PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] B r i d e s & W i d o w s

qstra
06-03-2012, 19:45
Witajcie,

zapraszam do obejrzenia i komentowania nowej serii zdjec, ktore powstaly dla magazynu Factice:

http://www.behance.net/gallery/Brides-Widows/3308642

pozdrawiam!

Joanna

jacek.gold
06-03-2012, 19:58
kilka już widziałem ale jak jest okazja to powzdycham do nich jeszcze raz :D
mniam

Czornyj
06-03-2012, 20:09
Tym razem po raz pierwszy pozwolę sobie na krytyczną uwagę - w tytule posta rozstrzeliłaś minuskułę, szkolny błąd i wygląda okropnie :lol:

Uwielbiam twoje wizyty na forum - szkoda, że nieczęste...

capt.Nemo
06-03-2012, 22:28
Sorry, ale jestem na nie... pierwsze zdjęcie jeszcze daje radę, reszta totalnie na nie ! Pomijając fakt, że na fotach "rządzi Photoshop" to w ogóle nie pasuje mi tło do stylizacji... jak i sama stylizacja... ogólnie wieje tandetą... takie sobie pstryki, które we mnie zachwytu nie budzą... :-((

morzon
06-03-2012, 22:31
Sorry, ale jestem na nie... pierwsze zdjęcie jeszcze daje radę, reszta totalnie na nie ! Pomijając fakt, że na fotach "rządzi Photoshop" to w ogóle nie pasuje mi tło do stylizacji... jak i sama stylizacja... ogólnie wieje tandetą... takie sobie pstryki, które we mnie zachwytu nie budzą... :-((

Ja bym to do Srebrnych Ust nominował :D

Czornyj
06-03-2012, 22:33
Ja bym to do Srebrnych Ust nominował :D

No - niezły jajcarz :lol:

cube
06-03-2012, 22:34
a ja bym z dzika przyjemnoscia zobaczyl nieobrobiona wersje http://behance.vo.llnwd.net/profiles/89560/projects/3308642/a445636d2e2180ba88a8c37166067727.jpg zeby zobaczyc ile tutaj jest obrobki a ile stylizacji i świecenia

marcz
06-03-2012, 23:42
kapitalne zdjęcia i kapitalna ruda modelka... :)
P.S. - przyłączam się do prośby cube :)

Gio
07-03-2012, 10:46

No tak, jak się ma 10 postów, to trzeba jakoś zwrócić na siebie uwagę:-D

capt.Nemo
07-03-2012, 12:04
No tak, jak się ma 10 postów, to trzeba jakoś zwrócić na siebie uwagę:-D

...cóż za dedukcja ! Szkoda, że błędna !!! ;-) Każdy ma prawo mieć swoje zdanie odnośnie przedstawionych prac a licznik postów nie ma nic do tego... sorry, ale według mnie te prace szału nie robią, baa... nawet patrząc przez pryzmat kątu pod jakim zastały wykonane dalej są " zwykłym shotem " nie wybijającym się ponad przeciętność. Przepraszam, ale według mnie nie wystarczy stworzyć "niskobudżetową stylizację" wiejącą tandetą, potem " dołożyć " Photoshopa aby z tego wydobyć jakikolwiek smak... Na mnie nie robi to wrażenia, takie jest moje zdanie, dziekuję i pozdrawiam. :-)

Gio
07-03-2012, 12:43
" patrząc przez pryzmat kątu " - to jest głębokie...

Czornyj
07-03-2012, 13:01
sorry, ale według mnie te prace szału nie robią, baa... nawet patrząc przez pryzmat kątu pod jakim zastały wykonane dalej są " zwykłym shotem " nie wybijającym się ponad przeciętność. Przepraszam, ale według mnie nie wystarczy stworzyć "niskobudżetową stylizację" wiejącą tandetą, potem " dołożyć " Photoshopa aby z tego wydobyć jakikolwiek smak...

