Zobacz pełną wersję : Przeżółkłe zdjęcia ;/
cyrkonia
07-03-2012, 17:53
Witam!
Chciałam zapytać Was o radę.
Mianowicie używam aparatu D300 i lampy do niego SB800 , lampy używam w trybie TTL, natomiast aparat jest w manualu,WB ustawione na światło błyskowe. Kiedy wykonuję zdjęcia w pomieszczeniu słabo oświetlonym, zdjęcia wychodzą żółte;/ w innym miejscu zaś normalnie oświetlone. Dodam, że używam dyfuzora, natomiast ISO zazwyczaj mam 400-500, w zależności od warunków. Od czego ten element żółkności jest zależny? Jakie ustaiwenia powinnam zmienić ? Co robię nie tak?
wasilewk
07-03-2012, 17:57
A sufit biały ?
aikidudi
07-03-2012, 17:58
Witam!
Chciałam zapytać Was o radę.
Mianowicie używam aparatu D300 i lampy do niego SB800 , lampy używam w trybie TTL, natomiast aparat jest w manualu,WB ustawione na światło błyskowe. Kiedy wykonuję zdjęcia w pomieszczeniu słabo oświetlonym, zdjęcia wychodzą żółte;/ w innym miejscu zaś normalnie oświetlone. Dodam, że używam dyfuzora, natomiast ISO zazwyczaj mam 400-500, w zależności od warunków. Od czego ten element żółkności jest zależny? Jakie ustaiwenia powinnam zmienić ? Co robię nie tak?
Jakie masz kolory ścian i jaki jest sufit?
cyrkonia
07-03-2012, 18:09
Teraz byłam na chrzcinach i robiłąm kilka zdjęć podczas uroczystości... sufit był biały...a ściany bodajże kremowe, ale zazwyczaj zdarza się, że sufit jest biały a mimo tego zdjęcia mam takie;/
cheyenne
07-03-2012, 18:11
Takie zdjęcia o których piszesz są właśnie domeną amatorów.
Zwiększ iso na 1000-1600.
Pozwól matrycy pobrać więcej światła zastanego.
W razie gdy ściany od których odbijasz mają kolorystykę inną niż biała użyj którejś z nakładek dostarczonych z lampą.
Kolor światła dostarczanego przez lampę ma być zbierzny z kolorem światła zastanego.
Ustaw balans bieli na K i dobierz wartość metodą prób.
Poczytaj o balansie bieli http://www.optyczne.pl/25.1-poradnik-Balans_bieli.html
cyrkonia
07-03-2012, 18:26
no rozumiem, postaram się doczytać...choć nigdy nie rozumiałam tego balansu bieli ;/ eh....
możesz też robić korektę WB na korpusie aparatu. Zrób sobie 3 testowe fotki - 2 na skrajnych ustawieniach np. 3 i 9 tys. kelwinów i jedną w okolicach neutralnej (ok. 5500K). Od razu zobaczysz o co chodzi z temperaturą barwową.
cyrkonia
07-03-2012, 18:55
dobrze zastosuję się do waszych wskazówek! :) i poczytam poradniki, bo w sumie sama nie wiem czemu zawsze używam światła błyskowego jako WB. A jezeli chodzi o fotografię w studiu ? Też kombinować z temperaturą ? Dziękuje ślicznie!
Rób zdjęcia w RAW i nie przejmuj się WB. O ile nie będziesz mieszać. Jak wiadomo mieszanie jest niezdrowe ;)
cheyenne
07-03-2012, 21:29
Rób zdjęcia w RAW i nie przejmuj się WB. O ile nie będziesz mieszać. Jak wiadomo mieszanie jest niezdrowe ;)
raw nie jest remedium na źle zrobione kadry
źle naświetlony kadr nigdy nie będzie już dobry
cyrkonia
08-03-2012, 00:33
Robię zdjecia w Rawach :) i używam Adobe LR :) ale poćwiczę WB w cieplejszych barwach od 3400 -4000 K :) a co powiecie o użyciu na lampie filtrów CTO ?
Filtrów używa się wtedy, gdy mieszasz światło lampy z zastanym (innym niż dzienne). Przykładowo, jeśli zrobisz fotki z lampą w hali oświetlonej jarzeniówkami (takimi starymi), to będą one na zdjęciu zielone. Nie uda się dobrać takiego WB, żeby wszystko miało naturalne kolory. Jeśli na lampę również nałożysz filtr zielony, to światło się zrównoważy.
Kartofelinder
08-03-2012, 16:01
Ale te filtry nie pomogą na kolorowe ściany, jak to ktoś tutaj chyba sugerował..