Zobacz pełną wersję : Antena satelitarna
Wlasnie sie z zona przeprowadzamy na inne mieszkanie i nie ma tam podlaczonej tv. W zwiazku z tym, ze jesienia prawdopodobnie przenosimy sie do innego miasta nie moge pozwolic sobie na kablowke poniewaz grozila bedzie mi kara za zerwanie umowy przed czasem. Dlatego pomyslalem o platformie cyfrowej (telewizja N), dekoder i talerz zawsze mozna sciagnac i zabrac na nowe lokum.
Jednak mam watpliwosci czy w mieszkaniu, na ktore sie wprowadzamy za tydzien uda sie ustawic tak antene aby zlapala sygnal z hotbirda.
Moze jest ktos obeznany troche w temacie i chociaz teoretycznie odpowie, czy bedzie taka mozliwosc ?
Mieszkanie jest w polnocnej czesci bloku (blok rozciaga sie od poludnia do polnocy), a okna sa od strony zachodniej. Jest to 3 pietro w 5 kondygnacyjnym budynku. Jest wysuniety na ok 1,5 m balkon.
Dokladnie to wyglada jak na ponizszym rysunku; widok na blok z gory (czerwona kropka to miejsce, w ktorym chcialbym powiesci antene).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img560.imageshack.us/img560/710/clipboard01zd.jpg)
Jezeli dobrze rozumiem opis to sie da, zdjecia niestety nie widze, ale to net w pracy:)
Hotbird jest w kierunku poludniowo-zachodnim.
Witam, http://www.satlex.net/pl/azel_calc-params.html?satlo=13.0&user_satlo=&user_satlo_dir=E&location=52.41%2C16.88&la=52.41&lo=16.88&country_code=pl&diam_w=75&diam_h=80 , ta strona Ci pomoże. Ale jeżeli z okna nie możesz popatrzeć na południe. To niestety możesz zapomnieć. Zostaje dach, albo dogadać się z sąsiadem z drugiej strony bloku.
Zostaje dach, albo dogadać się z sąsiadem z drugiej strony bloku.
Tylko sasiad bedzie mial okna po stronie wschodniej a z tamtad to juz wcale nie zobaczy tego co ma widziec, zwlaszcza, ze mieszkanie w czesci polnocnej.;)
Wlasnie poludnia z okien nie widac, blok jest lekko po skosie jak widac na zalaczonym rysunku. Widzialem w sumie tylko jedna antene po ten stronie bloku na ostatnim pietrze, wiec to pewnie swiadczy o tym, ze sie nie da talerza powiesic :/ Kurcze lipa troche zyc bez tv :/
Jezeli taka jest sytuacja to pozostaje dach jak kolega wspomnial powyzej.
A na zwykłej cyfrowej naziemnej nie dasz rady doczekać do nowego lokum?
Kurcze lipa troche zyc bez tv :/Khehe... Ależ zapewniam Cię, że się da. Ja od 2 i pół roku żyję i mam się świetnie. Zdrowszy psychicznie jestem... A ile więcej czasu mam... ;-)
Wiem, ze sie da, ale lubie sobie poogladac discovery czy nationala. Reszta syfu mnie malo interesuje.
Dach napewno odpada, nie jestem nawet wlascicielem lokalu tylko go wynajmuje wiec nie wydaje mi sie, aby wspolnota mi zgode wyrazila.
Krzysiek, a jak jest z dvb-t w poznaniu ? ile na tym kanalow mozna zlapac i jakie to mniej wiecej sa kanaly ? orientujesz sie moze ?
Jeżeli nie masz opcji dach, może przez klatkę od jakiegoś miłego sąsiada z drugiej strony:) DVB-T musisz sprawdzić fizycznie jakie multipleksy w tym miejscu możesz odebrać.
Znalazlem info, ze w poznaniu idzie odbierac mux2 oraz mux3. Ale z tego co widze, nadajnik jest w Śremie, a antena powinna byc w jego kierunku wycelowana wiec znowu lipa bo nie mam widoku na poludnie z mieszkania :/
Nie przejmuj się tak, DVB-T jest systemem, który lubi odbicia. Sprawdź potem się martw :)
Teraz widze obrazek, no tak w takiej sytuacji to faktycznie nie jest dobrze....a gdzie to w naszej Pyrlandii sie wprowadzasz?
emigruje z Wojskowej na Saperska :) Jakby nie bylo ulica rowniez w militarnych klimatach jezeli chodzi o nazwe. Tylko widokow troszke szkoda, teraz mialem widok na panorame calego centrum i City Park, a w nowym na delegature ABW :P
A z drugiej strony bloku nie ma okien? Hotbird jest na pozycji 13.0°E, więc lekko w lewo od południa. Na 100% nie zadziała w miejscu gdzie na planie jest kropka.
A z drugiej strony bloku nie ma okien? Hotbird jest na pozycji 13.0°E, więc lekko w lewo od południa. Na 100% nie zadziała w miejscu gdzie na planie jest kropka.
Dla Poznania ustawiamy antenę na południe 4,5° w stronę zachodu. Tak dokładnie.
