Zobacz pełną wersję : D700 i sanki lampy błyskowej
blackmetal_x
06-03-2012, 10:33
Witam, jak kilku użytkowników tego sprzętu - narzekam na stopkę lampy błyskowej, nie łączą styki - ktoś kiedyś pisał o wymianie. Jaki jest koszt wymiany w serwisie nikona? Jaki koszt gdzieś indziej? Kombinerki nie za wiele już się zdają...
W tym wątku było http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-169561.html
Cytuje delfin2525:
dzwonilem do serwisu, koszt wymiany sanek 500-600zł
D_chriss
09-03-2012, 17:39
Witam!
Miałem to latem zeszłego roku.
Jak już kilku kolegów pisało we wcześniejszych wątkach, wystarczy dokręcić cztery śrubki, które są pod sankami i wszystko śmiga.
Niestety trzeba zerwać gumy i rozkręcić aparat.
Cena w serwisie była bardzo mocno zróżnicowana. Czasami wymieniali sanki (może) a czasami tylko dokręcali śrubki i kasowali za nowe gumy plus robocizna.
krzysiekp20
03-04-2012, 15:44
Ja zawiozłem swoje d700 do servisu do dresna 200e taka impreza kosztuje. Wie ktoś coś na temat gumy która nakłada się na aparat. uszczelnia stpkę-styki i usztywnia mocowanie miedzy body a lampą?
Matey3000
03-04-2012, 16:13
Wie ktoś coś na temat gumy która nakłada się na aparat. uszczelnia stpkę-styki i usztywnia mocowanie miedzy body a lampą?
Guma/WG-AS3/ usztywnia i to solidnie.
cheyenne
03-04-2012, 16:16
to byłoby ciekawe rozwiązanie, może byłoby remedium na tą wadę d700
czy ktoś testował to rozwiązanie?
zgłosiłem luźne sanki na gwarancji
po naprawie aparat nie wytrzymał nawet jednego reportażu, znowu sanki są luźne i lampa wyzwala się jak chce
pozostaje mi tylko rękojmia
Matey3000
04-04-2012, 10:41
Kiedy w czasie zlecenia pojawil sie problem z komunikacja D700~SB-900 to guma pomogla. Niestety lampa z WG-AS3 nie da sie zalorzyc na SC-29, ja kabla uzywam czesto. Sanki wymienione w FixationUK na gwarancji.
nonnatus
07-04-2012, 14:46
Kiedy w czasie zlecenia pojawil sie problem z komunikacja D700~SB-900 to guma pomogla. Niestety lampa z WG-AS3 nie da sie zalorzyc na SC-29, ja kabla uzywam czesto. Sanki wymienione w FixationUK na gwarancji.
założyć chyba:)
Sapphiron
08-04-2012, 22:21
Guma/WG-AS3/ usztywnia i to solidnie.
To rozwiązanie mogę polecić bo sam używam :) Bardzo dobrze usztywnia a poza tym zabezpiecza trochę przez zachlapaniem, deszczem itp :)
blackmetal_x
04-05-2012, 20:05
Tak wracając - pomogło wkładanie igieł, miedzy dolną szparę sanek, a górną stopki lampy. Dociska, ale męczące jest za każdym razem. Futryny i kombinerki egzaminu już nie zdawały. Czy ta guma daje radę? Usztywnia i nie powoduje w/wym luzów?
blackmetal_x
05-05-2012, 20:07
Post pod postem. Guma wg-as3 w ogóle nie poprawia problemu, ba nawet zwiększa rozpychając odległość między lampą i body. Do czasu naprawy pozostaje więc wciskanie igły. Damn you nikon!
blackmetal_x
07-05-2012, 16:09
I mnie sprowadził serwis nikona na ziemię. 800zł wymiana stopki:/
Tak patrze na czesci zamienne do D700 i zastanawial sie co oni wymieniaja jak chca 800zl/200funtow.
http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-D700-TOP-COVER-FPC-REPLACEMENT-REPAIR-PART-OEM-/390334066842?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item5ae1b9309a
http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-D700-TOP-COVER-UNIT-NEW-CAMERA-REPAIR-PART-/320719104717?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4aac592acd
http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-N90S-D200-D300-D700-SYNC-CONTACT-SPRING-NEW-FILM-CAMERA-REPAIR-PART-OEM-/330668126342?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfd5b3086
http://www.ebay.co.uk/itm/NIKON-D200-D300-D700-HOTSHOE-FLASH-BRACKET-MOUNT-PART-/330593762386?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cf8ec7c52
blackmetal_x
07-05-2012, 18:34
mam starego d200 ale sam nie dam rady przełożyć...
