Zobacz pełną wersję : Co wybrać, D800 czy nowe obektywy do D90?
Witajcie,
Potrzebna porada bardziej doświadczonych fotografów. Fotografuję od około roku używając D90. Do dyspozycji mam kilka obiektywów (głównie w spadku po rodzicach):
Kitowy 18-105 f/3.5-5.6
Nikkor 70-300 f/4-5.6
Sigma Macro 105 f/2.8
Nikkor 35 f/1.8
I teraz mam dylemat. Początkowo, gdy pokazał się D7000 chciałem zrobić mały upgrade, ale znajomy mnie odwiódł, mówiąc, że jak zmieniać to już na pełną klatkę. Stąd, gdy pojawiły się informacje o D800 stwierdziłęm, że chciałbym zafundować sobie na gwiazdkę 2012 nowego D800.
Zakładając, że chciałbym przeznaczyć na ten upgrade 10000 zł mniej więcej (szacowana cena D800), zacząłem się zastanawiać, czy może jednak lepszych efektów nie uzyskam inwestując tą kwotę nie w puszkę, tylko w jakieś bardzo dobre szkła?
Napiszę też co mi przeszkadza w D90 i czego mi brakuje (pomijając pełną klatkę).
Przede wszystkim autofocus. Robię sporo zdjęć szalejących zwięrząt oraz sportu (siatkówka głównie) i mam spore problemy z łapaniem ostrości przez autofocus.
Druga sprawa - ISO - robię sporo zdjęć na imprezach, w słabym świetle i tutaj jedynie ratuję się 35mm 1.8, ale i tak przy wyższych iso już rewelacji nie ma. Od biedy na 1600 jeszcze jest OK, ale szału nie ma.
Robię głównie zdjęcia:
- w ruchu (sport, zwierzęta)
- krajobrazy (wakacje, turystyczne :)
- imprezy
Jeśli chodzi o obiektywy to myślę nad:
- szerokokątnym (10-24 mm)
- uniwersalnym zoomem (24-70 ?)
- szybkim tele
Pytanie nad czym lepiej się zastanowić. Czy lepsze szkła niż te, które mam dużo tutaj zmienią (szybkość ostrzenia?)
Z drugiej strony z tych moich aktualnych obiektywów 2 są do DXów, a więc na FX będę miał winiety pewnie spore jak je podepnę. Z góry dzięki za wszelkie ZA i PRZECIW. W którą stronę iść :)
Do sportu to odpuść D800 a kup D700 (fps). Musisz tez kupić "szybkie" szkła. Niektóre stałki z AF-S wcale nie sa demonami szybkości (50/1.4 czy nowe 85/1.8 ). Jaki masz 70-300 ? D, G, czy ostatnią wersję, VR ? Tylko ta ostatnia sztuka jest szybka i dobra. Jeśli masz G albo D to sprzedawaj, a kup ...70-200/2.8 VR II. No i ci się skończyły pieniądze ......
Misiek87
08-03-2012, 08:40
Ja bym wzial d300s i za reszte kupil stalki i zoom :) 50, 85 i 70-200 :)
Kup D700 lub D300s i w zależności od tego uzupełnij szklarnię o 24-70 2.8 lub 17-55 2.8, 70-300 wymień na 70-200 2.8 VR.
Używam D90 i D700, aż tak dużej różnicy w AF nie odczujesz.
Zrób jak radzi Jacek_Z, 70-200 VR II i masz 8000 zł mniej. Poczujesz różnice. D90 ma 4 klatki na sekundę D700 5 (bez gripa) w trybie seryjnych. D90 jest dobrą puszką. Kup szkło i poczekaj na następce D300 - pełna lub też poczekaj aż d800 zostanie przetestowany. Oby nie wyszły takie historie jak z d7000. Ładnie ktoś to na canon-board ujął w odniesieniu do nowej puszki Canona - "aż mina choroby wieku dziecięcego' :-)
Używane D700 + jakieś szkła jeszcze...
na D300s chyba nie ma sensu się przesiadać, skoro to stary model i nie jest full frame. No chyba, że jeszcze w tym roku wyjdzie coś pomiędzy D300s a D700 (czy D800), bo to byłoby idealnie. Mi nie jest potrzebna taka wielka rozdzielczość jak w D800 i te olbrzymie pliki. Wolałbym to wymienić na szybkość. Z drugiej strony jednak ten pomiar światła i autofocus z D800 na papierze wygląda fantastycznie ;)
Ten 70-300 co mam to jakiś staroć odziedziczony po rodzicach, więc szału nie ma ;)
Zakładając, że wybrałbym jednak zakup szkieł, które potem będą dobrze pasować z FXem w przyszłości jak zmienię, to co byście polecili?
