PDA

Zobacz pełną wersję : BF/FF aparat czy obiektyw?

woit
07-03-2012, 01:12
Witam!

Zakupiłem D5100 i po wielu probach, wydaje mi się ze zestaw ostrzy do 0,5 cm za obiektem. Mam nowy D5100 i używany z A obiektyw 18-135. Próby robiłem w domu przy sztucznym oswietleniu. Pożyczyłem 55-200 i na 200mm ostrzył w pkt. Na moim na 135 mm ostrzył za obiektem, na nowym 18-105 przy 105 wydaje mi sie że tez wychodziło za.
Byłem w fotojoker zapiąć jakieś jasne stałki: i tak 85mm f/3,5 wyostrzył elegancko w pkt. potem zapiołem 105mm f/2,8 oprócz tego że był mydlany, niezbyt ostry to ostrość była za, potem 35mm f/1,8 i róznie to bywało...większosc za...

Mam pytanie czy BF/FF posiadają body czy obiekteywy? Czy serwis jest w stanie sprawdzic trafność af?

Pozdrawiam!

wer
07-03-2012, 02:41
Witam!

Byłem w fotojoker zapiąć jakieś jasne stałki: i tak 85mm f/3,5 wyostrzył elegancko w pkt. potem zapiołem 105mm f/2,8

zapiołem? Zaraz dopadnie Cię zły moderator.

krzysiekn
07-03-2012, 08:08
zapioł,zapioł. grunt , że się obiektyw czyma.:mrgreen:

tot1977
07-03-2012, 08:34
Witaj.
Sprawdź w trybie LV. Jeśli wtedy będzie ostrzył w punkt znaczy się że AF w body masz do kalibracji.
Pozdrawiam

siwyozzman
07-03-2012, 09:50
Witaj.
Sprawdź w trybie LV. Jeśli wtedy będzie ostrzył w punkt znaczy się że AF w body masz do kalibracji.
Pozdrawiam

To jeden z powtarzanych mitów - na LV będzie zawsze ostro... w ten sposób można tylko porównać jak bardzo źle ostrzy szkło....

woit
07-03-2012, 09:57
zapiołem? Zaraz dopadnie Cię zły moderator.

Dzięki za odpowiedz...ale gafa z tym błędem, ale jak pisałem oczy same mi się zamykały od zmęczenia, a problem bardzo mnie niepokoi, a ja nie lubię jak czegoś nie wiem lub nie działa mi tak jak bym chciał...

Pozdrawiam!

zgera
07-03-2012, 10:00
Zarówno aparat jak i obiektyw może mieć odchyłki od normy, w przypadku obiektywów nikkora wina najczęściej leży po stronie puszki. Zoomy typu: N18-135, N18-105 na szerokim końcu mają tendencje do minimalnego BF, w praktyce to jednak nie przeszkadza ze względu na dużą GO.
Przeczytaj ten artykuł: PROBLEMY LUSTRZANEK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110), jeśli ten artykuł nie rozwieje Twoich wątpliwości, to wyślij body do serwisu w celu kalibracji auto focusa.

joker333
07-03-2012, 10:21
robisz normalne zdjęcia czy testujesz i szukasz dziury w całym? Bo 0,5cm przy tym szkle aby to zobaczyć trzeba by z bliskiej odległości robić zdjęcia eneloopom ;)

tot1977
07-03-2012, 10:54
To jeden z powtarzanych mitów - na LV będzie zawsze ostro... w ten sposób można tylko porównać jak bardzo źle ostrzy szkło....

