Zobacz pełną wersję : Obiektyw do wnętrz D3100
Witam.
Mam mały dylemat odnośnie wyboru obiektywu do zdjęć mieszkań. Rozglądałem się już za obiektywami 10-20 Sigmy, jednak zastanawiam się czy obiektyw 17-50 np. Tamrona nie byłby bardziej uniwersalny (tj. do zdjęć mieszkań i do własnych potrzeb typu spotkania rodzinne, komunie etc.). Aktualnie mam Nikona D3100 z obiektywem kitowym 18-105VR (jednak troszkę jest ciemny) i do tego chcę kupić lampę błyskową SB-600/700.
Kupić 10-20 typowo do mieszkań, a 18-105 zostawić jako uniwersalny obiektyw z lampą czy kupić tylko 17-50? Na obiektyw mogę przeznaczyć ok. 2 tys. zł (statyw już mam:)). Pozdrawiam
Tamron niewiele chyba zmieni...
Ja bym kupił tę Sigmę, bo każdy milimetr może się tu przydać. I zostawił 18-105 oczywiście. Lampy jak najbardziej słuszne. Do dzieła!
JarekJaszczyk
14-03-2012, 14:50
Jesli przeznaczyles ok. 2 tys. zl to rozwaz jeszcze Tokine 11-16. Ale tak jak napisal karolt - lampy jak najbardziej sluszne.
Pamietaj, zeby sprawdzic przed zakupem BF/FF. To nie sa obiektywy typowo do portretu, ale jesli bedziesz robil zdjecia w trudniejszych warunkach, przy malej GO moze byc klopot.
Pozdrowienia,
Ja uzywam Nikona 12-24
Przedtem takiej samej Tokiny, minimalnie slabsza - delikatnie zauwazalne w trudnych warunkach.
Do 11-16 nigdy nie dotarlem, bo zawsze mi wychodzilo, ze 10.5mm jest lepsze.
Zreszta indywidualny zestaw trzeba sobie samemu dopracowac - kazdy woli inaczej i czym innym ...
P.S. lampe to trzeba miec :^)
Dzięki za odpowiedzi!
Nikomat, lampę właśnie chcę kupić i będzie to SB-600 albo SB-700.
Czy taki obiektyw 10-20 wykorzystam później do własnych celów tak jak wspomniałem w pierwszym poście.
To jak "albo", to zdecydowanie SB-700. Myślałem, że kupujesz obie :-)
Sigmy nie komentuje, mialem kilka
ponad 50% to byly nieporozumienia
to jak ruska ruletka, wiec odstawilem Sigme raz na zawsze
karolt Nie nie:) miałem na myśli którąś z podanych, ale jednak zdecyduję się na SB-700 w sumie wielkiej różnicy w cenie nie ma.
Nikomat Pod jakim względem Sigma to nieporozumienie? Niestety 12-24 Nikora poza moim budżetem.
Kontrole jakosci maja na niskim poziomie, a raczej o bardzo niskim pulapie.
Praktycznie wszystko co schodzi z tasmy idzie na rynek, jak dziala to juz jest OK.
Dlatego jedni lubia Sigme a inni nienawidza - zalezy komu przypadl ktory egzemplarz ...
Ot loteria.
Dlatego pisalem,ze moze Tokina 12-24
Sigma 10-20 jak najbardziej :)
i SB-700, 600ki raz - ciężko dostać, dwa - jednak współpraca 700ki z body jest naprawdę fajna :)
nokinnikon
14-03-2012, 23:06
Sigmy nie komentuje, mialem kilka
ponad 50% to byly nieporozumienia
to jak ruska ruletka, wiec odstawilem Sigme raz na zawsze Nie można opierać się na własnych doświadczeniach jak jest się takim pechowcem. Na tym forum w znakomitej większości znajdują się bardzo pochlebne opinie o sigmie 10-20. Ja używam i polecam.
Na amatorskim forum tez nie :^))
Ale to juz by byl calkiem inny watek ...
Nie można opierać się na własnych doświadczeniach jak jest się takim pechowcem. Na tym forum w znakomitej większości znajdują się bardzo pochlebne opinie o sigmie 10-20. Ja używam i polecam.
Ja miałem 3 egzemplarze Sigmy 10-20/3,5 - wszystkie miały wady dyskwalifikujące je pod względem optycznym. Jeden z tych obiektywów spędził prawie 3 miesiące w serwisie, szczęśliwie został naprawiony. Faktycznie, sprawna sztuka jest ostra od pełnej dziury na wszystkich ogniskowych, ale w moim przypadku miałem 100% bubli w wykonaniu firmy Sigma.
