Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc przy wyborze statywu
photomaniac
09-03-2012, 23:19
Witam wszystkich forumowiczow! Dawno tutaj nie goscilem, ale nie o tym temat, a wiec do rzeczy.
Mam niewielkie pojecie na temat statywow, glowic itp. Pomyslalem wiec, ze wy mozecie mi pomoc.
Wymagania:
-Stabilnosc. Statywu nie powinien przewrocic podmuch wiatru, szturchniecie np. lokciem, szybszy ruch glowica (?).
-Statyw ma byc stabilny i umozliwiac wygodna prace z obiektywami wiekszymi jak 400mm+(tele), czyli musi udzwignac obiektywy o wadze do ok. 4kg (?). Za wage body przyjmujemy ok. 800g. W najgorszym wypadku waga sprzetu bedzie dochodzila do okolo 4,8 kg, ale jest to skrajnosc.
-Glowica ma umozliwiac plynny i wygodny ruch w plaszczyznach gora-dol oraz prawo-lewo
-Statyw moze byc ciezki, ale tez nie wpadajmy w skrajnosc
-Statyw prawdopodobnie bedzie zakupiony jako nowy. Glowica rowniez. Kwota: nie orientuje sie na rynku statywow (ale mysle ze do 1500 PLN (statyw z glowica))
Prosze o konkretne wypowiedzi na temat, a nie zgryzliwe komentarze (a wiec i niefachowe jednoczesnie, co czasami mnie denerwuje, jak nie mam humoru i czasu np. wlasnie teraz).
Paweł Krystek
10-03-2012, 08:05
Prosze o konkretne wypowiedzi na temat, a nie zgryzliwe komentarze (a wiec i niefachowe jednoczesnie, co czasami mnie denerwuje, jak nie mam humoru i czasu np. wlasnie teraz).
Napisz jeszcze ile masz wzrostu - to nie zgryźliwe, tylko pomaga w doborze odpowiedniej wysokości statywu.
photomaniac
10-03-2012, 14:05
Napisz jeszcze ile masz wzrostu - to nie zgryźliwe, tylko pomaga w doborze odpowiedniej wysokości statywu.
Moj wzrost to okolo 185 cm.
photomaniac
11-03-2012, 12:29
Ok, upatrzylem juz sobie 2 modele, ale czy takie kombinacje beda do siebie pasowaly? Benro A4580T i glowica Benro GH1 czy moze lepiej glowica Manfrotto 468MGRC3 Hydrostatic i do tego Manfrotto 055XPROB lub 055XB ? Ktory zestaw bedzie wygodniejszy/lepszy?
Paweł Krystek
11-03-2012, 12:56
Ok, upatrzylem juz sobie 2 modele, ale czy takie kombinacje beda do siebie pasowaly? Benro A4580T i glowica Benro GH1 czy moze lepiej glowica Manfrotto 468MGRC3 Hydrostatic i do tego Manfrotto 055XPROB lub 055XB ? Ktory zestaw bedzie wygodniejszy/lepszy?
Osobiście (już o tym gdzieś pisałem), niedawno, po ogromnej burzy mózgowej, i nie tylko, wybrałem Benro C-2570F z głowicą B2 (nowa wersja). Przesyłka szła z HK (kilka dni). Ja osobiście wybrałem:
- 3 sekcje (w Benro oznaczenie "7", cztery sekcje mają "8"), stabilniej niż 4, i szybciej się rozkłada.
- zatrzaski typu "flip" nie "twist" (oznaczenie "F" zamiast "T", wg mnie i nie tylko, o niebo wygodniejsze w terenie, szczególnie nierównym, gdy zachodzi konieczność zmiany długości nogi, no i nie mówiąc o trwałości typu piasek, błoto itp)
- wysokość ok. 151cm (bez rozłożenia kolumny centralnej!!!!- to też ważne, standardowo przy wyborze, nie bierz pod uwagę rozkładania kolumny, ona jest potrzebna wtedy gdy nogi rozkładamy na zboczu, skarpie itp).
- nogi karbonowo - magnezowe.
- jakość wykonania Benro - potwierdziła się, tym co wyczytałem tu na forum jak i również od ludzi którzy go użytkują np. w US.
W Twoim przypadku jest też wersja A lub C-3570F (wyższa).
