrajnie koliduje z moim doświadczeniem. Oczywiście, co do porównania 85/1.8D i G mogło im wyjść..
Też to zauważyłem (w innym temacie to opisywałem). Podrążyłem skąd to i okazuje się, że nie dość (co oczywiste) zdjecia są z różnych body, to do wywoływania używa facet różnych wywoływarek - DPP i NX ustawionych jak mu się wydaje tak samo.
Czyli jedynie można sobie porównywać obiektywy wewnątrz systemu, bo międzysystemowo to sobie można tą stronę podarować.
Witam wszystkich, mam mały dylemat nabyłem wersje G i ogólnie jestem zadowolony mówię ogólnie bo 35 1.8g trochę ostrzejsza ,ale do rzeczy na f1.8 i f2 ostrzy za blisko na f2.2 jest już ok niestety na body nie mam micro regulacji AF sprawdzałem na metrze krawieckim i ostrość schodzi o 1cm w dół co byście zrobili na moim miejscu bo już sam nie wiem czy wysyłać czy nie.
Na f2.2 jest ok, bo głębia ostrości jest większa i łapie cel. Wysłać obiektyw i puszke trzeba. Puszka też może być rozjechana.
Na 35 1.8g jest ok a puszka ma około 15tys ale chyba tak zrobię bo mnie to denerwuje
Ja moją ostrą sztukę 1.8D nie zamierzam wymieniać na G.Trafia szybko i celnie.Nie zauważyłem braku powtarzalności.Rozrzut jakościowy tych szkieł to fakt autentyczny.Jak na razie z moim D600 na f4 to najostrzejsze szkło, z fantastycznymi kolorami.
Ja moją ostrą sztukę 1.8D nie zamierzam wymieniać na G.Trafia szybko i celnie.Nie zauważyłem braku powtarzalności.Rozrzut jakościowy tych szkieł to fakt autentyczny.Jak na razie z moim D600 na f4 to najostrzejsze szkło, z fantastycznymi kolorami.
Moja ostatnia sztuka D, którą zamieniłem na G, miała wielkie problemy na 1.8 z ostrością (miękka była, albo niecelna, nie zbadałem dokładnie). Produkowana w Tajlandii.
Poprzednia, japońska, była bez większych zastrzeżeń. Ale jak to śrubokręt - celność nie do końca ta, co AF-S.
Może to przypadek, a może nie (Tajlandia vs. Japonia).
Natomiast moja nowa G (chińska, hehe) jest lepsza od obu tamtych D.
Crop 100% na 1.8, domyślne ustawienia LR (profil "portrait"), 1/90s, strzelone "z biodra", celowane w jaśniejsze oko, ISO 3200:
http://imageshack.us/a/img59/9629/20130116145740mkt2.jpg
całe:
http://imageshack.us/a/img651/5934/20130116145740mkt.jpg
dorwałem w końcu jakąś sztuke by sobie przetestować z moją 85
musze przyznac, że jest poprawa na f1,8, ale od f2 nie widziałem juz różnicy
ta lepszość to głównie w postaci lepszego kontrastu na pełnej dziurze, naprawde sam nie wiem, może jak pobawię sie jeszcze 28 1,8 to jako tandem od razu wymienie
ale mam pytanko do fachowców: dlaczego przy tych samych kadrach, czas i przesłona także aparat na auto-iso za każdym razem po przepięciu na szkło G podwyższał mi iso o 1/3?
zastanowiło mnie to, czyz nie powinno być tak samo? troche mi się ciśnie, że nowsze szkiełko, ale wcale nie takie jasne... gorszy tor optyczny...
zauważyliście coś takiego?
leciałem od f1,8 do f4 i za każdym razem troszke wyższe iso
zbieracz-szkła
19-01-2013, 00:05
Wydaje mi się, że to jakaś "magia" 85/1.8 AF-D. Na tych samych ustawieniach daje jaśniejsze zdjęcia niz inne moje obiektywy - w szczególności nowe AF-S są jakby "ciemniejsze".
Nie ciemniejsze, tylko bardziej kontrastowe. Miałem obie wersje 85-tek 1,8 - choć nie w tym samym czasie - i nigdy bym nie zamienił G, na D.
ok, to sie zgadza
ale zastanawia mnie dlaczego dla identycznych warunków+ ten sam czas i przesłona przy szkle G ustawiał o 1/3 wyzsze iso
chyba powinno byc to samo?
