PDA

Zobacz pełną wersję : Blenda do amatorskich zastosowań

hadwao
06-03-2012, 14:06
Witam,

przymierzam się do zakupu blendy. Z mojego ogólnego rozeznania wynika, że najlepiej kupić blendę 5w1 składaną. I to w zasadzie tyle.
Nigdy nie wykorzystywałem tego typu akcesoriów, więc nie wiem jaką wybrać:
- kształt okrągła czy prostokątna
- rozmiar
- jaka marka (tania i dobra ;p)
- na coś jeszcze warto zwrócić uwagę?

Blendę będę wykorzystywał do zdjęć głównie w domu - odbicie światła padającego z okna. Doświetlenie głownie twarzy oraz ewentualnie całego niemowlaka. Docelowo zamierzam również kupić lampę i odbijać światło lampy przy okazji robienia zdjęć produktowych i ogólnie zabaw foto.

W plenerze nie wiem czy będę używał, ale załóżmy, że jak docenię zalety to w plener również będę zabierał ;-)

Będę wdzięczny za sugestie.

PS. Ogólnie jestem amatorem i na razie raczej odkładam na szkiełka więc szukam czegoś naprawdę taniego. Blenda za 200zł raczej mnie nie interesuje - szukam (o ile to możliwe) czegoś za 50-70zł.

tomtytus
06-03-2012, 17:09
Moim zdaniem za mocno komplikujesz sobie bardzo prostą sprawę.

Kup największą w podanym przez Ciebie przedziale cenowym i na pewno będziesz zadowolony :)

ziever
06-03-2012, 17:32
Srebrna i dyfuzor - jak największe. Zobacz czy taniej Tobie kupować 5 w 1 czy oddzielnie. Jak za 50 zł to może lepiej folia spożywcza i prześcieradło/fizelina?

hadwao
06-03-2012, 18:27
No właśnie pytanie co oznacza jak największą - myślę o okrągłej 110cm - jeden stelaż z przypinanymi pokrowcami. Mógłbym brać coś większego, ale pytanie czy będzie to wygodne do stosowania na zewnątrz (zakładam brak pomocnika w plenerze). Nie wiem czy 110cm to wystarczający rozmiar na początek zabawy, czy myśleć o czymś zdecydowanie większym.

Co do wyboru, ot zdecydowanie 5w1 ponieważ chcę przetestować każdy rodzaj. Z prześcieradłem i folią spożywczą już się bawiłem (jak również papierem śniadaniowym i firankami), ale to za dużo zabawy nawet jak na warunki domowe - zdecydowanie wolę coś sztywniejszego, żeby móc skupić się na robieniu zdjęć. Budżet nie jest ostateczny, ale pytanie czy warto dopłacać do droższych blend bo z tego co czytałem główna różnica to trwałość, a ja mojej raczej będę używał okazjonalnie.

mac87
06-03-2012, 19:17
Mam blende 122x92. 5w1 firmy F&V Photographic Equipment. Na all ok 110zl.
W plenerze jest ciężko takim żaglem operować a jak przyjdzie wiaterek to juz lepiej się nie męczyć z blendą-odstawić na bok.
Swoją blende miałem na statywie bo nie mam uchwytu którym można dowolnie ją ustawić. Jedna ręka trzymałem aparat drugą odchylałem na statywie kierując światło.

ziever
07-03-2012, 11:30
Jeżeli na zewnątrz i do obsługi samemu to polecam trójkątną złoto-srebrną Mitoya
http://allegro.pl/blenda-trojkatna-80cm-mitoya-3x-80-cm-portret-i2173014975.html

Ja, gdy zaczynałem zabawę z blendami, to kupiłem chińczyka 90x122 5 in 1 i jest ze mną do dzisiaj :) Większe nie ma sensu - nie utrzymasz a gdy wieje wiatr to bez pomocy nie ma szans.

MrQba
07-03-2012, 13:46
Ja kupiłem w redcoon.pl lastolite trigrip 8in1 w super cenie 388 zł. (standardowo cena ponad 500) Rączka do trzymania jest rewelacyjna. Sterowanie blendą w porównaniu do poprzedniej zwykłej - przepaść :)
PS nie doczytałem że wysoka cenie nie wchodzi w gre.

Mavcio
07-03-2012, 14:00
Jasne że doczytałeś, bo posta nie edytowałeś ;)

Tak pochwaliłeś się że masz super blendę.

ziever
08-03-2012, 00:32
Żadna sztuka wywalić worek pieniędzy.

MrQba
08-03-2012, 17:23
Jasne że doczytałeś, bo posta nie edytowałeś ;)

Tak pochwaliłeś się że masz super blendę.

Pochwalić to mogłem promocje co najwyżej, bo uważam, że jak coś sie trafia tanio to warto sie tym podzielić. A co do ceny tak czy siak uważam że kosztowała krocie ale było warto po walce ze zwykłą płachtą...