Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 4-5.6 tak mydli?
lukas_jack
11-03-2012, 18:14
Witam,
zakupiłem właśnie Sigmę 10-20 4-5,6. To mój pierwszy szeroki kąt - do tej pory głównym obiektywem był Tamron 17-50. Dziś miałem czas porobić Sigmą więcej fotek w plenerze i albo trafił mi się jakiś fatalny egzemplarz, albo nie potrafię używać szerokiego kąta. Jeśli ktoś ma chwilę, to proszę niech zerknie do załączonych fotek (pełny wymiar - jpg z rawa bez modyfikacji, spakowane, waga około 50MB, robione na iso 200-400, w zakresie f 8-11). Czy to rzeczywiście jakiś felerny egzemplarz? Czy takie mydło jest typowe (w necie z tego obiektywu widziałem mnóstwo fotek świetnej jakości) - chodzi o mydło w całym kadrze, to że może być w rogach, to jestem świadomy. Nawet w najtańszych szkłach nie miałem aż takiego złego obrazu. Radzicie zwrócić/wymienić na inny egzemplarz?
Fotki: http://www.sendspace.pl/file/436789154cc434c7f95e285
Z góry dziękuję za opinię!
PS Aparat to d90
knopers1
11-03-2012, 18:45
serwer zajety przez uzytkownikow premium....
lukas_jack
11-03-2012, 19:00
Kurcze, to wrzucam jeszcze na inny serwer: http://sendfile.pl/144635/sigma10-20.zip
Faktycznie jakoś kiepsko, a boki tragiczne. Nówkę kupiłeś czy używany ? Miałeś założony filtr ?
lukas_jack
11-03-2012, 19:33
Dzięki Pierre za opinię. Czyli potwierdzasz to, co podejrzewałem. Kupiona nówka, więc nie powinno być kłopotu z wymianą/zwrotem. Filtra żadnego nie montowałem, bo nawet nie mam nic na średnicę 77.
Z oficjalnej dystrybucji Sigma Procentrum ?
knopers1
11-03-2012, 19:39
hmm, jestem wlasnie tez w trakcie zakupu tego szkla wiec zagladnalem tutaj...
Tu masz racje, mydlo jak nic. No ale takze nie ostro!!!
Jak porownasz kilka zdjec z tad: http://de.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3
robionych na D90 z S10-20, to naprawde lipnie jest! Z tego co widzialem robiles wszystkie prawie na ISO400 przy f8 if9, Te dwa ostatnie to na IsO200 ale lepsze nie sa...
Ciekawe czy te szkla takie sa, czy to naprawde taka sztuka? Mnie sie wydaje jednak ze dorwales jakies walniete szklo.
Krótki koniec w środku, czyli 10mm jeszcze da się przeżyć, zwłaszcza z bliska, co widać na torach kolejowych. Ale ten widok robiony na 18mm jest tragiczny. Zażądaj wymiany na inny egzemplarz, jeśli będą Ci utrudniać, to reklamuj w ramach niezgodności towaru z umową.
Krótki koniec w środku, czyli 10mm jeszcze da się przeżyć, zwłaszcza z bliska, co widać na torach kolejowych. Ale ten widok robiony na 18mm jest tragiczny. Fakt, motyw mało kontrastowy, ale ewidentnie jest coś nie tak. Zażądaj wymiany na inny egzemplarz, jeśli będą Ci utrudniać, to reklamuj w ramach niezgodności towaru z umową.
lukas_jack
11-03-2012, 19:49
Z oficjalnej dystrybucji Sigma Procentrum ?
Hmm, może głupie pytanie, ale jak to sprawdzić? Kupowałem w jednym ze sklepów internetowych (na opakowaniu nie widzę żadnej pieczątki/naklejki Sigma Procentrum), za to są naklejki niemieckie :/.
Hmm, może głupie pytanie, ale jak to sprawdzić? Kupowałem w jednym ze sklepów internetowych (na opakowaniu nie widzę żadnej pieczątki/naklejki Sigma Procentrum), za to są naklejki niemieckie :/.
Jeśli na karcie gwarancyjnej masz napisane, że gwarantem jest Sigma Pro centrum w Gdyni i jest 3 lata gwarancji, tzn. że z oficjalnej polskiej dystrybucji. Ale to w tym momencie nie ma znaczenia, bo reklamować powinieneś u sprzedawcy, czyli w sklepie w którym kupiłeś. Jeśli kupowałeś wysyłkowo i nie minęło jeszcze 10 dni to możesz im odesłać bez podania przyczyny.
lukas_jack
11-03-2012, 19:59
Czyli wynika z tego, że jednak to nie Sigma Procentrum :/. Jutro odeślę. Tylko teraz nie wiem, czy próbować u nich wymienić na inny, czy raczej zabrać kasę? Zraziłem się tym zakupem.
Dzięki wszystkim za poświęcone chwile!
Dokładnie... W ciągu 10 dni od kupna można oddać, byle obiektyw nie wykazywał śladów używania i są wszystkie pudełka, papierki, itd...