Pojechałeś grubo - więc teraz z dziką niecierpliwością czekam na przykład wysokobudżetowej stylizacji (z oszczędnym użyciem PSa) w wybijającej się ponad przeciętność pracy twojego autorstwa. Wprost umieram z ciekawości! :lol:

Nawet się trochę obawiam tego co zobaczę, bo jeśli prace Joasi to przy tym tandetna, niskobudżetowa przeciętność, to musisz tworzyć takie cuda, że pewnie oczy bolą patrzeć, a serce nie wytrzymuje nadmiaru wrażeń... :mrgreen:

ranbir kapoor
07-03-2012, 13:08
czepiacie sie, nasz capitan ma wyrobiony gust
wystarczy wejsc w historie jego wszystkich jedenastu postow i zobaczyk ktore zdjecia mu sie podobaly

ja tam wole zdjecia Joasi,ale pewnie sie nie znam

morzon
07-03-2012, 13:09
Pojechałeś grubo - więc teraz z dziką niecierpliwością czekam na przykład wysokobudżetowej stylizacji (z oszczędnym użyciem PSa) w wybijającej się ponad przeciętność pracy twojego autorstwa. Wprost umieram z ciekawości! :lol:

Nawet się trochę obawiam tego co zobaczę, bo jeśli prace Joasi to przy tym tandetna, niskobudżetowa przeciętność, to musisz tworzyć takie cuda, że pewnie oczy bolą patrzeć, a serce nie wytrzymuje nadmiaru wrażeń... :mrgreen:

Ja bym się ucieszył jakby choć zalinkował jakieś wypasione stylizacje bez grama photoshopa :D nie muszą być nawet jego.

uoweu
07-03-2012, 13:14
A mnie podoba się zarówno sposób oświetlenia, kompozycja jak i obróbka. Chociaż na okładkę trafiła akurat moim zdaniem najmniej ciekawa fotografia z setu ;P

ranbir kapoor
07-03-2012, 13:15
nie zebym mial cos do tego zdjecia ale:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200244
i

Według mnie... ciekawie się zapowiada ! Podoba mi się " surowość " tego zdjęcia... jestem na tak ! Czekam na więcej... :-)

widac wiec rozna szkole fotograficzna, zupelnie w inna strone idacy zmysl artystyczny

krzychun
07-03-2012, 13:17
Zdjęcia bardzo dobre, co tu dużo mówić.

A to, że ktoś czasem próbuje przypozować na znawcę który rzuci od niechcenia kilkoma ostrymi określeniami (tandeta,taniocha) to normalka w internecie.

PZDR

morzon
07-03-2012, 13:21
nie zebym mial cos do tego zdjecia ale:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200244
i

widac wiec rozna szkole fotograficzna, zupelnie w inna strone idacy zmysl artystyczny

Zgadza się, ale teksty o tych stylizacjach jako niskobudżetowej tandecie, "zwykłe shoty", pstryki nie wybijające się ponad przeciętność to raczej popis swej ignorancji niż wyraz odmiennego zmysłu artystycznego

ranbir kapoor
07-03-2012, 13:35
link mi sie nie otwiera, az sie boje dlaczego

Michu
07-03-2012, 14:23
Świetne zdjęcia, pogratulować. Bardzo lubię takie zestawienia kolorystyczne.
Przy okazji - nie zaśmiecajmy wątku Joanny.

ALF
07-03-2012, 14:44
Przy okazji - nie zaśmiecajmy wątku Joanny.

Tak przy okazji przypomnę, że komentujemy wyłącznie zdjęcie/zdjęcia, a nie autorkę czy autorów komentarzy!

krokodyl-lodz
07-03-2012, 19:27
Bardzo fajne prace. Gratuluję.

theQ
08-03-2012, 11:39
świetne, po Twoich "Paintings" mialem niedosyt ilościowy (z całą pewnością nie jakościowy!), ta seria częściowo go podleczyła :)

mistrzowskie światło, obróbka, klimat oraz praca z modelkami!

Pinczer
08-03-2012, 19:21
Pierwsze zdjęcie z rudą mistrzowsko ilustruje zwrot "światłem malowane", forum fotograficzne, a tu tak malarskie dzieło.

notic
09-03-2012, 00:51
super prace Joasiu, w szczególności zdjęcie otwierające edytorial :)

freefly
09-03-2012, 01:06
Zdjęcia są atrakcyjne wizualnie. Ale..........czy do końca jest to zasługa "fotografa"? Od jakiegoś czasu odnoszę wrażenia, że większy udział w sesji mają styliści i wizażyści, niż fotograf.
Niech fotograf weźmie te same modelki bez stylizacji, oświetli je tak samo i jestem ciekawy, czy wszyscy będą piać z zachwytu.

