PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY!!!! - karta gwarancyjna :-(

artuss811
09-03-2012, 23:34
Witam.
Mam wielki problem muszę wysłać aparat do serwisu na kalibracje AF oni wymagają karty gwarancyjnej i dowodu zakupu. Wszystko mam oprócz karty gwarancyjnej od body, jest dowód zakupu od body i obiektywu oraz jedna karta gwarancyjna brak 2. Czy może ktoś pomóc doradzić, co zrobić może ktoś ma niewypełnioną kartę a skończyła mu się gwarancja? PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!!!

Zen
09-03-2012, 23:52
W jaki sposób chcesz podmienić kartę skoro na każdej masz wydrukowany rodzaj body i numer seryjny ?.

artuss811
10-03-2012, 00:03
właśnie nie, na karcie od obiektywu nie ma nic wydrukowane długopisem się wpisuje numer seryjny

Zen
10-03-2012, 00:11
właśnie nie, na karcie od obiektywu nie ma nic wydrukowane długopisem się wpisuje numer seryjny

Mam trzy karty gwarancyjne od D40x, D90 i D300s i na każdej z nich są wydrukowane numery i typ body.

artuss811
10-03-2012, 00:40
a na karcie od obiektywu nie ma nic jest tylko miejsce do wpisania numeru seryjnego i miejsce na pieczątkę sklepu

Zen
10-03-2012, 00:47
a na karcie od obiektywu nie ma nic jest tylko miejsce do wpisania numeru seryjnego i miejsce na pieczątkę sklepu

Dlaczego nie masz wpisane nie mam pojęcia. Ale na moich kartach jest wszystko dokładnie wydrukowane. Nadruki te wyglądają jakby były nadrukowane fabrycznie. Zakupione w różnych żródłach a napisy (czcionka) taka sama.

_Ocean_
10-03-2012, 01:02
Witam, weź aparat do sklepu w którym kupiłeś sprzęt (rozumiem, że nie minęły 2 lata), powołaj się na ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Poproś, żeby to skalibrowali (wyślą do serwisu). Nie mają prawa żądać karty gwarancyjnej jeżeli korzystasz z w/w ustawy.

artuss811
10-03-2012, 07:28
tez nie bardzo - to jest z jakiegoś forum prawniczego

"Od serwisu jedynie jeśli masz kartę gwarancyjną skoro tego wymagają.
Rękojmię zazwyczaj hurtownie wyłącząją (zapis w regulaminie,umowie dealerskiej oraz ew. na fakturze),więc nie możesz wtedy zareklamować.
Jak dawno padły urządzenia?
Czy upłynął miesiąc od zauważenia wady?
Jeśli tak,to z rękojmi również już nie zareklamujesz. "

_Ocean_
10-03-2012, 09:07
Prowadzi kolega firmę rozumiem (aparat i obiektyw kupione na firmę?)

Jeżeli tak - faktycznie, nie można wtedy korzystać z w/w ustawy i pozostaje wtedy jedynie bardzo okrojona rękojmia za produkt, którą dodatkowo sprzedający MOŻE ograniczyć zapisami swoich warunków gwarancji (sam przepis uważam za absurdalny, sądzę, iż prawo powinno być ujednolicone w tym przypadku i działac z myslą o kupującym bez znaczenia, czy to klient prywatny, czy firma).

EDIT:
Jeżeli aparat i obiektyw nie są na firmę - można śmiało korzystać z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, która nie może być ograniczona żadnymi zapisami ze strony sprzedawcy.

artuss811
10-03-2012, 10:44
wielkie dzieki jutro ide do RTV euro AGD ciekawe co mi powiedza - pewnie zebym skontaktowal sie z serwwisem :-(

artuss811
10-03-2012, 10:45
masakra - tak kończą sie remonty domowe

_Ocean_
10-03-2012, 12:09
Jezu, RTV euro AGD - porzućcie wszelką nadzieję, Ci, którzy tu wchodzicie.

U nich gwarancję załatwić, to lepiej się na miejscu zastrzelić.

Przestrzega przed nimi inspekcja handlowa i rzecznik konsumenta. Albo załatwiają na swojej gwarancji, albo czekają, aż ktoś im sprawę wypowie (tylko wtedy można liczyć, że coś się ugra).

