PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon w USA jak Apple i Google - przestal dostarczac czesci do niezaleznych serwisow

wdhiz
14-03-2012, 00:05
Witam,
http://www.dpreview.com/news/2012/03/12/Nikon-cuts-out-independent-service-companies

W skrocie: Nikon USA przestal dostarczac czesci do nieautoryzowanych serwisow. Tlumaczy to oczywiscie troska o klienta. W praktyce wycina konkurencje i podwyzsza koszty napraw.

Wrrrrr

pozdr
Piotr

Władca Pixeli
14-03-2012, 03:36
Witam,
http://www.dpreview.com/news/2012/03/12/Nikon-cuts-out-independent-service-companies

W skrocie: Nikon USA przestal dostarczac czesci do nieautoryzowanych serwisow. Tlumaczy to oczywiscie troska o klienta. W praktyce wycina konkurencje i podwyzsza koszty napraw.

Mam cichą nadzieję, że ktoś to zgłosi do odpowiednich organów jako monopol i Nikon dostanie bardzo bolesną nauczkę.
W ubiegłym roku odkleiła się guma w aparacie. Serwis w USA zaśpiewał za wymianę ponad dolców. Zadzwoniłem do ich magazynu i wyszło, że jedna guma kosztuje $1.42 :shock:
Czyszczenie i wymiana trwała kilka minut. Liczenie za taką usługę przez autoryzowany serwis sto kilkadziesiąt dolców to zwykłe złodziejstwo.

shaolin
14-03-2012, 08:29
O tym wiadomo juz bylo od jakiegos czasu, teraz po prostu bronia swojej decyzji, ktora jest debilna na maxa.

elanek
14-03-2012, 08:54
Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi, albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)

thorcik
14-03-2012, 10:27
Prosta sprawa - na sprzedaną część muszą dać dłuższą gwarancję niż na "usługę wymiany".

_Bobo_
14-03-2012, 10:35
Tak jest praktycznie wszędzie i to od dawna.

Jeśli chce się kupić część X do urządzenia Y, to można się udać do nieautoryzowanego serwisu, który daną część i tak kupić będzie musiał od serwisu autoryzowanego, bo centrala dostarczy części tylko serwisowi autoryzowanemu, który dopiero odsprzeda ją nieautoryzowanemu.

W większości przypadków do oficjalnego systemu sprzedaży części dostęp mają tylko serwisy autoryzowane, podobnie jak do dokumentacji, sprzętu czy oprogramowania serwisowego.

Rafał_Sz
14-03-2012, 10:36
I bardzo dobrze, jest wolny rynek, mogą sprzedać komu chcą. Nie ma obowiązku korzystać z produktów Nikona.

amirez
14-03-2012, 10:50
... albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)
Zamienniki bardziej mogą uderzyć w głupawe decyzje niż kary. Powstanie konkurencja. Ot, co.

Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi...
To pomysł kiepski. Pan prezes z pewnością kary nie zapłaci wyciągając prywatne pieniążki. Podniesie się ceny sprzętu o dolca i... klientela sama zapłaci za swoje pyskowanie ;)

freefly
14-03-2012, 21:54
Mam cichą nadzieję, że ktoś to zgłosi do odpowiednich organów jako monopol i Nikon dostanie bardzo bolesną nauczkę.

Sprzedaży części do własnych produktów, żaden urząd czy sąd nie uzna jako działanie monopolowe, bo niejako producent ma monopol na produkcję danej marki i nie musi się nią z nikim dzielić, czy to produktami docelowymi, czy też częściami zamiennymi, jak również dostarczać.

krzychun
14-03-2012, 22:14
Dopóki wolno produkować zamienniki nie widzę powodów do pisania pozwów.

freefly
14-03-2012, 22:15
Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi, albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)

A jak tym handlować, nie schodząc do podziemia. ;)

enforces
16-03-2012, 14:15
Bez sensu - co to za troska o dobro klienta? Chyba o dobro swoje bo będzie trzeba więcej bulić za naprawę. W Polsce na szczęście części do Apple (http://www.topprice.pl/pl/searchquery/wyswietlacz-szybka-szyba/1/full/5?url=wyswietlacz%2Bszybka%2Bszyba) są nadal dostępne.

Dajmy na to wyświetlacz średnio kosztuje z dotykiem 200zł. W serwisie autoryzowanym będzie z 2x więcej.