ThomasVoland
09-03-2012, 01:26
Czemu modelki? Niech weźmie bezdomną z dworca.

krzychun
09-03-2012, 01:26
I niech używa tylko analoga (najlepiej zepsutego zenita), D3-ką każdy potrafi.

freefly
09-03-2012, 02:57
Czemu modelki? Niech weźmie bezdomną z dworca.

Sądzę, że bezdomna byłaby lepszym tematem, niż modelki bez stylizacji i "mejkapu"

A co ma sprzęt do stylizacji, dzięki której zdjęcie jest atrakcyjne.

uoweu
09-03-2012, 09:37
Taa, może niech w ogóle niczego nie bierze i użyje śmocy...

Jaki mają sens komentarze o ogromnej roli wizażu i stylizacji skoro zdjęcia są w dziale moda/glamour?

majora
11-03-2012, 18:40
Jak dla mnie rewelacyjne prace. Super stylizacja i wykonanie .

Magda.K
13-03-2012, 01:03

I jak chce pokazać jakim jest dobrym fotografem niech zrobi zdjęcie potłuczonej butelki po piwie w jakimś starym brzydkim budynku albo na dworcu i niech to zdj. wygra jakiś poważny konkurs.
Bo nie sztuka poświęcić cały dzień pracy w studio i zaangażować ekipę fryzjerów, wizażystów i stylistów, łącznie z dobrymi modelkami, a potem spędzić kilka dni na dopracowywaniu zdjęć, aby potem je umieścić w jakiejś gazecie o modzie... tak to każdy potrafi.

Ach, a tak na poważnie. Jestem zachwycona zdjęciami i ta rudą dziewczyną. Chapeau bas Joanno.

CathyNoo
14-03-2012, 10:51
Jak zwykle fantastyczne prace.Pięknie jest!

qstra
16-03-2012, 13:04
Dzieki wielkie za wszystkie opinie :) Przyznam, ze tylko na polskim forum pojawiaja sie tak ciekawe wypowiedzi :)

cube, marcz - nie ma problemu, zapraszam do mnie pokaze Wam oryginalny plik. Jest tam tyle mejkapu, stylizacji, oswietlenia i photoshopa, ile trzeba :)

freefly, fotografia modowa to praca calego zespolu i wszelkie pochwaly, tudziez nagany zawsze naleza sie calej ekipie. Niemniej to fotograf najczesciej jest szefem i on ma decydujacy glos (no chyba, ze jest jeszcze wydawca, klient)
Dla przykladu, wiele kultowych zdjec np. Avedona, Newtona, Demarchelier'a, Meisela czy innych, jest wspolna zaluga calego zespolu, o czym zwykle sie nie mowi. Ale wierz mi, praca zespolowa to tez sztuka - trzeba chodzic na wiele kompromisow, umiec zarzadzac ludzmi.... itd.

Dzieki za komentarze!
pozdrawiam

buskibj
26-03-2012, 08:14
a ja bym z dzika przyjemnoscia zobaczyl nieobrobiona wersje http://behance.vo.llnwd.net/profiles/89560/projects/3308642/a445636d2e2180ba88a8c37166067727.jpg zeby zobaczyc ile tutaj jest obrobki a ile stylizacji i świecenia

Na przykładzie tych dwóch fotek: http://iczek.blogspot.com/2009/01/czar-czy-tylko-uuda.html możesz sobie wyrobić zdanie ile ps. czy światła jest w tych zdjęciach. miło ogląda się grafiki qstry, i tylko pozazdrościć zdolności zdolności obróbki.

ThomasVoland
26-03-2012, 08:25
Na przykładzie tych dwóch fotek: http://iczek.blogspot.com/2009/01/czar-czy-tylko-uuda.html możesz sobie wyrobić zdanie ile ps.
Na przykładzie zdjęć sprzed kilku lat? Gratuluję wyobraźni.

buskibj
26-03-2012, 08:38
Na przykładzie zdjęć sprzed kilku lat? Gratuluję wyobraźni.
Jeśli Ty nie widzisz różnicy przed,i po obróbce to też gratuluję.
Nie wiemy jaką wyobraźnię ma Cube, może taki przykład wystarczy,

ThomasVoland
26-03-2012, 08:42
A gdzie te zdjęcia z tematu przed i po obróbce? Nie zauważyłem ich w zlinkowanym temacie. Wyświetla mi jedynie wpis z 2009 roku mówiący o retuszu, który miał miejsce kilka lat przed 2009.

buskibj
26-03-2012, 09:04
A gdzie te zdjęcia z tematu przed i po obróbce? Nie zauważyłem ich w zlinkowanym temacie. Wyświetla mi jedynie wpis z 2009 roku mówiący o retuszu, który miał miejsce kilka lat przed 2009.