Matey3000
08-05-2012, 08:32
Guma wg-as3 w ogóle nie poprawia problemu, ba nawet zwiększa rozpychając odległość między lampą i body.Do czasu naprawy pozostaje więc wciskanie igły. Damn you nikon!
Moze pomysl logicznie, co rozpycha: guma czy wciskana igla?
blackmetal_x
08-05-2012, 18:11
Igła nie jest wciskana od dołu, tylko od góry stopki lampy błyskowej. tak więc jak masz szparę w stopce w aparacie to igła jest tam od góry i dociska... Może pomyśl logicznie;)
Tak patrze na czesci zamienne do D700 i zastanawial sie co oni wymieniaja jak chca 800zl/200funtow.
Godzina robocizny 664 zl. Teraz juz kumasz za co tak kroja?
664zl za roboczogodzine w PL? W UK, za uslugi srednio liczy sie 55-65 funtow za roboczogodzine.
Polska to bogaty i drogi kraj.
Sapphiron
09-05-2012, 12:21
igła wpychana w element gdzie przewodzony jest prąd/impuls? Nooo powodzenia ;)
blackmetal_x
09-05-2012, 15:15
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images49.fotosik.pl/1513/694f8d1ade73811c.jpg)
oczywiście igła ma dostęp do prądu jak jest tam w celu unieruchomienia. ile mogę to tłumaczyć
Sapphiron
09-05-2012, 18:24
ile mogę to tłumaczyć
Nie musisz wcale tłumaczyć. Ty wiesz lepiej a inni są gupi ;)
Rób co chcesz, wkładaj w sanki co chcesz. Twój cyrk, Twoje małpy ;)
blackmetal_x
14-05-2012, 11:58
Wesele śmignęło, ale igła zaczynała się wysuwać. Problematyczne to jest. Wysyłam do nienikonowskiego serwisu - 350-650zł w zależności czy gumy też wymieniać.
blackmetal_x
02-07-2012, 18:59
Dzisiaj poszedł aparat do naprawy, wesela pośmigało, na szczęście lipiec wolny, a ostatnie wesele goście tańczyli na dworze, więc zdjęcia zdążyłem "nachapać", w kościele już wysiadało, nie łączyło i charakteryzuje się diodą af z lampy (czerwone linie non stop) świecącą, co kamerzystę wkurzało, jak również non stop błyski stroboskopowe:/ Ksiądz nawet zwrócił uwage, czy dyskotekę w jego kościele robię, na szczęście udało się wybrnąć z tej sytuacji.
Już 4 zszywki wchodziły blokować, a śruby coraz bardziej się luzowały, zobaczymy jak serwis z grzybowskiej sobie poradzi i w jakim czasie.
blackmetal_x
08-07-2012, 15:22
550zł z wymianą gumek.
delfin2525
05-08-2012, 12:58
tak sie zastanawiam poniewaz jest to juz moje 3 body d700 i na kazdym mialem to samo , moze zebrac osoby z ta wada i napisac do Nikon , bo dla mnie jest to ewidentna wada produkcyjna i jakos nie mam zamiaru placic co i rusz po 700zl w serwisie. Tyle jak nie uda sie w Nikon Polska to napiszemy do glownej centrali na europe
cheyenne
05-08-2012, 13:08
tak sie zastanawiam poniewaz jest to juz moje 3 body d700 i na kazdym mialem to samo , moze zebrac osoby z ta wada i napisac do Nikon , bo dla mnie jest to ewidentna wada produkcyjna i jakos nie mam zamiaru placic co i rusz po 700zl w serwisie. Tyle jak nie uda sie w Nikon Polska to napiszemy do glownej centrali na europe
Jestem za
shaddixx
05-08-2012, 15:54
U mnie też problem zaczął występować. Podpisuję się pod pisemko.
również mam luz na sankach.narazie wszystko styka, w zasadzie raz na zleceniu lampa nie współpracowała ale po 15 minutach sam sie obudził.
Sapphiron
05-08-2012, 21:59
a ja mimo ostrego używania (większość czasu aparat w pozycji kadru pionowego więc lampa wisi) i zero luzu...