Nie zgodzę się z tobą, w trybie LV aparat nie korzysta z AF body, pomiar dokonywany jest w inny sposób. Jeśli w tym trybie jest ok to znaczy ze szkło nie ma problemu z BF/FF i wina leży tylko i wyłącznie po stronie AF body !.
Pozdrawiam

pil74
07-03-2012, 11:11
Porównując zdjęcie z LV i fazowego masz pogląd czy różnice tego drugiego nie są zbyt duże. Jeżeli tak to AF jest do regulacji puchy lub obiektywu albo jednego i drugiego.
Natomiast w LV jak jest ostrość ustawiana to wiemy i aparat czy to z rozjechanym AF czy z rozjechanym AF obiektywu przejedzie bliżej lub dalej ale zawsze tak aby różnica w kontraście była możliwie największa.

siwyozzman
07-03-2012, 11:30
Nie zgodzę się z tobą, w trybie LV aparat nie korzysta z AF body, pomiar dokonywany jest w inny sposób. Jeśli w tym trybie jest ok to znaczy ze szkło nie ma problemu z BF/FF i wina leży tylko i wyłącznie po stronie AF body !.
Pozdrawiam
Przykro mi ale nie masz racji... ostrość w LV jest ustawiana na zasadzie detekcji kontrastu jak w kompakcie... Obiektyw musiałby być mocno uszkodzony żeby na LV aparat nie był w stanie ustawić ostrości...Przy "zwykłych" problemach BF FF zawsze na LV będzie ostro ale to wcale nie znaczy że problem nie leży w szkle...
Twoje twierdzenie to przykład urban legend :) Tak samo jak sprzedający piszą że Nikon gwarantuje przebieg migawki itd...poczytaj o ustawianiu ostrości za pomocą detekcji kontrastu - wtedy wszystko stanie się jasne...kolega pil74 post wyżej opisał to bardzo dobrze...

dezerter_27
07-03-2012, 11:37
tak jak pisze joker333
może zdjęcia załącz bo to na razie suche słowa a skąd wiesz że to akurat 0,5 a nie np 0,3?

tot1977
07-03-2012, 12:06
No nic nie będę się spieram. Napisałem to co mi kazał kiedyś nikon zrobić i na takiej podstawie wysłać puszkę do kalibracji ;).
Pozdrawiam

woit
07-03-2012, 20:20
Witam!

Dziękuję za obszerną odpowiedz. Dordzy forumowicze, sprawa ostrzenia w LV wygląda tak że jest lepiej niż z wizjera.
I tak Nikos jedzie do serwisu na zacinającą się migawkę przy czasach wyższych 1/250, tak ze napiszę że przy okzazji proszę o sprawdzenie trafności AF.

W wolnej chwili wrzuce fotki z testów...

pil74
07-03-2012, 20:29
Jeżeli jesteś pewny to ślij do serwisu. 3-4 tyg będziesz miał z głowy. Może jeszcze się upewnij, porównaj z inna puchą, może wstaw tu zdjęcie.....

hobbits
08-03-2012, 16:18
Dla mnie bardzo ciekawy artykuł: http://jedrak.com/nikon-backfocus-i-frontfocus/ w tym temacie. Zgadzacie się? ;)

siwyozzman
08-03-2012, 16:41
Dla mnie bardzo ciekawy artykuł: http://jedrak.com/nikon-backfocus-i-frontfocus/ w tym temacie. Zgadzacie się? ;)

Znam i w pełni się zgadzam....autor to nie teoretyk, tylko wieloletni praktyk z takim zdrowym podejściem do tematu...Szczególnie podoba mi się fragment o D200:) - mam takie same odczucia.... Receptą na problemy z FF i BF jest korpus D700 lub wyżej...niestety taka prawda...tanio i dobrze - to nie w tej branży... oczywiście buble się zdarzają - to nieuniknione... Nikony to nie ekskluzywna ręczna robota - to masówka jest....

woit
08-03-2012, 17:00
Witam!

Doszedłem do kilku wnioskow:
-d5100 model t.zw entry level to znaczy ze wiekszosci testow w domowym oswietleniu to bład AF. Zauwazylem ze aparat potrzebuje dobrego swiatla i kontrastowego pkt.
-bedac w FJ pozyczylem 55-200 i na ogniskowej 200 300 wali w pkt. Zrobilem 135 mm i ostrzy za pkt. Czy jest mozliwe ze moge miec bf na danej ogniskowej?Czy serwis kalibruje w przedziale calej ogniskowej?
A, na 35 1.8 tez wali w pkt.

siwyozzman
08-03-2012, 17:17
Witam!

