PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup w USA i wysyłka do Polski - potrzebna pomoc

Majek
07-03-2012, 13:18
Mam takie pytanie. Czy znalazłaby się osoba, która mogłaby mi zakupić jedną rzecz na terenie USA i wysłać do Polski tudzież ewentualnie pomóc w przeprowadzeniu transakcji?
To jest regularny sklep internetowy, ale nie wiem, czy prowadzą wysyłkę poza Stany. Niektóre sklepy nie prowadzą, więc dopuszczam taką możliwość. Wysłałem do nich zapytanie, ale w Chicago jest teraz koło 5 rano, więc odpowiedz dostanę za kilka godzin najwcześniej, o ile w ogóle. Najchętniej to bym po prostu zamówił towar, zapłacił kartą lub PP i żeby mi go do kraju wysłali. Ale gdyby robili problemy, to może mógłbym wskazać adres wysyłki gdzieś na terenie Stanów do kogoś z Was, żeby później jakąś pocztą lotniczą to do mnie przesłać, a za przesyłkę byśmy się jakoś rozliczyli (chyba, że się da na koszt odbiorcy wysłać, w co wątpię). Troszkę zależy mi na czasie, a w Europie nie udało mi się takiego ustrojstwa znaleźć (jest jeszcze w Chinach, ale nawet strony w jakimś ludzkim języku nie mają). Dlatego też zawczasu pytam, żeby później nie szukać na gwałt jakiegoś rozwiązania. Sprawa wyjaśni mi się dzisiaj, może jutro (bo jeszcze może uda się coś takiego kupić przez pośrednika w Polsce). Gdyby ktoś był skłonny do pomocy, proszę o PW, przekaże więcej szczegółów.

arek-hs
07-03-2012, 13:23
polameronline.com
też z Szykago są

Majek
07-03-2012, 13:25
A widzisz... Tak się zastanawiałem, czy nie ma firm pośredniczących w takim procederze. Dzięki. :-)

Majek
07-03-2012, 14:54
A orientujecie się może, czy jest jakaś kwota, do której przesyłka jest zwolniona z cła? Nawet nie chodzi o kasę, tylko o to, żeby towar nie zalegał w składzie celnym nie wiadomo ile...

Celeborn
07-03-2012, 15:39
Z tego co wiem, na paczce wystarczy napisać "gift" i wtedy nie płaci się cła.

Rafał_Sz
07-03-2012, 16:24
Z tego co wiem, na paczce wystarczy napisać "gift" i wtedy nie płaci się cła.
To tylko czasami się udaje.

2pompony
07-03-2012, 17:33
Jestem po bardzo miłej rozmowie z gościem z Urzędu Celnego. Miałem taki problem, że kupiłem coś na eBayu, a sprzedawca wypełnil papiery jakoś niefachowo i stąd Urząd Celny zwrócił się do mnie o wyjasnienia.

Pan z cła w uprzejmy i wyczerpujący sposób odpowiedział na wszystkie moje pytani i nawet udzielił mi paru rad co jak zrobić. Jak się okazuje, wystarczyło mu posłać potwierdzenie przelewu PayPalem. Potwierdził tez to co mowi rsz, a mianowicie że tzw. wpis gift w ogóle nei działa, a jeśli paczka przechodzi bez cła, to w związku z innym przepisem mówiącym o tym, że celnik może zrezygnować z naliczania cła od czegoś, jeśli to cło będzie wystarczająco małe.

Przykład: w teorii mogłem mieć naliczone cło, bo przekroczyłem jakiś tam limit, ale całe cło z tego przekroczenia wynikło byłoby mniejsze niż 20 zł, więc zrezygnowano w ogóle z naliczenia cła. To było jakiś czas temu, więc te linity i wysokości mogły się zmienić, ale zasada pozostała (wiem, bo regularnie kupuję rzeczy na amerykańskim eBayu).

Zadzwoń do nich (do cła), to Ci wszystko ładnie powiedzą. Też kiedyś myślalem, że celnicy to bullterriery z zaślinionymi zębami, ale okazało się, ze ci przy telefonach akurat nie. :)

velaskez
07-03-2012, 20:50
Powiedz co to ma być i jakie duże.

Majek
07-03-2012, 21:29
http://www.automationtechnologiesinc.com/products-page/mpgs/mpg2-pendant

Dostałem od nich odpowiedź, że wysyłają poza Stany. Także póki co, sprawa chyba nieaktualna, nie będę nikomu doopy zawracał. ;-) W każdym razie dzięki za zainteresowanie.

