Zobacz pełną wersję : Wybór pełnej klatki D800, D700 a może konkurencja...
Cześć,
myślę, że z takim "problemem" jak mój boryka się więcej osób. Mianowicie, od dłuższego czasu bardzo chciałem zmienić aparat na pełną klatkę. Czekałem na następcę D700. Lada dzień wychodzi D800. I tu pojawiają się wątpliwości.
Jestem amatorem, bardzo dużo wyjeżdżam i podczas wyjazdów robię dużo zdjęć. Poza tym fotografuję sporty walki.
D700 spełnia moje oczekiwania tzn. mogę nim robić fotografię sportową, dobrze będzie się także sprawował przy słabym oświetleniu podczas wyjazdów. Ale... jest to 4 letni aparat, który kosztuje 7.500 zł... trochę drogo w porównaniu z D800 za ok. 10.000.
D800 wszystko świetnie, ale nie wiem czy jak sobie będzie radzić z fotografią sportów walki przy takim fps. Poza tym boję się rozmiaru plików.
Pojawia się też konkurencja z C. Aparat, który jak się wydaje ma wszystko to co miało D700 i niby spełnia moje wymagania, ale niestety nie jest to Nikon:)
Obecnie mam DX, więc bez względu na wybór body, czeka mnie zmiana szkieł.
Co do kwestii finansowych, ze sprzedaży obecnego sprzętu kupię szkła i dołożę do body.
Mówiąc wprost, nie wiem na co się zdecydować, fotografia podróżnicza i sportowa, który z aparatów pełnoklatkowych wybrać...? Doradźcie proszę.
Będziesz zmieniał body i szkła, więc ewentualna zmiana systemu nie powinna być problemowa. Na Twoim miejscu, poczekałbym na pierwsze testy nowej 5tki Canona i wtedy podjął decyzję.
Drugie, bardzo rozsądne rozwiązanie to poszukanie i kupienie za dobre pieniądze mało używanej D700tki (powinieneś się zmieścić w 6-6,5 tys. zł.), która do Twoich zastosowań będzie bardzo dobrym wyborem. Zostanie Ci dużo więcej środków do wydania na obiektywy, co również, będzie bardzo dobrym posunięciem.
Skoro zmienisz wszystkie szkła, na twoim miejscu zacząłbym od doboru tychże, porównaniu odpowiedników w N i C pod względem ceny i jakości i podjęciu decyzji co do firmy na tej podstawie. W N będziesz miał kolejny dylemat, d700, czy d800, ale myślę, ze w tej kwestii nikt za ciebie nie wybierze.
Moja sugestia - skoro dużo wyjeżdżasz, może warto wziąć body z filmowaniem? Podróżnicze videocasty to jest to! :)
Sent from my X8 using Tapatalk
Są jeszcze miejsca gdzie można zakupić D700 nówkę. Też godne rozważenia.
stachmuszel
14-03-2012, 09:38
Są jeszcze miejsca gdzie można zakupić D700 nówkę. Też godne rozważenia.
Tak, ale kolega napisał, że D700 jest już za drogie :-)
"Ale... jest to 4 letni aparat, który kosztuje 7.500 zł... trochę drogo w porównaniu z D800 za ok. 10.000."
JarekJaszczyk
14-03-2012, 09:41
(...)
z takim "problemem" jak mój boryka się więcej osób. Mianowicie, od dłuższego czasu bardzo chciałem zmienić aparat na pełną klatkę.
(...)
który z aparatów pełnoklatkowych wybrać...? Doradźcie proszę.
Mam podobny dylemat ale czekam raczaj na D400/D7100.
Rozwazales taka opcje?
(...)
body z filmowaniem? Podróżnicze videocasty to jest to
(...)
To prawda. Niestety tu Nikon nie jest w czolowce.
(...)
poczekałbym na pierwsze testy nowej 5tki Canona i wtedy podjął decyzję.
(...)
Ot, co.
Pozdrowienia,
Tak, ale kolega napisał, że D700 jest już za drogie :-)
"Ale... jest to 4 letni aparat, który kosztuje 7.500 zł... trochę drogo w porównaniu z D800 za ok. 10.000."
Siedzę w robocie i czytam pobieżnie. ;) Przepraszam. :)
Uzywane D3/D700+grip+eneloopy i do tego szkla (chocby 28-70 i 80-200afd). Albo 5dmkIII o ile da rade AF, tam szkla tansze (mowie o 2.8).
Sam foce lanie po ryjach i przy 4fps i tak wielkich plikach bys sie zaplakal.
samson09
14-03-2012, 10:05
A ja tak spytam z ciekawosci, nie to zebym sie czepial, ale ile jeszcze powstanie podobnych watkow na ten temat:)
Tyle ilu będzie sfrustrowanych użytkowników DXa. :D
Tyle ilu będzie sfrustrowanych użytkowników DXa. :D
E tam od razu sfrustrowanych ;D ja bym napisał w....ch ;)
Nikon postawił nas w nieciekawej sytuacji. D800 jeszcze nie ma i tak naprawdę nie wiadomo czy nie będzie miał jakiś chorób wieku "dziecięcego". Także co bardziej ostrożni muszą poczekać na zakup tej puszki.
D700 jest dostępny w sklepach ale cena powiedzmy szczerze nie jest jakoś atrakcyjna. Kupując to body w "pewnym" sklepie musimy liczyć kwotę około 8400 zł.
Co do DX-ów to też lipa. D300s praktycznie nie osiągalny a nawet jak się gdzieś pojawi to cena kosmiczna. D7000 z tego co widzę to chyba całkowicie wyleciał w kosmos ;D .
No i co tu robić ;)
Sam jestem na etapie przejścia na FX ale postanowiłem się wstrzymać i śledzić dostępność i ceny. Jestem przygotowany na zakup w każdym momencie. Jeśli będe widział tendencję zniżkowa cen D700 i jego dostępność w sklepach to poczekam na korzystny moment i kupuję. Jak będzie tak że zacznie znikać już z półek to niech się dzieje wola niebios i kupuję. Na razie cierpliwości trzeba mieć.
Pozdrawiam
haradrimm
14-03-2012, 11:09
D800 naprawdę jest wolny... Na zapisanie 3 sekundowej serii czeka się i czeka (RAW 14 bit kompresja bezstratna+JPG fine, karta SanDisk Ultra)... D4 czy D700 są sporo szybsze.
Poza tym mimo, że D700 ma 4 lata to dalej jest to świetny aparat, który świetnie może spełniać postawione przed nim zadania.
Różnica ceny między d700 a d800 jest niewielka bo i różnice między body są niewielkie :) dopłacasz za opcje film i więcej pikseli, kwestia gustu :) czy te piksele aż tak są potrzebne komuś, kto się zastanawia??? Jak ktoś robi w reklamie i wydruki typu duże formaty to wie czego chce. Cała reszta wystarcza te 12mpx. Jest tu na forum wątek d3x, d700 vs c5dII w ilości detalu przy powiększeniu 100% różnice były aptekarskie.
Różnica ceny między d700 a d800 jest niewielka bo i różnice między body są niewielkie :) dopłacasz za opcje film i więcej pikseli,...