Aczkolwiek nie chcę straszyć, i życzę powodzenia, mam nadzieję, że chociaż uda Ci się zgłosić bez karty gwarancyjnej, bo jak odeślą to do nikona, to powinno już być gucio.

artuss811
10-03-2012, 18:44
a nie ma może ktoś na sprzedanie karty gwarancyjnej nie wypełnionej albo coś w tym rodzaju. I pytanie z innej beczki ile może kosztować kalibracja jak już nie znajdę tej karty

artuss811
10-03-2012, 19:21
W jaki sposób chcesz podmienić kartę skoro na każdej masz wydrukowany rodzaj body i numer seryjny ?.

ja mam taka kartę gwarancyjna która została mi z obiektywu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/7152/skanowanie0002qn.jpg)
By artuss811 (http://profile.imageshack.us/user/artuss811) at 2012-03-10

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/img521/3812/skanowanie0001wr.jpg)
By artuss811 (http://profile.imageshack.us/user/artuss811) at 2012-03-10

artuss811
10-03-2012, 22:39
czy ktoś ma podobną gwarancje do body

artuss811
10-03-2012, 23:05
wymyśliłem coś jeszcze powiedzcie czy przejdzie, bo nie wiem jakie gwarancje akceptuje serwis. Mam w sumie 2 karty gwarancyjne od obiektywu europejska i ta co jest na zdjęciach 2 posty wyżej, jest nie wypisana wiec ja wypisze i podbije w sklepie na body a obiektyw oddam na europejskiej.

artuss811
11-03-2012, 10:11
Czy już nikt nie ma kart gwarancyjnych do swojego sprzętu

Zen
11-03-2012, 10:19
Czy już nikt nie ma kart gwarancyjnych do swojego sprzętu

Mało kto odstąpi Ci swoją kartę ponieważ przy sprzedaży body zestaw który zawiera cały kpl. łącznie z kartami gwarancyjnymi ma zwyczajowo wyższą cenę. Brak karty może sugerować np. poważną naprawę sprzętu, wątpliwości co do pochodzenia itd.

artuss811
11-03-2012, 10:39
To ja wiem rozumiem, tylko mi chodzi o to:

wymyśliłem coś jeszcze powiedzcie czy przejdzie, bo nie wiem, jakie gwarancje akceptuje serwis. Mam w sumie 2 karty gwarancyjne od obiektywu europejska i ta, co jest na zdjęciach 2 posty wyżej, jest niewypisana wiec ja wypisze i podbije w sklepie na body a obiektyw oddam na europejskiej.

i czy karta europejska tez musi być podbita gdzieś przez sklep, a jak tak to, w którym miejscu może ktoś mógłby zamieścić fotki jak wyglądają wasze karty. Wiem ze trochę marudzę, ale jestem zdesperowany aparat nowy trochę kosztował karta zgubiona od body trzeba kalibrować AF nie chce płacić kasy. Dlatego kombinuje i chce obiektyw dać na europejskiej (nie wiem czy mogę, czy powinna być podpita przez sklep), a body na polskiej karcie, która tez była w obiektywie (wypełnię w niej dane z body i podbije przez sklep). A obawiam się tego, że sklep lub serwis poprosi o polska i europejska do body i obiektywu.

Zen
11-03-2012, 11:21
To ja wiem rozumiem, tylko mi chodzi o to:

i czy karta europejska tez musi być podbita gdzieś przez sklep, a jak tak to, w którym miejscu może ktoś mógłby zamieścić fotki jak wyglądają wasze karty. Wiem ze trochę marudzę, ale jestem zdesperowany aparat nowy trochę kosztował karta zgubiona od body trzeba kalibrować AF nie chce płacić kasy. Dlatego kombinuje i chce obiektyw dać na europejskiej (nie wiem czy mogę, czy powinna być podpita przez sklep), a body na polskiej karcie, która tez była w obiektywie (wypełnię w niej dane z body i podbije przez sklep). A obawiam się tego, że sklep lub serwis poprosi o polska i europejska do body i obiektywu.

A nie możesz zasięgnąć informacji w serwisie ?. W przypadkach innych towarów często wystarcza paragon lub f-ra zakupu. A tak swoją drogą ... sądzisz że serwis nie zauważy ingerencji imbusem w body ?.

artuss811
11-03-2012, 12:19
ale ja nie mam zamiaru nic kręcić w body, chyba ze powiedzą ze muszę płacić i nie ma wyjścia