Same fotki rzeczywiście słabe jakościowo. O ile jeszcze na środek da się patrzeć, ale boki to jakaś tragedia...
lukas_jack
11-03-2012, 23:15
Swoją drogą, dziwi mnie, że w serii EX, czyli serii profesjonalnej, puszczane są do sprzedaży aż tak felerne egzemplarze...
Swoją drogą, dziwi mnie, że w serii EX, czyli serii profesjonalnej, puszczane są do sprzedaży aż tak felerne egzemplarze...
wyprodukowanie (przypuszczalnie) trwa krócej niż porządny test dla tego z góry przewidziano, że parę procent trafi do zwrotu
Jeszcze i ja dorzucę się do tematu - przeciętny egzemplarz tego szkła nie ma prawa tak rysować. No chyba, że coś się porobiło w trakcie obróbki z wyostrzaniem. Ja w ogóle nie przebierałem swojego egzemplarza i rysuje jak zupełnie inne szkło. Jako że masz możliwość zwrotu bez konsekwencji w ciągu 10 dni, to właśnie tak bym zrobił, a kupił szkło z polskiej dystrybucji. Jeżeli nie masz pewności co do sprzedawcy, to lepiej nie bawić się w takie historie. Nigdy nie wiadomo, czy nie jest to jakiś odrzut z zagranicznego serwisu, kupiony po okazyjnej cenie i sprzedawany w Polsce z zyskiem przez jakiegoś cwaniaka.
Zdjęcie z torami pokazuje że obiektyw potrafi robić ostre zdjęcia.
nokinnikon
12-03-2012, 22:36
Czyli wynika z tego, że jednak to nie Sigma Procentrum :/. Jutro odeślę. Tylko teraz nie wiem, czy próbować u nich wymienić na inny, czy raczej zabrać kasę? Zraziłem się tym zakupem.
Dzięki wszystkim za poświęcone chwile! Nie zrażaj się, to naprawdę dobre szkło. Po zakupie normalnego egz będziesz zachwycony. Ja trafiłem od razu na b. ostry egz.
lothar345
15-03-2012, 13:14
Kolego Lukas_Jack,
Szczel i podeślij zdjęcia z af fazowego i live view tej samej sceny.
Zwróciliście uwagę że spora część fot zamieszczonych flickr z tej sigmy również jest nieostra?
Np.:
http://www.flickr.com/photos/haglundc/3116421765/sizes/o/
http://www.flickr.com/photos/g6/4039474647/sizes/o/
A czy dla równowagi, mógłby ktoś udostępnić przykład z ostrego egzemplarza? Najlepiej mało ruszany w post procesie.
krzysiozboj
15-03-2012, 20:55
Szkło mocno polecane tu na forum, miałem i ja ochotę an nie ale zaczynam się zastanawiać czy selekcjonować to jakoś czy uśmiechać się do Tokiny lub któregoś nikkora :/
lukas_jack
17-03-2012, 13:21
Kolego Lukas_Jack,
Szczel i podeślij zdjęcia z af fazowego i live view tej samej sceny.
lothar345, już niestety się nie da. Szkło oddane, pieniądze zwrócone. Teraz sam się zastanawiam, co do wyboru szerokiego kąta. Najlepiej byłoby jednak mieć dostęp do kilku egzemplarzy, potestować i wybrać najlepsze, ale nie wiem na razie, gdzie byłoby to możliwe. Nie za bardzo chciałbym znowu przez internet, bo ostatecznie można sporo stracić pieniędzy na odsyłaniu wadliwych egzemplarzy (chyba, że trafię za pierwszym razem), no ale taki urok zakupów w sieci. Też myślę nad Tokiną jeszcze. Ale czy jej zakup jest też gwarancją czegokolwiek? Zacząłem się też zastanawiać, czy jednak nie zostanę przy Tamronie, a zrobię trochę inny zakup - fish eye'a. Muszę sprawę przemyśleć.
Najlepiej byłoby jednak mieć dostęp do kilku egzemplarzy, potestować i wybrać najlepsze, ale nie wiem na razie, gdzie byłoby to możliwe.
Jako mieszkaniec Opola masz w zasadzie równie blisko do Wrocławia (FOTO-MASTER - Wrocław ul. Odrzańska 24-29/2 tel. 71 342 43 62 e-mail:
[email protected]) jak i do Chorzowa (FOTOLAND - Chorzów ul. Wolności 5 tel. 32 771 94 76 e-mail:
[email protected] GG: 2782320). Przejechanie 200 km (w obie strony) żeby wybrać TEN jedyny obiektyw raczej nie powinno być problemem. Znam sklep w Chorzowie i polecam. Bardzo mili ludzie tam pracują. Pomogą, doradzą.
lukas_jack
17-03-2012, 22:04
Murphy, dzięki za info!
spawacz1
18-03-2012, 00:15
mam tą sigmę ale moja jest w miarę ostra,tylko że zawsze przymykam przysłonę na f 11, lub więcej
Emhyrion
19-03-2012, 17:46
Bo i po prawdzie, to z tymi szerokimi kątami tak powinno się robić. Szeroki kąt, za wyjątkiem zdjęć ekstremalnych to przede wszystkim pejzaże i architektura, ostrość od "sprzed nosa" do nieskończoności, szerokie plenery, te sprawy.
co do pejzaży i architektury, sam .. jakoś nie potrafię chyba wykorzystać swojej sigmy (może to tylko mój problem - bardzo możliwe). Bo mi się wydaje, że pejzaże może jednak _czasem_ lepiej jednak złożyć automatem np. http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/ z kilku fotek zrobionych nie-beczkującym obiektywem, natomiast szeroki kąt przydaje się z bliska, gdy jest ciasno i nie możemy się oddalić od fotografowanego obiektu.