Miałem podobną sytuację z lampami do samochodu. Kupiłem z kilkoma kolegami te same i jako jedynemu nie parowały i były dobrze ustawione:D Także nie chciał bym wydać sporej sumki jak na amatora, żeby później robić sobie problemy z serwisami.
rogejak poznać te wady? Totalny brak ostrości?
Nikomat także Ty polecasz Tokiny, a widzę są również 10-17, 11-16, który lepiej wybrać?
Mam prośbę, mógłby ktoś wrzucić fotki jak wyglądają zdjęcia zrobione takim obiektywem (10-20), ale portret/ludzie w lokalu itp. w porównaniu do np 17-50?
Pozdrawiam
Mam tą Sigmę i szczerze polecam. Zdjęcia ii tak będziesz robił ze statywu na przymkniętym szkle żeby zwiększyć głębię ostrości więc wg mnie lampa będzie zbędna do fotografowania pomieszczeń. Na przymkniętym szkle to SB-700 sobie nie poradzi przy większym pomieszczeniu, lepiej w podobnej cenie Metz 58 AF-2 lub taniej to używana SB-800. No chyba że chcesz się bawić w podświetlanie jakiś akcentów czy coś ;)
Co do jakości Sigmy to podepnij szkło i sobie sprawdź, od razu zauważysz czy jest okej czy mydli.
Tokine bym odpuścił bo droga obecnie. Mam i Tamiego 17-50 i Sigmę 10-20 - postaram się znaleźć jakieś sample w domu wieczorem.
micz87Lampa będzie do 18-105VR lub do 10-20 jeżeli pomieszczenie będzie ciemne i nie za duże. Tamron również oferuje 10-24 i jest tańszy od Sigmy, także tu muszę się zastanowić. Będę wdzięczny i czekam na sample:)
Jedną małą lampą nie doświetlisz całego pomieszczenia równomiernie. Pomyśl o dwóch YN-EX565 i CLS.
Ten YN to rozumiem lampa Younguno (na ebay'u znalazłem:D) a CLS?
YN to Yongnuo ;) Ale ClS to nikoniarz powien już wiedzieć dlaczego niektórzy tylko dla tego wybierają Nikona ;) Creative Lightning System pozwala Na komunikowanie się aparatu i lamp za pomocą przedbłysków by prawidłowo określić ekspozycję. Dodatkowo mozesz z poziomu apratu sterować każdą lampą. U Ciebie do sterowania muszisz mieć jedną na sankach aparatu, drugą stawiasz gdzie chcesz i jazda :) Tej techniki czesto używa się do doświetlania wnętrz. Lampy ktore Ci poleciłem to nowość od sprawdzonej chińskiej firmy, sa mocne i maja obsługe CLS.
Domyślałem się o co chodzi, ale po skrócie "CLS" myślałem, że chodziło o model lampy. Jestem świeżakiem w tym także, co rusz dowiaduję się czegoś nowego, dzięki! Czyli ten YN to coś na wzór SB-700 tylko troszkę tańsze tak?
Ten YN to odpowiednik SB-900 jeżeli chodzi o możliwośc i moc.
micz87 Co tam znalazłeś może jakieś sample:D?
Witam.
Mam mały dylemat odnośnie wyboru obiektywu do zdjęć mieszkań. Rozglądałem się już za obiektywami 10-20 Sigmy, jednak zastanawiam się czy obiektyw 17-50 np. Tamrona nie byłby bardziej uniwersalny (tj. do zdjęć mieszkań i do własnych potrzeb typu spotkania rodzinne, komunie etc.). Aktualnie mam Nikona D3100 z obiektywem kitowym 18-105VR (jednak troszkę jest ciemny) i do tego chcę kupić lampę błyskową SB-600/700.
Kupić 10-20 typowo do mieszkań, a 18-105 zostawić jako uniwersalny obiektyw z lampą czy kupić tylko 17-50? Na obiektyw mogę przeznaczyć ok. 2 tys. zł (statyw już mam:)). Pozdrawiam
Lampe oczywiście warto mieć, ale zdjęcia wnętrz mieszkań o wiele lepiej wychodzą jeśli zrobisz HDR (statyw masz), ale nie taki cukierkowaty czy wiejący grozą tylko normalny.
Co do wyboru obiektywu to zależy jaki priorytet. Jeśli wnętrza to ja kupiłbym na początek 10-20 a za jakiś czas uniwersalnego zooma, no i lampę.
