Zobacz pełną wersję : Nikon w USA jak Apple i Google - przestal dostarczac czesci do niezaleznych serwisow
Witam,
http://www.dpreview.com/news/2012/03/12/Nikon-cuts-out-independent-service-companies
W skrocie: Nikon USA przestal dostarczac czesci do nieautoryzowanych serwisow. Tlumaczy to oczywiscie troska o klienta. W praktyce wycina konkurencje i podwyzsza koszty napraw.
Wrrrrr
pozdr
Piotr
Władca Pixeli
14-03-2012, 03:36
Witam,
http://www.dpreview.com/news/2012/03/12/Nikon-cuts-out-independent-service-companies
W skrocie: Nikon USA przestal dostarczac czesci do nieautoryzowanych serwisow. Tlumaczy to oczywiscie troska o klienta. W praktyce wycina konkurencje i podwyzsza koszty napraw.
Mam cichą nadzieję, że ktoś to zgłosi do odpowiednich organów jako monopol i Nikon dostanie bardzo bolesną nauczkę.
W ubiegłym roku odkleiła się guma w aparacie. Serwis w USA zaśpiewał za wymianę ponad dolców. Zadzwoniłem do ich magazynu i wyszło, że jedna guma kosztuje $1.42 :shock:
Czyszczenie i wymiana trwała kilka minut. Liczenie za taką usługę przez autoryzowany serwis sto kilkadziesiąt dolców to zwykłe złodziejstwo.
O tym wiadomo juz bylo od jakiegos czasu, teraz po prostu bronia swojej decyzji, ktora jest debilna na maxa.
Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi, albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)
Prosta sprawa - na sprzedaną część muszą dać dłuższą gwarancję niż na "usługę wymiany".
Tak jest praktycznie wszędzie i to od dawna.
Jeśli chce się kupić część X do urządzenia Y, to można się udać do nieautoryzowanego serwisu, który daną część i tak kupić będzie musiał od serwisu autoryzowanego, bo centrala dostarczy części tylko serwisowi autoryzowanemu, który dopiero odsprzeda ją nieautoryzowanemu.
W większości przypadków do oficjalnego systemu sprzedaży części dostęp mają tylko serwisy autoryzowane, podobnie jak do dokumentacji, sprzętu czy oprogramowania serwisowego.
Rafał_Sz
14-03-2012, 10:36
I bardzo dobrze, jest wolny rynek, mogą sprzedać komu chcą. Nie ma obowiązku korzystać z produktów Nikona.
... albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)
Zamienniki bardziej mogą uderzyć w głupawe decyzje niż kary. Powstanie konkurencja. Ot, co.
Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi...
To pomysł kiepski. Pan prezes z pewnością kary nie zapłaci wyciągając prywatne pieniążki. Podniesie się ceny sprzętu o dolca i... klientela sama zapłaci za swoje pyskowanie ;)
Mam cichą nadzieję, że ktoś to zgłosi do odpowiednich organów jako monopol i Nikon dostanie bardzo bolesną nauczkę.
Sprzedaży części do własnych produktów, żaden urząd czy sąd nie uzna jako działanie monopolowe, bo niejako producent ma monopol na produkcję danej marki i nie musi się nią z nikim dzielić, czy to produktami docelowymi, czy też częściami zamiennymi, jak również dostarczać.
krzychun
14-03-2012, 22:14
Dopóki wolno produkować zamienniki nie widzę powodów do pisania pozwów.
Mam nadzieję, że go jakiś urząd czy sąd za to mocno skroi, albo pojawi się na rynku sporo zamienników, bo to żaden problem zrobić porządną gumę. No i zamienniki na pewno będą lepsze niż oryginały :)
A jak tym handlować, nie schodząc do podziemia. ;)
enforces
16-03-2012, 14:15
Bez sensu - co to za troska o dobro klienta? Chyba o dobro swoje bo będzie trzeba więcej bulić za naprawę. W Polsce na szczęście części do Apple (http://www.topprice.pl/pl/searchquery/wyswietlacz-szybka-szyba/1/full/5?url=wyswietlacz%2Bszybka%2Bszyba) są nadal dostępne.
Dajmy na to wyświetlacz średnio kosztuje z dotykiem 200zł. W serwisie autoryzowanym będzie z 2x więcej.