Bo jak sprawdziłem to ten: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-70-200-mm-f-28-g-if-ed-af-s-vrii-.html lekko drogi jest i właścicie nie zostaje kasy na nic więcej ;)
Jaki byście polecili szerokokątny obiektyw? Słyszałem, że dobre są Samyangi i w dobrych cenach.
Zastanawiałem się też nad jakimś portretowym i jasnym w stylu 85 mm f/1,4
Do dyspozycji mam kilka obiektywów (głównie w spadku po rodzicach):
Kitowy 18-105 f/3.5-5.6
Nikkor 70-300 f/4-5.6
Sigma Macro 105 f/2.8
Nikkor 35 f/1.8
czyli nie masz obiektywów ;-)
lepiej kup sobie dobre szkła a zobaczysz jak się może zmienić twoja fotografia niezależnie od posiadanej puszki.
do zwięrząt oraz sportu dx się dobrze sprawuje
Z mojego doświadczenia taki niezastąpiony zestaw do mojego D700, to 24-70f2.8 i 70-200f2.8VRII. Jeśli zostajesz przy D90, co moim zdaniem byłoby dobrym posunięciem, to kupiłbym 14-24f2.8 zamiast 24-70f2.8. Później przy przesiadce na Dcośtam z FX będziesz miał świetny zestaw, który sobie uzupełnisz o 24-70f2.8. Tak jak na DX 14-24 jest lepszym zakresem niż 24-70, tak na FX może Ci brakować tzw. standardu.
Na Twoim miejscu poszukałbym dobrej okazji na D700 i kupił używkę w bardzo dobrym stanie (do 6k PLN powinieneś znaleźć).
Dalej:
- jeżeli planujesz fotografię zarobkową - zostaw D90+18-105 jako backup, jeżeli nie - sprzedaj - będzie pewnie jakieś 2,5k więcej na szklarnię
- N35/1.8F zostaw - na FXie może ci się to szkło spodobać (mi się podoba :)), ewentualnie z niewielką dopłatą zamienisz go na N50/1.8G
- jeżeli chodzi o coś szerokiego i uniwersalnego, to albo używki N20/2.8 / N24/2.8 albo całkiem przyzwoity zoom Tamron 17-35/2.8-4 albo bezkompromisowo i N24-70/2.8; możesz też rozważyć Sigmę 24-70 lub poczekać na Tamrona 24-70
- w zależności na co zdecydujesz się w poprzednim punkcie, zostanie Ci budżet na tele do sportu; najtaniej będzie używana sigma 70-200 (można znaleźć naprawdę dobrą sztukę), drożej używany nikkor 70-200 vr i, jeszcze drożej nowa sigma 70-200 os, bezkompromisowo nowy nikkor 70-200 vr ii
Budżet, którym dysponujesz jest naprawdę duży i można za to złożyć bardzo przyzwoity zestaw, np. D700 + N24/2.8 + N50/1.8 + S70-200 i jeszcze na karty pamięci coś zostanie ;)
Dzięki za porady. Do gwiazdki jeszcze sporo czasu, ale trochę się przekonuję, że chyba DX powinien mi wystarczyć z lepszymi szkłami już z myślą o FXie.
Tylko się zastanawiam, czy np. ten wypasiony 70-200 VR II w D90 będzie ostrzył znacznie szybciej niż ta Sigma, którą mam (105 f/2.8)? Czy puszka tutaj nie ogranicza za bardzo szkła? Jak to wygląda w praktyce?
Normalnie bym ci proponował lepsze szkła. Ale pierw przejście na FX - tzn na wiele mniej szumiące body, pozwoli ci wejść na wyższe ISO i skrócić czasy naświetlania. Zyskasz też na AF w D700.
Pierw zmień body.
Róznica w szybkości ostrzenia obiektywami mającymi AF-S nie będzie duża.