I właśnie dlatego nie kupiłbym d700. 4-letnie body za podobne pieniądze? Pewnie kiedyś będziesz go chciał zamienić i może się pojawić problem ze sprzedażą staruszka. Dla mnie już sam brak możliwości filmowania dyskwalifikuje to body.
Pozostaje wybór pomiędzy d800 a 5d mk III. Poczytaj specyfikację i poczekaj na sample. Dla mnie wybór byłby prosty ;-)
D800 za 10 tys? Hm, wątpię że uda się Tobie nabyć w tej cenie. W EuroAGD widnieje na stronie za 12 tys, na allegro za 15 tys, a w zapowiedziach Fotojoker za.... 20 tys.
Autor wàtku pisze o przesiadce na FuFu. Teraz pytanie czy po wprowadzeniu nowej wersji canona 24-70 usmII Stara zniknie ze sklepów?? Jesli tak, a cena nowego bedzie w okolicy 2000£, co odpowiada 2 starym lub nikkorowi i zostanie jeszcze 700£ to jest sens z punktu amatora wchodzić w system C. Tu nikon jest sporo tanszy porównujac ceny D800/C5mkIII oraz 24-70N/24-70usmII ostatecznie 70-200 obu producentów to nikon jest spoooro tańszy.
Autor wàtku pisze o przesiadce na FuFu. Teraz pytanie czy po wprowadzeniu nowej wersji canona 24-70 usmII Stara zniknie ze sklepów?? Jesli tak, a cena nowego bedzie w okolicy 2000£, co odpowiada 2 starym lub nikkorowi i zostanie jeszcze 700£ to jest sens z punktu amatora wchodzić w system C. Tu nikon jest sporo tanszy porównujac ceny D800/C5mkIII oraz 24-70N/24-70usmII ostatecznie 70-200 obu producentów to nikon jest spoooro tańszy.
Uzywany 24-70/2,8 Canona w idealnym stanie kupisz poniżej 4000. 70-200/4 is to znakomite szkło za 4K z drobnymi, jest jeszcze 70-200/4 bez stabilizacji poniżej 3k. Wszystko L. Do tego do wyboru:
24/1,4
35/1,4
50/1,2
85/1,2
135/2
A nowy 24-70 to naprawdę wyjątkowe szkło (zobacz na wykresy) i musi kosztować :-)
Tak D700 jest 4 letni, ale postęp jak widać baaardzo zwolnił, po 4 latach rewolucji nie ma takiej jak niegdyś jak wchodziło d100 - d300. Co z tego, że body ma 4 lata, a z ceny dużo nie spadło, za następne 4 nadal będzie to nadal świetna puszka, teraz mogą jedynie poprawiać ilość pikseli, filmiki, fps'y, sample oglądałem, założe się, że jak by zrobił 2 fotki z d700, i d800 to na obrazku takim na potrzeby nawet tego forum połowa nie widziała by różnicy, wiem to bo już tutaj tak robiono, jak były kłótnie co oddaje lepsze kolory Nikon czy Canon :) Nie ukrywam faktu, że fajnie by było jak by D700 można było kupić za 5,5tyś a d800 za 8,5tyś. ale rynek jest jaki jest, skoro D700 są w tej cenie, znaczy że nadal znajdują nabywców. Ja sam mam 2xD700 kupiłem nawet taniej, przed tymi powodziami itd... byłem gotowy na spadek ceny, to wiadome, jestem zaskoczony że cena się trzyma, i nadal twierdzę, że większości wystarczy D700 :)
I sam przyznam że poluje teraz na d3s :) bo podobnie jest w tej półce, wielkiej rewolucji nie ma a cena trochę zabija (tego d4).
Robert_P
14-03-2012, 15:32
Sport i fotografia podróżnicza jak ja... czekałem na następcę D700 , D800 nie do tych celów... wybrałem używane D3 :)
Wronaavd
14-03-2012, 16:23
D700 i D800 to zupełnie inne zanotowania... Nie wiem, czemu ludzie nazywają D800 następcą D700 - przecież to puszka o innym zastosowaniu... A że numerek podobny? Dlatego radziłbym przemyśleć co jest potrzebne i wtedy podejmować decyzje - ja na miejscu autora wątku bym wybrał D700. Ewentualnie rozglądał się na czymś w Canonie. Sam od niedawna mam D700 i jestem zadowolony. Czekałem na D800, ale jak dowiedziałem się o fps i ilości px na matrycy to stwierdziłem, że nie mam na co czekać. Gdyby D4 było w cenie D800 i odwrotnie... Ehh...
Sport i fotografia podróżnicza jak ja... wybrałem używane D3 :)
Nie każdy lubi podróże z pustakiem w plecaku :-)
Dzięki za odzew!:)
Co do używanych puszek, to zdecydowanie odpadają, bo sprzęt będę wpuszczał w koszty, także zależy mi na fakturze (oczywiście teoretycznie można szukać w sklepach z używanym sprzętem).
Czekanie na d400/d7100 rozważałem, ale po pierwsze mam już dosyć czekania:), a po drugie nie wiadomo czy te puszki pojawią się za miesiąc czy za rok, i nie wiadomo czy będą FF, także czekanie raczej odpada:).
Jeżeli chodzi o D800 to wniosek jest prosty... odpuszczam.
Pozostaje MK III oraz D700... za D700 przemawia to że jest Nikonem:), oraz to, że pod względem focenia ma wszystko czego potrzebuję, minusy: znaczny spadek ceny w ciągu najbliższych lat, brak filmowania.
Za MK III, to że jest nowy (nie straci na cenie), ma wszystko co potrzeba, ma filmy (nie używam tej funkcji, ale może w przyszłości..), największym minusem jest to, że nie jest Nikonem;) oraz konieczność "oswajania się" z nowym systemem.
Idę poczytać o szkłach Canona:)
Hm spiesz sie z szukaniem i wyborem systemu, bo ponoc nawet D3x juz jest nie produkowany. W takim wypadku +- za kilka miesiecy lub nawet od konca kwietnia, bedziesz miał wybór D4 lub D800.
Co do canona 5DmkIII wg specyfikacji aparat idealny dla mnie, tylko cena trochę przeraża plus cena nowego 24-70usmII
CHYA że zainteresujesz sie Zeissami i SLT soniacza, bo ponoc we wrzesniu ma być A99. Jesli cenowo będzie poniżej 2000£ czyli w cenie obecnej A900 może warto poczekać....
Tlenożerca
14-03-2012, 23:40
Kup nowego D700 - pyszny aparacik. Starczy Ci na 4-5 lat. Wtedy się rozejrzysz za nowym body.
A obiektywy... wybór masz od lewa do prawa :-)
Pozdrawiam
Ale zerknij też na cenę nowego canona przy okazji. Bo to przynajmniej półtora D700. No i pytanie kiedy będzie realnie w sprzedaży. Jakie problemy wyjdą po miesiącu światowych testów itd. Krótko mówiąc drogo i nieznane. Nie za bardzo rozumiem narzekania na leciwość D700. Czy na przykład leciwy obiektyw 200/2 nie zrobi już dobrych zdjęć? Leciwa patelnia nie usmaży identycznie obiadu, a wkrętarka nie wkręci? Jak coś było dobre, to dobre pozostaje. Dodatkowo wiadomo o wszystkich ewentualnych problemach już.
