PDA

Zobacz pełną wersję : D300s vs D700

BartJestem
12-03-2012, 20:55
Cześć!
Tak jak w temacie chcę kupić nową puszkę, ale nie wiem którą wybrać, nie chcę tworzyć kolejnego wątku pt "przewagi FX nad DX" tylko chciałbym dowiedzieć się którą puszkę wybrać - cropp + dodatkowe szkło (85mm 1.8) i ew sb-900/su-800 czy FX i to co mam (50mm+sb-700 i chińska radiówka)

z góry dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

samson09
12-03-2012, 21:04
dx + 50mm lub fx + 85mm bo raczej jesli tak jak piszesz to mam wrazenie, ze nie do konca masz pojecie o czym piszesz i co ci jest w ogole potrzebne. Zreszta wystarczy poszperac w szukaj. Watkow takich na forum bylo pelno.

BartJestem
12-03-2012, 21:33
mam pojęcie oczym piszę :) mam stałkę 50 mm kupując puszkę dx dokupuję sobie 85, kupując FX nie dokupuję nic. stąd mój dylemat jedno szkło + lepsz puszka czy 2/3 szkła + słabsza puszka..

morzon
12-03-2012, 21:36
A my jesteśmy wróżkami i mamy pewnie wiedzieć co fotografujesz...

samson09
12-03-2012, 21:40
A my jesteśmy wróżkami i mamy pewnie wiedzieć co fotografujesz...

chyba nic konkretnego skoro kolega do dx chce 85 dokupic, a w fx tylko z 50 latac :)

BartJestem
12-03-2012, 21:47
chyba nic konkretnego skoro kolega do dx chce 85 dokupic, a w fx tylko z 50 latac :)

Chyba kolega mnie nie rozumie.. niestety nie mam 20 tyś. na aparat i szklarnie, jeżeli kupię FX nie będę miał narazie kasy na kolejne szkła.. jak kupie DX bd ją miał...

Fotografuję ludzi oraz sport.

samson09
12-03-2012, 21:56
Chyba kolega mnie nie rozumie.. niestety nie mam 20 tyś. na aparat i szklarnie, jeżeli kupię FX nie będę miał narazie kasy na kolejne szkła.. jak kupie DX bd ją miał...

Fotografuję ludzi oraz sport.

Chyba kolega na nie rozumie. Zadaje bardzo ogólnikowe pytania i oczekuje odpowiedzi nie wiadomo jakiej. Napisz może co fotografujesz, jakie masz plany, a może wtedy łatwiej będzie nam coś doradzić. Bo ja rozumiem jakbyś pytał o szkła do d3000 czy d3100 to ok - amator, który nie bardzo jeszcze wie co i jak, ale skoro pytasz o d700 czy d300s w taki sposób to pierwsze niestety co przychodzi na myśl to, że chyba jakaś podpucha lub średni żart.

BartJestem
12-03-2012, 22:13
CO fotografuję?
Jak już wspomniałem, interesuję się fotografią ludzi oraz sportu,
Wysokie ISO oferowane przez FX nikona nie jest mi niezbędne - strobist, zawsze w plecaku mam 1/2 lampy.
niestety cena D700 jest wysoka przez co nie wystarczy mi na dodatkowe szkła, a jednak sama 50 mm to jest zamało.
przy kupnie DX zostanie mi na kupno 35 mm i/lub 85 mm (jeszcze nie jestem pewien, przy kupnie FX przydało by się pozbierać na 85 mm, jeżeli pod DX to piorytet 35mm lub szerszy)
Bardzo ogólnikowe pytania, fakt ale nie chcę zakłądać kolejnego wątku gdzie wymieniane będą zalety i wady FX/DX lecz chciałbym się dowiedzieć która z tych opcji będzie rozsądniejsza.
Jakie mam plany? nie bardzo rozumiem, jeżeli chodzi oto czy chcę się bawić w fot. pro to tak.
Sport konkretnie to wyczynowa jazda na rowerze (Dirt)
znam i wady i zalety FX/DX z wiedzy teoretycznej jak i praktycznej (fociłem zarówno d300s jak i d700, 5d, 5dmkII, 1dmkIII,1dmkIV)ale wciąż nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czy narazie pozostać w DX i mieć więcej szkieł czy myślec przyszłościowo i kupić FX
pozdrawiam