Jaki masz 70-300? VR ? Jak tak, to z D700 masz super zestaw.
stachmuszel
09-03-2012, 11:22
Jacku, "Nikkor 70-300 f/4-5.6" to napewno nie VR.
Czasami ludzie połykają jedna cyferkę ;) albo literki ( D G)
Henio Jawa
09-03-2012, 12:08
Normalnie bym ci proponował lepsze szkła. Ale pierw przejście na FX
Abstrahując od rad kolegów - z którymi się akurat nie zgadzam bo uważam, że FX nie jest lekiem na całe zło, zwłaszcza w zastosowaniach jakie opisałeś w pierwszym wątku.
Teraz jest IMHO idealny moment na zmianę na FX. Ceny używek D300s/D90 są chyba na górce. Jak sprzedawać to właśnie teraz.
Z drugiej strony można oczekiwać napływu używanych D700 w najbliższym czasie. Zamożniejsi będą kupować D800 na wakacje i sprzedawać D700. Tak sądzę. Warto mieć gotówkę w pogotowiu.
Piszesz o Gwiazdce. Do tego czasu może się wiele zmienić.
Z tym, że jak porównywuję D700 z D800 to na pierwszy rzut oka widzę olbrzymie różnice, a różnica w cenie chyba aż tak wielka nie będzie (przy tej skali), bo używane widziałem za 7k D700 około. Chyba, że stanieją...
Muszę dostać w swoje ręce D800 jak już będzie, bo najbardziej mnie interesuje ten pomiar światła, ponoć wypasiony, autofocus.
nagrywanie w HD filmów też mi się przyda, bo bawię się trochę w wideofilmowanie.
Tak więc jak będę przesiadał się na FXa to raczej na D800, chyba, że Nikon wypuści jeszcze w tym roku jakiegoś "słabszego" FXa, bo mi te 36megapikseli totalnie nie jest potrzebne, a wręcz przeciwnie (waga plików, szybkość ich obróbki itd...)
Dlatego bardziej waham się szkła vs. d800 niż d700 + szkła.
tego 70-300 co mam to jakiś staroć, na pewno nie VR. Szału nie ma w jakości obrazu, choć zły nie jest.
Najchętniej to bym kupił szkła pod kątem FXa - jakieś szerokokątne + to uniwersalne 24-70 co tak wszyscy zachwalają.
Pytanie, czy koniecznie kupować obiektywy Nikkora? Bo może taniej i wcale nie gorzej wyjdzie z innymi?
Bo te dwa:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-24-70-mm-f/28-g-ed-af-s.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-10-24-mm-f/35-45-g-ed.html
Razem dają praktycznie mój budżet przewidziany na gwiazdkę, czyli 10k.
Choć w sumie znalazłem tylko takie alternatywy:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-24-70mm-f-28--dg-ex-hsm---nikon.html (duża różnica w cenie od Nikkora)
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-10-20-mm-f-35-ex-dc-hsm---nikon.html (niewiele tańszy od Nikkorowskiego)
i coś takiego, ale nie ma ceny jeszcze:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-tamron-24-70-mm-f-28-di-vc-usd---nikon.html
Ty chcesz go do sportu? Wiesz jaka jest różnica miedzy 4 a 8 fps? Z D700 będziesz miał 3x więcej (to nie pomyłka) ciekawych ujęć.
tak naprawdę do sportu nie masz ani szkieł, ani body. Potrzebujesz wejść na wyższe ISO (ale nie mieć szumów) by skrócić czasy (tym bardziej z ciemnym 70-300, gdzie nie możesz otworzyc do 2.8 ).
Zmień body na D700, obiektyw na 70-300VR - to tyak by ci się budżet dopiął.
D800 to body do studia i krajobrazu, a nie do sportu.
Typowe jest, że nie doceniasz optyki, a z aparatów to chcesz najnowsza zabawkę. Poważne podchodzisz do tego co chcesz robić?
d700 używkę i np:Nikon 80-200
pawelpiotrm
10-03-2012, 01:02
Myślę że ceny D700 spadną i będzie jak znalazł. Sam myślę albo o nowym D400 albo właśnie o D700 w dobrej cenie ;-)
robin102
10-03-2012, 16:44
Normalnie bym ci proponował lepsze szkła. Ale pierw przejście na FX - tzn na wiele mniej szumiące body, pozwoli ci wejść na wyższe ISO i skrócić czasy naświetlania. Zyskasz też na AF w D700.
