PDA

Zobacz pełną wersję : literatura....

conik
10-03-2012, 12:13
Takie pytanie w kwestii literatury....wlasnie wpadla mi w lapy biografia Diane Arbus... bardzo inspirujaca rzecz (korektor i tlumacz powinni dostac becki ale to inna sprawa)
stoi u mnie na polce "troche" ksiazek... i ciekaw jestem co z literatury o fotografii (celowo pisze "o fotografii) nie o aparatach przyslonach wywolywaczach etc byscie polecili (tak oczywiste pozycje jak "o fotografii" sonntag pomine bo to obowiazkowa lektura) czy... w sumie nie tylko o fotografii, o szeroko pojetej sztuce rowniez....czy ksiazka Kandinskiego Concerning the Spiritual in Art ma swoje polskie tlumaczenie?

Floyd Rose
11-03-2012, 19:14
1 Fotografia Między dokumentem a sztuką współczesną - Rouille Andre
2 Fotografia jako sztuka współczesna - Cotton Charlotte
3 Estetyka fotografii Strata i zysk - Soulages Francois
4 Obrazy fotografii - Stiegler Bernd
5 Mała historia fotografii - Brauchitsch Boris
6 Społeczne użycia fotografii - Sekula Allan
7 Światło obrazu Uwagi o fotografii - Barthes Roland
8 Zdobyć zdjęcie/Moja historia fotografii prasowej - Morris John G
9 Artyści mówią Wywiady z mistrzami fotografii Giza Hanna Maria
10 Helmut Newton Autobiografia kobiety i fotografie
11 HISTORIA FOTOGRAFII OD 1839 DO DZIŚ TASCHEN
12 Fotografia XX wieku TASCHEN
13 Wielka księga Fotografii - Historia, Technika, Sztuka, Przyszłość Anne H. Hoy
14 Historia Fotografii Światowej Naomi Rosenblum
15 HISTORIA FOTOGRAFII: GENIUSZ ZAKLĘTY W FOTOGRAFII DVD

Wszystkie dostępne (jeszcze)

Floyd Rose
11-03-2012, 21:35
Jeszcze

1 ANTROPOLOGIA OBRAZU/FOTOGRAFIA JAKO METODA PRZEDMIOT I MEDIUM NAUK SPOŁECZNYCH K.Olechnicki
2 Jak czytać fotografię Lekcje mistrzów Ian Jeffrey
3 O dawnych fotografiach carte de visite i cabinet portrait Zenon Harasym
4 Dno oka Eseje o fotografii Wojciech Nowicki
5 Fotografia mowa ludzka. Tom 2: CZARTORYSKA
6 Holokaust w fotografii - Interpretacja dowodów Struk Janina
7 Za fotografię. W stronę radykalnego programu socjologii wizualnej Marek Krajewski, Rafał Drozdowski
8 ŚMIERĆ ŻYDÓW FOTOGRAFIE FRESCO NADINE
9 Światło i mrok. Eseje o fotografii hiszpańskiej Tomasz Ferenc, Joanna Studzińska
10 Przestrzenie fotografii: Antologia tekstów Tomasz Ferenc, Krzysztof Makowski
11 Odwaga patrzenia: Eseje o fotografii Tomasz Ferenc
12 Obrazy mimo wszystko Georges Didi Huberman
13 Fotoeseje Lech Lechowicz
14 Historie Fotografii w Polsce 1839-2009 Adam Mazur
15 FOTOGRAFIA. DYLETANCI, AMATORZY I ARTYŚCI TOMASZ FERENC
16 O PATRZENIU JOHN BERGER
17 SŁYNNE ZDJĘCIA I ICH HISTORIE 1827-1926 TASCHEN
18 SŁYNNE ZDJĘCIA I ICH HISTORIE 1928-1991 TASCHEN
19 FOTOGRAFIA ZBLIŻA TOM I KRYSTYNA ŁYCZYWEK

Większość dostępna, na resztę trzeba polować.

Dager
12-03-2012, 10:54
O fotografii Sontag faktycznie warto przeczytać najmniej raz do roku. Ostatnio trafiła mi w ręce inna jej książka: "Widok cudzego cierpienia". Bdb pozycja, więc również polecam. Z tego co wiem wydawnictwo karakter szykuje się na wydanie kolejnych jej książek, chyba nawet wspomnień, także będzie co poczytać.

dikanda
14-03-2012, 12:07
A ja poszukuję biografii lub książek z wątkiem biograficznym o znanych fotografach XX wieku. Czy ktoś może mi wskazać takie tytuły??

soniq2
17-07-2012, 13:53
Pozwoliłem się podpiąć z zapytaniem pod ten wątek...

Prosiłbym o pomoc w ewentualnym wskazaniu literatury z zakresu fotografii portretowej. Prócz wielu pozycji zainteresowała mnie poniższa.

Książka Galaktyka Nowoczesna fotografia portretowa - Autor: James Cheadle, Peter Trawers

Dotarłem do krótkiego opisu niektórych zagadnień w niej poruszanych na footopolis. Książeczka może być dość ciekawa...

Mam jednak pytanko do bardziej doświadczonych kolegów. Czy ktoś może przerobił tą książeczkę i mógłby podpowiedzieć, czy faktycznie może z niej skorzystać średnio-zaawansowany użytkownik aparatu, mający chęć podniesienia swoich umiejętności z zakresu fotografii portretowej. Wiem, że żadnej wiedzy nigdy za wiele, lecz wolałbym nie rzucać się od razu na wielką wodę, bo wiem, że bez dobrych fundamentów dom długo nie postoi...

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i ewentualnie podał kilka ciekawych propozycji z czego mógłbym skorzystać z dostępej na rynku literatury.

z góry dziękuję za pomoc.... :-)