PDA

Zobacz pełną wersję : Lustro a zdjęcia na dłuższych czasach

swiatlo
02-03-2007, 08:30
No więc jest taki problem. Jak się robi zdjęcia na czasach typu 1/4 sekundy, klapnięcie lustra w momencie zrobienia ekspozycji powoduje wibrację aparatu. Ten efekt już nie jest taki istotny na czasach kilkosekundowych, ale na 1/4 jest. Pytanie: czy D50, albo inne Dnn gdzie nn < 100, mają opcję ręcznego zwolnienia lustra zanim naciśniemy przycisk pilota aby zrobić ekspozycję?

wigi
02-03-2007, 08:59
Jedynie D80 ma opcje "Opóźnienia ekspozycji" - ok. 0,4 s po klapnięciu lustra.

Jacek_Z
02-03-2007, 16:30
nie wiem jak w d50, ale czasami w niektórych body mozna stosować taki zabieg - zdjęcia na samowyzwalaczu. Ustawić czas zrobinia zdjęcia - na 2 czy na 10 sekund. W niektórych body lustro podnosi się od razu, a migawka po określonym czasie. Te zdjęcia na 1/4 s robisz ze statywu, więc nie ma problemu. Sprawdź jak to jest w D50.

Zuzus
02-03-2007, 18:05
w d50 masz opcje robienia na 2sekundowym zamowyzwalaczu.. Wiec moze to Ci pomoze?

swiatlo
02-03-2007, 20:21
w d50 masz opcje robienia na 2sekundowym zamowyzwalaczu.. Wiec moze to Ci pomoze?

Wiem że mam samowyzwalacz, podobnie mam też obsługę przez pilota, ale nie wiem czy w momencie samej ekspozycji lustro i migawka się otwierają w tym samym czasie, czy też lustro wpierw, a w chwilę potem dopiero migawka, i czy mogę to jakoś kontrolować.

flyski
02-03-2007, 20:33
Wiem że mam samowyzwalacz, podobnie mam też obsługę przez pilota, ale nie wiem czy w momencie samej ekspozycji lustro i migawka się otwierają w tym samym czasie, czy też lustro wpierw, a w chwilę potem dopiero migawka, i czy mogę to jakoś kontrolować.

Może da się wysłuchać klapnięcia, a kontrolować to raczej się nie da

Jacek_Z
02-03-2007, 23:51
to natychmiast zobaczysz/usłyszysz. Zmarnuj jedno zdjęcie :-D
nie chodzi o zdjęcie z pilota, a o zdjecie z samowyzwalaczem

didou2
03-03-2007, 01:33
zgadza sie NIKON D80 posiada opóźnienie lustra i doklandnie WIGI ma racje wynosi 0,4 s

szymony
03-03-2007, 13:30
nie wiem jak w d50, ale czasami w niektórych body mozna stosować taki zabieg - zdjęcia na samowyzwalaczu. Ustawić czas zrobinia zdjęcia - na 2 czy na 10 sekund. W niektórych body lustro podnosi się od razu, a migawka po określonym czasie. Te zdjęcia na 1/4 s robisz ze statywu, więc nie ma problemu. Sprawdź jak to jest w D50.
Ten knyf działał w analogach, w low endowych DSR niestety nie bałdzo. Jeżeli już to opóźnienie jest minimalne.