Dzisiaj testowałem w Sigmie w Sopocie właśnie tą wersję ciemniejszą i także był problem, ostrość łapana przed obiektem i to ostro. Jak wziąłem wersję, którą wypożyczają to wszystko było ok. Czekam na kolejną dostawę. Inne obiektywy z moim aparatem trafiaja w punkt. Ogólnie pewnie jak się trafi, zawsze się zdarzy gorszy egzemplarz.
Andrzejkl
16-04-2013, 22:26
Witam
Odgrzeje stary temat, bo mam podobny problem do autora: właśnie przyszła do mnie sigma 10-20 4-5.6 kupiona używana przez allegro, jeszcze na gwarancji (zakupiona rok temu w fotojoker), już ta wersja z gładkim plastikiem, bez meszka ;). Od razu wybiegłem na dwór pstryknąć parę fotek i albo na razie nie umiem robić tym zdjęć, albo trafiłem na..., ostrość na brzegach... ach.... zresztą sami oceńcie: http://sendfile.pl/304708/Nowy_folder_2.rar -zdjęcia nie są ciekawe, chciałem tylko sprawdzić jak pracuje, więc proszę o wyrozumiałość ;). Jutro jeszcze dalej będę go testował, ale nie wróże temu dobrze, kupując od osoby prywatnej można go oddać? Ew. wysyłka gwarancyjna może mu coś pomóc?
siwyozzman
16-04-2013, 23:08
Ja bym nie wpadał w panikę... jakimś testem byłoby zrobienie zdjęć płotu z reklamami ale na wprost ...fakt że przy 10 mm głębia jest duża ale też pasuje "domknąć" do minimum f 8.0 W centrum jest wg mnie poprawnie a na brzegach to raczej szału nie będzie... Tez byłem troszkę rozczarowany na początku użytkowania tego szkła bo jednak nie jest to ostrość porównywalna np z N18-105VR W teście na optycznych też to wyszło... zdjęcia z szerokiego kąta odbiera się nieco inaczej...Tu nie ma rozkładu głębi ostrości do czego jesteśmy przyzwyczajeni fotografując lustrzanką...Masz wymagające dla obiektywów body o dużej rozdzielczości matrycy co pewnie też ma znaczenie... Na spokojnie zrób zdjęcia tego płotu tylko ustaw się na wprost...przysłona domknięta f8 - f11...możesz wyłączyć AF na dobrą sprawę... na brzegach musi być gorzej od centrum to chyba nie podlega dyskusji - grunt żeby nie było np. dużego spadku ostrości w jednym miejscu kadru bo takie kwiatuszki zdarzają się - wtedy odsyłaj... Mam wrażenie że prawa strona kadru jest najsłabsza i zauważalnie bardziej "mydlana" od lewej... Dobrze jest sfotografować gazetę przyklejoną do ściany i porównać ostrość druku na obu brzegach...jeżeli różnią się zauważalnie to obiektyw do zwrotu...
Andrzejkl
16-04-2013, 23:15
Też od razu rzuciła mi się ta prawa strona, raczej na wszystkich zdjęciach jest słabsza, tutaj miał ktoś podobny problem: http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-12-24-nieostra-po-jednej-stroniez-40592/ tylko na sigmie 12-24. Tobie obiektyw w body ciężko się mocuje? Bo mi ten dość ciężko się zakręca (od 18-105, 70-300).
siwyozzman
16-04-2013, 23:51
Mocuje się porównywalnie z innymi...miałem kiedyś nikkora 50/1.8 i bardzo ciężko się mocował także to raczej nie jest powód do strachu...mam starą wersję z "meszkiem"
Też mam wrażenie że po prawej np. komin na jednym zdjęciu jest bardzo mydlany... to co widzę w centrum i po lewej jest zbliżone do tego co znam ze swojej sztuki... Zrób test z gazetą - jak trzeba to przyklej dwie żeby wypełnić kadr... W przeglądarce do zdjęć FastStone image Viewer jest fajna opcja do porównywania zdjęć. Dasz dwa zdjęcia zrobione ze statywu/jak nie masz to np. z taboretu - użyj samowyzwalacza i możliwie niskiego iso/ do porównania - crop 100% i poruszając "łapką" dokładnie porównasz oba brzegi... Wg mnie nie ma raczej opcji żeby na brzegu była brzytwa ale jak nie ma równomiernego spadku ostrości do brzegu po obu stronach to obiektyw oddaj... miałem tak z tamronem 17-50 - po jakimś czasie nagle jedna strona mydło....Dla pocieszenia: chciałem kupić Nikkora 17-55/2.8 - robiłem kilka podejść i niestety te które widziałem miały ten sam problem... na szerokim kącie po jednej stronie kadru mydło... nie kundelek tylko top szkło....