PS. Dlaczego aparat ma być na 4-5 lat? Według mnie D700 wystarczy na 40 lat. :)
Na leciwość narzekam wyłącznie w związku z tym, że boję się drastycznego spadku ceny w ciągu roku, czy dwóch, ale może się mylę:)
Z tego co widzę MK III będzie w podobnej cenie do D800 tj. około 11.000 zł.
Odwołując się do Waszego doświadczenia, jeżeli zdecyduję się na nowe D700, czy kupować w tym momencie czy czekać jeszcze chwilę? (czy jest to dla wszystkich zagadka?;)
Pozdr.,
M.
Kupujesz sprzet do focenia czy do bania sie o spadki cen? Ludzie...
Kupuj teraz i rob zdjecia, szkoda zycia na czekanie.
Co do używanych puszek, to zdecydowanie odpadają, bo sprzęt będę wpuszczał w koszty, także zależy mi na fakturze (oczywiście teoretycznie można szukać w sklepach z używanym sprzętem).
Kwestia uporu i cierpliwości. Gdy podjąłem decyzję o zakupie drugiego body FF, w ciągu miesiąca znalazłem na Allegro to co chciałem - czyli półroczne body D700 na gwarancji z fakturą z niskim przebiegiem i w dobrej cenie. Zdaję sobie sprawę, że było w tym trochę szczęścia, ale warto jednak jest czekać na okazję.
Robert_P
15-03-2012, 10:12
Na leciwość narzekam wyłącznie w związku z tym, że boję się drastycznego spadku ceny w ciągu roku, czy dwóch, ale może się mylę:)
Pozdr.,
M.
Jeśli to jest dla Ciebie najważniejszy parametr to nic nie kupisz, spadek zawsze jest dość duży i tyle. Chcesz wziąć na FV więc aparat amortyzujesz więc wogóle nie rozumiem Twego rozumowania.
"Sven
Nie każdy lubi podróże z pustakiem w plecaku :smile: "
Jeśli ma być do turystyki i zwłaszcza sportu który nie uznaje kompromisów to niestety nie ma wyjścia. Coś za coś...
"Sven
Nie każdy lubi podróże z pustakiem w plecaku :smile: "
Jeśli ma być do turystyki i zwłaszcza sportu który nie uznaje kompromisów to niestety nie ma wyjścia. Coś za coś...
Hm jeden taki ekstramalny podróżnik i fotograf sportów ekstramalnych zamienił całà baterie szkieł canona wraz z korpusem 1Ds mkII (pustak) na sony A900 z gorszym af. Jak on miał aaaa Arcimowicz.
blog.arcimowicz.com
Z trzech do wyboru (D700 świetny AF, D800 duża rozdzielczość, 5D mk III) wybrałbym 5D mk III (większe niż w D800 używalne ISO, ulepszony AF, duża rozdzielczość, 6kl/s) jako body najbardziej uniwersalne.
Szturmowiec
16-03-2012, 01:34
Cokolwiek nie wybierzesz... będzie dobrze! Ja bym brał D700, a jakbym miał nieco więcej kasy to 5D MK3 i jakiś kultowy obiektyw Canona, np. 85 1.2 albo TS 17.
Ale uniwersalność 5D jest w praktyce bardzo zbliżona do uniwersalności D700 z wyłączeniem możliwości kręcenia filmów. Jednak za różnicę w cenie lepiej chyba kupić o wiele wygodniejszą kamerę HD do tego celu, chociaż zdania są podzielone. A gdy kręcenie filmów nas nie kręci, to za różnicę w cenie można dokupić na przykład 14-24/2.8. Albo 70-200/2.8 VR. No może lekko używany. Czy gripa, karty pamięci, zasilanie jakieś dobre, kompa nowego z nudów. Albo zasponsorować sobie wypad w miejsce warte fotografowania. No chyba, że coś przegapilem i puszka Canona jest atrakcyjniejsza? Aha, jako nowość (nie wiem kiedy się pojawi), będzie bardzo tracić na wartości w przeciwieństwie do korpusu, który na rynku już się zadomowił. Zatem stojąc przed wyborem systemu i licząc każdy grosz, zastanowiłbym się porządnie.
Tu mOSAd ma wg mnie całkowità racje. Generalnie korpusy i wiekszosc optyki (łàcznie z premierami/ dostępnościa od kwietnia) u nikona jest zdecydowanie tańsza (oferta sklepów w uk).
... a jakbym miał nieco więcej kasy to 5D MK3 i jakiś kultowy obiektyw Canona, np. 85 1.2 albo TS 17.Taaak. Szczególnie TS 17 jest godne wszystkim do polecania.
Ale uniwersalność 5D jest w praktyce bardzo zbliżona do uniwersalności D700 z wyłączeniem możliwości kręcenia filmów. Jednak za różnicę w cenie lepiej chyba kupić o wiele wygodniejszą kamerę HD do tego celu,.
Idąc twoim tokiem rozumowania, najlepszym wyborem byłby 5d mk II; używka tańsza od d700, a dodatkowo możesz nakręcić film z wakacji, na przykład taki:
http://vimeo.com/37444779
Spróbuj coś takiego sfilmować "o wiele wygodniejszą kamerą HD" :-) Życzę powodzenia.
ale takim argumentami to sie mozna przerzucac do usr... smierci, za przeproszeniem
wiadomo, ze jezeli dla kogos przy wyborze aparatu wybor tego ktory kreci filmy bedzie warunkiem, bez ktorego nie - to no takiego D700 nie wybierze (bo to ze tania kamera nie zastapi lustra pod wzgledem filmowym nie ulega watpliwosci)
tyle ze tez w kwestii wideo (i argumentu o kamerce HD) kazdy musi sobie spojrzec realnie pod siebie na te kwestie,w jakim celu potrzebuje to video... bo co innego jak ktos sie bawi/chce bawic powazniej tematem, a co innego jak ktos mysli o tym filmowaniu aparatem na zasadzie - ze zamiast brac kamere, czy tez krecic komorka :) wiadomo o co chodzi
samo to ze wezmiesz dSLR do krecenia i bedziesz mogl sie bawic np. glebia ostrosci i tak dalej... nie stworzy Ci na wejsciu super materialu... bo ile pracy i umiejetnosci trzeba w to wlozyc (krecenie, montaz, postprocessing itd.) zeby dostac cos sensownego ten wie tylko kto temat jakos tam liznal
wiec moze sie finalnie okazac, ze subiektywnie dla jednej osoby lepsza opcja bedzie zwykla kamerka obok aparatu, a dla kogos innego nie :) ale to kazdy musi sobie sam rozwazyc
tyle ze tez w kwestii wideo (i argumentu o kamerce HD) kazdy musi sobie spojrzec realnie pod siebie na te kwestie,w jakim celu potrzebuje to video... bo co innego jak ktos sie bawi/chce bawic powazniej tematem, a co innego jak ktos mysli o tym filmowaniu aparatem na zasadzie - ze zamiast brac kamere, czy tez krecic komorka :) wiadomo o co chodzi
Oczywiście, ale jak już ktoś podaje argument o wygodnej kamerze HD, to równie dobrze można polecić jakiś kompakt do robienia zdjęć, bo też jest "wygodny".
