Zobacz pełną wersję : Tryby P,S, A, M i GUIDE?
Witam, jako, że jestem kompletnym amatorem, aparat też mam od niedawna to mam do was pytanie, pewnie niektórych z was to rozśmieszy ale cóż...
Kompletnie nie wiem o co chodzi w tych trybach (P,S, A, M i GUIDE), niektóre "podobno" służą do kontroli czasu otwarcia migawki, przysłony itp. , ale kiedy ich używać? Coś tam próbowałem, ćwiczyłem ale na próżno zdjęcia nieraz są za ciemne, niektóre są za jasne :P Coś tam czytałem w instrukcji obsługi co i jak, ale może ktoś mi tutaj wytłumaczy to tak "na chłopski rozum" ? Z ISO chyba bym sobie poradził bo wysokie służy chyba do zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych taa?
I tak tego na pewno w 100% nie opanuję, więc od razu zapytam jakiego trybu używać do robienia zdjęć zwierząt w ruchu (sport)?
PS. jeżeli temat będzie nie w tym dziale to z góry przepraszam! Za wszystkie odpowiedzi dziękuję z góry!
wasilewk
07-03-2012, 15:00
Za wszystkie odpowiedzi dziękuję z góry!
A powiedz co już na ten temat przeczytałeś, to łatwiej będzie pomóc...
wiem, już gdzie się przestawia są takie pokrętła i guziczek :) hehe
Art Erie
07-03-2012, 15:17
wiem, już gdzie się przestawia są takie pokrętła i guziczek :) hehe
Masz jakąś mocno okrojoną wersję instrukcji obsługi :)
Przeczytaj tutaj http://www.fotoporadnik.pl/tryby-pasm.html; możesz się ograniczczyć do SAM ( w artykule są nieco inne oznaczenia , w Nikonie odpowiednio: Av=A; Tv=S i M to oczywicie M ).
Przetestuj to z aparatem, a w razie niejasności zadawaj pytania ;)
darkmajin
07-03-2012, 15:17
Coś tam czytałem w instrukcji obsługi co i jak,
poczytaj jeszcze coś, a później coś więcej tam przecież jest wszystko opisane :>
P - program aparat dobiera przysłone i czas
A - aparture priority wybierasz przyłone aparat czas
S - shutter priority wybierasz czas aparat przysłone
M - manual wybierasz sam czas i przysłone
guide nie znam pewnie jakiś tryb auto z d3100 czy innego ustrojstwa z tutorialami w każdym możliwym miejscu
do tego dochodzi kompensacja ekspozycji, balans bieli i iso
instrukcja i jedziesz albo filmiki na yt nie wiem co bardziej Ci wchodzi w głowe to pierwsze chyba nie bardzo :P
ok, ok trochę bardziej rozpisali się w książce, ale jaki tryb do czego używać? jaki do krajobrazów, to ruchu itp?
Na pokrętle jest taki ludzik w biegu, to ustawiasz i możesz spokojnie swojego kota focić... zanim oczywiście przeczytasz instrukcję aparatu od dechy do dechy.
http://www.szerokikadr.pl/ polecam. Wszystko tam jest wytłumaczone jak chłopu na miedzy.
Na tym właśnie dotychczas fociłem a te tryby manualne nadają się tylko do zdjęć martwej natury czy jak? Kotów nie cierpię, chodziło mi raczej o jakieś jelenie czy sarny :)
przem426
07-03-2012, 15:43
P to takie auto - w którym aparat sam ustala wszystkie parametry (różnica polega na tym że P sam nie odpali lampy błyskowej i pozwala na zmianę pary czas/przesłona)
A - to priorytet przesłony, ty ustawiasz jak bardzo otwarty jest otwór przesłony, aparat dobiera czas. im większy otwór przesłony (większy otwór = mniejsza liczba), tym płytsza jest głębia ostrości i tym krótszy jest czas. Przy mocno domkniętej przesłonie zdjęcie ma "więcej ostrego obszaru", ale wydłuża się czas.
S - priorytet migawki (czasu) ty ustawiasz jak długo otwarta będzie migawka, aparat dobiera przesłonę. jeśli chcesz zamrozić szybki ruch, dajesz krótki czas. jeśli chcesz rozmazane zdjęcie (lub jest ciemno) dajesz dłuższy czas.
M - to tryb manualny, pozwala na ustawienie wszystkiego samemu.
zapisz się na http://www.szerokikadr.pl/ i tam wszystkiego się dowiesz
do krajobrazów używaj A, przesłona na 8 - 11 i statyw.
Koledzy podali Ci wyżej użyteczne linki. Bez podstaw (co to czas, przysłona, ISO, czyli dawniej czułość filmu) nie zrozumiesz, po co są tryby S, A, Manual. Będziesz myślał, że manual to do martwej natury. Na razie nastawiaj na AUTO i zgłębiaj podstawy, a po nich (ja tak uważam) dopiero instrukcję. Bez tych podstaw instrukcja wyda Ci się inżynierskim bełkotem.