Andrzejkl
17-04-2013, 07:15
Zrobiłem test z gazetą, statywem i samowyzwalaczem tu są efekty: http://sendfile.pl/304826/Nowy_folder_3.rar Co o tym myślicie? Mi wydaje się prawa strona trochę gorsza, pomijając, że i tak jest nie najlepiej.
knopers1
17-04-2013, 15:32
hmm, z tego co widac przy 10mm sigma duzo slabiej sobie radzi jak przy 20mm. Pisze tutaj o rogach tej gazety.
O dziwo nie robi sie znacznie lepiej jak przymykasz obiektyw na f8 lub f11 przy 10mm. Dlaczego?
Trudno cos powiedziec nie majac foty innego egzemplarza do porownania.
Na cropie nie najlepiej to wyglada. Widac ten spadek ostrosci na normalnych fotach ?
Troche zniecheca ten test zakupu sigmy 10-20. Tokina 12-24 ponoc radzi sobie duzo lepiej.
Czy ktos ma lepsza sztuke jak kolega Andrzejkl ??? Pochwalcie sie panowie...
knopers1
17-04-2013, 16:08
hmm, z tego co widac przy 10mm sigma duzo slabiej sobie radzi jak przy 20mm. Pisze tutaj o rogach tej gazety.
O dziwo nie robi sie znacznie lepiej jak przymykasz obiektyw na f8 lub f11 przy 10mm. Dlaczego?
Trudno cos powiedziec nie majac foty innego egzemplarza do porownania.
Na cropie nie najlepiej to wyglada. Widac ten spadek ostrosci na normalnych fotach ?
Troche zniecheca ten test zakupu sigmy 10-20. Tokina 12-24 ponoc radzi sobie duzo lepiej.
Czy ktos ma lepsza sztuke jak kolega Andrzejkl ??? Pochwalcie sie panowie...
EDIT:
Poogladalem kilka fotek na pixel-peeper.com i musze stwierdzic ze chyba kolega slaba sztuke dorwal....
Moim zdaniem taki rodzaj szkla powinno sie generalnie wysylac do sigmy i to razem z pucha. Szkla tego zakresu sa malo ostre (na rogach) i tutaj moze tylko swerwis sigmy wyciagnac maks z takiego szerokiego szkla... Takie moje zdanie.
Andrzejkl
17-04-2013, 16:43
Dziś w pracy zrobiłem parę zdjęć, na f8 jest generalnie lepiej, ale i tak nie za ciekawie: http://sendfile.pl/304968/Nowy_folder_2.rar ostatnie dwa zdjęcia są na programie krajobraz.
Starać się je zwrócić, czy serwis mi coś na to poradzi?
knopers1
17-04-2013, 21:38
@Andrzejkl
nie jest tak zle jak to wyglada na gazecie....
Na twoim miejscu wyslal bym szkla z pucha do sigmy na kalibracje. Jak troche poprawia, bedzie naprawde bardzo przyzwoicie.
Ja przykladam sie od miesiecy do zakupu szerokiego szkla. Czekam jeszcze na premiere tokiny 12-28 f4. Do urlopu mam czas....
W takim czy innym wypadku wysle szklo z pucha do kalibracji obojetnie jak bedzie rysowalo.
Z sigmami lub tamronami trzeba tak niestety lub stety robic. Mojego tamrona 17-50 2,8 nie poznalem po kalibracji na puche. Taka sie zyleta zrobila... Objektywow sie "nie dobiera"... Obiektywy sie kalibruje na puche i tyle.
knopers1
19-04-2013, 15:49
Jezeli mozna wierzyc stronie optyczne.pl to sigma 10-20 to najslabszy obiektyw szerokokatny pod katem ostros ci.
Tamron nie dosc ze jasniejszy to i takze znacznie ostrzejszy na srodku i bokach przy 10mm.
Przy f8 bije takze sigme bez problemu. Jak widac wykresy na stronie optyczne.pl to sigma pozycjonuje sie na granicy przyzwoitosci...
Jedynie na plus to silnik HSM i praca pod swiatlo.
Nie wiem czy wybor sigmy to dobry wybor.
siwyozzman
19-04-2013, 19:01
Ostrość to nie wszystko...szczególnie w tego typu fotografii...oczywiście dobrze żeby poziom przyzwoitości był osiągnięty. Praca pod światło, korekta zniekształceń, małe aberracje to zdecydowanie ważniejsze cechy w tym wypadku...
