Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Narciarz
wolnyslimak
13-03-2012, 13:04
Wiem, że taki styl obróbki jest obśmiewany i przez wielu uważany za obciachowy. Ja jednak nie pokazałem autobusu, tramwaju bądź podwiązki... Zachowując przaśny styl starałem się pokazać coś nowego. Czy wyszło to już ocenicie sami?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img805.imageshack.us/img805/3546/narciarz.jpg)
Ładny "drift", ja kupuję.
Byłoby świetnie, jeno śnieg jest łokropnie szary !
Nikonozaur
13-03-2012, 18:53
Ten czarny placek w LG ciągnie oko. Przyciąłem fotę (3:2) i narciarz wylądował trochę poniżej mocnego punktu, ma gdzie jechać, nie tracisz tego dalekiego planu...
Według mnie równie dobrze można skierować wzrok widza w konkretne miejsce na zdjęciu poprzez np. kadrowanie.
Mi takie zabiegi się nie podobają. Bo nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Uciachane po prawej esy floresy, narciarz po środku, lewa strona nudna. Przy tak pięknym tle jak świeżo wyratrakowany stok, ja nie widzę potrzeby pokazywać drzew obok stoku czy chałupki po drugiej stronie wsi.
Oczywiście to moje zdanie ale ja się nie znam.
wolnyslimak
14-03-2012, 12:44
Według mnie równie dobrze można skierować wzrok widza w konkretne miejsce na zdjęciu poprzez np. kadrowanie.
Mi takie zabiegi się nie podobają. Bo nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Uciachane po prawej esy floresy, narciarz po środku, lewa strona nudna. Przy tak pięknym tle jak świeżo wyratrakowany stok, ja nie widzę potrzeby pokazywać drzew obok stoku czy chałupki po drugiej stronie wsi.
Oczywiście to moje zdanie ale ja się nie znam.
Wiadomo, że takie zabiegi odbiegaja od rzeczywistości. Ale czy czyste b&w też nie jest zakłamaniem? Wydaje mi się, że ta czerwień na pustym stoku narciarskim po części oddaje rzeczywistość tylko, że zamiast wszechobecnego koloru niebieskiego jest biel i szarość.
Ten czarny placek w LG ciągnie oko. Przyciąłem fotę (3:2) i narciarz wylądował trochę poniżej mocnego punktu, ma gdzie jechać, nie tracisz tego dalekiego planu...
Czyli drzewa denerwują. Mam wersję gdzie je wyciąłem i jakoś tak pusto było. Mnie się wydaje, że naturalnie domykaja kadr. Inna sprawa, że aby to robić dobrze powinny być doświetlone...
Dziękuję za uwagi i odwiedziny. Pozdrawiam.
Moja wersja tego kadru to,.. narciarz, jego cień,..faktura śniegu z pięknie wyciętymi esami,..bez tego całego czarnego badziewia po lewej i dalszego planu,..
Oczywiście to wszystko podane w smacznie skrojonym BW.
o
Ja tutaj widze dwie wersje, obecna dla mnie pasuje a druga to narciarz i biel czyli śnieg
ja tutaj widze dwie wersje, obecna dla mnie do przyjęcia a druga to narciarz i biel czyli śbieg
wolnyslimak
16-03-2012, 11:23
Moja wersja tego kadru to,.. narciarz, jego cień,..faktura śniegu z pięknie wyciętymi esami,..bez tego całego czarnego badziewia po lewej i dalszego planu,..
Oczywiście to wszystko podane w smacznie skrojonym BW.o
Ok. spoko tez tak bym to widział. Nawet tak kadrowałem ale tutaj właśnie uwidoczniła się zaleta przyszłego D800...matryca 36mpx, która to pozwoli wycinać jak kto chce. Na 12mpx obrazek, który opisałeś był za mały a niestety ogniskowej brakło. Skończyła sie na 200mm.
Choć na potrzeby internetowe pewnie by stykneło i tych 12mpx...