Zobacz pełną wersję : Stara lampa
Mam takie pytanie - posiadam lampe 3200i maxxum od lustrzanki Minolty czy mozna ja rowniez uzywac do Nikona ? Wiem ze stopka jest inna ale mozna kupic kostke. Czy te lampy juz raczej sa inaczej zbudowane i nie nadaja sie do aparatow cyfrowych.
Mam takie pytanie - posiadam lampe 3200i maxxum od lustrzanki Minolty czy mozna ja rowniez uzywac do Nikona ? Wiem ze stopka jest inna ale mozna kupic kostke. Czy te lampy juz raczej sa inaczej zbudowane i nie nadaja sie do aparatow cyfrowych.
Więcej szans, że się nie nada.
Gdyyyyyby miała tryby automatyki własnej "A" to coś można mieć nadzieję (miała by wtedy mały czujnik, zwykle otwór jak grubość zapałki. Duże okna, soczewki czy czerwone, to co innego. Tryby A zwykle są widoczne w postaci kolorów na tylnej skali. Szybka wrzutka w googla sugeruje że to bardzo ambitna lampa - na minolty. Sprzedaj jakiemuś soniarzowi.
Na żadne wyższe funkcje nie należy liczyć.
Ale był i wątek, że nie wiadomo dlaczego, sprzęt minoltowy nie wyzwalał się na Nikonach nawet po dopasowaniu mechanicznym. Odwrotna polaryzacja napięciowa czy coś podobnego. Ktoś inny testując systemową lampę obcą coś ujarał. Należy odradzić nawet próby.
EDIT: widziałem chyba właściwą instrukcję, nie ma trybów "A".
Dwa zakresy mocy, nietypowa stopka-lepiej zmienić na coś bardziej wygodnego (lampę, nie stopkę).