Ok, dyskusja bez sensu,
Nie wiem jaki masz problem? to,że nie przesłałem tego co chciał Cube? nie przesłałem,bo nie mam:)

Czornyj
26-03-2012, 09:29
Na przykładzie tych dwóch fotek: http://iczek.blogspot.com/2009/01/czar-czy-tylko-uuda.html możesz sobie wyrobić zdanie ile ps. czy światła jest w tych zdjęciach. miło ogląda się grafiki qstry, i tylko pozazdrościć zdolności zdolności obróbki.

Warto wziąć poprawkę na to, że - pomimo kaznodziejskiego tonu, skłonności do bicia na trwogę i moralizowania - iczek mimo wszystko nie jest Papieżem Kościoła Św. Fotografii, a jego opinii nie należy traktować jako dogmatu.

Ogólnie moja drobna rada jest taka, by unikać niezdrowej fascynacja problematyką "co można, a czego nie można uznać za fotorgrafię". Tego rodzaju tok myślenia nie prowadzi do nikąd, jak tylko do zabrnięcia w bzdurę, fanatyzm, pryncypialność i arogancję.

buskibj
26-03-2012, 09:40
Pomijam dyskusję na tym blogu,bo chyba nikt normalny nie doczyta do końca tych wszystkich postów.
Ale nie mówimy o wpisach na blogu tylko o prawdziwej fotografii qstry, sam chciałbym zobaczyć zdjęcia przed i po obróbce.

Czornyj
26-03-2012, 09:53
Pomijam dyskusję na tym blogu,bo chyba nikt normalny nie doczyta do końca tych wszystkich postów.
Ale nie mówimy o wpisach na blogu tylko o prawdziwej fotografii qstry, sam chciałbym zobaczyć zdjęcia przed i po obróbce.

Prawdziwa fotografia qstry to jest ta po obróbce - a to, że ktoś nie uznaje tego za "prawdziwą fotografię" uważam za poważne nieporozumienie. Obróbka zawsze była jest i będzie immanentną częścią fotografii.

buskibj
26-03-2012, 10:02
Niby tak,ale chyba też nie jesteś Papieżem Kościoła Św. Fotografii?? prace ma rewelacyjne,ale czy to fotografia czy już grafika? Moim zdaniem, to nie jest prawdziwa fotografia.

Czornyj
26-03-2012, 10:17
Niby tak,ale chyba też nie jesteś Papieżem Kościoła Św. Fotografii?? prace ma rewelacyjne,ale czy to fotografia czy już grafika? Moim zdaniem, to nie jest prawdziwa fotografia.

Wręcz przeciwnie. O to właśnie chodzi, że moje podejście do fotografii jest - powiedzmy - ateistyczne i stoję na stanowisku, że nie należy robić z niej religii.

Do tego by orzec kiedy fotografia przestaje być fotografią potrzeba w i a r y - nie istnieją po temu ani obiektywne przesłanki, ani reguły czy definicje. Aby taką cezurę przeprowadzić trzeba pryncypialnie przyjąć pewne dogmaty i tu już zaczynamy bawić się w fotoklechę.

witold68
26-03-2012, 10:44

Nie no, przegięcie...z tandetą to troche kolega przesadził...niech kolega zademonstruje swoje fotografie...:)

janoo
26-03-2012, 13:28
piękny set qstra, jak zawsze, szacunek.

