PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe.Photoshop.CS.8.0.CE.PL i problem z owarciem plików NEF

dominas85
10-03-2012, 00:39
Witam serdecznie i ponownie zwracam się do kolegów Nikoniarzy z problemem po proźbie. Pewnie ktoś za chwile w 1 odpowiedzi zauważy ze problem był już poruszany i rozwiązany gdzieś na forum, niestety ja mimo użycia wielokrotnie opcji szukaj oraz zapytań do wójka google nie znalazłem rozwiązania problemu.

Możliwe ze wynika to z mojej słabej znajomości strony technicznej obróbki zdjęć ? Nie wiem, ale do rzeczy
zainstalowałem podaną w temacie wersje Phtoshopa i ku mojemu rozczarowaniu nie mogę uruchomić zadnego pliku NEF
mimo pościągania kilku rodzajów wtyczek Camera Raw nic sie nie zmieniło. Stąd gorąca prośba wytłumaczcie mi jak chłopu na granicy :) co i jak mam zrobić by to wszystko zaskoczyło.

Z góry dzieki

Jacek_Z
10-03-2012, 03:18
CS8 to jest który PS? Teraz jest dopiero CS5 :) Jesteś 3 wersje do przodu w stosunku do reszty świata? ;)
Oj ta numeracja. Aktualny CS5 to jest PS12. Czyli jeśli masz PS 8 to to jest ... pierwszy CS ?
W takim razie na niego jest ACR 2.x Zmartwię cię, ale to będzie obsługiwało tylko bardzo stare aparaty cyfrowe.
Adobe po wypuszczeniu kolejnego CS zaprzestaje wsparcia w ACR i nie otworzysz nowszych plików.

Niektórzy kombinują pierw zamieniając pliki na DNG, a potem otwierają w starym PS.

dominas85
10-03-2012, 11:41
CS8 to jest który PS? Teraz jest dopiero CS5 :) Jesteś 3 wersje do przodu w stosunku do reszty świata? ;) .

To już wszystko jasne dlaczego nie mogłem znaleźć rozwiązania problemu :D

Czyli generalnie pozostają tylko dwa rozwiązania albo zmiana PS na CS5 i ściągnięciu / wgraniu wtyczki Camera Raw, lub zmiana na pliki DNG, o dopiero otwieraniu ich w starym PS

Jacek_Z dziekuje za proste i klarowne wyjaśnienie problemu ;)