Pierw zmień body...
I powinno wystarczyć do podjęcia decyzji zakupu D700 czy D800 nawet.
Nie żadne nawet D800, bo D800 do sportu jest gorsze od D700.
grudzinsky
11-03-2012, 14:48
Nie żadne nawet D800, bo D800 do sportu jest gorsze od D700.
Chyba, ze robisz zdjecia na turnieju szachowym...wtedy D800 sprawdzi sie idealnie ;)
Skoro D800 to chyba razem z 24-70/2.8 i 70-200/2.8 ???
Inaczej to nie ma sensu.
Skoro D800 to chyba razem z 24-70/2.8 i 70-200/2.8 ???
Inaczej to nie ma sensu.
Co to za bzdura? To tylko te obiektywy da się używać na formacie DX? Tylko tych obiektywów używali fotografowie od wielu lat robiąc zdjęcia świetnej jakości, choćby na slajdach? Już była podobna dyskusja. Proponuję do tego nie wracać, bo argumentów brak na poparcie tak karkołomnego wniosku z jeszcze bardziej dziwnego i nie do końca uzasadnionego założenia.
DX co ???
Podaj logiczny ciąg przyczynowo skutkowy dla wyciągniętego przez siebie wniosku, a pokażę ci co najmniej kilka punktów dyskusyjnych i właśnie rozbiją się one o format DX. Co więcej wspomnę nawet o formacie jeszcze mniejszym i systemie Nikon 1.
Co ma DX do D800 i 24-70/2.8 i 70-200/2.8 ?????
A dlaczego nie ma sensu stosowanie innych obiektywów niż te wymienione?
A może byśmy tak wrócili do wątku głównego, zamiast się tutaj kłócić panowie? :)
Ja nie napisałem, że potrzebuję aparatu do sportu, tylko, że to jeden z elementów, które zazwyczaj fotografuję.
1. Wyjazdy turystyczne (czyli głównie krajobraz, widoczki, miasta, zabytki)
2. Imprezy (czyli potrzeba wysokiego ISO, choć na D90 radzę sobie tutaj całkiem spoko z lampą.
3. Zdjęcia zwierząt i sportowe.
Zapewne trudno te wszystkie elementy pogodzić w jednym rozwiązaniu, ale z pewnością jest jakieś optymalne i takiego szukam i dzięki Waszym sugestiom jestem coraz bliżej :). D700 mnie jakoś parametrami nie kusi, ale prawda jest taka, że nie miałem go w rękach, więc pewnie bym zmienił zdanie jakbym się nim pobawił i porównał do D90 w praktyce.
4 fps wydają mi się (podkreślam, WYDAJĄ) wystarczające do zdjęć w ruchu, większy problem mam z ostrością (pisałem o tym w innym wątku, tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201513) i wyszło, że to raczej wina D90 i/lub obiektywów ze zbyt wolnym AF.
Przecież ty się chcesz tylko utwierdzić, że trzeba kupić D800.
Na imprezach chcesz robić zdjęcia z lampą, D90 ci starcza. Po co ci zmiana body? Jeśli DX ci pasuje, to kupuj D300s lub poczekaj na jego następcę.
Szkoda, że nie miałeś do czynienia z bardziej profesjonalnym sprzetem i takim też podejściem do tematu u znajomych profesjonalnych fotografów.
Jeśli chcesz robić sport na tele to kup 70-300VR, ale przede wszystkim D700. No bo co mam ci radzić? D3s czy D4 ? Domyślam się, że to ciut drogie.
D700 ma niby taką samą rozdzielczość co D90, ale fotki jakie produkuje są nieporównywalnie lepsze. Tu masz zdjęcia robione w tych samych warunkach na D90 ISO 1600 (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20110206MeczNadziei) i D700 ISO 4000 (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20111219ImpelGwardiaKSPaAcBydgoszcz). Pomijam już sprawność AF.
Jeśli niecałe 4fps w D90 Ci wystarczają, to D800 będzie tylko lepszy. Po dokupieniu gripa i robieniu w cropie 1.2 uzyskasz 6fps.
Natomiast do zdjęć krajobrazowych większa rozdzielczość może się przydać (chociaż odbitka 10x15cm wymaga tylko 2Mpix).