qstra
26-03-2012, 15:11
Dzieki za wszystkie opinie. Chetnie bym Wam pokazala przed i po, ale jest to troche nieprofesjonalne jak takie zdjecia kraza po sieci. Przyklady ktore wyciagacie z 2007-2008, to raczej kiepski pomysl, zeby na tej podstawie oceniac moje terazniejsze prace. Zdaje sobie sprawe, ze moj sposob obrobki jest konktrowersyjny, ale rowniez jest dla mnie charakterystyczny, wiec sie go trzymam - cos za cos :) Czy jest go duzo, czy malo - tak jak pisalam - zapraszam do mnie z mila checia rozczaruje tych, ktorzy mysla, ze swoje zdjecia tworze w photoshopie :)

Dziek wielkie :)

tk422
26-03-2012, 15:48
qstra, robisz świetne zdjęcia i większość na tym forum nie potrafiłoby zrobić czegoś równie dobrego. Moim zdaniem nikogo nie powinno interesować jak to zdjęcie wyglądało przed obróbką poza Tobą, bo to właśnie ty je później obrabiasz tworząc finalną wersję. I ta właśnie finalna wersja przynosi Ci pieniądze i kolejne zlecenia. Jak zwykle znajdzie się jakiś pseudo znawca, który znowu wyciągnie z czeluści internetu Twoje stare zdjęcia i na ich podstawie zacznie znów Cię oceniać. Jestem wręcz pewien, że osoby, które tak krytykują, nie mają najmniejszego pojęcia o jakiejkolwiek profesionalnej obróbce - nie wiedzą, nie umieją, to się wymądrzają nad wyższością braku obróbki. Jestem ciekaw czy kiedykolwiek zarobiły one chociaż złotówkę na swojej fotografii, a jeśli tak to co takiego udało im się stworzyć.

Czornyj
26-03-2012, 16:08
Jestem ciekaw czy kiedykolwiek zarobiły one chociaż złotówkę na swojej fotografii, a jeśli tak to co takiego udało im się stworzyć.

Najbardziej smutne jest dla mnie właśnie to, że często to i owo zarobiły/stworzyły.

Zrozumiałbym zawiść miernot, dyletantów i beztalenci. Ale wśród świadomych fotografów arogancki brak szacunku dla czyjejś pracy, nieznośna łatwość z jaką deprecjonuje się czyjś dorobek i brutalnie odmawia mu prawa bytu jest dla po prostu mnie niepojęty.

ALF
26-03-2012, 18:14
Trzymajcie języki na wodzy. Grzecznie proszę.

mOSAd
27-03-2012, 01:08
Idąc od strony retuszu i zmierzając do zrozumienia sztuki fotografii, pokonujemy drogę w o wiele szybszym tempie, niż idąc w odwrotnym kierunku. Dostrzeganie tego, co należy poprawić, w jakim stopniu, jak zadbać o czystość kompozycji, jaki byłby dobry makijaż i jakie *światło*, najprościej nauczyć się właśnie w postprocesie. Można tę wiedzę przenieść następnie na grunt warsztatu fotograficznego i już nie potrzebować tak dużej manipulacji, gdyż wcześniejsze błędy (nawet innych), potrafimy poprawić już na planie. Dodatkowo, wiedząc na co nas stać, możemy świadomie zrezygnować z konkretnych rzeczy, które zastąpimy potem w obróbce. Nie dlatego, że nie umiemy podstawić lepszego tła, czy przenieść się do innej lokalizacji. Ale choćby z powodu ograniczeń czasowych, lokalowych, sprzętowych.
W pracach Joanny widzę coraz więcej fotografii i coraz mniej grafiki. Nie wiem po co toczyć boje o granicę i czystość sztuki. W dziedzinie foto-grafiki magazynowej w szczególności. Tu z założenia nie wierzymy w wierność przekazu. Przecież to nie są prace dla National Geographic.
Ja jestem na tak dla każdego pośredniego stadium. Jeżeli ktoś ma ochotę niech sobie psioczy, że to nie fotografia i *tylko* genialny retusz. Proszę bardzo - nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu się przekwalifikować w genialnego retuszera. To tak jakby uważać, że jedyny kolor Ferrari to czerwony, a jak sobie ktoś go przelakieruje, to już to nie jest "prawdziwe Ferrari". A tym bardziej Ferrari ze zmienionymi światłami na przykład. No cóż mamy wolność wypowiedzi i prawo do artykulacji własnych opinii.
Oczywiście można toczyć bój o "podpis". Tylko mało kto pisze pod zdjęciami: "obrobione". To jest dziś poziom domyślny. Prędzej uświadczymy dopisek: "prosto z aparatu". Tylko bardzo, bardzo rzadko widzę tak podpisane *dobre* zdjęcia.