Nie musi być to samo. Poczytaj o różnicach miedzy F a T (transmisja światła) w obiektywach.
ok, nie brałem tego pod uwagę
dziękować
w wielkim skrocie f-stop to stosunek wielkosci "dziury" w obiektywie do ogniskowej, natomiast transmisja swiatla to faktyczna ilosc przepuszczanego swiatla przez obiektyw, mozesz miec 2 szkla o tej samej janosci, ale ze wzgledu na innych rodzaj uzytych szoczewek, powlok itd. oba szkla moga miec rozna transmisje swiatla - stad te roznice w ekspozycji
Mam do was pytanie odnośnie aberracji. Miałem pożyczony 85 1.8 D i na f1.8 fotografujac mlodą w bialej sukni na zielonym tle czyli trawie aberracja była tak ogromna, że bez żmudnych zabiegów w szopie nie do usuniecia. Fioletowy pasek otaczający suknie był tak szeroki, że nie mogłem uwierzyć, że coś takiego może w jakimkolwiek obiektywie wystąpić. No ale do rzeczy :-) czy jest poprawa z aberracją w wersji g na f 1.8 ?
Trudnoonazwe
28-11-2013, 23:54
Nawet na f2 bywa tak duża, że zastanawiam się czy nie mam walniętego egzemplarza :/ Na szczęście tylko w niektórych sytuacjach i LR koryguje takie rzeczy suwaczkami.
Nawet na f2 bywa tak duża, że zastanawiam się czy nie mam walniętego egzemplarza :/ Na szczęście tylko w niektórych sytuacjach i LR koryguje takie rzeczy suwaczkami.
Ale którą dokładnie wersje masz ?
Mam wersję G i pod ostre światło potrafi dać w kość ,ale wynagradza całą resztą.
Trudnoonazwe
01-12-2013, 22:43
Ale którą dokładnie wersje masz ?
Tą, o którą pytałeś - 1.8 G. Ale tak jak wspominałem nie wiem czy to normalne zachowanie tego modelu, bo aberracje bywają duże, a "podobno" ten obiektyw taką wadę powinien mieć bardzo małą (wg DxO Mark, Ming Thein (http://blog.mingthein.com/2012/11/23/nikon-85-18g/)).
pioter m
02-12-2013, 19:44
Wersja G mocno aberruje. Bardziej niż stary D? Nie wiem. Popatrzcie np. na pstryki z testu na optyczne.pl. Można nie zgadzać się z ich opiniami, ale fotki mówią same za siebie.
Wczoraj przyszła z cyfrowe.pl moja 85 w wersji G i muszę przyznać, że mam duże wątpliwości co do ostrości na 1.8 (liczyłem, że trafi sie ostra sztuka) :(
Co prawda, robiłem zdjęcia testowe wieczorem przy świetle żarowym. Dziś przetestuję w dzień, bo chyba mydli :(
Najpierw sie upewnij czy ją dobrze wyregulowałeś Mikroregulacją.
Wczoraj przyszła z cyfrowe.pl moja 85 w wersji G i muszę przyznać, że mam duże wątpliwości co do ostrości na 1.8 (liczyłem, że trafi sie ostra sztuka) :(
Co prawda, robiłem zdjęcia testowe wieczorem przy świetle żarowym. Dziś przetestuję w dzień, bo chyba mydli :(
Ja swoją chciałem oddać z powrotem do sklepu-powód, FF był na tyle duży że foty były ostre dopiero od f 2.8:roll: i to nie zawsze a miałem d 3100 i brak mikroregulacji. Zmieniłem aparat mikroregulacja na +10 i na f1.8 jest bardzo dobrze. W pierwszej kolejności sprawdź czy nie ma BF\FF.
U mnie N 85/1,8 G w D90 ostrzy dobrze a w N7k kalibracja na -10.
Ja bym sprawdził ostrość porównując ustawienie na manualny. Z zakupem mam jeszcze czas, dlatego szukam i analizuję. Zastanawiam się teraz nad 105 2.8 br micro. Tu przy 2.8 nie ma dylematów. Tylko cena już nieco wyższa. No ale czas pokaże :-)
No i mam dylemat. W wypowiedziach za D jest mniej więcej tyle samo ludzi co za G. I zgłupiałem. Miałem kiedyś D i było źle. Nie trafiała. Wiem że rozrzut jakościowy jest spory i stąd dylemat
Jedynymi argumentami za D to:
niższa cena
pierścień przysłony
"plastikowość" wersji G nie jest też argumentem bo w końcu D też nie jest żelbetonowy.
agawytka
17-12-2015, 08:59
Przylacze sie do watku... moje pytanie po przeczytaniu mnostwa informacji w sieci jest nastepujace:
Czy faktycznie w sledzeniu obiektu 85 f/1.4 D jest lepsze niz 85 f/1.8 G? Wiem, ze ma glosniejszy AF, wiem ze jest moze mnie ostra, ale pytanie ktora wersja bedzie lepsza do fotografowania dziecka (najpierw noworodka a potem takiego przemieszczajacego sie :)) Z gory dzieki za opinie.