Doszedłem do kilku wnioskow:

-bedac w FJ pozyczylem 55-200 i na ogniskowej 200 300 wali w pkt. Zrobilem 135 mm i ostrzy za pkt. Czy jest mozliwe ze moge miec bf na danej ogniskowej?Czy serwis kalibruje w przedziale calej ogniskowej?

To bardzo częste...w zoomach tego typu zachowanie otrzymujemy gratis:) Pomijając topowe zoomy gdzie jest to zminimalizowane - występuje praktycznie w każdym... Serwis tego nie poprawi...wynika to z konstrukcji i praw optyki... Myślę,że to zamierzone działanie producenta - tzn. nie ma możliwości aby w całym zakresie obiektyw ostrzył idealnie to celowo jest fabrycznie kalibrowany tak że na szerokim kącie jest BF (na szerszych ujęciach jest to mniej widoczne a głębia ostrości większa) natomiast na długim końcu jest w punkt....

woit
09-03-2012, 10:42
Witam!

Wrzucam test. Ostrzone na czarną zapałkę:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/ebfc3fd1e8ef.jpg.html)

test (http://naforum.zapodaj.net/ebfc3fd1e8ef.jpg.html)

Jak widać ostrość wypada do 5 mm za.

digitaltee
09-03-2012, 12:47
jak wspomniał zgera BF/FF może występować zarówno w body jak i w obiektywie, co ciekawe, zdarza się, że jeżeli w jednym jest BF, a w drugim FF to w rezultacie zestaw ostrzy w pkt. i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że coś jest nie tak (a w sumie to póki mamy ostre zdjęcia to przecież jest ok. :) Właśnie ostatnio walczyłam z AF w d7k, i mimo, że w tym modelu jest mikrokalibracja to niezbędna była wycieczka do serwisu... przynajmniej w gratisie przysłali chusteczkę do czyszczenia szkieł w pudełeczku :D Ale wracając do tematu to dla pewności do serwisu najlepiej wysłać body z obiektywami i oni wtedy mogą to zestroić... inna sprawa, że serwis nikona.... cóż, ale to już inna historia ;)

joker333
09-03-2012, 14:30
Witam!

Wrzucam test. Ostrzone na czarną zapałkę:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/ebfc3fd1e8ef.jpg.html)

test (http://naforum.zapodaj.net/ebfc3fd1e8ef.jpg.html)

Jak widać ostrość wypada do 5 mm za.

i takie zdjęcia tzn z tej odległości zamierzasz tym szkłem robić?

Bo jeśli nie to sorry alee taki test nic jest nie wart. Weź aparat idź porób normalne fotki, może się okazać że na dalszych odległościach i z ręki a nie statywu jest ok

woit
09-03-2012, 15:03
Witam!

Jestem po testach na dworze. Na większą odległość przy tele czyli 135 mm ostrzy w pkt, czyli wniosek taki że ostrzenie za pkt występuje tylko z blizszej odległości. Na co stawiacie? puszka?

Proszę o w miarę szybką odpowiedz bo dziś przyjeżdża kurier po aparat który jedzie do serwisu i nie wiem czy dopisać na karcie zgłoszenia o regulacji AF...:)

zgera
09-03-2012, 15:13
Witam!

Jestem po testach na dworze. Na większą odległość przy tele czyli 135 mm ostrzy w pkt, czyli wniosek taki że ostrzenie za pkt występuje tylko z blizszej odległości. Na co stawiacie? puszka?