Henio Jawa
17-03-2012, 14:03
... a dodatkowo możesz nakręcić film z wakacji, na przykład taki:
http://vimeo.com/37444779.
To nie fair:-)
Doskonałe filmy, Twoje?
Ten z Norwegii jest IMHO lepszy.
Mam tylko wrażenie, że aparat fotograficzny/kamera to ma tu o wiele mniejsze znaczenie niż pomysły, osprzęt i montaż.
Mam tylko wrażenie, że aparat fotograficzny/kamera to ma tu o wiele mniejsze znaczenie niż pomysły, osprzęt i montaż.
100% true :)
Idąc twoim tokiem rozumowania, najlepszym wyborem byłby 5d mk II; używka tańsza od d700, a dodatkowo możesz nakręcić film z wakacji, na przykład taki:
http://vimeo.com/37444779
Spróbuj coś takiego sfilmować "o wiele wygodniejszą kamerą HD" :-) Życzę powodzenia.
Nie zgodzę się. Dlatego że nie ma on wystarczająco dobrych i przydatnych cech aparatu fotograficznego do reporterki. Czyli skutecznego AF oraz szybkostrzelności. Także wysokie ISO nie jest jego najmocniejszą stroną.
Skąd pomysł, że filmowanie oznacza od razu ambitne podejście do tego tematu? Może chodzi tylko to, by postawić kamerę na statywie lub na stoliku, by dokumentowała dane wydarzenie? Nie każdy ma parcie na bycie reżyserem, scenografem i operatorem kamery w jednym.
Więc nie, to nie jest mój tok rozumowania.
Więc nie, to nie jest mój tok rozumowania.
Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
a_iverson
17-03-2012, 15:40
Nie zgodzę się. Dlatego że nie ma on wystarczająco dobrych i przydatnych cech aparatu fotograficznego do reporterki. Czyli skutecznego AF oraz szybkostrzelności. Także wysokie ISO nie jest jego najmocniejszą stroną.
Dokładnie 5d mkII tylko pod ślub lub studio. A i na ślubie liczba chybionych zdjęć mnie przeraża. W reperterce odpada całkowicie. AF jest tak pewny, że efekt końcowy wygląda jakby obiektyw miał BF i FF jednocześnie na połowie wykonanych zdjęć.
a_iverson wydaje mi się, że ślub ciężko zrobić 5dmkII, chyba, ze ktoś ma spory bagaż doświadczenia bo tak jak mówisz, z celnością jest problem a paradokaslnie większość znajomych ślubniaków jedzie własnie na 5dmk2. Swoją drogą to fajny masz zestawik do focenia natomaist wszystkie zdjęcia z Twojego bloga wskazują, że przesiadłeś się z d300s na Canona 5dmkII. Może coś źle zrozumiałem? Albo masz inny blog bo ciekaw byłem fotek z Tokiny.
a_iverson
19-03-2012, 19:38
a_iverson wydaje mi się, że ślub ciężko zrobić 5dmkII, chyba, ze ktoś ma spory bagaż doświadczenia bo tak jak mówisz, z celnością jest problem a paradokaslnie większość znajomych ślubniaków jedzie własnie na 5dmk2. Swoją drogą to fajny masz zestawik do focenia natomaist wszystkie zdjęcia z Twojego bloga wskazują, że przesiadłeś się z d300s na Canona 5dmkII. Może coś źle zrozumiałem? Albo masz inny blog bo ciekaw byłem fotek z Tokiny.
Canona miałem tylko na slubie, teraz od 2 miesięcy mam D700. Co do tokiny to zdjęcia zegarka Panerai są nią robione.
Zdecydowałem... nabyłem D700 :)
AF, ISO, plastyka obrazu... tymczasem mam tylko 50 1.8 G i cieszę się jak dziecko:)
Jeżeli chodzi o motywację, to - jak już wcześniej pisałem, D800 za wolny i za duże pliki, a Canon to jednak po pierwsze zmiana systemu do której mi nie spieszno, a poza tym widzę, że tymczasem po pierwszych recenzjach widać, że nie jest to puszka "idealna":).
Dziękuję Wam za pomoc, jestem zachwycony:)
Pozdro
D700 spełnia moje oczekiwania tzn. mogę nim robić fotografię sportową, dobrze będzie się także sprawował przy słabym oświetleniu podczas wyjazdów. Ale... jest to 4 letni aparat, który kosztuje 7.500 zł... trochę drogo w porównaniu z D800 za ok. 10.000.
Inaczej. Sprawdzony aparat za 7.500 w porównaniu za potencjalnie obciążony diabli wiedza jakimi chorobami wieku dziecięcego za PONAD 10kPLN.
No, ale wybór jest Twój.
Edit: O, doczytałem :). Gratuluję. Będziesz miał pociechę :)
Witam
Taki sam problem z wyborem pelnej klatki ale znalazlem cos moze interesujacego, tak mnie sie wydaje. Moze
uzytkownicy d700 moga odpowiedziec: 3 letni d700, ok. 10 000 expon cena ponizej 5000 zl, wyglada na zadbany, czy warto?
andrzej
Jasne ze warto, sprzedałem z przebiegiem blisko 50 tys za 6 tys.
Witam
Taki sam problem z wyborem pelnej klatki ale znalazlem cos moze interesujacego, tak mnie sie wydaje. Moze
uzytkownicy d700 moga odpowiedziec: 3 letni d700, ok. 10 000 expon cena ponizej 5000 zl, wyglada na zadbany, czy warto?
andrzej
Rzekłbym, że to okazja.
samson09
27-03-2012, 06:28
Witam
andrzej
Rzekłbym, że to okazja.
Tylko obejrzyj dobrze bo jak coś jest zbyt okazyjne to różnie bywa :)
To samo myślę, takimi okazjami piekło jest wybrukowane.
A co do dylematu to ja mam taki sam
D800 fajny ale te pliki.
D700 fajny ale stary.
samson09
27-03-2012, 07:07
To samo myślę, takimi okazjami piekło jest wybrukowane.
A co do dylematu to ja mam taki sam
D800 fajny ale te pliki.
D700 fajny ale stary.
No bez przesady z tym d700. Jeszcze 3-4 m-ce temu sprzęt wymarzony dla niejednego, a dziś już stary. Postęp tech. przez te parę lat nie poszedł aż tak do przodu, żeby d700 już zdjęć szkoda było robić i na pewno jeszcze parę lat robić nim będzie co niejeden. Wystarczy poczytać wątek o d800 gdzie o tych dwóch aparatach zostało powiedziane praktycznie wszystko.
Zresztą trochę nie bardzo ludziska rozumiem te wasze dylematy:) Kupując d3000/d3100 itd ok mogę się zastanawiać jako amator. Kupując sprzęt za ok 10000 +- to raczej jestem świadomy tego co mi jest do szczęścia potrzebne. Więc co niektórzy albo za dużo kasy mają, a kryzys podobno, albo trza dylematy zmienić :)
.....D700 fajny ale stary.
Jak kupisz nowego to nie będzie stary ;) i nadal będzie fajny.
mimo, że kupiłem D800, to będę bronił D700. Od kilku dni porównuję obydwa i D700 to nadal świetny aparat i jeszcze nie wiem czy się z nim rozstanę i zdecydowanie polecam tym, którzy chcą zacząć swoją zabawę z formatem FX.