Problem z sankami wystąpił u mnie przy D700 w połączeniu z lampą SB-800. Po podłączeniu lampy brak możliwości wyzwolenia migawki. Z drugą SB-800 to samo, a Metz AF51 pracuje poprawnie. Wszystkie wymienione lampy zapięte do staruszka D200 działają poprawnie.
W serwisie w Krakowie na Czapskich zdiagnozowali standardowy problem ze stykami pod sankami. Wycena 250 zł. Czekam na rezultaty naprawy.
delfin2525
10-08-2012, 02:06
moze sie komus przyda , ja jutro przeestuje
http://www.flickr.com/groups/nikond700/discuss/72157626864603856/
Problem z sankami wystąpił u mnie przy D700 w połączeniu z lampą SB-800. Po podłączeniu lampy brak możliwości wyzwolenia migawki. Z drugą SB-800 to samo, a Metz AF51 pracuje poprawnie. Wszystkie wymienione lampy zapięte do staruszka D200 działają poprawnie.
W serwisie w Krakowie na Czapskich zdiagnozowali standardowy problem ze stykami pod sankami. Wycena 250 zł. Czekam na rezultaty naprawy.
Dali rady się z tym uporać ??
delfin2525
14-08-2012, 14:10
jakas naprawa http://blog.edgarsfoto.lv/nikon-d700-problemas-ar-arejo-zibspuldzi-un-to-atrisinasana/#.UCo_paPNvGh
dla odważnych
http://www.flickr.com/photos/25420862@N04/6989277795/in/photostream/
Sapphiron
14-08-2012, 14:38
to teraz zastanawiam się kiedy mnie dopadnie ten problem... ale skoro przez rok ostrej naparzanki prawie dzień w dzień nic się nie działo to może nic się nie stanie :)
to tyko kwestia czasu moim zdaniem jest
.
aikidudi
14-08-2012, 18:41
w moim d700 w połączeniu z sb600 też jest luzik. jak założę chińszczyznę to jest ok :)
Borat1979
14-08-2012, 20:10
w moim d700 w połączeniu z sb600 też jest luzik. jak założę chińszczyznę to jest ok :)
Bo lampy niesystemowe mają mocowania zaciskane krążkiem, które jest moim zdaniem lepsze. Mimo, że mniej wygodne w przy zakładaniu i zdejmowaniu lampy to jednak dokładniej dociska stopkę do sanek niż nikonwska wajcha.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/011-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/426/144/011.jpg)
Dokładnie , mnie to dopadło przy dwóch d 700. Dociskanie blaszek nic nie da , bo za chwile wracają one do poprzedniego stanu. Ja zapinam na sanki aparatu pocketwizarda i na nim montuje lampę. Pocket ma zapięcie jak na obrazku wyżej i jest ok.
Sapphiron
14-08-2012, 22:53
a ja bym wolał zacisk jak jest w Canonowskim 560 czy jak jej tam... jest też jakby kółkowy zacisk ale na wajchę
Dali rady się z tym uporać ??
Tak, dali radę. Wczoraj odebrałem, problemu nie ma. Koszt 250zł (udało się bez wymiany gum). Przy okazji czyszczenie matrycy 50 zł. Ze względu na nawał roboty termin realizacji około tygodnia dodatkowo musiałem zostawić swoją lampę zew. bo nie mieli swojej do testowania po naprawie. 6 m-cy gwarancji na naprawę standardowo udzielają.
W SB-700 zmodyfikowali trochę zaczep. Teraz dużo pewniej trzyma się sanek.
blackmetal_x
21-08-2012, 17:18
jak ktoś zauważy niedokładnie chodzi o styki, a o śrubki... Wykręcają się i powodują luz, między sankami i aparatem, a że nie ma jak się dostać w te szparki, trzeba było wymyślić coś, co mi działało w sumie. Teraz mam zapiętą 910, wszystko jak na razie ok, a sam zauważam, by aparatu nie nosić lampą w dół, czy też lampę poziomo z body. Po drugie kupiłem tą gumę ochronną i trzyma mocno
shaddixx
14-09-2012, 11:40
Cenę z Krakowa znamy, niebawem odbieram obiektyw od Pana Bienka z Warszawy, zapytam się ile ta usługa u niego kosztuje.
No i dołączyłem do grona "zadowolonych" klientów D700 z sankami. Moja 900 trzyma sie pewnie ale jak podepnę 800 to mam wrażenie jakby miała spaść z body taki luz. Trzeba sie po sezonie wybrać do Krakowa ponoć bez ingerowania w bebechy można to naprawić.