Ja bym polecił Tokina 11-16 lub 12-24 II. Innych UZ za dobrze nie znam, ale Tokiny są naprawdę OK
Hej. Jakoś przeciąga mi się zakup tego obiektywu, jednak myślę po wekendzie go zamówić. W gwoli upewnienia się, ta Sigma 10-20 f/4,5-5 będzie współgrała z moim aparatem nikon d3100? Co powiecie na temat SIgmy 10-20 ale f/3,5, czy warto dołożyć te kilkaset złotych? Pozdrawiam
knopers1
25-04-2012, 23:39
Hej. Jakoś przeciąga mi się zakup tego obiektywu, jednak myślę po wekendzie go zamówić. W gwoli upewnienia się, ta Sigma 10-20 f/4,5-5 będzie współgrała z moim aparatem nikon d3100? Co powiecie na temat SIgmy 10-20 ale f/3,5, czy warto dołożyć te kilkaset złotych? Pozdrawiam
bedzie współgrała bez problemu.... Czy warto dolozyc do f3.5 ??? Musisz sam zadecydowac. Do landszaftu zakupil bym wersje f/4,5-5 gdyz i tak trzeba przymknac troche... No ale do robienia pomieszczen bral bym chyba wersje f/3,5. Z tego co wiem fleshem nie doswietlicz takiego szerokiego konta, moze da rade w tym przypadku bez lampy na f3.5 ???
2pompony
26-04-2012, 03:13
Z szerokich szkieł pojawiła się ostatnio Sigma 8-16 f4,5-5,6. Jest naprawdę szeroka! Niestety nie jest jasna, więc trzeba wziąć to pod uwagę. Jeśli zależy Ci na szerokości (jak mnie przy fotografowaniu architektury) w tej chwili jest to najszerszy DXowy obiektyw skorygowany nie jako rybie oko (które nota bene ma ogniskową dłuższą, bo 10 mm).
Jak wszystko na tym świecie to szkło ma swoje wady (np. wypukłą soczewę, więc nei założysz filtra z przodu), ale dla mnie zalet ma o tyle więcej, że rzuciłem na półkę mojego ukochanego Nikkora 12-24, który do tej pory był dla mnie wzorem dobrego szerokokątnego obiektywu. Nie powiem, że go sprzedam - co to, to nie, ale ostatnio wszystko co szerokie robię tą Sigmą. Jestem bardzo zadowolony.
Jednak do tej Sigmy, o której piszesz te 700-800zł musiał bym dodać. Więc myślę, że na moje potrzeby wolał bym dołożyć kasę i kupić Sigmę 10-20 alę f/3,5.
2pompony
26-04-2012, 22:56
Rozumiem, cena i pieniądze to jest argument, jak się nei ma hojnego wujka z szybem naftowym.
Ale musisz też wziąć pod uwagę - zwłaszcza przy architekturze - jedną rzecz. Nie wiem czym dysponujesz do wywoływania zdjęć, ale te dwie konstrukcje są bardzo do siebie neipodobne, jeśli idzie o dystorsje, czyli zniekształcenia typu beczka i podobne.
Trzeba trafu, niedawno kolega poprosił mnie o próbę wyprostowania zdjęcia zrobionego Sigmą 10-20. Ponieważ sam mam Sigmę 8-16, i pilnuję, żeby przy robieniu architektury krawędzie mieć prostek a nie beczkowate, zadaję NEFom profil obiektywu w LRze. Najwidoczniej zniekształcebnia Sigmy 8-16 są albo małe, albo liniowe, albo jakoś inaczej proste do usunięcia, bo jeden klik załatwia sprawę. To co było wygięte na zdjęciu (krawędzie budynku, horyzont, itp) staje się proste.
Ze zdjęciem z Sigmy 10-20 namęczyłem się sporo i choć ja uznałem rzecz za zrobioną w miarę rozsądnie, kolega uznał, ze wcale nie jest budująco. A już abstrahując od tego co kto uznał, podczas zadawania tego profilu i pracy nad tym zdjęciem okazało się, jak bardzo Sigma 10-20 ma zniekształcenia nieliniowe - czyli trudne do usunięcia.
Mówiąc to nei chcę Cię ani zniechęcać, ani zachęcać do tego lub owego - bo Sigma mi ani brat, ani swat, ale ponieważ architektura jest wymagająca pod tym kątem, powinieneś wiedzieć takie rzeczy przed zakupem, jeśli chcesz robić zdjęćia świadomie.
Niestety muszę zostać przy Sigmie 10-20, narazie pułap do 8-16 nie do przeskoczenia. Może kiedyś wymienię ten obiektyw, ale czas pokaże. Wielkie dzięki za poradę. Jedynie tego nie rozumiem "zadaję NEFom profil obiektywu w LRze" czy mógł byś rozjaśnić:)?