4 fps to jest makabra w sporcie ;). jak weźmie do ręki body z 10 fps to juz potem będzie wiedział co jest priorytetem przy wyborze aparatu. O wysokim ISO mówiłem, więc powtarzać nie będę :)
Ależ ja wcale nie chcę się utwierdzić, że warto kupić D800, wręcz przeciwnie. Szukam argumentów DLACZEGO jednak nie warto, bo czuję, że to może nie być najlepsza decyzja po prostu i sama zmiana body przy posiadaniu obecnych obiektywów wiele korzyści nie przyniesie.
TOP67 - pytanie jakimi obiektywami były robione te foty? Bo ja właśnie siatkówkę fotografuję i na D90 przy ISO 1600 (wyżej nie wchodzę) często jest zbyt ciemno i tak, autofocus ma problem, żeby złapać ostrość. Fakt, że hale, gdzie robiłem zdjęcia na pewno nie były tak dobrze oświetlone jak ta tutaj.
Wrażenia z D700 przy ISO 4000 to faktycznie rewelacja. W ogóle te zdjęcia z D700 znacznie lepsze niż z D90. Ale może obiektyw też był inny? :)
Czuję, że muszę pożyczyć tego D700 od kogoś i po prostu się nim pobawić. Coraz bardziej przekonuję się do opcji używany D700 + jakiś obiektyw.
Obiektyw był inny. Na D90 i D7000 (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20110315ImpelGwardiaTPSRumia) Sigma 50-150/2.8, na D700 Nikkor 70-200/2.8 VR I. Ale na poziom szumów nie ma to wpływu. Po prawej stronie można sobie rozwinąć dane z Exif.
D700 to naprawdę genialny aparat. Zrezygnowałem z niego tylko ze względu na wagę i wymiary, a sportu prawie nie robię.
może dlatego że
1) Cena sugerowana D800 w sklepie fotojoker to 20 tysi
2) D700 to wspaniała puszka.
hehe w sumie to masakra!!! Jeśli jesteś na takim etapie wiedzy, umiejętności, a co ważniejsze na odpowiednim etapie finansowym to takich pytań nie powinieneś w ogóle zdawać.
Skoro lubisz i juz masz D90 to go zostaw a dokup pare jasnych i szybkich obiektywow :^)
Zmiana body na FF bardzo podnosi cene zestawu powiedzmy podstawowego.
Szczegolnie w zakresach szerokich i standardowych.
Kto pyta, nie błądzi. Ja zawsze wolę zasięgnąć opinii osób, które mogą się znać na czymś lepiej niż ja. Ja w sprzęcie nie siedzę, po prostu robię zdjęcia i z miesiąca na miesiąc coraz lepsze (nie jest to moja ocena bynajmniej, bo ja uważam, że jeszcze dużo im do dobrych zdjęć :). Wciągnęło mnie to, chcę zainwestować w sprzęt, to pytam. Nie jest to moja praca, nie siedzę w tym temacie bez przerwy, a jednocześnie (co wydaje mi się, że niektórzy z Was chcą delikatnie zasugerować), nie chcę kupić sprzętu tylko dlatego, żeby mieć, czy żeby się nim chwalić, jaki to mam dobry aparat, bo wiem, że to nie aparat robi zdjęcia i samym aparatem się wiele nie zwojuje :)
D800 kosztuje niecałe 10 tys. Preorder w USA. Jak będzie w Polsce kosztował więcej, to sobie ściągnę ze stanów, więc to akurat niewielki problem. Problem w tym, czy warto ściągać i coraz bardziej widzę, że chyba nie. D700 widzę, że na Allegro można koło 6k zdobyć. Za dodatkowe 4k, co prawda nie kupię żadnego z sugerowanych przez Was obiektywów.
Ależ ja wcale nie chcę się utwierdzić, że warto kupić D800, wręcz przeciwnie. Szukam argumentów DLACZEGO jednak nie warto
Mam dla Ciebie taki argument :mrgreen:
Bedziesz potrzebowal nowy, bardzo sprawny komputer, zeby obrabiac setki zdjec z D800 w jakims realnym czasie.
Chyba, ze jak zgadywali przedmowcy - amatorskie obrobienie 5 zdjec w wieczor to Twoj limit.