Daj znać manfred czy CI pomogli i za ile, bo do krakowa nie mam daleko i mogę podjechać.
U mnie to samo, narazie lampa błyska kiedy chcę, ale też ma luz i zdarzy jej się błysnąć również gdy przechylam aparat a nie wciskam spustu migawki. To pewnie początki i na którejś imprezie wkońcu odmówi posłuszeństwa całkowicie.
Naprawa polega na dogięciu sanek. Problem w tym, że cała puszka jest magnezowa, poza pryzmatem. Trzeba delikatnie operować młotkiem.
No i dołączyłem do grona "zadowolonych" klientów D700 z sankami. Moja 900 trzyma sie pewnie ale jak podepnę 800 to mam wrażenie jakby miała spaść z body taki luz. Trzeba sie po sezonie wybrać do Krakowa ponoć bez ingerowania w bebechy można to naprawić.
a gdzie konkretnie do krakowa? i jak naprawiaja nie rozbierajac tego?
Nie byłem bo "gibie" mi się tylko 800. 900 natomiast siedzi sztywno. Zresztą za niedługo sprzedaje aparat i nie chcesz aby go rozbebeszać.
Mi też się właśnie gibie tylko 800, ale na obu body, chińskie stoją sztywno i nie udają stroboskopu. Zaczynam się zastanawiać czy jest możliwe że to wina uchwytu w lampach a nie sanek, skoro na obu body zaczęło się to w 1 momencie pojawiać (jak 800 zaczęła błyskać na jednym, przełożyłem ją na drugie, tam też błyskała przy przechylaniu, czego wcześniej nie robiła, dziwne, aby w 1 momencie na obu body odgieły się sanki). Obie chińskie nie błyskają mimowolnie na żadnym z body. Zaczyna mnie to zastanawiać.
Też bym wolał nie rozbebeszać, bo chce wymienić D700 na D800, jeśli to by była wina lampy to gitara. Ale pewnie się łudzę :D
Miałem taki problem z SB-800, po prostu przypadkowe szaleństwa. Przyczyną był luz w mocowaniu lampy. Normalne po długim użytkowaniu, uderzeniami lampy w futryny drzwi i inne urazy. Podgiąłem minimalnie boki blachy stopki w górę przy pomocy obcążek. Może to trywialne, ale skuteczne. Lampa wsuwa się w sanki ze szlachetnym oporem, a nie prostackim luzem i wszystko działa jak należy. Doginanie sanek wymagało by specjalnych narzędzi i chyba było by ryzykowne.
jest to dobry pomysł. obadam
shaddixx
16-12-2012, 11:13
Odebralem aparatury jakiś czas temu. Ale z tego co sie dowiedziałem to nowa stopka u p.Bienka to 40 zł + wymiana. Warto to robić gdy ma sie gumy do wymiany. Całość z gumami wyszło ok 250-300 zł.
Odebralem aparatury jakiś czas temu. Ale z tego co sie dowiedziałem to nowa stopka u p.Bienka to 40 zł + wymiana. Warto to robić gdy ma sie gumy do wymiany. Całość z gumami wyszło ok 250-300 zł.
i napisz czy warto to robić u tego pana , jakie wrazenia po naprawie? czy wszystko dobrze poskładane?
xczy przy okazji czyści matryce?
i daj namiar do tego pana. wystawia paragon rachunek? jakąś gwarancje?
shaddixx
24-12-2012, 01:36
Warto robić. Poskładane jest bardzo dobrze. Gwarancja jest 6 miesięcy na to co zostało wymienione ale pan Bieniek zapewniał ze kolejne 200 k zdjęć aparat powinien uciagnac;)
Rachunek/faktura do wyboru.
Aparat był w pełni wyczyszczony.