A zatem apel do wszystkich, których razi mieszanie się fotografii z grafiką. Podpisujcie, że dane zdjęcie jest fotografią nietkniętą przez obróbkę! Im więcej *dobrych* takich zdjęć zobaczymy, tym większe szanse na wydzielenie tych dwóch dziedzin. Dodajcie sobie prócz 'photography' dopisek 'pure' na przykład. Będzie dumnie i może stworzycie nową modę! Jestem jak najbardziej "za".

PS. A zdjęcia jak zwykle świetne i zachowały jeszcze trochę specyficznego stylu, który tak przypadł do gustu w poprzednich sesjach (oczy, retusz twarzy, obróbka świateł). Oczywiście "Paintings" nadal na czele, ale po tej fali krytyki, dokładnie rozumiem publikacje bardziej fotograficznych, a mniej malarskich prac. A oryginałów nie pokazuj w sieci, niech się złoszczą, że nie dorastają ci do pięt. ;) Niech sobie myślą, że to tylko retusz. Osiągniesz o wiele więcej, nie licząc się z takimi opiniami. Mnie miło popatrzeć jak ktoś realizuje swoje umiejętności. W dowolnej sztuce. Fotografii czy grafice, czy bazując na własnym pomyśle, w jaki sposób połączyć te dziedziny.

hotsauce
27-03-2012, 05:57
Spieniaja mnie takie ignoranckie opinie jak capt.Nemo. Chyba tylko w Polsce takie dno mozna przeczytac. Jest tez czesc ludzi, ktorzy krytykuja prace qstry, przez obrobke. Najlepsze jest to, ze nie wiedza ile tej obrobki tam faktycznie jest, no ale "dla nich to nie jest fotografia".
Ciekawe czy filmy w kinie, gdzie polowa efektow jest renderowana w 3d, tez nie sa dla nich juz filmem? A moze jedyny prawdziwy film to ten niemy z poczatku XX wieku? A moze jedyna fotografia uznawana za "prawdziwa fotografie" to ta na plytkach ze srebrem? Te wasze smieszne teoryjki sie w ogole kupy nie trzymaja. Kazda forma tworczosci podlega przemianie.
Dostrzegam wspolny mianownik w tych wszystkich krytykach - przecietniactwo i pewien rodzaj frustracji... ze wszystko co ma bardzo wysoki poziom trzeba krytykowac, odrzucac i wartosciowac.

PS: Wg capt.Nemo to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2649076#post2649076 jest bardzo fajne zdjecie. Zero photoshopa, swiatowa stylizacja i sam kunszt wielkiej fotografii - qstra juz wiesz gdzie szukac inspiracji.

koral
27-03-2012, 18:57
Poczytałam wątek... owszem ciekawy...

Prośba: można by następnym razem po prostu wrzucić zdjęcia a nie linkować do strony?
Kiedyś ktoś tak zrobił i straszną burę dostał, że jest przecież regulamin jak wrzucamy zdjęcia... No chyba, że są równi i równiejsi a ja o tym nie wiem to przepraszam z góry.

Co do zdjęć - rewelacyjne! Można patrzeć i patrzeć. Zachwycają!

effa
01-04-2012, 16:17
Bardzo ciekawe zdjęcia!

Mniej ciekawe komentarze, szczególnie co do obróbki bo jest na forum masa zdjęć z obróbką tak słabej jakości i z taką ilością błędów która nie dostaje reprymendy, że tutaj aż żal to czytać... bo chodzi o efekt końcowy. W końcu wszystko zaczyna się od obróbki modelki przez sztab makijażystów, stylistów, fryzjerów... czemu fotograf miałby nie korzystać z takich narzędzi szczególnie gdy chce się uzyskać specyficzny klimat sesji. Czy o Annie Leibovitz też niezadowoleni powiedzą grafik nie fotograf

delfin2525
02-04-2012, 22:57
chciałbym umiec tak focic i obrabiac, jestem w 100% na tak

Szturmowiec
06-04-2012, 23:09
Nie znam magazynu, zdjęcia natomiast b. fajne. Wizaż na b. wysokim poziomie.