Boryszuk
07-03-2012, 22:58
Pfff, tylko 4 osie :-P

velaskez
07-03-2012, 23:36

Nie? Lipa :D
Pytałem jak duży, bo ojciec leci do stanów niedługo.

Majek
07-03-2012, 23:43
A potrzebuję tylko trzech, bo aktualnie buduję maszynę 3-osiową. ;-)

Nie? Lipa :D
Pytałem jak duży, bo ojciec leci do stanów niedługo.Tylko że ja tego potrzebuje najpóźniej jakoś tak do końca marca, bo będziem ustrojstwo odpalać. Ale dobra, spoko. Już sobie chyba poradziłem. Dzięki.

velaskez
08-03-2012, 21:07
A potrzebuję tylko trzech, bo aktualnie buduję maszynę 3-osiową. ;-)

Przez niedługo - rozumiem w tym tygodniu. Daj zdjęcie tej maszynki. To jeden z tych kolosów?

Majek
09-03-2012, 05:12
No, może nie w tym tygodniu... Pod koniec miesiąca...

Tak, to jedna z tych dużych maszyn. Zdjęcia jeszcze nie ma, bo i maszyny nie ma... Się segmenty korpusu obrabiają... 7,5 metra długości i prawie 4 tony sztuka. Jak doprowadzę projekt do stanu "wyglądalności", to wrzucę może jakąś wizualizację. TUTAJ (http://majkon.pl/blog/uploads/2012/03/rama.jpg) taki segment wstępnie połapany do spawania z Panem Ziutkiem w tle dla zobrazowania wielkości. ;-)

Rafał_Sz
09-03-2012, 08:05
Jak Borys zobaczy to zdjęcie, to mu się ze złości Mazaki z plecaka wysypią. :);)

Majek
09-03-2012, 11:13
Buehehee... Dlaczego?

Rafał_Sz
09-03-2012, 11:39
Buehehee... Dlaczego?
Bo jak jeden segment ma 7m, to wyobrażam sobie całość :). A nasz Borys lubi duże maszyny. :)

thorcik
09-03-2012, 11:47
Bo jak jeden segment ma 7m, to wyobrażam sobie całość :). A nasz Borys lubi duże maszyny. :)

Ma jakieś kompleksy? :mrgreen:

Majek
09-03-2012, 12:28
Bo jak jeden segment ma 7m, to wyobrażam sobie całość :). A nasz Borys lubi duże maszyny. :)Ach, no tak... :mrgreen: Jak rozumiem, "Mazaki" z wielkiej litery to też było zamierzone? ;-) W sensie, że DMG by mu się do plecaka nie zmieściło? :mrgreen:

Rafał_Sz
09-03-2012, 12:31
Tak, wielka litera nie była przypadkowa. ;):)

Majek
09-03-2012, 12:32
No! To Ty też z branży? ;-)

Rafał_Sz
09-03-2012, 12:35
No! To Ty też z branży? ;-)
Trudno to tak nazwać, ale mam i używam takie coś (tylko się nie śmiej! ;) ): http://www.e-engraving.com/machines/roland/Roland_MDX-15_Modela.htm

Majek
09-03-2012, 13:22
A z czegóż tu się śmiać. Bardzo sprytne urządzonko. Każdy ma taki sprzęt, jakiego potrzebuje. Bardzo lubię patrzeć, jak te ploterki 3D śmigają. Szczególnie te malutkie, do lekkich obróbek w miękkich materiałach. Zapiernicza toto tak, że można jak w telewizor patrzeć. Mam 3 plotery z możliwością obróbki 3D, ale one są wielgachne i nie da się ich pogonić do takiego śmigania. ;-)

irekka
14-03-2012, 16:16
Jeżeli można coś doradzić a w zasadzie odradzić to firmę Polamer.
Mają swoją agencję celną i w ich interesie jest żeby wszystko trafiało na cło. A ceny - za obsługę celną rzeczy do 100$ skasowali mnie bodajże 170 zł. Oczywiście musiałem zapłacić cło i vat oprócz tego.

Majek
14-03-2012, 18:01
Dzięki. Będę wiedział na przyszłość. Póki co, ustrojstwo już do mnie leci, wysłali mi je bezpośrednio ze sklepu.

Majek
16-03-2012, 14:33
A tak przy okazji zapytam... Orientujecie się, ile idzie przesyłka priorytetowa z US realizowana przez USPS?

arek-hs
16-03-2012, 14:49
2-60 dni