Jeśli chodzi o porównanie wielkości plików to z ciekawości sprawdziłem i max wypluwany z d3s (d700 nie sprawdzałem) to 25 mb. Tyle ma 14 bitowy nieskompresowany nef.
arturherda
27-03-2012, 15:02
a_iverson wydaje mi się, że ślub ciężko zrobić 5dmkII...
:shock::shock::shock: Matko kochana!
Jakiś czas temu jeden z klientów oglądając moją ofertę w albumach był zaskoczony, że fotografie są ostre, bo czytał, że Canonem nie da się robić ostrych zdjęć, dlatego kupił Nikona w MM (bodaj jakiegoś 5000).
dlatego kupił Nikona w MM (bodaj jakiegoś 5000).To całe szczęście, że nie kupił D7000, bo tym też się nie da, mimo, że nikon ;)
Swoją drogą - może nie zauważyłem, ale chyba nikt nie wrzucał linka do DXO ?
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Ratings
No więc... D800 troszkę pozamiatał.
Edit:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/792|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/767|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/628|0/%28brand3%29/Nikon
-> Measurements -> Dynamic Range...
Witam
andrzej
się nie zastanawiaj nawet :)
arturherda
27-03-2012, 15:37
się nie zastanawiaj nawet :)
dokładnie
robin102
27-03-2012, 17:06
No więc... D800 troszkę pozamiatał...
I to calkiem konkretnie
DR w D800 to 14,4 EV
DR w świetnym pod tym względem D3S to marne ;) 12 EV
różnica ponad 2 EV ! niech tylko wprowadzą programowe przeskalowanie w D800 do rozdziałki odpowiadajcej 16-18MPX, przyspieszą szybkostrzelnosć do 6klatek na sekundę nazwą D800S i będziemy mieli następce D700 :)
Przy takich kombinacjach jakie dziś można robić z softem aparatu można by nawet nie wiedzieć, że w środku siedzi D800 z ta samą matrycą 36 MPX.
tak się rozmarzyłem :)
a_iverson
27-03-2012, 17:10
Zdecydowałem... nabyłem D700 :)
Gratuluje wyboru :)
Hamarama
27-03-2012, 20:30
DR w D800 to 14,4 EV
A ile jest w d700? Kiedyś szukałem i nie znalazłem.
Hamarama
27-03-2012, 20:34
12,15 wg DXO.
Czyli d800 wydaje się być warte uwagi. Ja rzadko wiedy używam serii zdjęć, a w d800 kręci mnie dx i fx w jednej puszce. Matryca myślałem, że będzie gorsza niż w d700, a tu pomimo 36mpx jest lepiej. Powiem szczerze, że trochę zachorowałem na ten aparat i na targi w łodzi jadę z nadzieją pomacania. Ciekawe czy będzie dostępny do kupienia od ręki.
Na niskim iso (do 800) na pewno będzie zamiatał D700 ;) na wyżzych też wcale to gorzej nie wygląda... czyli jak najbardziej postęp jest i to spory.
Hamarama
27-03-2012, 20:43
Przeglądam sobie właśnie zdjęcia z d700 i w zasadzie to jest super puszka. Przy d800 zyskam spory zapas do kadrowania i odpadnie mi dylemat: kupić N24-70 czy nie - w tym zakresie zazwyczaj używać stałek. Przy d800 zakupiłbym po prostu jakieś szkło DXowe i po sprawie. Poza tym teraz jest dobra okazja na wymianę. D700 są w cenie, a zmieniając na d800 zaraz po premierze przez dłuższy czas nie pojawi się nic nowego i nie będzie korcić wymiana na kolejną nowość. :D
12,15 wg DXO.
Link do testu na dxo już był w innym wątku.
Wreszcie jakaś puszka (D800) bije Fuji S5 w DR na niskim ISO.
Wreszcie jakaś puszka (D800) bije Fuji S5 w DR na niskim ISO.
Nie wszyscy chcą w to uwierzyć. Może dlatego, że to nikon ;) vide wątek o canonie...
Bo mimo, że kilka osób (z forum) ma puszki od paru dni, to nikt nie wrzuca sensownych zdjęć pokazujących zalety body, nie mówiąc już o porównaniach z innymi - z Fuji itd
acidjazz
27-03-2012, 21:15
dokładnie
Dla niektórych ważna jest szybkość AF, dla niektórych używalna wartość ISO, a dla mnie najważniejszy jest DR.
Z chęcią bym wymienił moje stare, ale jare S3Pro na D800, ale nie wiem czy warto.
Czy ktoś, do ch...., może zademonstrować jak D800 spisuje się w warunkach wysoce kontrastowych. NEFy z chęcią przyjmę.
Witam
Za tanio jak na mój gust. Prawdopodobna wada fizyczna lub prawna. Znasz dobrze sprzedawcę? Jeśli tak - bierz.
siwyozzman
28-03-2012, 11:19
Za tanio jak na mój gust. Prawdopodobna wada fizyczna lub prawna. Znasz dobrze sprzedawcę? Jeśli tak - bierz.
Polak zawsze musi się doszukiwać kantu bo sam zawsze kombinuje jak tu bliźniego zrobić w bambuko:)
Tak poważnie to przeoczyłeś że pytający mieszka w Szwecji (tak ma po awatarem napisane) więc wg mnie prawdopodobieństwo oszustwa jest dużo mniejsze a tam zresztą mogą być nieco inne ceny używek....
Witam
Bede testowal ten aparat w piatek, to bede wiedzial cos wiecej. Sam mam d300 i tez dziala, ale ta presja na fx.. A na marginesie tutaj w Szwecji pojawia sie coraz wiecej d700 w tej cenie a tendencja jest raczej spadkowa.
pozdrowienia dla fotobraci.
andrzej
Witam ponownie
Oglądałem wlaśnie aparat, wygląda na bardzo zadbany, licznik pokazuje 1100 zdjęć. Pytanie kiedy następuje zmiana w liczniku i licznik nabija od nowa, po 10 000 zdjęć czy po 100 000.
Pozdrowienia
Andrzej
Witam ponownie
Oglądałem wlaśnie aparat, wygląda na bardzo zadbany, licznik pokazuje 1100 zdjęć. Pytanie kiedy następuje zmiana w liczniku i licznik nabija od nowa, po 10 000 zdjęć czy po 100 000.
Pozdrowienia
Andrzej
No na pewno ani po 10 000 ani po 100 000 licznik się nie zeruje. Od jakich wartości i czy w ogóle to niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy
cena 5000zl to jak najbardziej własciwa cena za uzywkę d700, obecne ceny są zdecydowanie za wysokie ale ja moge sobie gadać dopóki ktos będzie kupował za taką cene to cena jest właściwa. Natomiast cena 8,7tys za nowego to totalny absurd :) jak ktos będzie ględził, że d800 to wielkie pliki i za mało klatek na sekundę to... jak dla mnie ten ktos bredzi. W kazdym calu d800 kładzie d700 na łopaty a i przy okazji, moim zdaniem, 5d mk3 na dokładkę choc tutaj róznice są minimalne.
tutaj bardzo "młodzieżowe" porównanie... ale w przypadku braku jakichkolwiek przykładów, porównań m.in. na tym forum zawsze można zawiesić oko na 5-10min :)
http://www.youtube.com/watch?v=8jKspoynL0o&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A&index=1&feature=plcp
Witam ponownie
Pozdrowienia
AndrzejNie patrz absolutnie na wskazania licznika. Patrz na to co ma w exif nie obrobiony w żadnym programie jpg, prosto z puszki, tylko zrzucony na komputer.