Statywy Benro - zestawy z głowicą (http://english.benro.cn/classic.aspx)
photomaniac
12-03-2012, 21:53
Z tego co rozumiem to polecasz Benro. Ten C-2570F oraz C-3570F ciekawe sie wydaja. Ale glowica jakos do mnie nie przemawia :) Czy nie lepsza bedzie ta "bujana" GH1 lub Manfrotto 468MGRC3 Hydrostatic (ale nie wiem czy mozna polaczyc np. statyyw Benro, a glowice Manfrotto, jest to mozliwe?).
de Fresz
13-03-2012, 02:14
Ale glowica jakos do mnie nie przemawia :) Czy nie lepsza bedzie ta "bujana" GH1 lub Manfrotto 468MGRC3 Hydrostatic
Z tych dwóch firm, to mam wrażenie, że akurat Benro robi lepsze głowice. Kule Manfrotto to generalnie nic specjalnego.
(ale nie wiem czy mozna polaczyc np. statyyw Benro, a glowice Manfrotto, jest to mozliwe?).
Jest.
photomaniac
13-03-2012, 17:36
Jest.
Moze lepiej sprecyzuje poprzednie pytanie, bo moze mozliwosc jest, ale czy "tak po prostu", bez zadnych kombinacji, przejsciowek itp. ? Kupuje glowice Manfrotto i bezposrednio wkrecam ja na statyw Benro?
de Fresz
13-03-2012, 19:21
Prawie wszystkie statywy porządnych firm mają mocowanie głowicy na standardową śrubę 3/8, więc dokładnie tak, bierzesz statyw dowolnej firmy z taką śrubą i głowicę innej firmy z mocowaniem w tym rozmiarze i muszą działać. Być może są gdzieś jakieś wyjątki, ale osobiście nigdy się nie spotkałem.
Paweł Krystek
13-03-2012, 21:08
Moze lepiej sprecyzuje poprzednie pytanie, bo moze mozliwosc jest, ale czy "tak po prostu", bez zadnych kombinacji, przejsciowek itp. ? Kupuje glowice Manfrotto i bezposrednio wkrecam ja na statyw Benro?
Statyw Benro ma standardową śrubę oraz 3 śrubki kontrujące od dołu umieruchamiające głowicę. Jedyny kosmetyczny problem to taki, że wypasiona głowica np. Kirk BH-1 może wystawać poza płytkę mocującą, ale to nie ma znaczenia ;-)
Ja osobiście mam głowicę Benro B-2, która posiada srednicę kuli chyba 44mm i z tymi nogami komponuje się sprzętowo idealnie, sprzęt jest niesamowicie stabilny, sam, osobiście ciężarem prawie całego ciała wieszałem się na statywie, jest git ;-)
A jeszcze odnośnie głowic - w zależności od zasobności portfela, zwróć uwagę na głowice kulowe Markins Q3 czy właśnie Kirk BH-1 (na ebayu można dostać obie), to są tzw. full wypasy "na całe życie" ;-)
Oczywiście polecę statyw, który sam posiadam + wspomnianą wcześniej głowicę B-2. Świetny sprzęt, porządnie złożony, stabilny i nawet na upartego nie taki ciężki;)
A do tego masz zawsze opcję z odłączanym monopodem - przydaje się czasami.
photomaniac
15-03-2012, 16:28
Dziekuje Wam za odpowiedzi. Chyba zdecyduje sie na nogi Benro i do tego glowice Manfrotto 468MGRC3 Hydrostatic lub Markinsa Q3, tylko ze z ta ostatnia to widze, ze dostepnosc w Polsce jest beznadziejna, a z innej czesci swiata nie jestem przyzwyczajony zamawiac produkty przez internet :) Wiec pewnie zakupie Manfrotto.
photomaniac
12-04-2012, 15:21
Dodam tak od siebie :
Rozmawialem ze "specjalista" w sklepie i to co myslalem dotychczas na temat statywow do ciezkich tele to smieszne bylo :) Ale mnie chyba nawrocil i cale szczescie. Budzet x2 wiekszy (niz zakladalem na poczatku, bo pojecia nie mialem) i statyw jest niesamowice stabilny, tak wiec najlepiej zobaczyc samemu i podpiac obiektyw + aparat pod statyw i stwierdzic, co bedzie dla nas najlepszym rozwiazaniem. Bo niektore kombinacje to byly bardzo, bardzo niestabilne :) I aparat z obiektywem bezpieczniejszy. Teraz dalej praktycznie przez niego jestem na etapie wybierania :/