Okna sa z drugiej strony bloku, ale nie moje. Z sasiadami nie ma co gadac bo nie bede przeciez ciagnal kabla przez klatke schodowa bo by mnie administracja zjadla.
czyli jednym slowa dupa blada, musze zakladac kablowke i przy ewentualnej przeprowadzce placic kare za zerwanie umowy :/
Nie wiem jak w N, ale w Cyfrze+ można rozwiązać umowę ze względu na przeprowadzkę do miejsca, gdzie nie ma mozliwości technicznych odbierania sygnału. Potrzebna jest opinia miejscowego dystrybutora na piśmie i jakiś papier na mieszkanie (np. umowa wynajmu, dowód ze zmienionym meldunkiem) Zapytaj na infolini.
w zasadzie to w prawo (czyli na zachód)
HB to 13E a poznań to 16E
a w zasadzie to prawie dokładnie na południe bo żal byłby nie skorzystać z zeza na astrę ( 19,2E)
Nie wiem jak w N, ale w Cyfrze+ można rozwiązać umowę ze względu na przeprowadzkę do miejsca, gdzie nie ma mozliwości technicznych odbierania sygnału. Potrzebna jest opinia miejscowego dystrybutora na piśmie i jakiś papier na mieszkanie (np. umowa wynajmu, dowód ze zmienionym meldunkiem) Zapytaj na infolini.
Jakbym mial mozliwosc podloczenia N albo C+ to nie musialbym umowy rozwiazywac. Tutaj chodzi o to, ze te platformy raczej nie zadzialaja z mojego balkonu, a rozwiazywanie umowy mialoby nastapic z kablowka bo bede prawdopodobnie zmuszony z nia podpisac umowe na dostarczenie tv do lokalu.
velaskez
15-03-2012, 19:09
Bez tv da się żyć :P
Powiedz mojej zonie prosto w twarz, ze nie bedzie mogla ogladac swoich seriali :P Ja tam nie chce zycia ryzykowac :P
Może da się nawiązać współpracę z sąsiadem z piątego piętra (może nawet z czwartego, przy antenie na niewielkim wysięgniku), tam już powinno być widać stosowny kawałek nieba - Ty dajesz antenę plus konwerter twin, podpinasz się pod jedno wyjście, a sąsiad pod drugie. Może ktoś z piątego ma już antenę i pozwoli podpiąć się z kablem, w zamian za sfinansowanie rozbudowy o zeza na astrę albo cuś :)
Art Erie
15-03-2012, 19:53
TPSA ma jakąś ofertę TV razem z netem i telefonem po drucie, ale nie znam warunków.
TP mnie nie interesuje, mam bezprzewodowy internet i nie mam zamiaru placic za kolejny stacjonarny.
andrstac
15-03-2012, 20:14
to może weeb.tv? za 15/mies i z szybkim netem da się oglądać w hd
to może weeb.tv? za 15/mies i z szybkim netem da się oglądać w hd
Zaraz obadam, wzialem pakiet za 3 zl na 3 dni, ale minus tego taki, ze trzeba miec kompa podpietego pod TV i nie obsluze telewizji pilotem. Takze troche slabo bo ja czesto robie cos na kompie, a zonka oglada tv.
Pozatym nie wiem jak to obciaza transfer, ja mam limit 19 GB miesiecznie.
eristoff
15-03-2012, 21:33
a z sąsiadem pogadać może udostępni kawałek gniazdka z kablówki na ten krótki czas tam mieszkania ??
Jednak ta weeb.tv to nie dla mnie. 10 minut polatalem po kanalach HD (ktore tylko z nazwy sa HD, bo wygladaja jak HD z youtuba czyli marnie) i przez 30 minut lecialo sobie tvp2 w SD. zjadlo prawie 300 MB, wiec pakiet bardzo szybko by mi sie wyczerpal. Pozatym na stronie pisza, ze optymalnie jest miec lacze 2 Mb/s, mam 4 i co jakis czas buforowalo. Takze temat zbadalem i pozostawiam jako ciekawostke, ewentualnie alternatywe do ogladania Top Geara na BBC :P
a z sąsiadem pogadać może udostępni kawałek gniazdka z kablówki na ten krótki czas tam mieszkania ??
Teoretycznie mamy sie przeprowadzac jesienia, praktycznie to moze zajac wiecej czasu wiec nie chce tez w takie uklady wchodzic bo nie wiem ile to tak naprawde moze potrwac.
Jeśli to mieszkanie własnościowe i jest wspólnota mieszkaniowa, to zawsze możesz chcieć wyznaczenia miejsca na antenę na dachu.
Jeśli to mieszkanie własnościowe i jest wspólnota mieszkaniowa, to zawsze możesz chcieć wyznaczenia miejsca na antenę na dachu.
Nie wiem jakie to mieszkanie, zapewne wlasnosciowe skoro wlasciciele beda mi je wynajmowac.
To wtedy właściciel musiałby się postarać o zezwolenie od wspólnoty. Jam mam 40m kabla do dachu, bo przy oknach nie ma mowy o jakimkolwiek sygnale i nie narzekam.