Pan Bieniek:) :http://www.serwisfoto.com.pl/
Poczytałem powyższe posty i zrażony kosztami postanowiłem pokombinować. Wyszło mi, że winne szaleństwom lampy są luzy "pionowe" i da się im zaradzić w domowy sposób. Od jakiegoś czasu testuję prowizoryczne rozwiązanie, ale wydaje się, że będę mógł zrobić coś trwalszego. Oto rozwiązanie:
podłożyć cienką (naprawdę cienką warstwę czegokolwiek) pod obie blaszki na bokach sanek
Ja podłożyłem 2-3 (nie pamiętam dokładnie) warstwy chusteczki. Oczywiście, oberwałem najpierw kawałek chusteczki ok. 6x10mm i poskładałem. Wsunąłem to pod blaszkę - tą, która tak lekko odstaje od dna sanek. Ona chyba ma za zadanie przewodzić impulsy oraz lekko podnosić mocowanie lampy, ale trzeba jej pomóc, bo za mało podwyższa to mocowanie. Po takim zabiegu lampa wchodzi w sanki ciasno i nie chybocze się. Nie stwierdziłem też po kilkunastogodzinnym użytkowaniu, żeby lampa traciła kontakt ze stykami i szalała. Oczywiście, należy z wyczuciem (metodą prób i błędów) dobrać grubość podkładki w postaci np. chusteczki. Początkowo dałem za dużo i lampa nie chciała wejść w sanki. Sprawa oczywista. Chusteczka teraz się na tyle ubiła, że się nawet nie wysuwa z sanek i po wielokrotnym wkładaniu aparatu do torby i ściąganiu lampy jest cały czas w tym samym miejscu, spełniając swoją powinność :) Jak zacznie wypadać, ja zacznę myśleć, co tam podłożyć, żeby było trwalsze - zapewne jakąś taśma klejąca, ale musi być naprawdę cienka.
Jeżeli tłumaczenie jest mętne, bo ja prosty chłopak, jeśli chodzi o technikę, to piszcie do mnie na priv. Niestety nie mam jak zrobić zdjęcia.
To może zamiast bibuły dokupić i dociąć blaszki do regulowania zaworów.
To może zamiast bibuły dokupić i dociąć blaszki do regulowania zaworów.
Są jeszcze puszki po piwie, bardzo cienka blacha.
Ja bym nie kombinował z takimi twardymi rzeczami. Używając czegoś papierowego dodatkowo mamy atut w postaci elastyczności materiału - operacja wsuwania lampy odbywa się bardziej miękko. Co więcej taka blaszkę trzeba by dodatkowo podklejać (inaczej się wysunie), a taka chusteczka nieźle mi się trzyma - jak ja się dodatkowo lekko potraktuje jakimkolwiek klejem (lepiej nie kropelką, itp.) to ewentualność jej wypadnięcia jest minimalna. Może i glupi to sposób, ale uwierzcie, że skuteczny i bezpieczny dla sprzętu (bezpieczniejszy niż wszelkie igły, o który było pisane wcześniej).
Sapphiron
05-02-2013, 00:22
Są jeszcze puszki po piwie, bardzo cienka blacha.
i zwarcie gotowe...
Bez przesady. Wystarczy wyciąć blaszkę o takim samym kształcie, jak ta maskująca w sankach. Trzeba jednak pamiętać, że podkładanie blaszek powoduje oddalenie styków od siebie. O wiele lepiej jest podgiąć sanki w body.
Masz rację, że powoduje to oddalanie styków. Jednak na razie mój sposób nie oddalił ich do tego stopnia, żeby straciły kontakt.
Oczywiście, że dogięcie sanek byłoby lepsze, ale jest też ryzykowne dla samych sanek, bo są dosyć elastyczne i wcale niełatwo je nagiąć. Wolę na razie korzystać z takiej prowizorki. Jak kiedyś się pojawi problem znowu, może bardziej zaryzykuję.
robin102
05-02-2013, 19:27
No nie wiem sporo tych nikonowskich lamp na tych sankach u mnie się gibało. psik psik środkiem KONTAKT 60 i na kilka tygodni wystarczyło, potem przemycie psik pisk KONTAKT WL i znów KONAKT 60 i znów kilka tygodni mimo giabania lampy kontakt pewny był. Nigdy tych sanek nie doginałem. na brackecie to samo, psik psik ....
To ja już chyba po raz ostatni w tym wątku. Sanki naprawione w Fotomarze (http://fotomar.pl/) w Bydgoszczy za całe 120zł. Pan Marek stwierdził, że problem leży w dokręceniu śrubek, które się mocno obluzowały. Dodatkowo przelutował styki. I działa (już kilkaset błyśnięć bez żadnego problemu). Wydaje się, że na pewien czas spokój z sankami.
Polecany powyżej KONTAKT przez krótki czas pomagał, ale poluzowanie śrub najwidoczniej się pogłębiało i styki... już nie stykały.