Andrzejkl
19-04-2013, 19:08
Ach... ogarnąć to wszystko... wcześniej czytałem świetne opinie o sigmie. Postaram się wysłać go do serwisu, mam nadzieje, że będzie lepiej. Czemu Nikon jest taki drogi.... ;) ?
knopers1
19-04-2013, 19:17
Nie chce nikomu nic obrzydzac ale np. tokina 12-24 przy 12mm i f4 ma rozdzielczosc obrazu kolo 50 lpmm (ostrosc stalki). Centrum sigmy przy f8 nie jest tak ostry jak rogi tokiny przy f4...
Moze i ostrosc nie jest najwazniejsza, na ale ta sigma jakas taka chyba generalnie slabiutka...
Kusi mnie jeszcze raz tamron z kuli 10mm, a tokina kusi mnie rozdzielczoscia obrazu.
Na sigme chyba nie zdecyguje sie...
Andrzejkl
19-04-2013, 19:41
Które szerokie tokiny mają silnik?
knopers1
19-04-2013, 20:15
Druga wersja tokiny 12-24
http://www.digitalkamera.de/Objektiv/Tokina/12-24_mm_4_AT-X_Pro_DX_II/10373.aspx
Maciej-D
23-04-2013, 07:54
A ja parę lat temu stałem przed podobnym wyborem i padło jednak na Sigmę. Głównie ze względu na 10mm, silnik i jakość wykonania. Nie żałuję. Być może jest mniej ostra, niż ta Tokina, ale to różnica - moim zdaniem - kosmetyczna.
knopers1
23-04-2013, 09:39
Moze i dla Ciebie to roznica jest kosmetyczna.
Dla innych juz nie..
Nie mam ochoty wycinac/kadrowac zdjec bo boki nieostre.
W takim wypadku mozna kupic inne szklo.np.tokine 12-24.
Pozatym sa jeszcze inne szklanki. Sigma 10-20 f3,5 jest duzo lepsza przy 10mm, lub sigma 8-16 f4-5,6.Niestety troche ciemna....
Moze i dla Ciebie to roznica jest kosmetyczna.
Dla innych juz nie..
Nie mam ochoty wycinac/kadrowac zdjec bo boki nieostre.
W takim wypadku mozna kupic inne szklo.np.tokine 12-24.
Pozatym sa jeszcze inne szklanki. Sigma 10-20 f3,5 jest duzo lepsza przy 10mm, lub sigma 8-16 f4-5,6.Niestety troche ciemna....
Wytlumacz mi prosze jak chcesz porownac 8mm, 10mm i 12mm na poczatku, przeciez to jest przepasc..
Swoje wyroki tez definiujesz na podstawie wlasnych doswiadczen z tymi szklami, czy moze z internetowego biadolenia?
Kazdy wybierze to co sam chce, ale roznica jest niemal nie do zauwazenia na zdjeciach ,ktore robi wiekszosc uzytkownikow (jesli oczywiscie mamy dobry egzemplarz rzeczonej sigmy).
pozdro
Maciej-D
23-04-2013, 10:41
Pozatym sa jeszcze inne szklanki. Sigma 10-20 f3,5 jest duzo lepsza przy 10mm
A pewnie że jest. :) Z tym, że kosztuje prawie dwa razy tyle...
knopers1
23-04-2013, 12:29
@nyny1
moje wypowiedzi opieram na podstawie testow w sieci.... Jak narazie to mialem tylko tamiego 10-24 i musze powiedziec ze byl do "pupy"
Dlaczego czytam testy? Dlatego ze sparzylem sie wlasnie na tamronie i wole dzisiaj poczytac przed zakupem, jak biadolic po zakupie szklanki...
Obiektyw sigmy starszej byl wielokrotnie juz testowany i nie tylko na optycznych.pl.
Wyniki sa jednak bardzo zblizone. Najslabiej przy 10mm, czyli ogniskowej dla ktorej kupuje sie takie szklo.
Budowa tej szklanki nie pozwala na wiecej. Dobry egzemplarz to niestety max. tego na co budowa pozwala. A to jest niestety niewiele....
I nie zgodze sie z kolega ze roznice sa nie do zauwazenia... Moim zdaniem roznice sa ogromne.
No ale jak "ktos tego nie widzi" niech bierze najtansze szklo jakie jest na rynku.
Zanim zaczniemy na powaznie dyskusje, pokazesz mi ta roznice na przykladowych zdjeciach?
pozdro
Maciej-D
23-04-2013, 13:31
@nyny1
Dobry egzemplarz to niestety max. tego na co budowa pozwala. A to jest niestety niewiele....
I nie zgodze sie z kolega ze roznice sa nie do zauwazenia... Moim zdaniem roznice sa ogromne.
No ale jak "ktos tego nie widzi" niech bierze najtansze szklo jakie jest na rynku.
Ja bym jednak aż tak nie przesadzał. Zrobiłem już trzy wystawy bazując na zdjęciach z tej Sigmy i ludzie jakoś nie wymiotowali... co powinno się niechybnie stać, gdyby Twój opis był słuszny. :)
Tak jak pisałem - kosmetyka. Jedyny sensowny powód do wymiany na nowszą wersję to lepsze światło.