Moi klienci robili to tak, że pisali papier do administracji. Napisz, że będzie komin opasany i nie będzie dziur, kabel zamaskujesz, może "szanowne grono biurokratów" udzieli ci zezwolenia.
Inne rozwiązanie, zanim napiszesz papier, to właź na dach i popatrz czy nie ma anten satelitarnych, jak są to zakładaj i nie wnikaj.
Banda biurokratów zanim ruszy szanowne swoje cztery litery to minie jakiś czas i zawsze możesz się wykpić, że sat już była. Kabel puść wentylacją.
To zostało sprawdzone wiele razy, działa i jeszcze nie zdejmowałem sat z tego powodu.
Jak nie chcesz mieć umowy na stałe, tak na przyszłość, możesz rozważyć "Telewizje na kart HD", oferta podobna, ale niema problemów z rozwiązaniem umowy.
Powodzenia..
Wlasnie rozwazam tez tv na karte. na dach wole nie wlazic bo jest on z dachowki, szpiczasty taki, nie plaski wiec nei chcialbym sie znalezc u kogos na balkonie pare pieter nizej :) Pozatym ochrona na osiedlu moglaby mnie zbystrzyc :P
Telewizja na kartę, również opiera się o satelitę HotBrid
Tak wiem, to przeciez Nka tyle ze bez abo. Chodzilo mi o to, ze bralem ja pod uwage tak samo jak Nke. Jutro ide podpisac umowe wynajmu mieszkania to sie rozejrze po bloku czy i gdzie ludziska maja anteny powieszone.
kronos28
16-03-2012, 13:57
Jakbym mial mozliwosc podloczenia N albo C+ to nie musialbym umowy rozwiazywac. Tutaj chodzi o to, ze te platformy raczej nie zadzialaja z mojego balkonu, a rozwiazywanie umowy mialoby nastapic z kablowka bo bede prawdopodobnie zmuszony z nia podpisac umowe na dostarczenie tv do lokalu.
niekoniecznie przy zerwaniu umowy z kablówką czy nawet operatorem telefonii stacjonarnej musisz zapłacić karę... Proste pytanie - wynajmujesz to mieszkanie czy kupujesz?
Wynajmuje. Umowa z kablowka jak bym chcial wziasc bedzie na moje nazwisko.
Pozatym ni eukrywam, ze oferta sieci kablowej, ktora jest dostepna na tym osiedlu jest slabiuka. Dobry pakiet kosztuje 55 zl, a jest w nim tylko 1 kanal w HD - TVN. Pozatym pelno niemieckich programow :/ W porownaniu do oferty Nki to gorzej jak bieda.
kronos28
16-03-2012, 20:50
skoro wynajmujesz to możesz zerwać umowę bez żadnych konsekwencji kiedy będziesz się wyprowadzać. Mieszkanie nie jest twoje, umowa najmu może zostać wypowiedziana w każdym momencie, więc jak to się stanie to gdzie tobie tą kablówkę podłączą? Pod latarnię przed blokiem? Zawiążą kabel na szyi? Podpowiedział mi to mój agent nieruchomości kiedy zmieniałem mieszkanie w zeszłym roku...
Przeprowadzając się z tego nowego mieszkania do następnego piszesz do kablówki pisemko o przeniesienie usługi do innego lokalu. Podajesz adres nowego lokalu upewniając się, że tam nie mogą świadczyć usług ze względu na brak swojej infrastruktury. Kablówka odpisze ci, że jest to niemożliwe technicznie... więc zrywasz umowę bez kary umownej. Adres nowego lokalu to możesz podać... a jaki chcesz - dom rodziców w Warszawie chociażby...
No wlasnie tym wpisem mi przypomniales, ze znajomy chyba kiedys tak robil i zerwal umowe bez konsekwencji. Wiec tak tez chyba zrobie i ja. Tylko denerwuje mnie, ze w dostepnych tam kablowkach daja 1 kanal HD, w tej samej cenie Nka daje ich 23 wiec roznica ogromna.
kronos28
16-03-2012, 21:49
a to już insza inszość... fakt to jest lipa... A to HD w kablówkach czy nawet cyfra w kablówkach koło HD z N czy cyfry z N nawet nie leżało... Jakość jak z grabi wystawionych za okno...
Ale lepsza taka jakosc niz jakos HD z proponowanego w tym watku weeb.tv :)
jednak najprościej to tak jak ktoś wspomniał. wleźć na dach zobaczyć czy stoi tam jakaś miska, jeśli tak to dogadać się z właścicielem, założyć quada i puścić kabelek kanałem wentylacyjnym.
Juz po przeprowadzce. Zamowilismy kablowke, niestety bieda straszna, ale cos tam bedzie chociaz.
Martwi mnie natomiast co innego, centrum Poznania, a ja nie mam zasiegu sieci komorkowej, znaczy sie czasem mam 1 kreske w telefonie i w modemie. Cos czuje, ze ABW (bo ich budynek mam 100 metrow od okien zaglusza sygnal sieci komorkowych :/ kuzwa, a mialo byc tak pieknie tutaj :/