2pompony
27-04-2012, 11:44
Obiektywy szerokokątne, z powodu wyżyłowanych kątów (o jakich trzydzieści lat temu nikt nawet nei marzył) mają spore zniekształcenia. Nie tylko słynną beczkę, ale i inne. Są po prostu skorygowane na ile się da, a i tak zniekształcają. Najprościej mówiąc i upraszczając na potrzeby tej wypowiedzi, zamiast linii horyzontu jest krzywa - im bardziej 'prosta' tzn mało skomplikowana, tym lepiej. Na ogól jest to taka sinusoida o małej lub większej amplitudzie.
W LR od wersji 3 jest piękne narzędzie do prostowania tych wad, to znaczy do robienia z sinusoidy na powrót linii prostej (oraz korygowania innych wad optycznych jak CA, winietowanie, pewnie też comę). Robi się to na poły automatycznie, mianowicie program wie, jakim szkłem zrobiło się zdjęcie (z Exifa), następnie proponuje odpowiedni do tego konkretnego szkła profil, który prostuje w sposób wręcz magiczny wszystkie lub znakomitą większość krzywizn.
I dodatkowo można regulować parametry tego prostowania. Z autospsji wiem, że są profile, które działają od pierwszego kopnięcia, a są takie, nad którymi trzeba się pomęczyć. Wszystko.
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie. LR rozumiem to program Light Room? Czy takie opcję znajdę w Photoshopie CS5?
2pompony
27-04-2012, 14:20
Owszem, LR to Lightroom. W samym Photoshopie (w skrócie PSie) tego nei znajdziesz, ale w dołączanym pluginie Adobe Camera Raw (ACR) służącym do otwierania plików NEF już tak (zależy od wersji, ale w CS5 była już chyba odpowiednio wysoka wersja ACR).
nie mogłem się oprzeć..."Obiektyw do wnętrz D3100...", moze 70-200 jak to hala...
2pompony
27-04-2012, 14:46
Ja też nei mogę się teraz oprzeć zdziwieniu.
Co w tym śmiesznego? Że kolega grzecznei pyta? Że nie urodził się tak jak ty mądry od razu? Że nei zapytał jak stu innych jaki obiektyw kupić do D3100, tylko sprecyzował co będzie robić, żeby dostać precyzyjną odpowiedź?
A przed czym nie możesz się oprzeć?
Pienia, nie rozumiem o co Ci chodzi. O to, że kupuje obiektyw szerokokątny do "tandetnej" podstawowej d3100, a nie np. do D800?
Tak jak napisał 2pompony, dopiero się wdrażam w fotografię, także zadałem sprecyzowane pytanie odnośnie wyboru obiektywów do tego co potrzebuję fotografować.
witek309
28-04-2012, 21:38
Pienia, nie rozumiem o co Ci chodzi. O to, że kupuje obiektyw szerokokątny do "tandetnej" podstawowej d3100, a nie np. do D800?
Tak jak napisał 2pompony, dopiero się wdrażam w fotografię, także zadałem sprecyzowane pytanie odnośnie wyboru obiektywów do tego co potrzebuję fotografować.
pieni się, bo jego matryca wypluwa gorszy obrazek niż "tandetne" d3100:-)
Wybrałem Sigmę 10-20 f/4-5.6. Właśnie otrzymałem paczkę, zamontowałem na body i jest si. Strzeliłem parę fotek i nakręciłem film. Jestem zadowolony. Myślę, że jak znajdę więcej czasu strzelę jakąś miejską sesyjkę i się pochwalę. Dziękuję wszystkim za komentarze, teraz czekać tylko na dhl z SB-700:)
knopers1
11-05-2012, 21:23
Gratulacje, fajne szkielko.Pozazdroscic tylko. Na ta sigme takze sie jeszcze dam skusic....
Dostałem również lampkę. Rewelacyjnie doświetla się nią zdjęcia z ciemnego obiektywu kitowego, a przy Sigmie rewelacja. Nie tworząc nowego tematu, zauważyłem już, że sabinka nie działa bezprzewodowo z moim D3100. Czy jedynym rozwiązaniem będzie tu tylko kabel?
jeśli wystarczy Ci praca w manualu to możesz wyzwalać przez fotocelę
A żeby korzystać w TTL muszę mieć kabel prawda?
kabel najtaniej, oprócz tego można SU-800 albo pocket wizarda
Już tak nie będę szalał. Na początek pouczę się korzystać z lampy na stopce, a później kto wie, może zmiana na inne body.