Zobacz pełną wersję : iOS 5 na iPad 2 - używał już ktoś?
Witam,
Mam pytanko odnośnie nowego iOS 5 i jego działania na ipadzie 2.. Oprócz ipada mam też iphona 3g, i ten po aktualizacji z 3.1.3 do najnowszego (najnowszego dla wersji 3g) softu 4.2.1 działa tyci wolniej.. Wiem że na początku były problemy z iOS 5 dla ipada, wyskakiwały błędy przez przeciążone serwery, system miał bugi itp. Ale że jest już wersja finalna a nie beta, a serwery są już luźniejsze, możnaby się pokusić o aktualizację, ALE...
Pytanie do użytkowników ipada2 z iOS 5 - czy ten system rzeczywiście działa szybciej niż oryginalnie wgrany iOS 4.x.x? Tak przeczytałem w jednym artykule w sieci... Jest to nowszy system, pewnie bardziej rozbudowany, więc zastanawia mnie szybkość jego działania.. Chętnie bym uaktualnił go dla paru ficzerów, ale nie chciałbym aby działał wolniej niż obecnie, bo obecnie jestem zadowolony i dobrze by bylo żeby tak zostało...
Więc jak to jest z tym nowym systemem?
Michał Jędrak
08-03-2012, 23:56
Teraz akurat wybrałeś sobie najgorszy moment na aktualizację.
Wersja iOS 5.0 (czy 5.01) jest na rynku już chyba ponad pół roku i ja właśnie aktualizowałem parę dni po jej wypuszczeniu. Faktycznie wiele rzeczy się przydaje i jest o wiele lepsza od 4.x. Nie zauważyłem też, aby iPad chodził wolniej. Szczerze powiedziawszy to ma on taką konstrukcję, że nic go nie zwalnia, żadna gra czy aplikacja. Jednak pamiętam, że pierwsze dni po wypuszczeniu wersji 5.0 działy się jakieś cyrki, bo był ogromny natłok na serwery: instalowałeś oprogramowanie i potem się okazywało, że przez jakiś drobny błąd się sumy kontrolne nie zgadzały i iPad był 'bricked'. Jak już tyle przekiblowałeś z wersją 4.x to poczekaj jeszcze tydzień i aktualizuj od razu do 5.1, bo teraz wersji 5.0 i nie dostaniesz i się nie opłaca.
Wersja 5.1 dla iPhone'a już jest. Update'y nie wychodzą równolegle?
Znowu osobny wątek dla Apple. Do GSM z nim ;)
Marcin Jakubowski
09-03-2012, 09:01
Wersja 5.1 dla iPhone'a już jest. Update'y nie wychodzą równolegle?
Różnie bywało z tym w przeszłości ale 5.1 jest na telefon i na tablet.
Kolego moj ipad bez 3g ma niewiele wspolnego z urzadzeniami gsm :P
A jak to jest z danymi? Mam np programy do przesylania plikow przez wifi, te programy tworza wlasna strukture katalogow i tam praechowuja dane, nie w albumach systemowych.. Czy po aktualizacji bedzie to dalej na swoim miejscu czy bede musial wszystko wgrywac od nowa?
Wersja 5.1 miala wyjsc dzis wiec juz jest pewnie na iphona i ipada, ale osobiscie poczekam pewnie pare dni zeby znowu nie aktualizowac jak serwery beda pekac w szwach tuz po premierze softu.
Mnie się wydaje że te urządzenia mają jednak wiele wspólnego...
Uaktualnienie pobrało mi się wczoraj bez większych problemów. Za pierwszym razem, co prawda, pobieranie się przerwało z jakiegoś powodu, ale za drugim razem poszło do końca. Nawet nie pomyślałem, żeby przeczekać "Uurraaaa, nowy soft!". Ciągnąłem prosto na telefon. :-) Dodali Siri po japańsku. Ciekawe, kiedy dadzą po polsku...
Marcin Jakubowski
09-03-2012, 18:31
A jak to jest z danymi? Mam np programy do przesylania plikow przez wifi, te programy tworza wlasna strukture katalogow i tam praechowuja dane, nie w albumach systemowych.. Czy po aktualizacji bedzie to dalej na swoim miejscu czy bede musial wszystko wgrywac od nowa?
Wersja 5.1 miala wyjsc dzis wiec juz jest pewnie na iphona i ipada, ale osobiscie poczekam pewnie pare dni zeby znowu nie aktualizowac jak serwery beda pekac w szwach tuz po premierze softu.
jak zrobisz archiwizację przed aktualizacją a po niej odtworzenie to będziesz miał wszystko tak jak miałeś tyle, że pod nowym systemem
No to do działu komputery. Chociaż tam się też nie nadaje bo to przecież nie komputer. To może w takim razie zróbmy osobny dział Apple?
paparazzi89
09-03-2012, 23:18
wg mnie cykl apple jest taki:
marzec - ipad
czerwiec-wrzesień - iphone i nowy iOS
czyli iPad 2 wyszedł 4 mies przed iOS 5 czyli iOS5 jest dla niego a iOS 4 jest do iPada 1
tak czy inaczej- instaluj :)
capt.Nemo
11-03-2012, 01:16
Posiadam iPada 2 64GB WiFi+3G do którego wgrałem 5.1 narazie nie wystąpiły żadne problemy... chodzi szybko i nie sprawia kłopotów ! System wgrałem " od zera " nie aktualizowałem poprzedniej wersji do 5.1 tylko ściągnąłem soft 5.1 z iPad.info.pl i wgrałem go na iPad'a.
Siema, a jak z baterią? Jedni piszą że drastycznie szybko spadają procenty, inni że działa dłużej.. Mój to wifi bez 3g jeśli to zrobi różnicę. Myślę czy aktualizować do 5.1 z 4.3.3 ale mam dylemat przez tą baterię właśnie, a że już nie ma możliwości powrotu do 4.3.3 w razie W to wolę zapytać zanim coś zrobię...
Ja jestem co prawda świeżo upieczonym użytkownikiem jajpada 2 i kupiłem go już z systemem w wersji 5.1, wiec mogę nie być obiektywny, bo nie mam porównania... W każdym razie dzisiaj mija trzeci dzień od ostatniego ładowania i mam 60%. Tablet jest używany głównie wieczorami do zabawy i ogólnie celów rozrywkowych. Ja myślę, że śmiało możesz upgrade'ować.
Aeon88 zmieniaj szybko:) OS 5.1 to przepaść w porównaniu do 4.3.3. Masa udogodnień itp. A sprawa baterii to efekt placebo. Jedni chcą by działała dłużej i tak to widzą, inni wprost przeciwnie:)
Już zmieniłem i potwierdzam że z baterią nic złego się nie dzieje :) dalej przez noc nie ubyło ani % (ipad włączony, wygaszony górnym przyciskiem) a podczas działania procenty lecą wolno :)
A co do usprawnień, rzeczywiście fajna sprawa, mi podobają się zakładki w Safari, obsługa muzyki w iPodzie (wkońcu można zapętlać całą muzę lub konkretny album/utwór i nie bawić się w włączanie listy jak się skończy odtwarzać), i kilka innych rzeczy :) śmiało można aktualizować :)