Moim zdaniem warto zainwestować te 120zł i nie kombinować mechanicznie z sankami, bo problemu tym się nie rozwiąże, a śrubki mogą w pewnym momencie wykręcić się do końca i spowodować szkody wewnątrz aparatu. Gdyby ktoś potrzebował pomocy w załatwieniu tego w Bydgoszczy, a z Bydgoszczy nie jest, służę pomocą, choć sprzęt można do nich także wysłać kurierem. Należy oddać i body i lampę.
PS. Mam nadzieję, że wkrótce nie będę musiał znowu się tutaj udzielać, żeby weryfikować treść tego postu :)
Czy ktoś się orientuje czy w Krakowie na Czapskich taką usługę robią?
Zibi1970
20-08-2013, 09:11
pogoski,
a w jakim stanie masz ogumowanie body po rozkręceniu. Posklejane masz ?
Mi już za tą usługę wycenili 210 zł :-) muszę sie spieszyć bo nie długo z cena dojdą do ceny serwisu nikona
Zibi1970
20-08-2013, 10:22
Jak Ci wycenili ? Przez telefon? Mnie panienka powiedziała że trzeba wysłać aby wycenili.
Opisałem przypadłość dość dokładnie.
jakim cudem robią ta usługe tak tanio skoro gumy najczesciej nie wytrzymią rozklejenia. ciekawy jestem w jaki sposób je przykleili i czym. Albo inna teoria. Mozna wykonać usługę bez rozkręcania aparatu. Opiszcie jak wam po tym serwisowaniu wytrzymuja te gumy.
Gumy to faktycznie problem. O doklejenie ich trzeba samemu zadbać. Na pewno jest to niedogodność.
Tej naprawy nie da się wykonać bez rozkręcania aparatu.
szymonvader
02-10-2013, 14:35
a koszt nowych gum to jakies 200-250 zł chyba. Ciekawe ile w tej chwili serwis Nikona w W-wie liczy za całość. U nich wymiana gum jest wliczona w naprawę. Kiedyś oscylowało to w kwocie 700 zł.
Sama naprawa warta jest ok. 100 zł
DonAlberto
02-10-2013, 22:46
Ja też miałem 2 razy wymieniane w sowim D700 - najpierw przy przebiegu 35 tyś potem 80-90, oczywiście 2 razy w serwisie Nikona. Ciekawy jestem czy 800 ma poprawione mocowanie lampy.
Zapewne wielu użytkowników D3, D3s jest na forum, czy któremuś z nich coś takiego się przydarzyło?
genghiskhan
29-12-2013, 11:42
mnie też to dopadło - pucha ma juz chyba 3-4 lata i ponad 200k przebiegu :)
zaczęło się od niekontrolowanej dyskoteki a wczoraj na weselu - po kiku godzinach styk został utracony (jedynie mocne dociśniecie lampy pomagało)
będę próbował naprawić we wro w psich budach o ile gość się tego podejmie, jak nie to wysyłam do jakiegoś innego serwisu ;)
Mocowanie w Canonie uważam za perfekcyjne. Ja też póki co na sanki nie zakładam 800 tylko 900 i jakoś się to trzyma.
Naprawa jest możliwa na dwa sposoby.
1. Dogięcie sanek bez rozbierania. Mając dobre szczypce, można to zrobić. Nie należy jednak walić młotkiem.
2. Rozebranie aparatu, co wiąże się ze zdzieraniem gum, i porządne wyklepanie sanek lub ich wymiana.
Mocowanie w Canonie uważam za perfekcyjne. Ja też póki co na sanki nie zakładam 800 tylko 900 i jakoś się to trzyma.
sb800 czy 900 /910 nic nie zmieniaja w temacie . uzywalem sb900 i rowniez pojawil sie problem.
No u mnie nie ma tego problemu przy SB 900 tak więc nie wkładaj wszystkiego do jednego wora.
Zibi1970
29-12-2013, 14:07
Naprawa jest możliwa na dwa sposoby.
1. Dogięcie sanek bez rozbierania. Mając dobre szczypce, można to zrobić. Nie należy jednak walić młotkiem.
2. Rozebranie aparatu, co wiąże się ze zdzieraniem gum, i porządne wyklepanie sanek lub ich wymiana.
Niestety nie jest tak.
Naprawa nr 1 nie działa. Oddałem swoją D700 do odgięcia specjaliście od mechaniki precyzyjnej.