Ja bym jednak aż tak nie przesadzał. Zrobiłem już trzy wystawy bazując na zdjęciach z tej Sigmy i ludzie jakoś nie wymiotowali... co powinno się niechybnie stać, gdyby Twój opis był słuszny. :)
Tak jak pisałem - kosmetyka. Jedyny sensowny powód do wymiany na nowszą wersję to lepsze światło.
W sumie u mnie tez nie narzekano jak placono za zdjecia z tej "miernej" sigmy, wiec naprawde sie dziwie;)
Swoja droga to wybierajac UWA mialem w lapach kilka roznych przytoczonych w tym watku szkiel, a wybralem ta stara sigme, i nie o kase tutaj chodzilo, ze akurat ja wybralem.
pozdro
knopers1
23-04-2013, 15:17
troche obiektywniej zamiast "chwalic swoje" To moze napiszesz mi dlaczego brales ta sigme skoro nie chodzi tu o kase???
Przeciez ten obiektyw slaby jest na szerokim koncu, ciemny na dodatek. Czy jest naprawde inny powod decydowania sie na ta szklanke oprocz ceny i szybkiego AF ktory w UWA pratycznie jest niepotrzebny? Gdyz budowa jest rownie dobra jak w tamronie i tokinie....
Chetnie poslucham madrych slow!
Ja takze wole mniej wydac na obiektyw, ale jak mam sobie kolejne 10siec lat pluc w twarz ze nie kupilem czegos innego, to wole dzisiaj dolozyc kilka stow i wybrac cos co mnie zadowoli w 100%tach!
hehe..., troche obiektywniej zamiast "chwalic swoje" To moze napiszesz mi dlaczego brales ta sigme skoro nie chodzi tu o kase???
Gdzie widziales, ze cos chwalilem?
Napisalem w kontrargumentach, zeby jej nie deprecjonowac, a to jest spora roznica.
Skoro piszesz rozne rzeczy nie majac zadnej stycznosci z wiekszoscia szkiel to pozwolilem sobie na drobna uwage, iz nie jest tak do konca wszystko jasne, i te roznice nie sa takie gigantyczne jakimi je przedstawiasz.
Jesli chodzi o kwestie finansowe to chyba nie sadzisz, ze przy wyborze sie rozczulalem czy zaplace za cos paresetek wiecej, czy mniej. Zwazywszy na fakt, iz majac w perspektywie amortyzacji szkla w przeciagu miesiaca :)
Wybralem ja dlatego, ze w caloksztalcie wypadala calkiem niezle, i jak zobaczylem co reprodukuje, nie mialem sie do czego czepic, wiec nie szukalem na sile czy w jakims tescie jest gorsza czy lepsza.
pozdro
lothar345
23-04-2013, 17:10
Nie chce nikomu nic obrzydzac ale np. tokina 12-24 przy 12mm i f4 ma rozdzielczosc obrazu kolo 50 lpmm (ostrosc stalki). Centrum sigmy przy f8 nie jest tak ostry jak rogi tokiny przy f4...
Moze i ostrosc nie jest najwazniejsza, na ale ta sigma jakas taka chyba generalnie slabiutka...
Kusi mnie jeszcze raz tamron z kuli 10mm, a tokina kusi mnie rozdzielczoscia obrazu.
Na sigme chyba nie zdecyguje sie...
Stara sigma jest ostrzejsza wlasnie w rogach od nowej. Pisze z wlasnego doswiadczenia. Nowa jest lepsza nieznacznie w centrum. Sztuka ktora mam jest lepsza rowniez od n10-24. Powinienes jednak wziac pod uwage fakr ze rozrzut jakosciowy jest spory kazdego obiektywu nawet nikkorow.
Andrzejkl
23-04-2013, 17:12
Moja S10-20 4-5,6 po konsultacjach z serwisem w Gdyni właśnie do nich wyjechała. Dam znać jak wróci :)
knopers1
23-04-2013, 17:34
Stara sigma jest ostrzejsza wlasnie w rogach od nowej. Pisze z wlasnego doswiadczenia. Nowa jest lepsza nieznacznie w centrum. Sztuka ktora mam jest lepsza rowniez od n10-24. Powinienes jednak wziac pod uwage fakr ze rozrzut jakosciowy jest spory kazdego obiektywu nawet nikkorow.
A to ciekawa teorja.... Kazdy test nowszej sigmy wykazuje wlasnie ze jest inaczej!
Z tego co wiem sigma koncentrowala sie wlasnie w nowej wersji na ostrosc skrajna rzy 10mm ktorej brakowalo w starszej wersji.
Czyzby im sie to nieudalo? To moze kolega zapoda tutaj kilka fotek na 10mm ???
Chetnie poogladam i zrobie sobie wlasne zdanie co do ostrosci...
Maciej-D
23-04-2013, 17:51
A to ciekawa teorja.... Kazdy test nowszej sigmy wykazuje wlasnie ze jest inaczej!
Z tego co wiem sigma koncentrowala sie wlasnie w nowej wersji na ostrosc skrajna rzy 10mm ktorej brakowalo w starszej wersji.
