Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektyw do portretu

sylwusiaa21
09-03-2012, 15:17
Witam,
poszukuje obiektywu do portretu i ewentualnie macro. Obecnie mam Nikona D5000 i standardowy obiektyw 18-55.
Czytałam już wiele wątków dotyczących obiektywu do portretu, ale nadal się waham.

Co byście mi radzili wybrać:
Nikon Nikkor AF 85 mm f/1.8D
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro
jak macie jakieś inne pomysły to piszcie. Szczególnie jakiś tańszych obiektywów, bo nie ukrywam że 1600zł to dla mnie trochę duża kwota.

sebar1
09-03-2012, 15:50
D5000 nie ma silnika więc obiektyw 85 w wersji D odpada.
Chyba, że chcesz się bawić w ręczne ostrzenie ale łatwe wizjerku Twojego aparatu to to nie będzie.
Pomiar światła też może być problemem.
Jest nowa wersja 85tki, jak przeglądałeś wątki o szkłach portretowych to pewnie rzuciło ci się w oczy.
To 85mm AF-S ze światłem 1,8 cenowo to jednak na razie około 2000PLN.
Jak chcesz i portret i macro to Tamron jest dobrym pomysłem.
Zobacz jeszcze Tamrona 60mm ze światłem f2.
Jest jaśniejszy od 90tki, ogniskowa bardziej uniwersalna pod DX i nie zmienia rozmiarów przy ostrzeniu.
Kupisz poniżej 1600 i dostaniesz 5 lat gwarancji.

żółto-czarny
09-03-2012, 15:53
Polecałbym raczej Tamrona, bo ten Nikkor nie będzie miał autofocusa z twoim Nikosiem.

EDIT: sebar1 mnie uprzedził.

Anion
09-03-2012, 19:28
no to ci jeszcze zamieszam. Szkła, o których wspomniałaś rzeczywiście posiadają ogniskowe o długościach, nazwijmy je "standardowymi portretówkami". Wartość ta jest umowna, bo nie ma czegoś takiego jak standard portretowy :) Jeśli będziesz robić portret w studio, to taka ogniskowa bardzo często okaże się za długa. Oczywiście zależy to jak duże jest studio i jakie zdjęcie chcesz mieć. Ostatnio robiłem zdjęcia gdzie jedynie na co mogłem sobie pozwolić to 35mm, bo chciałem mieć całą sylwetkę (i 50mm przy portretowaniu nie całej sylwetki). Jak widzisz musisz jeszcze sobie odpowiedzieć, w jakich warunkach będziesz robić fotki, i jakiego typu one będą. Kończąc przynudzanie: ogniskowe poniżej 85mm do portretu również mogą doskonale się nadawać - zależy to od twojej pomysłowości :)
PS. ja używałem w trakcie tej sesji N35/2 oraz 50/1,4

Feadin
10-03-2012, 11:34
To się zgadza, 85mm na DX we wnętrzach do portretów ogólnych, całej postaci, raczej się nie nadaje (choć to też zależy od wielkości pomieszczenia oczywiście). Do portretu samej twarzy, jest ok. Natomiast w plenerze sprawdza się bardzo dobrze i nie można mieć zastrzeżeń.

karolt
10-03-2012, 12:59
Obecnie mam Nikona D5000 i standardowy obiektyw 18-55.

I co Ci przeszkadza w robieniu portretów tym sprzętem? Kupę kasy kosztował i jak najbardziej nadaje się do portretu :-)
Zamiast gdybać, co by tu nowego kupić - pożycz. Pożycz 50/1.8G na przykład, albo 50/1.4G, i sobie porównaj to samo ujęcie na różnych przysłonach. I zobacz, czy widzisz w ogóle różnicę i czy ta różnica jest Ci aż tak potrzebna, żeby kupować nowe szkło.

