Zobacz pełną wersję : niska przyslona plus lampy stydyjne
neverhood
09-03-2012, 14:31
Witam
nie znam sie na tym ale prosze mnie poprawic lub podpowiedziec jak to wykonac.
Mam do dyspozycji dwie lampy studyjne Quantuum R +600 i R +300 oraz systemowa SB800
chce robic zdjecia dzieci w domu ale chcialbym czasem wyorzystac przyslone 1.4 lub 1.8 i tu zagwozdka
moc lamp jak zmniejsze to i tak z tego co czytam na forum nadal bedzie za duza
czy zatem moge zapiac do mojego D700 sabinke na sanki i nia wyzwalac lampy studyjne by przy najmniejszym iso 200 uzyskac takie czasy, by nie przeswietlalo zdjecia i bylo ladne rozmycie?
i jaki wyzwalacz kupic do tych lamp, bo mam teraz taki (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1310_Wyzwalacz-radiowy-lamp-reporterskich-4-kanaly-2-odbiorniki-FreePower.html) ale obawiam sie ze tym nie poszaleje
mam nadzieje ze zrozumiale to opisalem
prosze o pomoc w tym temacie, ja dopiero startuje z lampami studyjnymi
marszull
09-03-2012, 15:04
skrocenie czasu nie za bardzo wplywa na blysk
teoretycznie ;)
bo praktycznie to krotkie czasy moga Ci obciac czesc blysku, z naciskiem na moga i to zalezy od rodzaju lamp
uzywanie patentu z sabina pomaga jesli potrzebne sa krotkie czasy do zamrazania ruchu
lub ograniczenia lub wyeliminowania swiatla zastanego
czyli ten patent moze troszke pomoc w Twoim wypadku ale nie za duzo, albo wcale
zeby ograniczyc moc blysku musisz zalozyc cos na lampy albo obiektyw (mocniesze dyfuzory (lampy) lub filtr szary (na lapmy lub obiektyw)
petelski
09-03-2012, 15:48
Potwierdzam. Jedynie filtr szary i to najlepiej na lampy, bo zbyt gęsty założony na obiektyw ograniczy działanie autofokusa :)
pozdrówka
Tak jak marszull mówi, załóż na lampy jakiś dyfuzor co zabierze dużo światła. Przy 300Ws, iso 100 i 2.8 jestem na granicy przepałów (chyba, że lampę odsunę daleko). Czasy regulują zastane a przesłona lampę. Jak przesłonę masz 1.4 to tylko upchanie przed lampą modyfikatorami, które zabiorą światło albo filtr szary (tańsza opcja).
neverhood
10-03-2012, 10:24
A jakie modyfikatory moge kupic do lamp bo jesli filtr szary spowoduje ze af nie bedzie trafial to duzy problem.
Najprostszy modyfikator który masz w domu na 100% to białe lub lekko kremowe prześcieradło. Rozwieszasz przed lampą (1-2-4 warstwy) i dostajesz 2 zalety .
Zmniejszasz ilość światła a "gratis" dostajesz coś co zowie się butterfly-em - genialną dużą płaszczyznę świecącą miękkim światłem dużo bardziej zbliżonym do naturalnego niż cokolwiek innego.
Amadeusz
10-03-2012, 10:56
No i zwykła domowa szmata pokonała kupę sprzętu za grube tysiące.
No nic na to nie poradzę że to się sprawdza :)
Amadeusz
10-03-2012, 13:16
No nic na to nie poradzę że to się sprawdza :)
Wiem, wiem :) ja to napisałem jako wielki minus dla posiadacza tegoż sprzętu.
Tak tylko ten sprzęt jest uniwersalny a szmata upierdliwa w "ustawianiu" :) przy zmianach miejsca
neverhood
10-03-2012, 13:31
Koledzy wielkie dzieki za podpowiedzi. Doszyje jakas rzepe na softbox i na to przescieradelko.
neverhood
10-03-2012, 13:35
A policie mi jakis swiatlomierz. Jak
mierzycie sobie swiatlo i jak potem ustawiacie moc przy takich przescieradelkach.
malachowskim
10-03-2012, 13:44
ja w studio robiłem zdjęcia na iso 50 i czasie 1/160(takie synchro) dodatkowo f/1.8 - 2.2 lampy pt-200 prawie na minimalnych mocach i było dobrze.
wyniki można zobaczyć na moim blogu, jak na pierwszy raz uważam że tragedii nie ma ;)
neverhood
10-03-2012, 14:33
ja w studio robiłem zdjęcia na iso 50 i czasie 1/160(takie synchro) dodatkowo f/1.8 - 2.2 lampy pt-200 prawie na minimalnych mocach i było dobrze.
wyniki można zobaczyć na moim blogu, jak na pierwszy raz uważam że tragedii nie ma ;)
Super wielkie dzieki