Zobacz pełną wersję : Nikon3100-wizjer tańczy przy ustawianiu ostrości
Witam wszystkich! jestem nowym użytkownikiem i chciałabym zadać pytanie tym bardziej doświadczonym.
Posiadam Nikona3100 od roku i 5 miesięcy, jest w ciągłym użytkowaniu więc myślę że poznałam go na tyle żeby zauważyć że coś jest nie tak..
dziś zauważyłam, że wizjer podczas ustawiania ostrości wykonuje dziwne chwiejące ruchy wydając przy tym brzęczące niepokojące ruchy, przy ustawianiu ostrości normalnie nie zmienia on przecież swojego położenia.. przypuszczam jakąś usterkę ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to może być dokładnie nie odsyłając na razie do serwisu?
jeśli nie opisałam tego dokładnie umieszczam rysunek:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wizjer2)
krzysiek.81
14-03-2012, 19:02
Witaj.
No to niestety zbyt mało go jeszcze poznałeś :), chyba że dopiero teraz kupiłeś obiektyw ze stabilizacja to wtedy mógłbym zrozumieć ze nie zauważyłeś ruszającego się obrazu w wizjerze :).....bo to właśnie owa stabilizacja jest odpowiedzialna za objawy o których piszesz ;)
W parze z jakim obiektywem Ci tańczy ten wizjer? ;)
stasio88
14-03-2012, 19:33
D3100 sprzedawany był z kitem 18-55VR:) Więc chyba już wszystko jasne:) Poza tym Krzyśku osoba pytająca to Kobieta:) oczywiście nie chodzi mi tutaj o to że Kobieta sobie nie radzi tylko o sposób zwracania się:)
krzysiek.81
14-03-2012, 19:35
D3100 sprzedawany był z kitem 18-55VR Więc chyba już wszystko jasne Poza tym Krzyśku osoba pytająca to Kobieta:) oczywiście nie chodzi mi tutaj o to że Kobieta sobie nie radzi tylko o sposób zwracania się:)
Przepraszam najmocniej, nie doczytałem :oops:
Poza tym można było tez kupić samo body a obiektyw oddzielnie ;)
...Poza tym można było tez kupić samo body a obiektyw oddzielnie ;)
I tak chyba było w przypadku wyżej, no chyba, że nagle po półtora roku używania koleżance przypadkiem włączył się VR :-P
Chyba wszystko już jasne. Kolejny raz dzięki postawie forumowiczów obyło się bez wysyłania sprzętu do serwisu :-P
Miałam wyłączony VR a stukot i trzęsienie obrazu w wizjerze pojawia się zaraz po włączeniu aparatu. trzęsienie - mam na myśli zmianę położenia obrazu milimetr w tą i w tamtą..
pioter m
15-03-2012, 11:07
Czyli obiektyw złapał jakieś luzy. To jest prawie sam plastik, więc...
Wizjer sam z siebie tanczyl nie będzie, bo lustro i pryzmat az tak kolebać się nie mogą.
Zapnij inny obiektyw i sprawdz.
Jak dla mnie to VR pracuje więc obraz nieco się trzęsie cały czas, stąd też dźwięk jego pracy. Obiektyw jest plastikowy ale to bardzo przyjemne szkło :P Wydaje mi się że wcześniej po prostu nie zwracałaś na to uwagi.