Oprócz 50/1.8G i 50/1.4G sprawdź:
35/1.8G DX
85/1.8G

Wszystkie te szkła są świetne, wszystkie nadają się do portretu, wybór zależy od ilości posiadanej kasy i gustu.
Zresztą, jak już pisałem, Twój 18-55 też się nadaje do portretu :-)

Wszystko to przy założeniu, że nie musisz mieć makro jednocześnie, tylko poradzisz sobie inaczej, na makro to ja się słabo znam.

sylwusiaa21
10-03-2012, 14:27
Zdjęcia będę robić w plenerze, więc długa ogniskowa mi nie przeszkadza. Ale faktycznie, może najpierw pożyczę od kogoś obiektyw i zobaczę czy duża różnica będzie w zdjęciach i czy mi się opłaca to kupować. Obiektyw chciałam kupić też ze względu na makro, ale ostatnio znalazłam taki artykuł:
http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2011/05/26/jak-zaoszczedzic-35-tys-zl-na-obiektywie-do-makro/
Myślicie, że tak też będą ładne zdjęcia makro wychodziły? A może ktoś próbował tak robić i mógłby coś o tym powiedzieć lub wrzucić zdjęcia jakie udało mu się zrobić.
Czy długość ogniskowej wpływa na bokeh? Czy na krótszych, np 50, 35 też będzie taki ładny efekt?

Anion
10-03-2012, 18:41
.... Czy długość ogniskowej wpływa na bokeh? Czy na krótszych, np 50, 35 też będzie taki ładny efekt?

poklikaj sobie np. tutaj:
http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
i zobaczysz sobie jak długość ogniskowej wpływa na GO. Swoją drogą to poczytaj wątki na forum (na różne tematy), bo takie pytanie znamionuje duże luki w wiedzy fotograficznej.

EDIT: znalazłem jeszcze podobny wątek do zadanego pytania:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=130784

sylwusiaa21
02-04-2012, 15:17
mam jeszcze jedno pytanie: który obiektyw będzie lepszy do zdjęć portretowych i makro? w którym będzie ładniejszy bokeh?

Tamron SP AF 28-75 mm f2.8 XR DI LD
Nikkor 50 mm f/1.8 G AF-S

Który obiektyw wy byście wybrali?

pawelpiotrm
02-04-2012, 16:32
Kup stałoogniskowy, nawet jeśli na początku makro będzie z niego takie sobie. Światło powinno Cię oczarować. 50 to bardzo bezpieczny wybór.

Umbra
02-04-2012, 17:06
Do macro się żaden nie nada. Chyba, że masz jakieś pierścienie pośrednie.

Mam 50mm i mam 35mm. Lubię, choć do pełni szczęścia przydałaby się jeszcze lampa (albo kilka lamp). Także to też jest jakieś wyjście, żeby zamiast szkła, kupić lampę.

Szturmowiec
04-04-2012, 00:47
Witam,
poszukuje obiektywu do portretu i ewentualnie macro. Obecnie mam Nikona D5000 i standardowy obiektyw 18-55.
Czytałam już wiele wątków dotyczących obiektywu do portretu, ale nadal się waham.

Wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez "ewentualnie macro". Bo jeśli "chciałbym robić fotki macro" to odpowiedź jest oczywista. Sam musisz ustalić, jakie masz priorytety. Z tanich macro "setek" producentów niesystemowych warto wziąć pod uwagę dobrze wykonaną i ostrą tokinę. Test znajdziesz na optycznych...

sebar1
04-04-2012, 13:03
Ta Tokina to chyba jedyny oferowany aktualnie obiektyw którego akurat pod uwagę nie warto brać.
chyba, że kogoś bawi ostrzenie manualne w wizjerku D5000... :wink:
A biorąc pod uwagę, że nasz pytający jest początkującym fotografem to zdecydowanie coś z AFem.

dirttrack
04-04-2012, 22:11
Ja kupiłem najpierw 50mm 1,8G i w ogóle nie żałowałem. Po 18-55VR na pewno mile Cię zaskoczy, jest to dobre i bezpieczne rozwiązanie.