aikidudi
12-03-2012, 22:18
CO fotografuję?
Jak już wspomniałem, interesuję się fotografią ludzi oraz sportu,
Wysokie ISO oferowane przez FX nikona nie jest mi niezbędne - strobist, zawsze w plecaku mam 1/2 lampy.
niestety cena D700 jest wysoka przez co nie wystarczy mi na dodatkowe szkła, a jednak sama 50 mm to jest zamało.
przy kupnie DX zostanie mi na kupno 35 mm i/lub 85 mm (jeszcze nie jestem pewien, przy kupnie FX przydało by się pozbierać na 85 mm, jeżeli pod DX to piorytet 35mm lub szerszy)
Bardzo ogólnikowe pytania, fakt ale nie chcę zakłądać kolejnego wątku gdzie wymieniane będą zalety i wady FX/DX lecz chciałbym się dowiedzieć która z tych opcji będzie rozsądniejsza.
Jakie mam plany? nie bardzo rozumiem, jeżeli chodzi oto czy chcę się bawić w fot. pro to tak.
Sport konkretnie to wyczynowa jazda na rowerze (Dirt)
znam i wady i zalety FX/DX z wiedzy teoretycznej jak i praktycznej (fociłem zarówno d300s jak i d700, 5d, 5dmkII, 1dmkIII,1dmkIV)ale wciąż nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czy narazie pozostać w DX i mieć więcej szkieł czy myślec przyszłościowo i kupić FX
pozdrawiam

do sportu d300 jest super i zyskujesz cropa 1,5x Do portretu d700 i masz cycuś glancuś :) oczywiście obiema puszkami zrobisz co planujesz, ale jak nie masz kasy to bierz d300s i sprawa załatwiona. dorobisz trochę kasy d700 podobno (jak plotki głoszą) stanieje i juz będziesz mieć 2 puszki :)

samson09
12-03-2012, 22:20
mały offtopic - aikidudi wstawiłem Ci zdjęcia do wglądu w wątku o sigmie 24-70 bo Badol chyba zajęty bardzo:) W razie pytań pisz w wątku.

Do BartJestem

Jeśli nie masz kasy na fx to nie pchaj się na siłę. Dokup szkła i d300s i po problemie. Jak dozbierasz do d700 to 35,50 i 85 na fx też Ci będą pasować.

pprofanum
12-03-2012, 22:30
@samson09 dobrze prawi. Obecna cena D700 to przegięcie pałki i to zdecydowane. Kupuj szklarnię z potencjałem na migrację na FX, ale za jakiś czas.
Ja tak zrobiłem, co prawda miałem już D300s, ale dylemat miałem dokładnie jak Ty. Stwierdziłem, że rok, czy 2 mnie nie zbawi, a lepiej potrenuję.

BartJestem
12-03-2012, 22:32
na puszke kase mam, gorzej ze szklarnią.

Yuras
12-03-2012, 22:35
..za miesiąc, dwa.. gdy pojawią się solidne testy z produkcyjnych D800... spokojnie kupisz D700 + 85/1,8 w tej samej cenie co teraz samo D700.. ;)
Jeśli nie musisz mieć już, to chwile poczekaj..

samson09
12-03-2012, 22:35
na puszke kase mam, gorzej ze szklarnią.

To poszukaj d300. Można kupić w dobrej cenie używkę. No chyba, że ci na filmowaniu zależy, które swoją drogą i tak jest średnie w d300s.

..za miesiąc, dwa.. gdy pojawią się solidne testy z produkcyjnych D800... spokojnie kupisz D700 + 85/1,8 w tej samej cenie co teraz samo D700.. ;)
Jeśli nie musisz mieć już, to chwile poczekaj..

Nie byłbym taki pewien.

BartJestem
12-03-2012, 22:41
Yuras Nie muszę mieć już. ale żeby cena spadła około 2 tyś PLN w miesiąc?

pprofanum
12-03-2012, 22:46
w miesiąc..
nie ma szans

neografik
12-03-2012, 23:23
D300s to bardzo dobry aparat, nie trzeba pisać. Skoro nie potrzebujesz wysokiego ISO to nad czym się zastanawiać? Bierz go i dokup sobie później obiektywy :)