Facet podoginał stopkę tak że ledwie wciskałem lampy sb600 i sb800 a i tak samoczynnie błyskały.
Uważam że coś od wewnątrz trzeba jeszcze zrobić.
Dokręcić trzeba od środka
Normalnie. Po zdjęciu góry.
stachmuszel
29-12-2013, 16:16
Niestety nie jest tak.
Naprawa nr 1 nie działa. Oddałem swoją D700 do odgięcia specjaliście od mechaniki precyzyjnej.
Facet podoginał stopkę tak że ledwie wciskałem lampy sb600 i sb800 a i tak samoczynnie błyskały.
Uważam że coś od wewnątrz trzeba jeszcze zrobić.
Jeśli "specjalista" dogiął za mocno (z Twojego opisu wynika, ze tak właśnie zrobił) sanki wygięly się w małe U,. Powoduje to minimalne uniesienie lampy a tym samym brak kontaktu na pinach. Stad samoczynne błyski.
Właśnie jestem po udanej naprawie sanek w D700. Były one już kilkakrotnie doginane szczypcami, ale tak jak pisał stachmuszel, Miały już kształt U (w obu płaszczyznach. Trzeba było je odkręcić i wyklepać. Samo dokręcanie wkrętów nic nie daje, bo wcale nie są poluzowane. Można też zamówić nowe sanki (http://www.ebay.com/itm/Nikon-D700-Top-Cover-Flash-Hot-Shoe-Silver-Replacement-Part-NEW-/360776863390?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item53fffa0e9e).
Dobra wiadomość, nie trzeba ruszać płyty głównej. Należy jedynie odlutować dwa przewody i wyjąć kondensotor. Najgorsze jest zrywanie gum. Z 10 minut odkuwałem jedną śrubkę z pokładów kleju, którym ktoś to podklejał.
Sam to naprawiłeś? Bo jeśli tak to czemu nie powiedziałeś\chętnie bym popatrzył śliwowice przyniósł.
Sam naprawiałem, a Zibi1970 patrzył.
Przy okazji okazało się, że w jego SB-800 nie działa dociskanie stopki, więc efekt się potęgował. A po prostu puściły smarki, którymi Nikon zabezpieczył blaszkę dociskającą.
Czyli reasumując odklejasz gumy czyścisz wszystko i co potem trzeba zrobić?
PS stopka plus gumy to koszt ok 50 dolarów. A ile kosztuje ta usługa w NPS?
Zależy, w jakim stanie są gumy. Oryginalne są klejone na taśmę dwustronną i dadzą się przykleić ponownie. Ale jak są już napuchnięte, to taśma też zwykle nie trzyma. Wtedy najlepiej wymienić gumy, przynajmniej tą pod kciukiem. Ale najtrudniej jest z tą na prawym gripie. Jak napuchnie, to odstaje w środku i sprężynuje. Traci się wrażenie pewnego uchwytu. Ale to na inny wątek.
Stopka plus komplet gum, to ok 70 dolców.
stachmuszel
06-01-2014, 17:18
Tomku, powinieneś założyć forumowy serwis. Na pewno miałbyś co robić.
A jest gdzieś w sieci albo spotkał się ktoś z filmem z wymiany stopki?
Wystarczy ściągnąć serwisówkę - i postępować zgodnie z nią. Oczywiście pewne etapy można pominąć.
jaką serwisówkę masakra nie wiem o co kaman.
Tomku, powinieneś założyć forumowy serwis. Na pewno miałbyś co robić.
Mam :)
Instrukcja serwisowa - jest w niej opisane krok po kroku jak rozebrać i złożyć aparat.
O nie dla mnie patrze na tą serwisówke i mnie dreszcze biorą.
Bez jakiegokolwiek doświadczenia lepiej się samemu za naprawę nie łapać.
stachmuszel
06-01-2014, 18:10
Bez jakiegokolwiek doświadczenia lepiej się samemu za naprawę nie łapać.
Ot...bardzo słusznie.
Sprzedam body D700 idealne tylko raz rozkręcone daje rabat gdyż trzeba je ponownie skręcić ;-)
Jeśli rabat będzie ok to z miłą chęcią przygarnę ;)
Dzisiaj bardziej hardkorowa naprawa sanek.