Jeżeli Kolega chce sobie wyrobić własne zdanie co do ostrości i innych elementów, łącznie z wrażeniem dotykowym, to niech może pójdzie utartą już ścieżką i poprzegląda sample z jakichś testów online...
Nikt tu nie pisze przecież peanów na temat tego szkła... wszyscy przyznajemy chyba, że ma ono swoje wady, ale wieszanie na nim przysłowiowych psów to też jest przesada.
knopers1
23-04-2013, 19:07
momencik panowie, nie mam zamiaru tutaj "wieszac psy" na to lub owo.... Chyba nie zrozumielismy sie do konca. Po prostu szukam dobrego szerokiego szkla i studjuje to i tamto w internecie. Nadzialem sie juz raz i nie mam ochoty zrobic tego ponownie....
Pytalem kilka postow wczesniej o kilka zdjec dobranej sztuki. I jak narazie to nie widzialem ani jednej foty. To ze sigma/tamron lub tokina ma wady, to wiem takze. Nie ma szklanki bez wad.
Jak narazie widac tylko kiepskie sztuki i pytania czy to normalne ze obraz taki a nie inny... Wiadomo ze szerokie szklo nigdy nie dogoni szkla ostroscia w wiekszych ogniskowych. Ale dlaczego nie pochwali sie nikt "ostra sztuka" ??? W czym problem ?
lothar345
23-04-2013, 19:24
Coś słabo szukałeś:
np:
photozone:
stara:
http://www.photozone.de/Reviews/308-sigma-af-10-20mm-f4-56-dc-ex-hsm-lab-test-report--review?start=1
nowa:
http://www.photozone.de/component/content/article/467-sigma_1020_35_nikon?start=1
slr gear:
stara:
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/171
nowa:
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1250
digital picture:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=711&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=712&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
właśnie 10mm t słaba strona nowej.
Ja dodam jeszcze to:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=3&camera=none&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
I nawet nie musze po swoim dysku szukac.
pozdro
Andrzejkl
25-04-2013, 17:55
No i JUŻ do mnie wrócił obiektyw, wysyłka we wtorek, a dziś (czwartek) u mnie :), Przejechał łącznie jakieś 1300 km + naprawa - expres !
W opisie naprawy mam: regulacja płaszczyzn soczewek, kalibracja pod body. No i muszę przyznać, że jest lepiej, teraz mógłbym się troszkę czepiać lewej strony, ale generalnie jest lepiej :)
Podaje linki do paru Nef'ów z różnymi wartościami przysłony, nic ciekawego, tylko taki mały test: http://sendfile.pl/308940/M.rar , http://sendfile.pl/308950/LV.rar
knopers1
26-04-2013, 06:25
Tak, lewa strona troche slabsza... Caloksztalt generalnie fajnie wyglada. Rogi foty duzo slabsze od centrum kadru, no ale to w uwa chyba standart. Duza winieta. Da sie latwo skorygowac lightroomem. No i aberacje. Galezie drzewa po lewj stronie niebieskie.... Ale tak naprawde to nie jest zle.
Chetnie poogladal bym jeszcze nefy z S10-20 f3.5.
Moze ktos zapodac cosik dla porownania?
Archibald6803
06-05-2013, 16:15
............. Chetnie poogladal bym jeszcze nefy z S10-20 f3.5.
Moze ktos zapodac cosik dla porownania?
wprawdzie nie NEFy a JPEGi ; z puszki 5100 na standardowych / fabrycznych ustawieniach
Ogniskowa 10mm :
F3,5
http://imageshack.us/a/img839/8932/dsc0405fmin.jpg
F8
http://imageshack.us/a/img22/9708/dsc0404f8.jpg
stanseba
10-05-2013, 13:30
Teraz sam się zastawiam, czy mój nie mydli za bardzo. Może jest ktoś z Rzeszowa z S10-20 4-5,6, do celów porównawczych.
Info na PW
knopers1
10-05-2013, 15:37
@Archibald
Mysle takze nad tokina 11-16 2.8.
Chamuje mnie tylko brak AF-u z moja puszka.
No ale puszke wymieni sie kiedys..
Myslales nad ta tokina? Szersza nawet ciutke od sigmy 10-20.
W którym miejscu jest szersza? Chyba na filtrze ;)
Tokina 11-16 występuje też w wersji z silnikiem.
knopers1
10-05-2013, 15:53
W którym miejscu jest szersza? Chyba na filtrze ;)
Tokina 11-16 występuje też w wersji z silnikiem.
Ktos wczesniej zapodal kat sigmy oraz tokiny. Niby wyszlo ze tokina na 11mm ma wiekszy kat od sigmy przy 10mm.
A na tokine z silnikiem szkoda mi kasy bo to koszta ponad grubo ponad 800€.
To wole juz sigme 8-16 za 630€.
Ale kąt Sigmy jest liczony dla crop 1,7. Na DX Sigma jest szersza.
knopers1
10-05-2013, 16:24
A tokina na jaki crop liczona jest ???