Proszę o w miarę szybką odpowiedz bo dziś przyjeżdża kurier po aparat który jedzie do serwisu i nie wiem czy dopisać na karcie zgłoszenia o regulacji AF...:)

Tylko z jasnym szkłem można w miarę dobrze określić pracę AF, miałem podobnie z moim D5000, wysłałem do kalibracji.
Na 18-55 i 18-105 jest teraz bardziej precyzyjny, na N35/F1.8 to już loteria.

jo44
09-03-2012, 15:36
Na co stawiacie? puszka?
Fotograf!
No wiem, wiem... przesadziłem. :)

digitaltee
09-03-2012, 16:56
a czy to nie działa tak, że jeśli z bliska jest mały BF/FF to czym dalej tym zakres błędu będzie się zwiększał? Po za tym niby dlaczego zdjęcia z ręki miały niwelować efekt BF lepiej niż zdjęcia ze statywu?.... Chyba, że ktoś po ustawieniu ostrości będzie zawsze przesuwał aparat o podobną odległość w jedną stronę :D Chyba inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć

joker333
09-03-2012, 17:34
Po za tym niby dlaczego zdjęcia z ręki miały niwelować efekt BF lepiej niż zdjęcia ze statywu?.... Chyba, że ktoś po ustawieniu ostrości będzie zawsze przesuwał aparat o podobną odległość w jedną stronę :D Chyba inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć
zdziwiłbyś się właśnie jak często tak jest.

Ludzie myślą że wysłanie aparatu do serwisu to panaceum na wszelkie wyszukane "usterki" a tymczasem bywa że po takiej "kalibracji" jest jeszcze gorzej niż przed, dlatego póki nie zauważa się źle działającego AF na normalnie robionych zdjęciach to imho nie ma sensu robić jakichkolwiek testów.

digitaltee
09-03-2012, 18:00
gorzej jak kupujesz d7k, widzisz mydło na zdjęciach (przy pracy z obiektywem sprawdzonym na innej puszce) i czytasz długie jak stumilowy las wątki o wadliwym systemie AF w tym modelu. Testujesz z ręki, testujesz na statywie, robisz zdjęcia tablic testowych, fotografujesz ludzi, kontrastowe obiekty na dworzu przy dobrym oświetleniu, bawisz się mikroregulacją... i nie możesz określić czy i kiedy AF działa poprawnie, bo efekty są niepowtarzalne, dodatkowo ciężko ocenić na ile 2,5x większa rozdziałka zdjęcia wpływa na odbiór "ostrości" zdjęć. Mnie wydawało się, że ogarniam warunki potrzebne dla zrobienia ostrego zdjęcia i aparat nie pracuje poprawnie. Przy drugiej wysyłce aparatu do serwisu dostaje odpowiedź, że mimo testowania nie znaleźli usterki... wydaje się, że wszystko jest ok... i teraz - błąd fotografa? (ale jaki? od kilku lat fotografuje zdjęcia chyba jednak w powtarzalny sposób?) czy w serwisie uznali, że coś poprawią, ale lepiej nie pisać, że naprawiali bo po trzeciej naprawie tej samej usterki przysługuje naprawa? A ja po prostu mam teraz syndrom użytkownika d7k - ciągłe sprawdzanie - czy aby AF się nie rozstroił :/

woit
09-03-2012, 20:53
Fotograf!

Matematykiem tez nie jestem, ale wynik dla 2+2 od czasów powstania tej dziedziny jest niezmienny i wg. mnie gdy ostrze w dany pkt to wynik tego ostrzenia ma być tak samo prosty jak 2+2

zgera
09-03-2012, 21:09
Matematykiem tez nie jestem, ale wynik dla 2+2 od czasów powstania tej dziedziny jest niezmienny i wg. mnie gdy ostrze w dany pkt to wynik tego ostrzenia ma być tak samo prosty jak 2+2
Każdy by tak chciał, ale w tej klasie sprzętu AF fazowy jest trochę upośledzony, po drugie obiektywy typu zoom
ze względu na swoją budowę w różnych zakresach ogniskowych zachowują się inaczej.
N 18-70, nawet w idealnie skalibrowanej puszce ma tendencje do ostrzenia za obiektem, po prostu ten typ tak ma,
pomimo tej przypadłości wielu ludzi go używa i nawet go chwalą.
Z mojego doświadczenia z kalibracją mogę powiedzieć tak, wcześniej był BF, po kalibracji minimalny FF, nawet serwis nie
jest w stanie ustawić idealnie.