Pozdrawiam
Art Erie
07-03-2012, 16:11
Na pokrętle jest taki ludzik w biegu, to ustawiasz i możesz spokojnie swojego kota focić... [...].
Mojego kota można focić jak miasto nocą - ze statywu na czasie B :mrgreen: Tylko trzeba biedaka między ujęciami obrać, żeby sobie odleżyn nie narobił ;)
nojmi tryb AUTO służy do obsługi fotoradarów i innych użytkowników robiących jako podpórka pod aparat. W trybie M wszystkie funkcje ustawiasz ręcznie na podstawie tego co widzisz, jaki masz pomysł na zdjęcie i wskazania światłomierza. Tryby A i S to tryby półautomatyczne, w których część obsługi bierze na siebie automat; korzysta się z nich w sytuacji gdy nie ma czasu na ręczne ustawianie parametrów ( reporterka, sport itp. ).
ok, a jak uzyskać efekt rozmycia? Mam domek nad jeziorem przebywam tam większość wakacji i praktycznie co weekend, i nie raz są większe fale, z jeziora wypływa rzeka, widziałem gdzieś na zdjęciach, raz woda jest ostra tzn. widać w niej każdą kroplę, a raz jest jak mgła... Jak uzyskac taki efekt?
przem426
07-03-2012, 16:28
ok, a jak uzyskać efekt rozmycia? Mam domek nad jeziorem przebywam tam większość wakacji i praktycznie co weekend, i nie raz są większe fale, z jeziora wypływa rzeka, widziałem gdzieś na zdjęciach, raz woda jest ostra tzn. widać w niej każdą kroplę, a raz jest jak mgła... Jak uzyskac taki efekt?
mając wiedzę podaną w tym wątku - jak myślisz ?
Art Erie
07-03-2012, 16:30
Są dwa rodzaje rozmycia.
1. Rozmycie tła, zależne od otworu przesłony ( słowo kluczowe głębia ostrości w skrócie GO)
2. To o co pytasz czyli rozmycie w ruchu; tutaj potrzebny jest statyw i długi czas naświetlania (ze względu na czas ekspozycji często konieczny jest też szary filtr, tak by uzyskać czasy naświetlania 1s i dłuższe).
ja w tej amatorskiej lustrzance (3100) mam ograniczony czas naświetlania ? Ten czas uzyskam zapewne w trybie S? (1oo czy np. 3o ?)
Panowie widzę, że komentarze wyjątkowo mało uszczypliwe... za mniejsze przewinienia była porządna zje%ka :D
Ja na A robie rajdy, a jak chcę zmierzyć prędkość zawodnika daję AUTO. Do reszty czyli do wszystkiego innego używam M...
myślałem, że biegnący ludzik na pokrętełku jest do lekkoatletyki :(
czy to młode pokolenie weszło na forum, które najpierw pyta, potem czyta, a na końcu ewentualnie pomyśli?
Art Erie
07-03-2012, 16:41
ja w tej amatorskiej lustrzance (3100) mam ograniczony czas naświetlania ? Ten czas uzyskam zapewne w trybie S? (1oo czy np. 3o ?)
Do długich czasów ekspozycji służy czas B; pisałem o tym w poście 11-tym ;)
EDIT
Nie wiem do ilu sekund zejdziesz w D3100, ale sprawdż sobie trybie M
no dobrze, dobrze wiem, że w teorii nie da się zbyt wiele wytłumaczyć :) A ISO w jakim trybie mogę ustawić? Poprzez naciśnięcie guziczka <[i]> ?
A czy to starsze co, może przekazać kilka cennych rad i wytłumaczyć wymiera? hyhy
Tu masz symulator (http://camerasim.com/camera-simulator/) na którym możesz poćwiczyć poszczególne ustawienia aparatu w różnych trybach.
Coś tam ćwiczyłem, ćwiczyłem i zdjęcia w końcu wychodzą normalne, tzn nie są ani za ciemne ano za jasne! Poćwiczyć muszę jeszcze nad tym efektem rozmycia, nad wodą z kranu jest to możliwe?
2pompony
08-03-2012, 17:35
Tak, możliwe, tylko musisz pamiętać, żeby nie była zamarznięta, bo wtedy na zdjęciu rozmycie słabo wychodzi.
słuszna uwaga! ;| spadłem z krzesła....
nonnatus
08-03-2012, 22:08
podobnie jak większośc z czytających Twoje pytania:)
2pompony
09-03-2012, 00:01
He he...
Nojmi - pozwól, że Ci coś doradzę (i nie bierz tego broń boże jako zniewagę, tylko jako naprawdę niezłą w wielu sytuacjach radę): myśl intensywniej!
