PDA

Zobacz pełną wersję : D90 przypalenie w okolicach lustra !!!

nero2313
11-03-2012, 21:03
Cześć.

Mam nie lada problem z moim D90. Przy zmianie obiektywu przyjrzałem się czy nie ma jakichś pyłków i się mocno zdziwiłem, bo moim oczom ukazało się gustowne nadpalenie ... nadtopienie tego plastikowego paska pomiędzy górą lustra a matówką! Nadtopienie znajduje się mniej więcej pośrodku tego paska i ma ok 4 mm szerokości. Jestem normalnie w szoku! Nie mam pojęcia kiedy czy jak mogło się to stać. Na szczęście nie ma to żadnego wpływu na działanie aparatu.

Jak myślicie skąd to się mogło wziąć? Czy długie NOCNE naświetlanie mogło dać taki efekt? Najgorsze jest to, że mam chrapkę na d300 i teraz nie wiem co tu zrobić bo pewnie mocno to zaważy na cenie sprzedaży. Czy taki wada kwalifikuje się pod gwarancję? No szok normalnie! Dziennie chucham i dmucham a tu takie coś!

micz87
11-03-2012, 21:33
Ja bym wysyłał na gwarancję jeżeli jesteś pewny że nie gmerałeś ogniem w komorze lustra ;) W sumie jedyne co mi przychodzi na myśl z przyczyn to długie naświetlanie (ale tak ekstremalnie) które tak rozgrzało matrycę, która stopiła wspomniany element. Sprawdź jeszcze jak wygląda sama matryca i jej okolice.

nero2313
11-03-2012, 21:56
matryca jest nietknięta. Jest tylko to jedno przypalenie i jest to wada czysto kosmetyczna - bez wpływu na działanie puszki. Tak teraz sobie myślę, że może kiedyś zostawiłem aparat na słońcu beż dekla na szkle i może skupienie wiązki światła dało taki efekt? Kurcze ciekawe co na to serwis?

Art Erie
11-03-2012, 22:03
[...] Tak teraz sobie myślę, że może kiedyś zostawiłem aparat na słońcu beż dekla na szkle i może skupienie wiązki światła dało taki efekt? [...]

Czytałem kiedyś na forum o takim właśnie przypadku.

micz87
11-03-2012, 22:32
Tak teraz sobie myślę, że może kiedyś zostawiłem aparat na słońcu beż dekla na szkle i może skupienie wiązki światła dało taki efekt?

A to dobre, że taki niefart...

Wronaavd
12-03-2012, 19:17
@nero2313 - a mógłbyś wrzucić fotkę jakąś? Tak z ciekawości czysto :)