Exif "zobaczysz" w darmowym programie opanda. O ile pamiętam przebieg body podaje 6 pozycja od dołu: Total Number ......
Opanda - sranda ;) Kazda przegladarka to pokaze. "Kazda" to np. XNview ;)
Marshal3d
03-04-2012, 19:13
Nie chcę zakładać nowego tematu bo w sumie nie ma po co ale czy widzieliście może to ogłoszenie na allegro ? http://allegro.pl/nikon-d700-mb-d10-i2235922573.html Zastanawiam się czy ktoś jest tak głupi że wystawia taki opis czy po prostu jaja sobie robi ;)
stachmuszel
04-04-2012, 06:53
Ktoś ma swoiste poczucie humoru. Ale myślę, że aukcja jest pewna. Tym bardziej z odbiorem osobistym.
Pozdr.
Sprzedawca chciałbyć oryginalny :)
tylko ten brak zielonego kwadracika niepokoi ;)
MichalakMariusz
24-04-2012, 17:44
witam. przymierzam się do kupna FX i wybór padł już dawno na d 800 . Panowie jak to jest z tą ceną ??? sprzęt był prezentowany w cenie bodajże 10600zł , ale ceny w popularnych sklepach na ceneo czy allegro raczej przewyższają sporo powyżej 11000zł. Czy ceny bliżej końca roku spadną do niewiele ponad 10000zł, czyli do ceny za którą chciałbym nabyć sprzęt ??
tego nie wie nikt.a od tego typu gdybania polecam inny wątek poświęcony D800 :)
Póki nie ma dostępności produktu to normalne co się dzieje z ceną.
Jest większa nawet od sugerowanej przez producenta.
Henio Jawa
24-04-2012, 18:13
tylko ten brak zielonego kwadracika niepokoi ;)
W D700 nie da się zrobić programu zielonego bo on nie potrafi sam podnieść lampy.
Po za tym mamy P z autoiso - czyli praktycznie to samo:-)
adamouse
24-04-2012, 21:41
Panowie jak to jest z tą ceną ??? sprzęt był prezentowany w cenie bodajże 10600zł , ale ceny w popularnych sklepach na ceneo czy allegro raczej przewyższają sporo powyżej 11000zł. Czy ceny bliżej końca roku spadną do niewiele ponad 10000zł, czyli do ceny za którą chciałbym nabyć sprzęt ??
Wróżenie z fusów. Aparatu nie ma, ceny obecnie są dla desperatów. Chyba jestem desperatem, bo jestem zapisany na kupno... Albo chcesz kupić teraz, albo czekasz na cenę. Obiektywnie, o ile kurs PLN vs USD/EURO się nie zawali powinno być taniej. Ale ja chcę go już, teraz ;)
zgadzam się cena dla desperatów no ale jeśli ktoś lubi przepłacać no to przecież nie zabronimy :) noo chyba że komuś stare aparaty przestały robić zdjęcia no to wtedy musi wymienić na gwałt :P
adamouse
25-04-2012, 01:13
Wiem, jestem jeleniem. Jeśli mi ktoś sprzeda to pewnie kupię. Ale chętnych nie ma wielu ;)
D200 robi zdjęcia, ale jakby gorsze ostatnio :D
Jak ktoś chce FF i na dodatek najnowszy i jeszcze gorący wyrób, to musi to kosztować.
Jeżeli nadokładkę jest na to kasa, to wybór jest tylko jeden :)
ja jednak uważam że powinniśmy się szanować ... przepłacać prawie 1500zł więcej niż sugerowana cena przez np.pl to głupota ;)
Witam,
na wstępie chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Od razu zaznaczam, iż nie jestem ani pro N ani pro C, dlatego pewnie mam takie dylematy a nie inne :)
Również szukam fajnego aparatu z FF i do marca mój wybór był jasny, że d700, gdyż posiada wszystko co chciałem: dobry AF, lepsze ISO, szybkość nie wspominając o integracji lamp. Jasne jest, iż nie było dla niego konkurenta z konkurencyjnej firmy.
Jednak teraz gdy wyszła nowa wersja 5DIII z podobnymi parametrami do d800 (nie chce się wdawać w dyskusje, który jest lepszy, bo nie o to mi chodzi - oba są fajne :)) nie wiem czy nie wybrać C.
Jak gdzieś już wyczytałem d800 ma być głównie do studia. Dodatkowo pojawiła się informacja o zaprzestaniu produkcji d700 (pomimo, że d800 nie jest jego kontynuacja). Trochę tego nie pojmuję.
Chcąc wybrać FF do reportażu (poza D4 :)) jaka jest alternatywa od Nikona dla 5DIII?
Chcę przypomnieć, iż nie jestem jeszcze ukierunkowany co do systemu. Po prostu szukam dobrego aparatu.
Chcąc wybrać FF do reportażu (poza D4 :)) jaka jest alternatywa od Nikona dla 5DIII?
Wystarczy trochę poczekać na planowany D600... :)
Body musi byc koniecznie nowe, ze sklepu?
cena 5Dmk3 jest na tyle wysoka, że wybrałbym D700 (jeszcze w sklepach bywa) + mam pare tysi na szkła, albo używane D3, D3s (i jeszcze starczy na obiektyw)
Alternatywą jest D4 tylko "trochę" droższy :) Na Twoim miejscu bym poczekał aż Nikon odsłoni następną kartę, odnośnie następcy prawdopodobnie D600, wtedy będziesz miał pełny wybór aparatów w zależności co chcesz fotografować. Tak w ogóle to nie rozumiem takiego toku myślenia, że ktoś na pisał, że ma być głównie do studia to nie nadaje się do repo.. tym i tym zrobił naprawdę fajne fotki jakościowo i oba się nadają do studia jak i do repo. A nawet nim wszedł D800, Nikon chwalił się opiniami autorytetów fotografii ślubnej, którzy testowali D800. Powinieneś bardziej się zastanowić, który system może zaoferować lepsze DLA CIEBIE obiektywy. Jeżeli chodzi o body to oglądając się na body z tego segmentu powinieneś wiedzieć czego wymagasz od puszki i co Ci może zapewnić. I odnośnie D700 który wyszedł z produkcji ale wciąż możesz kupić nowego w dobrej cenie, powiem Ci, że jeżeli puszka wychodzi z produkcji to sama w sobie nie przestaje robić fotek więc D700 jest kolejną alternatywą.