I jak ktos juz pisal - D300s jest Twoim lekiem !
może dlatego że
1) Cena sugerowana D800 w sklepie fotojoker to 20 tysiWiesz, że za ten cytat grozi miesięczny ban ;)
na skąpcu D800 oferuje 7 sklepów, od 10,5 tys.
Des - kupisz D700+70-300VR.
Zresztą ten obiektyw możesz kupic i do D90 czy do jakiegokolwiek innego body.
Dobra, to teraz jeszcze pytanie, bo czuję, że temat zszedł (i słusznie pewnie) na obiektywy, tylko cały czas widzę propozycje tele, a ten sport to tak jak u mnie na liście raczej ostatnie miejsce. Niemniej, faktem jest, że przy zdjęciach krajobrazowych ten 18-105 kitowy mi w sumie chyba wystarcza (pewnie dlatego, że nie mam porównania ;), w pomieszczeniach i na imprezach 35 mm f/1.8 spisuje się idealnie i głównie takich szybkich zdjęć w ruchu nie jestem w stanie robić.
Jeśli ten 70-300 VR tutaj wniesie tak dużo, to może faktycznie warto w tą stronę pójść.
Pytanie o którym modelu mowa? O tym?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-70-300-mm-f/45-f/56-g-if-ed-af-s-vr.html
Jest tylko jeden model 70-300VR, to powszechnie polecany obiektyw. Alternatywą dla niego jest Tamron 70-300 VC PZD, ma chyba lepszą stabilizację, jest minimalnie ostrzejszy powyżej 200mm, ale za to minimalnie wolniejszy.
cz4rnuch
12-03-2012, 01:27
Warto też wspomnieć o kosztach, bo o ile po premierze tamiego oba kosztowały mniej więcej tyle samo to teraz mocno zszedł on z ceny i można go kupić 500, w porywach do 600 złotych taniej niż nikkora a to już spora różnica.
Kup Canona 5D Mark III ..., lub nikona D 700 ... (do Nikosia 24-70 / f 2.8 oraz 70-200 VR II f 2.8 ) ... i możesz się wylogować by wyjść z domu i robić świetne foty :D
I tak z nowego D800 zeszlismy na taniego Tamrona :^)
Azazel85
12-03-2012, 06:04
Zapewne trudno te wszystkie elementy pogodzić w jednym rozwiązaniu
Ależ skąd. Dla mnie takim rozwiązaniem byłby D3s :) Tyle, że jak ma być bezkompromisowo, to niestety winduje to cenę.
Szukam argumentów DLACZEGO jednak nie warto
Wg mnie, tak jak zresztą pisali przedmówcy, D800 wg tego co wiemy ze specyfikacji, dużo bardziej nadaje się do fotografii statycznej - czyli właśnie studio, krajobraz itp.
Zatem decydując się na D800:
wydajesz cały budżet i na nic Ci już nie zostaje
masz puszkę do której nie masz (dobrych) szkieł (bo choć mam sympatię do 18-105 za jego stosunek uniwersalność/jakość/cena, to przede wszystkim jest to szkło DX'owe co już go raczej skreśla w tym przypadku) - TEN (http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4) filmik naturalnie znasz?
masz puszkę która do sportu jest co najwyżej średnia (na razie w teorii, może w praktyce okaże się że jest super) - a jak sam piszesz, mimo że to nie nadrzędny priorytet, to jednak coś tam w tym sporcie chcesz focić i tutaj wg mnie puszka może być czasem ograniczeniem
Kup Canona 5D Mark III
Ha - nie chciałem pierwszy tego pisać ;)
Ale faktycznie w Twojej sytuacji, na pewno bym się nim interesował i chciał przetestować rozważając zakup.
cz4rnuch
12-03-2012, 10:13
Kup Canona 5D Mark III ..., lub nikona D 700 ... (do Nikosia 24-70 / f 2.8 oraz 70-200 VR II f 2.8 ) ... i możesz się wylogować by wyjść z domu i robić świetne foty :D
Autor jeszcze myślał nad czymś szerokim, twoja propozycja jak się domyślam Nikkor 14-24 :) Zestaw który podałeś marzenie(pewnie i twoje), ale ja na twoim miejscu zainwestowałbym najpierw w kalkulator, bo do granicy założonego budżetu dobiłeś już prawie samym tele.