Naprawdę wiele rzeczy człowiek potrafi się domyślić, jeśli tylko wykaże odpowiednią dozę determinacji i samozaparcia. Samozaparcie i zwykłe zaparcie to nie jest to samo, pamiętaj. Ale wracając - na przykład pomyśl teraz tak (wymieniam w punktach, dla jasności, ale można też bez punktów):
chcę sfotografować wodospad z ładnei rozmytą wodą.
rozumiem jak działa migawka: dopóki jest otwarta, naświetla się wszystko, co widzi obiektyw, nawet jeśli to coś się przemieszcza
taki przykład: spod sufitu spada niezbyt szybko balonik. W jedną sekundę spada powiedzmy 10 cm. Chcę mu zrobić zdjęcie, ale żeby był rozmyty jak woda spadająca z wodospadu.
hm, to ile muszę go naświetlać? Jedną tysięczną część sekundy? Może pól sekundy? A co będzie, jeśli będę go naświetlać aż 7 sekund?
skoro przez 1 sekundę spada 10 cm, przez 7 sekund miejmy nadzieję, że spadnie 70 cm, co będzie stanowiło już ładne rozmycie. Świetnie! Będzie rozmycie! Hurrrrrraaaaaaaa!!!
zaraz zaraz!!! a co z sufitem? Przecież też będzie rozmyty!!!
no ale sufit przecież - w przeciwieństwie do balonika - jeszcze nie spada. No to jak nei spada, tylko siedzi na miejscu jak wryty i nawet nie drgnie - to znaczy, że nie będzie rozmyty ani przez pól sekundy naświetlania, ani przez 7 sekund. Ufff, ale ulga. Spadający sufit i spadający balonik to jednak spora różnica
teraz tylko pobiegnę po instrukcję od aparatu, żeby dowiedzieć się jak wykonać ujęcie o tak długim czasie jak 7 sekund. Acha, i może pożyczę od kogoś statyw.
Widzisz, intensywnie myśląc przez jakieś 20 sekund już znasz - plus minus - nie tylko zasadę, według której robi się zdjęcia z rozmytą wodą, ale też powinieneś mieć jakieś pojęcie o tym, czego w domu możesz użyć do sprawdzenia tej zasady. Wymienię tylko parę takich rzeczy:
balonik spadający spod sufitu
komórka brata zsuwająca się po pochyło położonej desce (zagnij brata i spytaj jak się nazywa ta deska. Nazywa się fachowo 'równia pochyła' - jak mu to powiesz, to może cię nei zabije za komórkę)
cukierek zabrany siostrze turlający się po podłodze (wtedy ruch będzie w poziomie, ale zasady to nie zmienia)
niemowlak zasuwający na czworakach po podłodze (zasada taka sama jak w przypadku cukierka, tylko niemowlak ma samonapęd, a cukierek nie)
coś lekkiego, np. jedwabne pończochy mamy wyrzucone przez okno (wtedy ty z aparatem musisz stać na zewnątrz, żeby obserwować i naświetlać lot pończochy)
i cała masa innych rzeczy spadających, zsuwających się i wyrzuconych za okno, a pozostających w stanie swobodnego spadania (nei wyrzucaj za okno niemowlaków, bo skończysz w poprawczaku).
Czy to nie jest kojąca informacja, że wystarczy intensywnie pomyśleć przez pol minuty i można dojść do tak wielu wspaniałych przemyśleń?
Jak do tego dodać jeszcze instrukcję obracania pokrętłem przysłony, to będziesz miał już całą wiedzę fotograficzną w małym... tym, no...
nonnatus
10-03-2012, 02:15
@Jędrula nie wiem czy to ten nick sprawia, że jesteś trochę "przekręcony", ale tobie to radziłbym przeczytać instrukcje używania mózgu :)
dziecko złote, wchodzisz na forum. miotasz się jak smród po gaciach. pytasz o podstawy dostępne nawet w dodatkach do "Pani domu".
nie wiesz o co zapytać. koledzy cierpliwie naprowadzają cię na tor myślenia zblizony do rozwiązania twoich problemów, a ty w podziece obrażasz kolegów. dziecko pomysl zanim pomyslisz. pytaj jak nie znajdujesz odpowiedzi,
a nie bo ci sie nie chce zapytac google co to za magiczne literki te P, A, S, M.
ehhh
Chcecie pomagać, pomagajcie, ale nikt nikogo nie zmusza. A za obraźliwe teksty polecą karteczki i bananki, więc o skuteczniejsze hamulce poproszę.
polecam zacząć od trybu P: http://zrobdobrezdjecie.blogspot.com/2018/04/zacznij-od-trybu-p.html
Temat umarł 6 lat temu ;-)