Dane techniczne tych szklanek to:
104 ° tokina 11-16
102,4° sigma 10-20
tutaj kolega zapodal ze tokina jest szersza.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3122198&postcount=35
Sigma crop 1.7
Canon crop 1.6
Nikon, Sony, Tokina, Tamron crop 1.5
@nyny1
Budowa tej szklanki nie pozwala na wiecej. Dobry egzemplarz to niestety max. tego na co budowa pozwala. A to jest niestety niewiele....
....
Dobry egzemplarz, przeciętny i słaby to stety/niestety bardzo duża różnica. Do niedawna tylko czytałem o rozrzutach w Sigmach i myślałem, że to kolejne opinie ludzi-aptekarzy. Ja do aptekarzy zdecydowanie nie należę a i tak byłem mocno zaskoczony różnicami między egzemplarzami sigm gdy samemu szukałem obiektywu szerokokątnego.
Różnice pomiędzy modelami także są, ale nie są one już tak znaczące... tylko tyle co widać z parametrów, inna ogniskowa (~kąt widzenia), inne światło.... sprawdzone organoleptycznie w sklepach.
knopers1
13-05-2013, 19:28
@Archibald
jak tam tescik?
Archibald6803
14-05-2013, 00:10
Teścik będzie w moim temacie pod koniec tygodnia.
Witam wszystkich, dobry wieczór. Proszę o podpowiedź i poradę na co zwrócić uwagę przy zakupie tego szkła, używanego, na gwarancji (jeszcze 20 miesięcy)? Ewentualna transakcja odbedzie sie w centrum handlowym...obiektyw bede zapinał do D40. Dziękuję.
brzezior
19-11-2013, 09:30
Sprawdź, czy ostrość z prawej i lewej strony kadru jest tak samo dobra - oczywiście dla płaszczyzny, w której powinno być ostro. No i warto przyjrzeć się ostrości całości kadru. Tylko do tego potrzebny będzie komputer. Jak w każdym obiektywie - tylna soczewka powinna być nieskazitelna - jej powierzchnia ma największy wpływ na jakość obrazu.
Pozdrawiam
zerknij na soczewki czy sa czyste i bez rys, przestaw palcem ten popychacz przeslony i zerknij do srodka pod slonce/swiatlo czy sa w srodku paprochy, jakies drobne drobinki kurzu sa akceptowalne ale jakbys ujrzal jakis wlos albo cos duzego to sie wstrzymaj, zerknij na gwint z przodu czy jest caly czy przypadkiem ktos go nie przekrecil jakims cokinem albo jakims filtrem, zwroc uwage czy nie ma jakis sladow uderzenia, czy nie ma sladów odkrecania na srubkach od strony bagnetu. Podepnij do puszki i wyostrz na cos w dal, daj dłon przed szklo i wyostrz na dłon, potem znowu w dal i tak kilka razy zeby sprawdzic czy af dziala (tu musisz miec af wlaczony w menu bo szklo nie ma przelacznika af/mf), zrob kilka zdjec i ocen ostrosc na monitorku, powinno byc ostrzej niz na kicie. Mi sie to rzuca w oczy nawet teraz jak porownuje strzaly z kita i z tej sigmy. Kilka strzalow na krancowych ogniskowych. Budowa szkla jest zwarta, nie powinno byc zadnych luzow na pierscieniach ogniskowej i ostrosci. Zestaw powinien zawierac: szkło :), dekielek na przód z napisem sigma, dekielek na tył (ja mam bialy ale teraz nie jestem pewien czy to orginalny taki byl czy to z czegos innego mam zalozony?!), oslona przeciwsloneczna i pokrowiec. Jak masz laptopa to wez go ze soba i ocen zdjecia probne na laptopie. To chyba tyle co mi do glowy przychodzi :)
udanego zakupu :)
Koledzy brzezior i lortek dziękuję za cenne uwagi. Decyzję o zakupie przekładam na kolejny tydzień...
Fortaigne
21-11-2013, 23:49
super...juz prawie zdecyddowałem się na sigme bo dobry pijar ma a tu taka lipa, okazuje sie ze 1/5 sigm dobra reszta do wymiany...Znowu bedzie trzeba o tokinach czytac brrrr
(...) okazuje sie ze 1/5 sigm dobra reszta do wymiany (...)
mozesz napisac co Twoim zdaniem jest nie tak w wiekszosci tych szkiel?
Fortaigne
23-11-2013, 12:40
Jest to o czym piszą uzytkownicy zarówno w tym wątku jak i innych. Kupili sigmę i piszą że mydło - do wymiany. Lewa strona inna ostrość, prawa inna. Jedni na bokach (które oczywiście z założenia będa słabsze od centrum) maja względnie inni totalne mydło. Inni srodek ostry, inni mydło. Ci którzy kupowali świadomie wybierali jedna ostra z kliku sztuk. Zatem ewidentnie występuje rozrzut jakościowy. Z tego co pisza trafiali ostra sztuke sposród kilku szkieł więc 1/5 nie jest przegięciem.