Wronaavd
13-03-2012, 01:32
Wątpie, żeby cena D700 spadła znacząco w najbliższym czasie... ale mało mnie to już w sumie obchodzi, bo swoją puszkę już mam. Cóż, kiedyś trzeba było... Kupiłem i jestem zadowolony. A autorowi wątku radziłbym jednak zostać przy DX i inwestować w szklarnie, która przyda się i teraz i przy przesiadce na FX. Czemu? Skoro zastanawiasz się - to jeszcze nie teraz :) Będziesz potrzebował - wtedy warto zmieniać...
Swoją drogą śmiesznie wygląda jak piszesz 2/3 szkła czy 1/2 lampy :) " -" zamiast "/" byłby bardziej na miejscu, chyba, że nosisz pół lampy :)

karolt
14-03-2012, 15:41
2/3 szkła + słabsza puszka

Sam sobie nieświadomie odpowiedziałeś na pytanie :-)
Chociaż może nie do końca, bo ja być może bym wolał D700 + 50mm.
Bardzo wielu znakomitych fotografów nie potrzebuje i nie potrzebowało niczego innego, żeby robić szczęko-opadające zdjęcia.

haradrimm
14-03-2012, 16:03
Kup szkła i D300s, później najwyżej zmienisz sobie puszkę na D700/D800 lub następcę D700. Szkła dużo mniej tracą na wartości niż body i dadzą Ci sporo więcej możliwości na DX niż d700 tylko z 50mm.

Szturmowiec
16-03-2012, 01:56
Kup szkła i D300s, później najwyżej zmienisz sobie puszkę na D700/D800 lub następcę D700. Szkła dużo mniej tracą na wartości niż body i dadzą Ci sporo więcej możliwości na DX niż d700 tylko z 50mm.

Trudno się nie zgodzić, choć (nie mam pełnej klatki) czasem wydaje mi się, że wolałbym zestaw: FF + 1 dobry, b.jasny, stałoogn. obiektyw...

karolt
16-03-2012, 17:28
Prawda jest taka, że niezależnie od decyzji, będzie to w sumie bardzo dobry wybór :-)

stachmuszel
16-03-2012, 20:21
Trudno się nie zgodzić, choć (nie mam pełnej klatki) czasem wydaje mi się, że wolałbym zestaw: FF + 1 dobry, b.jasny, stałoogn. obiektyw...

Tez tak myslalem, dopoki nie kupilem tej slawetnej, opiewanej tu achami i ochami pelnej klatki.

Henio Jawa
16-03-2012, 23:41
Tez tak myslalem, dopoki nie kupilem tej slawetnej, opiewanej tu achami i ochami pelnej klatki.

No i co?
Napisz więcej, czar prysł?

Lvcas
17-03-2012, 03:45
aikidudi, mógłbyś napisać coś więcej o plotkach na temat tego, że D700 ma potanieć?
Swoją drogą jak kolega wyżej, potrzebuje - ale opini - od tych, którzy już mają D700. Jak D700 sprawuje się przy studio, tam gdzie sporo ingeruje sie w fotkę PSem - retusz itd?
Ktoś powie to bierz 5dmk2 bo studyjny no i tak by było gdyby nie to, że śluby także wchodzą w grę a tu AF bardzo mi się się podoba przy tej puszce i wolałby nie ryzykowac. Podsumowując body do wedding Photos, Fashion, Glamour, Beauty, gdzie ostatnie wymagają sporo pracy w ps. Sporo jest zdjęć z tej tematyki wykonanymi z d700, natomiast brak informacji praktycznych. Stąd pytam o to konkretne body w tej konkretnej tematyce?

stachmuszel
17-03-2012, 08:49
No i co?
Napisz więcej, czar prysł?

Nie, nie prysl. Ale trzeba pamietac, ze fakt posiadania FF nie spowoduje, ze bedzisz robil lepsze zdjecia.
Generalnie jesli ktos nie uzywa bardzo wysokiego ISO i nie potrzebuje papierowej GO, a posiada juz np. D300 to IMHO najrozsadniej jest inwestowac w szkla. Zakup FF w takim przypadku nic nie wniesie do systemu, poza wiekszym ciezarem w torbie.
Kolega pisze o jednym obiektywie+FF. To stanowczo za malo. Ja przymierzalem sie do FF+24+50+85+135, m.in. dlatego nabylem FF bo w DX bylo ciezko o jasne odpowiedniki szerszych szkiel. Teraz prosciej, bo Nikon odrobil lekcje i uzupelnil luki m.in. 35/1.8G. Pozniej zaniechalem ten projekt, bo okazalo sie, ze nie lubie zmieniac szkiel.