Zobacz pełną wersję : Err na D80
Proszę o pomoc w znalezieniu serwisu na Dolnym Śląsku. Wyskoczyło "Err" na D80.
photomaniac
10-03-2012, 19:49
Sprawdz obiektyw z innym body, wyczysc styki przy bagnecie obiektywu i w aparacie (nawet gumka do scierania, chyba najbezpieczniej). Co do serwisu to moze sprobuj w autoryzowanym serwisie.
ależ precyzja w zadawaniu pytań. Na chwilę obecną przychodzą mi na myśl 2 rzeczy:
- jeśli to obiektyw typu D to sprawdź czy przysłonę ma na 22 (chociaż nie pomnę czy wtedy jest komunikat err czy F--, a może cholera jeszcze inny :))
- sprawdź czy zamknięta czy otwarta jest migawka (jeśli otwarta na stałe to raczej serwis).
Jeśli wszystko wygląda OK to spróbuj jeszcze zresetować aparat.
- jeśli to obiektyw typu D to sprawdź czy przysłonę ma na 22 (chociaż nie pomnę czy wtedy jest komunikat err czy F--, a może cholera jeszcze inny :))
w takim przypadku jest FEE (przynajmniej przy D90, więc wnioskuję, że tutaj będzie identycznie)
Na chwilę obecną przychodzą mi na myśl 2 rzeczy:
- sprawdź czy zamknięta czy otwarta jest migawka (jeśli otwarta na stałe to raczej serwis).
Jeśli wszystko wygląda OK to spróbuj jeszcze zresetować aparat.
Raczej nic to nie da. D80 ma skłonność do tego błędu, a wtedy tylko serwis może pomóc.
Wątek o tym: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768
Miałem Err-- jak były brudne styki na 50/1.8 wystarczyło przetrzeć chusteczką i odpalił. W domu poprawiłem styki gorzałką ;) i działa do dzisiaj.