Pzdr
Racja! Kupując sprzęt używany mamy przynajmniej pewność, że nie cierpi on na choroby wieku dziecięcego - nie musimy być, jak to ktoś wcześniej określił, "betatesterami" :)
Tylko jak tu wtedy innym pokazać, że jesteśmy "na topie" z nowościami??? Może chociaż pasek od nowego sprzętu kupić... ;)
adamouse
08-05-2012, 10:45
Pewnie zależy do jakiego reportażu miałby być. Nikon na stronach w USA pisze wyraźnie: "Wedding, commercial or landscape, the D800 is the ultimate 36.3 MP FX-format camera for creative genius." http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Digital-SLR-Cameras/25480/D800.html
Jak widać pozycjonują go jako aparat również reporterski (jakby nie patrzeć, śluby to jedna z form reportażu). W DX 6FPS też nie jest tragicznie, choć szybkostrzelnością do D4 nawet się nie zbliża. To profesjonalny aparat, który wg mnie można i należy wynosić poza studio, wbrew niektórym opiniom ;)
Wystarczy trochę poczekać na planowany D600... :)
Oj czekać to ja już nie mogę... 20.06 musi już być
Body musi byc koniecznie nowe, ze sklepu?
Wolałbym tak, gdyż zbytnio nie znam się na używkach i pewnie jakiegoś bubla bym kupił...
I odnośnie D700 który wyszedł z produkcji ale wciąż możesz kupić nowego w dobrej cenie, powiem Ci, że jeżeli puszka wychodzi z produkcji to sama w sobie nie przestaje robić fotek więc D700 jest kolejną alternatywą.
Tak tylko potem to wieczne niezadowolenie, że można było mieć lepszy... oczywiście wiem, że fotografia to nie pogoń za najnowszymi trendami, ale te nowe puchy naprawdę robią wrażenie!
Jak widać pozycjonują go jako aparat również reporterski (jakby nie patrzeć, śluby to jedna z form reportażu).[...] To profesjonalny aparat, który wg mnie można i należy wynosić poza studio, wbrew niektórym opiniom ;)
Pytanie tylko czy jako ten główny czy 2.
Szkoda, że nie mam możliwości wypożyczyć na parę godzin i sprawdzić czy aby te 4 fps to nie za mało.
OK nie ma co będę musiał w końcu uporać się, którą puchę oraz tym samym, który system wybrać i raczej kolejne posty tego za mnie nie zrobią...
Jak na mój gust w temacie reportażu pałeczkę przejął teraz Canon (AF, porównywalne ISO, szybkość), zobaczymy na jak długo...
Dziękuję za udzielone odpowiedzi.
wg mnie dla tych dwóch body D800 i 5DM3 to już preferencje dla objektywów.
no chyba, że rozmawiamy z pozycji expertów - ale to już inna bajka - tacy nie pytają sie jaki system wybrać
no chyba, że rozmawiamy z pozycji expertów - ale to już inna bajka - tacy nie pytają sie jaki system wybrać
Z obiektywami to też nie do końca. Bo w tym systemie lepsze jedno szkło a w drugim lepsze tamto.
I tak pewnie będzie zawsze...
Dokładnie! Poza tym, osobiście wolałbym np kupić D700 niż 5DIII i na to konto w szkła władować kasę(połowę tańszy). Jeżeli chcesz mieć wszystko w jednym to D800, jeżeli nie będziesz cykał dzikich crossów pożerających żużel to 4 FPS napewno wystarczy do zdecydowanej większości fotek :) Zapewniam Cie reszta do doświadczenie. Według mnie jeżeli masz ograniczony budżet to D700 pewny sprawdzony jedyny słuszny wybór, reszta na szkło lub jeśli masz kasę D800. Jeżeli chodzi nowości to możesz wtopić kasę jeśli okaże się że znowu nowy model nikona przechodzi choroby wieku dziecięcego jak D7k :) Zastanów się jeszcze pod jakim kątem chcesz szklarnie budować? :)
Jeżeli chcesz mieć wszystko w jednym to D800, jeżeli nie będziesz cykał dzikich crossów pożerających żużel to 4 FPS napewno wystarczy do zdecydowanej większości fotek :)
Co miałeś na myśli mieć wszystko?
Dalej się zastanawiam pomiędzy tymi trzema body. Przy czym doskwiera mnie taka myśl: jeśli zakupie d700 to po pewnym czasie np. po 2 latach mogę sobie dokupić np. d800 jako drugie body z jakimś stałym obiektywem. Będę wtedy miał nie tylko drugie body podczas reportażu ale także pojawi się więcej opcji do zagospodarowania (np. dochodzi specjalizacja na studio- ze względu na matryce, kręcenie filmów). W przypadku 5dIII jedyna słuszna opcja dokupić ... drugie 5dIII... (?).
Co miałeś na myśli mieć wszystko?
Dalej się zastanawiam pomiędzy tymi trzema body. Przy czym doskwiera mnie taka myśl: jeśli zakupie d700 to po pewnym czasie np. po 2 latach mogę sobie dokupić np. d800 jako drugie body z jakimś stałym obiektywem. Będę wtedy miał nie tylko drugie body podczas reportażu ale także pojawi się więcej opcji do zagospodarowania (np. dochodzi specjalizacja na studio- ze względu na matryce, kręcenie filmów). W przypadku 5dIII jedyna słuszna opcja dokupić ... drugie 5dIII... (?).
albo 5dII ?
albo 5dII ?
To już by był krok w tył.
patrząc w ten sposób to D700 to również krok w tył. A puszka nadal robi zdjęcia i jeżeli nie chcesz wykorzystać potencjału D800 to zakup raczej spowodowany kaprysem lub chęcią lansu - bo jak tu wyciągac z torby coś co premierę miało kilka lat temu.
patrząc w ten sposób to D700 to również krok w tył. A puszka nadal robi zdjęcia i jeżeli nie chcesz wykorzystać potencjału D800 to zakup raczej spowodowany kaprysem lub chęcią lansu - bo jak tu wyciągac z torby coś co premierę miało kilka lat temu.
Muszę się z Tobą nie zgodzić, gdyż d700 ma inną specyfikację niż d800 (zostało to już kilkakrotnie powiedziane między innymi na tym forum). Jeżeli chodzi o 5d sprawa wygląda inaczej, gdyż Canon po prostu ulepszył wersję 5d. Dlatego moim zdaniem mając już III i kupując II jest krokiem wstecz.
Co innego w przypadku posiadania d700 i zakupu (innego) body d800 pomimo chęci użycia w podobnych warunkach.
Jeśli się mylę to proszę o skorygowanie moich przemyśleń.
No że 5d II to ulepszone 5d to możesz tak powiedzieć o każdym innym modelu w dodatku że to krok w tył w stosunku do d700 również się nie zgodzę, nie rozumiem Twojego myślenia ani czego tak naprawdę szukasz. Nie napisałeś do jakiej fotografii Ci potrzebny, tylko poprostu ma być do wszystkiego i skupiłeś się na body. Tak podchodząc do sprawy nie wyciągniesz prawdziwych możliwości nawet z D300s. Zainwestuj w d700 + 24-70 i coś stałkowego i będziesz miał 101% satysfakcji na długie lata jeżeli umiesz się tym posługiwać a zakup D800 z jednym obiektywem to raczej lekkie nieporozumienie chyba, że Cie stać to bierz z w/w obiektywami i także będziesz zadowolony że masz "taaaaki" obrazek :)
No że 5d II to ulepszone 5d to możesz tak powiedzieć o każdym innym modelu
Mowa o 5dIII i II.
