PDA

Zobacz pełną wersję : przeniesienie wordpressa na inny serwer - help pliz

conik
10-03-2012, 17:35
Czy znajdzie sie ktos kumaty i pomoze mi przeniesc wordpressa z serwera na serwer?
Zmieniam hosting i obawiam sie ze sam nie poradze...

Kuba.Daf
10-03-2012, 19:18
Musisz za pomocą np. Total Commander'a zrzucić wszystkie pliki ze "starego" serwera FTP (chyba, że masz je na dysku) i wgrać na nowy, to w sumie tyle.
W razie wątpliwości, wal na PM.

M_J
10-03-2012, 19:37
W sumie backup bazy danych by się przydał ;)
http://www.tipspot.pl/jak-przeniesc-wordpress-na-inny-serwer/ tu masz step baj step.
Jeśli przypadkowo wordpress zapamiętałby stare adresy url na przykład obrazków - ratuje cię phpmyadmin i linia poleceń "UPDATE tabela SET poletabeli=REPLACE(poletabeli, 'stary_url','nowy_url')"
Więcej komplikacji nie będzie.

conik
10-03-2012, 19:43
dzieki...zobaczymy na ile jestem inteligentny a na ile mi sie tylko wydaje;)

ps. niestety ...phpadmin zyga jakimis bledami ktorych niepotrafie zinterpretowac:(

Strus
10-03-2012, 22:36
Mi przenosiny robil Lukasz (piwkoo) ale niestety i tak cos sie sypnelo i musiam stawiac bloga od poczatku. Tylko ja w ramach przenosin zmienialem jeszcze katalog docelowy dla bloga

docxxx
10-03-2012, 22:56
Jeśli przypadkowo wordpress zapamiętałby stare adresy url (...)

Nie mow, ze ten CMS jest tak glupi, ze zapamietuje bezwzgledne adresy zamiast wzglednych. Nie wierze w to.

M_J
11-03-2012, 14:03
Nie mow, ze ten CMS jest tak glupi, ze zapamietuje bezwzgledne adresy zamiast wzglednych. Nie wierze w to.
Może nie tyle CMS, co używany przeze mnie moduł galerii (a skoro zdarzyło się, to może i przydarzyć się innym). Po przenosinach na linuxpl wciąż ładował *.jpg z home ;)

chaos
11-03-2012, 16:51
ja się niedawno przeniosłem z darmowego wordpress.com na własną domenę z silnikiem wordpress.org (www.linux4photo.wordpress.com -> www.linux4photo.net)
zrobiłem po prostu eksport w panelu administracyjnym, potem import w nowym panelu administracyjnym i poszło wszystko, nawet zdjęcia się przeniosły i komentarze, wszystko bez problemu

mam tylko problem z bezpośrednimi odnośnikami, w poprzednim panelu nie było opcji, automatycznie ustawiał w odnośnikach datę i tytuł, teraz ustawia mi nr wpisu, po zmianie w panelu na daty i tytuły nie aktualizuje linków i nie wyświetla stron, wie coś ktoś jak to naprawić ?