Lvcas
11-04-2012, 16:22
na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad 35 1.8 oraz nikkorem 60 2.8(?) micro, bardzo fajny zestaw, który sprawdzi się jako repo oraz studyjny zestawik.. dla mnie 85 pod dx'a była za wąska w studio, dlatego myslę ze 60 powinna idealnie spełnić role portretówki oraz szkła pod macro :) wartość zestawu ok 2300, jeżeli zadowoli Cie stara wersja nikkor'a 60 micro :)

chichot_losu
22-04-2012, 21:13
35mm to najlepsza portretówka jaką można sobie wyobrazić.
50mm tez jest ok, ale ogranicza bardzo pole działania i widzenia.
Jakbym miała polecać to stawiałabym na ten (http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_ae_35mm_f1_4_as_umc_nikon-p-2144.html) obiektyw... wszystko zależy od twojego budżetu, ale i większy tym lepiej; większe możliwości daje ci później sprzet.

digitaltee
23-04-2012, 13:33
IMHO 35mm to nie jest "najlepsza portretówka jaką można sobie wyobrazić" co więcej 35 mm w ogóle z założenia nie jest obiektywem portretowym tym bardziej na FX. Oczywiście wielu fotografów (także ja) używa go z powodzeniem do portretowania ludzi, ale trzeba zdawać sobie sprawę, że taka ogniskowa sprzyja zniekształceniom zwłaszcza gdy zbliżymy się do portretowanej osoby tak by dość ciasno ująć jej twarz, po za tym czym ładniejsze rozmycie/bokeh w tle (zwykle oczekiwane w fotografii portretowej) chcemy uzyskać, tym dłuższej ogniskowej powinniśmy użyć. Używam 35mm, bo lubię szeroko, robi się tym portrety - tak, jednak jeśli tylko mam możliwość fotografowania z odpowiedniej odległości zdecydowanie bardziej wolę 50mm do portretów. Do macro też będzie lepiej bliżej takiej ogniskowej. Ponoć 50mm świetnie działa jako macro z pierścieniami pośrednimi.
I tak za stricte portretowe szkła uważa się raczje ogniskowe rzędu ok. 80-100mm., no ale akurat ja aż tak ciasno nie lubię. Reasmując 35 mm świetna ogniskowa, ale nie "najlepsza możliwa portretowa"... przynajmniej obiektywnie rzecz biorąc.

wachen
22-05-2012, 00:01
Ja posiadam tez 35mm 1.8G i moim zdaniem portretciezko nia zrobic bo trzeba bardzo blisko podejsc co wiaze sie z znieksztalceniami. Sam poszukuje dobrego i niedrogiego szkla do portretow. Na razie robie moim kitem. Mysle o 85 mm 1.8D i nie wiem czy to dobry wybor do mojego D7000?

Jacek_Z
26-05-2012, 00:31
35mm to najlepsza portretówka jaką można sobie wyobrazić..To jest największa bzdura jaką można napisać.
Za mało zaglądam do tego działu.
Potem ma się w necie taki poziom fotografii jaki sie ma. Małolaty robią sobie autoportrety telefonami komórkowymi w wyciągniętej ręce. To za chwile będzie standard w portrecie. Miliardy publikowanych zdjęć portretowych o tym zadecydują.

gALL
29-05-2012, 09:49
Jacek: juz przestalem reagowac na teksty typu "35mm/50mm to najlepsza portretowka ..." czy "kup 85mm/90mm/105mm macro bo swietnie nadaje sie do portretu". Jak ktos ma 18-55 to kazdy obiektyw lepiej rysujacy (dowolny staloogniskowy) bedzie "najlepszy jaki mozna sobie wyobrazic".

risto
29-05-2012, 12:29
nikkor 85 tyle ze nie D bo ten będzie u Ciebie manualny tylko ten nowy G

TOP67
30-05-2012, 08:26
Pierwotne założenia spełnia tylko jeden obiektyw, Tamron 90/2.8. Jest to rasowy obiektyw makro, który doskonale sprawdza się jako portretówka. Ma bardzo ładny bokeh (jak na portretówki). Pozostałe obiektywy są fajne, ale nie spełniają obu warunków.

35/1.8G, 50/1.8G, 85/1.8G to świetne obiektywy, ale nie są makro. 35mm nawet z pierścieniami nie nadaje się do makro. Poza tym praca z pierścieniami poza studio to męczarnia.
Pozostałe wymienione obiektywy makro gorzej sprawdzają się w portrecie. Są zbyt ostre i mają gorszy stosunek ogniskowej do jasności. Jest jeszcze Tamron 60/2.0, ale bardzo mało o nim wiadomo.