Najpierw potwierdzenie dobrych wiadomości. Aby wymienić sanki nie trzeba zrywać całych gum, ale trzeba wiedzieć, gdzie je podważyć. Wystarczy odkręcić 28 śrub (13 rodzajów), żeby zdjąć górę. Potem już tylko 4 śruby od samych sanek.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/DSC02760-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-ZvnlBEAB1fM/UtbgVsa4d8I/AAAAAAAEcmc/AH7RWQh_ejY/s1024/DSC02760.jpg)
Nie trzeba też ruszać płyty głównej. Wystarczy tylko odlutować dwa przewody zasilające lampę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/DSC02761-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-DZj6iq_XEEM/UtbgWWldWrI/AAAAAAAEcmk/az-BspKj-iE/s1024/DSC02761.jpg)
Tym razem sanki były nawet proste, ale mimo to lampa błyskała. Same sanki nie leżały bezpośrednio na korpusie, tylko na czterech wypustkach wpuszczonych w otwory. W rezultacie pod sankami zrobiła się szczelina się, a styki latały dosyć luźno (użytkownik podtykał pod nie kartoniki). Nie chciałem spiłowywać tych wypustków, bo skrócił by się gwint, który trzyma sanki i lampę (ma niewiele ponad 1 mm).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/DSC02766-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-UXKL_1ljIWE/UtbgXPsy9eI/AAAAAAAEcms/ULeZt9Stsas/s1024/DSC02766.jpg)
Dlatego sfrezowałem otwory, tak że sanki wchodzą głębiej. Teraz nie ma szczeliny, a płytka ze stykami jest mocno dociśnięta.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/DSC02768-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-vsvWzRPnx08/UtbgXnA-vMI/AAAAAAAEcm0/mStRNm0ELUA/s1024/DSC02768.jpg)
Bambello
16-01-2014, 00:26
Ciekawe uczucie oglądać swój aparat w takiej formie ;)
Ale wierzę w Tomka i jestem Pewien, że będzie super.
Fajnie, że udało się bez odrywania gum kolejne zł zaoszczędzone.
Pozdrowionka
A tu klasyczny przykład sanek wygiętych w łuk. Zaginanie sanek nic nie da, lampa i tak wchodzi ciasno, ale jest oddalona od styków.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/TP6_1905-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-OwxlpG9sh2s/UvsXJKK03-I/AAAAAAAEdrw/_ZmXXJxHn0k/s800/TP6_1905.jpg)
magic_zen
16-02-2014, 13:31
Ok a więc takie pytanko dzwoniłem do serwisu nikona i facet twierdzi ze ta usterka nie podlega naprawie gwarancyjnej i że będę musiał za to zapłacić. Teraz pytanie czy faktycznie jest to uszkodzenie z mojej winy czy upierać się przy naprawie gwarancyjnej? Poza tym mam do wymiany gumy pod kciukiem i pokrywę złącz bo wygięła się w balon i cały czas odłaziła no i czyszczenie komory lustra za to ostatnie powiedział 150zł.
Wygięcie pokrywy złącz to standardowy problem, na początku nie domyka na koniec już wgl nie możną zapiać. Kup nowa z ebay założysz sam i po problemie
magic_zen
16-02-2014, 14:15
Musze przyznać ze trochę otworzyłeś mi oczy :) bo na bank wyjdzie taniej, zastanawiam się tylko czy jak oderwę przednią gumę (zakrywa śruby mocujące pokrywę) to wkleję ją na swoje miejsce? Na co oni wklejają te gumki?
Jeżeli guma nie jest zbyt mocno rozciągnięta wpasuje się w to miejsce idealnie. Nie wiem czym to jest powodowane , możliwe ze gumy z ebeya nie są oryginalne (w niczym to nie przeszkadza) ale po bardzo długim i extramalnym okresie pracy aparatu guma się nie odksztalcila jak ta założona od nowości.
Na co oni wklejają te gumki?
Na taśmie dwustronnej.
magic_zen
16-02-2014, 14:56
No czyli temat gum jak najbardziej do ogarnięcia ;) pozostaje tylko kwestia najbardziej drażliwa czyli te nieszczęsne sanki czy podejdzie to pod gwarancje, czy muszę płacić? i jeśli już mam płacić to czy wybrać serwis nikona czy jakiś niezależny?
Pod gwarancję raczej nie podejdzie. Na ebay'u sanki można nabyć za mniej więcej 70 zł. Przy odrobinie zdolności manualnych można się pokusić o wymianę sanek samemu.
Przy odrobinie zdolności manualnych można się pokusić o wymianę sanek samemu.
No odrobina to chyba za mało powiedziane