I tak z nowego D800 zeszlismy na taniego Tamrona :^)
Ale też nowego ;)
Edit: Jeżeli potraktować twoją wypowiedź jako żart(Nikolay), to się z Tobą zgadzam, bo raczej trudno wejść w FX z takim budżetem jak założył autor. Chyba, że używka D700 + niedrogie szkła na przeczekanie.
Moja propozycja:
To zostaw:
Sigma Macro 105 f/2.8
Nikkor 35 f/1.8
To sprzedaj:
Kitowy 18-105 f/3.5-5.6
Nikkor 70-300 f/4-5.6
Nikon D90
Da Ci to około 3000PLN. Chcesz wydać 10000 więc razem masz 13000.
Wydaj to na:
- D700 (używany w dobrym stanie za max 6500PLN)
- N80-200 (ok. 2500-3000)
- coś szerokiego (tu wybór spory, może N16-35?)
- N50 1.8G
Co będziesz miał:
- D700 (dobry AF i wysokie ISO)
- przyjemny zestaw szkieł: 16-35, 35 1.8, 50 1.8, 105macro, 80-200 2.8
leszek225
12-03-2012, 17:09
Witam, mialem podobny dylemat z tym ze nie chodzilo o kupno D800, a poprawienie szybkosci, chodzi konkretnie o sport. Poprostu wymieniłem D90 na D300s i kupiłem sigme 70-200 2/8 , rewelcji nie ma ale napewno jest duzo lepiej niz było, duzo pomaga grip i te 8 kaltek na sekunde, rzeczywiscie jak mówił tu jeden z ,,przedmówców" jest duzo wiecej ciekawych ujec.
Wronaavd
12-03-2012, 19:22
Też niedawno miałem dylemat - czy czekać na D800 czy brać D700 i mieć na szkła... Wybrałem D700. Po przesiadce z D90 - rewelacja. Chwilowo nic więcej nie potrzebuje do szczęścia :) A i na szkło coś zostało... Szczerze mogę polecić zamianę D90 na D700 :)
LordYoghurt
13-03-2012, 14:35
Też zamieniłem niedawno D90 na D700. Kolosalny skok w pracy AF, w ergonomii i obrazku (ostrość, kolorystyka, wysokie ISO). Polecam! Są tylko dwa małe "ale" ;-) Na FX nie ma w tej chwili tanich, dobrych i lekkich zoomów spacerowych - są albo tanie i lekkie, albo bardzo dobre i bardzo drogie. To samo z reporterskim szerokim kątem - próżno szukać odpowiednika używanej Tokiny 11-16/2.8 za 1.5tys zł. Ale do krajobrazu wystarczy szeroki ciemny zoom ostry od f/8, a przy sporcie przyda się AF i ISO, na na lekko spacerach wystarczą dwie lekkie stałeczki ;-)
Chyba mnie przekonaliście Panowie do tego D700 ;) Zobaczymy jak zacznie zbliżać się gwiazdka czy jeszcze będą dostępne z drugiej ręki w dobrej cenie, ale pewnie tak, jeśli ludzie będą wymieniać na D800 :) A kto wie, co się w międzyczasie jeszcze ciekawego pojawi? Ale pewnie nie ma co liczyć na tańszego FXa od D800, co? Żadnych plotek nie ma? ;)
Jak już coś wyjdzie to w okolicach września, jednak w chwili obecnej miałem podobnej dylemat i zdecydowałem się na D700... teraz czekam tylko na dobrą okazję z używką;)
Tylko panowie ja ostrzegam, po kupnie D700 nie ma już wymówki, że się zdjęcia spieprzyło. Więc kiedy będziecie wrzucać foty na forum, to nie będzie litości! ;)
Aha, jak ktoś jest sprzętomaniakiem, to po tym zakupie też to trochę przechodzi, więc może hobby zniknąć.
Tylko panowie ja ostrzegam, po kupnie D700 nie ma już wymówki, że się zdjęcia spieprzyło.
Spokojnie! Wpierw trzeba będzie przeprowadzić "fachowe" testy: czy olejem nie chlapie, czy AF pracuje bezbłędnie, czy nie ma BF/FF itd itp... :)
Szturmowiec
16-03-2012, 01:53
Tylko panowie ja ostrzegam, po kupnie D700 nie ma już wymówki, że się zdjęcia spieprzyło.
Otóż to! Chętnie zobaczę te fotografie z mega świetnej maszyny, jaką jest niewątpliwie D700.