Powiedz, kto mając marka III kupuje "niedopracowaną" (pod względem AF) II.
w dodatku że to krok w tył w stosunku do d700 również się nie zgodzę
Chodzi mi o to, iż mając d800 to po pierwsze nie ma sensu kupować d700, dodatkowo po wspomnianych 2 latach pewnie będzie on tylko dostępny jedynie jako aparat używany.
Oczywiście sensowniej i bardziej dla mnie zrozumiałe jest odwrócenie tej sytuacji i kupienie najpierw d700 a potem d800 i podpiąć do niego jakąś stałkę (jeśli ma służyć za drugie body na eventy). I "choroby wieku dziecięcego" do tego czasu powinne zostać wykryte i poprawione.
Zainwestuj w d700 + 24-70 i coś stałkowego i będziesz miał 101% satysfakcji na długie lata
Tak też planuje zrobić tylko właśnie który ... d700/d800/5dIII.
będziesz zadowolony że masz "taaaaki" obrazek :)
Z jednej strony cieszy, a z drugiej przeraża :)
Oka, dzięki za rady, teraz już muszę sam podjąć decyzję i już nikomu nie zawracać gitary.
A co do takich tematów... to z góry skazane są na porażkę bo w kategorii FF
wybrać
i trudno się z tym nie zgodzić.
Witam, po dłuższej przerwie, przeczesując internet w końcu złożyłem zamówienie na d700. Planuje dodatkowo zakup (na początek) jednego obiektywu.
I tutaj mam dylemat, bo chciałbym
50mm 1.4G
lub
85mm 1.8G.
Co do początkowego przeznaczenia, aparatu będę używać głównie do zrobienia jakiegoś portrety lub ogólnie co wpadnie w oko.
Wiem, że najlepszy w tym przypadku byłby zoom, ale chciałbym posiadać kolekcję jasnych szkieł, (a od czegoś trzeba zacząć) które w miarę możliwości będę uzupełniać.
W związku z powyższym nurtują mnie następujące pytania:
1. Czy do zdjęć w pomieszczeniach nie będzie 85 za długie?
2. Czytałem, że d700 ma taką funkcję jak crop, jak ona działa. Czy miałaby zastosowanie z użyciem obiektywu 50mm w celu zrobienia portretu?
3. Czy jeśli bym chciał zrobić portret popiersia obiektywem 50mm (bez cropu) to postać będzie zniekształcona.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pawelpiotrm
18-05-2012, 14:30
Tyle gadania i tylko jeden obiektyw ;-(.
Kup przynajmniej dwie stałki.
Pozdrawiam
.. d700.
1. Czy do zdjęć w pomieszczeniach nie będzie 85 za długie?To zalezy jakie jest to pomieszczenie. Ale do portretu na pełnej klatce to odejście na 1,5 m chyba w kazdym pomieszczeniu jest mozliwe.
Przez portret rozumiem popiersie. Jesli mowa o całej postaci to trzeba mieć parę metrów odejścia.
podam przykład konkretny na sobie dla 85mm. Mam 190cm wzrostu. jak stanę przy ścianie, to D700/D800 złapie mnie całego jeśli fotograf odejdzie na ok. 4.5m ode mnie - ale to takie zdjęcie na którym będę wypełniał całą klatkę i stał przy ścianie. Aby dać mnie/modelowi po ok. 30-50cm oddechu przy stopach i nad głową potrzebujesz ok. 6 metrów. ale to nadal będzie ciasno. oczywiście do portretu da radę i takiego używam bez problemu, ale nadal 3-4 metry się przydają jeśli chcesz mieć oddech dookoła modela i modela nie przytulonego do ściany :).
OK, ale mówisz o całej postaci, a kolega pytał o portret. Spokojnie 85 mm da sie robic w normalnych mieszkaniach. Ja mam w studiu ponad 9 m odejscia i mogę robić portrety na 300 mm (i więcej) :) ale i tak robię je na około 135 mm (zoom 70-200) - to jest dla mnie najfajniejsza ogniskowa portretowa na FX.
tak, portrety bez problemu ale chciałem opisać dokładnie aby wiedział i mógł sobie ewentualnie wymierzyć/sprawdzić na przykładzie swojego mieszkania.
OK. Rozumiem.
Proszę jeszcze o odpowiedz na poniższe pytanie:
Jak wygląda funkcja crop w d700, czy jest to dokładnie ten sam efekt, który można uzyskać na gotowym już zdjęciu w programie graficznym?
Jeśli chodzi o "używalność" 50mm przy portretach to główną wadą jest konieczność zbyt małego odstępu od osoby fotografowanej?
Proszę jeszcze o odpowiedz na poniższe pytanie:
Jak wygląda funkcja crop w d700, czy jest to dokładnie ten sam efekt, który można uzyskać na gotowym już zdjęciu w programie graficznym? tak
Jeśli chodzi o "używalność" 50mm przy portretach to główną wadą jest konieczność zbyt małego odstępu od osoby fotografowanej?
Odwrotnie. Przy zachowaniu sensownej odległości, portrety z 50-ki wychodzą dość luźne. A to nie każdemu odpowiada. A sensowną odległość warto zachować niemal zawsze. Oczywiście można tę regułę złamać, gdy już się opanuje operowanie perspektywą i świadomie ją nauczy wykorzystywać. A dla wielu reportażystów i 35 mm będzie za wąska do robienia portretów w tłumie. Więc reguły sa po to, by zrozumieć co, kiedy, dlaczego. Ale nie są święte.
bardzo dziękuje za udzielone rady.
Kupiłem 85mm.
Cierpliwie czekalem az cena D700 spadnie do sensownego poziomu. Czekalem i sie doczekalem. $2200 za nowy korpus z pelna gwarancja. Wreszcie wysluzony F80 pojdzie na zasluzony spoczynek.
szymek2327
26-05-2012, 12:49
..a spadnie jeszcze jak D600 się pojawi:)
A pamietam w styczniu bodajze d700 chodzilo w promocji za $2550 i mozna bylo kupic najlepsze nikkory do niego z 25% znizka. Korpus plus dwa doskonale zoomy 24-70 VR i 70-200 VR za $5700. W sumie wychodzil dobry deal.
Sent from my SGH-T989 using Tapatalk 2
szymek2327
26-05-2012, 17:34
i pewnie zielone $ stały nisko w stosunku do PLonów...do tego 25% na Nikkory to można było się obkupić na poważnie:)
doskonale zoomy 24-70 VR
Jakiś przeciek z Nikona czy zwykłe podświadome pragnienia? ;-) I nie mówimy tu o Tamronie.
Doskonale nie dla wszystkich. Dla mnie srednie zoomy jak ten 24-70 sa zupelnie bezuzyteczne a co do tele to wolalbym juz 80-200 ktory mozna kupic za mniej niz polowe ceny 70-200 VR II.
Sent from my SGH-T989 using Tapatalk 2
Szturmowiec
29-05-2012, 02:11
Z zainteresowaniem przeczytałem cały wątek. Teraz już to nie ma znaczenia, ale ja bym brał d700 + 2 jasne stałki - jedna do portretu (85) i druga do fotografowania pejzaży (Samyang 14 f2.8).
..a spadnie jeszcze jak D600 się pojawi:)
Pod warunkiem, iż do tego czasu jeszcze d700 będzie na półkach :)
i D600 się pojawi
inaczej nic z wróżb ;)