Jesli ktos ma jakies zdjecia z 85 f/1.8G poruszajacego sie obiektu to bede wdzieczna :)
Pozdrawiam. A.
tomtytus
18-12-2015, 11:33
Chętnie przeczytam wszystko, co dotyczy tej stałki bo znowu mnie na nią ostatnio wzięło (1.8 G) :)
Jesli ktos ma jakies zdjecia z 85 f/1.8G poruszajacego sie obiektu to bede wdzieczna :)
Wg mnie AF daje radę, przy odrobinie wprawy i szczęścia można złapać szybko biegnącego w naszą stronę psa, nawet na f1.8, ja w takiej sytuacji zazwyczaj przymykam do 2.5-3.5 żeby zwiększyć głębie ostrości i zmniejszyć ilość nietrafionych fot, jednakże na 1.8 też zdarza się że trafi :) Przy 3.5 w zasadzie trafia wszystkie w serii
Przy sobie mam tylko takie, ale myślę że w domu na dysku bym znalazł na f1.8 na pełnej prędkości
F3.5
źródło (http://zapodaj.net/images/977fd12029913.jpg)
F1.8
źródło (http://zapodaj.net/images/edaad90f4876b.jpg)
agawytka
18-12-2015, 12:20
Wg mnie AF daje radę, przy odrobinie wprawy i szczęścia można złapać szybko biegnącego w naszą stronę psa, nawet na f1.8, ja w takiej sytuacji zazwyczaj przymykam do 2.5-3.5 żeby zwiększyć głębie ostrości i zmniejszyć ilość nietrafionych fot, jednakże na 1.8 też zdarza się że trafi :) Przy 3.5 w zasadzie trafia wszystkie w serii
Przy sobie mam tylko takie, ale myślę że w domu na dysku bym znalazł na f1.8 na pełnej prędkości
F3.5
źródło (http://zapodaj.net/images/977fd12029913.jpg)
F1.8
źródło (http://zapodaj.net/images/edaad90f4876b.jpg)
Dzieki wielkie :):):)
Slodki psiak :D
Znalazłem jeszcze jedno na swoim dropboxie. Zdjęcie statyczne, ale widać jak ostry potrafi być na 1.8
https://www.dropbox.com/s/f99u8poiyazdigt/_DSC6183.jpg?dl=0
Przede wszystkim trzeba rozwiać mit że jest 85 1.8D Japan jest lepsza od wersji Thailand.
miałem okazję porównać dwa nowe obiektywy 85 1.8D wersje Jpan i Thailand.
Thailand była ciut ostrzejsza na ogniskowych f1.8-2.5 pozostałe kwestie takie same poza tym że wersja Japan miała lekki Front Fosus.
Mam obecnie wersje 85 1.8D Thailand i jestem bardzo zadowolony, zawsze trafia w punkt bez żadnych korekcji, od f1.8 jest bardzo ostry a AF jest błyskawiczny, znacznie szybszy od wersji G LINK (https://www.youtube.com/watch?v=ataDgMph_wI)
Faktycznie bokeh w wersji D jest przyjemniejszy ale to ocena subiektywna.
Gdybym miał np. wybierać między systemami Canon/Nikon na podstawie informacji z sampli the-digital-picture, w życiu bym nawet na Nikona nie spojrzał. Po prostu to co tam jest, w niektórych przypadkach skrajnie koliduje z moim doświadczeniem. Oczywiście, co do porównania 85/1.8D i G mogło im wyjść. Np. przypadkiem.Niestety muszę się zgodzić, C 400/2.8 L IS USM @5.6 wypada niemal identycznie jak Tamron 150-600 VC USD G1 @400/5.6. ;) Albo nie doceniam Tamrona, albo mają coś nie tak z procedurą (np. zamieszczają nie do końca trafione zdjęcia, albo nie wiem).
potwierdzam że testy z the-digital-picture to jakiś absurd i nie ma co polegać na ich "testach" ,
sam przetestowałem wiele obiektywów i wyniki skrajnie się nie zgadzały z tym co jest zamieszczane na ich stronie.