PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter do Samsunga NX na Nikkory

badacz
11-03-2012, 08:02
Mam pytanko do forumowiczów:
Kupiłem sobie adapter, który pozwala mi do Samsunga NX podpinać szkiełka Nikona. W adapterze zero elektroniki. Zauważyłem, że nie da się zmieniać przysłony z poziomu aparatu i jeśli nie ma takiej regulacji w obiektywie to lipa...
Tak już musi być, czy ja czegoś nie wiedzę?

Sent from my iPad using Tapatalk

MariuszJ
11-03-2012, 08:09
Do obiektywów bez pierścienia przysłon trzeba używać takich adapterów, które mają swój mechaniczny popychacz.

Wersja dla NEX:
http://allegro.pl/adapter-sony-nex-nex5-nex3-nikon-ai-af-g-i2121372272.html

Zwróć uwagę na pierścień na adapterze i ten "dzyndzelek" wewnątrz. On ustawia przysłonę roboczą.

A tu wersja na NX:
http://www.ebay.com/itm/Nikon-G-AF-S-AI-F-to-Samsung-NX-Mount-Adapter-NX5-NX10-NX11-NX100-NX200-/390394885996?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5ae559376c#ht_2644wt_754

Rich
25-12-2012, 19:02
Witam mam takie pytanko bo zostal mi fish eye z samsunga i zastanawiam sie czy da sie gdzies dostac taka przejsciowke zeby mi pasowal do nikona:) Slyszeliscie cos o tym?

drdln
26-12-2012, 01:05
No niestety, w tę stronę to nie działa. :) Można zapinać szkiełka z lustrzanek/dalmierzów do bezlusterkowców, ale odwrotnie już nie.

Rich
29-12-2012, 13:56
Damn, ale dziekuje za odp :)

FelTom
29-09-2014, 23:44
Czy ktoś jeszcze posiada adapter Nikona na Samsung NX? Jakieś spostrzeżenia podczas użytkowania?
Jakie wrażenia, różnice zauważyliście fotografując Nikonem a później Samsungiem swoimi obiektywami?

puch24
30-09-2014, 01:28
Przeważnie jest to niezgrabne, bo obiektywy lustrzankowe z zasady są większe od tych do bezlusterkowców. W aparacie - zależnie od modelu - przeważnie konieczne jest ustawienie trybu ekspozycji M albo A, bo z oczywistych powodów aparat nie jest w stanie sterować przysłoną w obiektywie, więc niemożliwy jest tryb S, P, i jakikolwiek tryb tematyczny.
W przypadku korzystania z obiektywów lustrzankowych, które nie mają własnego pierścienia przysłon (np. Nikkor AF-G, Pentax J/DA, Minolta/Sony A) trzeba kupić adapter z pierścieniem sterującym przysłoną. W przypadku użycia adaptera do obiektywów Canon EOS w ogóle nie można sterować przysłoną, bo przysłona w tych obiektywach może być sterowana tylko elektrycznie z korpusu.
Ważna jest też precyzja wykonania adaptera, bo niektóre mają luzy zarówno na połączeniu aparat-adapter jak i adapter-obiektyw. Niektóre też powodują problemy z ostrzeniem na nieskończoność. Niektóre adaptery do Samsunga NX nie wciskają bolca pod bagnetem, który jest czujnikiem zamontowania obiektywu, i aparat całkowicie odmawia zrobienia zdjęcia, twierdząc, że brak obiektywu.