Zobacz pełną wersję : Studio dla początkującego
Witam. Przeczytałem kilka tematów i jakoś nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Mam około 800-1000zł do wydania. Posiadam sb-700 i sb-28, więc myślę że lampy na razie mogę sobie odpuścić. Myślałem o zakupieniu jakiś parasolek, softboxa ale na tyle moja wiedza studyjna się kończy. Jaki zestaw byście polecili, tak żeby też był w miarę mobilny?
Art Erie
06-03-2012, 09:56
Piszesz o studio i o mobilności, więc może to cię zainteresuje http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088
tomek murański
06-03-2012, 10:48
a co jeszcze do tego chcesz dokupić? oktę 180cm? Kurde, załamka. Staram się po prostu olewać kolejne głupie pytania, ale przeginacie czasem. Ja nawet nie mówię o czytaniu podobnych wątków, których jest z tysiąc, bo to i tak żaden paprak tego nie zrobi, ale użyjcie przynajmniej zdrowego rozsądku! "chcę coś kupić do tysiaka, powiedzcie mi co"... Olej. Do głowy. I szkła kontaktowe, żebyś mógł poczytać/poprzeglądać kilka stron. Choć trochę dobrej woli i samodzielnego wyszukiwania ludzie!
A przy okazji - jak wyobrażasz sobie coś do takiego sprzętu jakim dysponujesz, aby NIE BYŁO mobilne? Nie odpowiadaj. To było pytanie retoryczne. Idę walnąć głową w ścianę... Sailor! gdzie jesteś gdy cię potrzeba?
@tomek murański - biedny człowieku, szkoda nerwów.
@MagikPl - nie oczekuj, że ludzie będą Ci tłumnie pomagać jeśli nie napiszesz jakiegoś konkretu, skoro go nie napisałeś oznacza, że jakbyś niezbyt wiedział po co kupujesz ten sprzęt, a skoro tego nie wiesz, to jest Ci on nie potrzebny. Natomiast jeśli się mylę, to określ się jasno z jaką potrzebą tu przychodzisz...
I przedewszystkim napisz, co chcesz fotografowac w tym "studio". Od tego sie zaczyna, kompletujac sprzet.
800-1000 i chcesz softy i parasolki..hymm..i lampy pewnie.. ech..
Łał, aż takiej krytyki się nie spodziewałem. A więc uzupełniając temat mam zamiar zająć się fotografią portretową. Oczywiście, że nie chcę kupować kilkunastu rodzajów softów i jeszcze do tego parasolek, czasz i lamp. Chcę podstawowy zestaw, żeby poćwiczyć, nauczyć się podstawowych rzeczy.
Jeśli taka kwota jest zbyt mała, to ile powinienem przeznaczyć na takie podstawy?
@Tomek czytałem poprzednie tematy, ale zwykle były to wątki z 2008/09 więc myślę że coś od tamtego czasu mogło się zmienić. A w ostatnich nie znalazłem zbyt dużo informacji o takich zestawach (chyba że jakiś wątek przeoczyłem, to przepraszam za dokładny dubel).
Pozdrawiam
marszull
06-03-2012, 19:41
w drugiej odpowiedzi masz link ktory kieruje Cie do tematu ktory ma prawie 2000 postow
i ostatnie wpisy sa bardzo swieze, a w temacie statywow i osprzetu modelujacego swiatlo to raczej za duzo sie nie zmienia
Jackylhyde
06-03-2012, 21:40
nie dziw sie poirytowaniem kolegów :)
po prostu chodzi o to, że w dobie internetu i siedzeń do poczytania w empiku zadanie takiego pytania jest oznaką strasznego lenistwa. Naprawdę nie rozumiem. Wpisałem w google "domowe studio+portret"i wyskoczyło tyle linków, że czytania samego jest na tydzień. Po przeczytaniu tego właściwie juz doskonale wiedziałbyś co chcesz kupić albo zrobić własnoręcznie. Mało tego-jeszcze bardziej skonkretyzowałyby się Twoje zamiary co do tematu, który chcesz fotografować. Ja rozumiem, ze epoka sms'u zredukowała skłonność do czytania w sposób analityczny, studiowania problemu w wielu tekstach no ale bez przesady :) Po takiej lekturze to powinieneś przyjść co najwyzej z pytaniem:
"słuchajcie...chodzi o softbox reporterski: jaką wielkosć maksymalną wziać by to miało sens? 50x50 to max czy mogę jednak 60x60? a moze przerobić softbox żeby lampa była odwrócona i świeciła do tyłu zamiast bezposrednio na dyfuzor?"
albo
"słuchajcie: przeanalizowałem temat i postanowiłem kupić: dwufunkcyjną parasolkę (odbijajaca i, po ściągnieciu, prześwitująca) do ładnego zalewania swiatłem, mały 50X50 softbox by precyzyjniejszego skierowania światła, blendę do pomocy, plaster miodu z/lub strumienicą do tworzenia efektów, komplet filtrów zelowych i ze 2,3 statywy oświetleniowe. Będzie dobrze?"
a wtedy koledzy odpowiedzieliby Ci: TAK :D
Linka czytałem i nadal czytam :) Niestety strasznie dużo informacji jest o sprowadzaniu sprzętu i poza tym wiele linków już nie działa ;/ (no chyba że na jakieś dziwne numery stron trafiłem)
O, widać źle szukałem w googlu. Teraz mam naprawdę dużo stron do poczytania na ten temat :).
I po Twoim poście mam pytania: Jak wygląda parasolka dwufunkcyjna? Ma jakiś czarny, odpinany materiał? I co daje świecenie lampą do tyłu w sofcie?
Jackylhyde
06-03-2012, 22:22
a tak :)
http://allegro.pl/parasolka-dual-80cm-black-silver-white-3223-i2178884206.html
lampa reporterska z racji zabudowanego poziomego palnika ma wąski kat rozpraszania swiatła. Dlatego m.in. nie używa się wiekszych niż 60x60 softboxów bo toto sensu nie ma-powyzej tej wielkości będzie swiecił srodek dyfuzora a brzegi kiepsko. Skierowując lampę do tyłu (a wsadzić ją wtedy trzeba od dołu) każąc jej swiecić na tylno/boczne ścianki (oczywiście softobox musi być zabudowany od tej tylnej strony) efekt rozpraszania swiatła po całym softboxie jest lepszy-światło zanim padnie na dyfuzor lata po całym pudełku :)
słuchajcie, ja ostatnio stałem w podobnej sytuacji, właściwie to nadal stoje bo jeszcze nic nie kupiłem. Chciałem kupić trochę sprzetu, w jak najtańszej opcji, takiej amatorskiej podstawowej. Metodą ciągłych kompromisów doszedłem do tego:
Światło główne składa się z:
- statyw oświetleniowy 71-225 cm cena: 85zł
- oprawka na żarówkę o gwincie E27 + mocowanie na lampe błyskową (aparatową) cena: 55zł
- żarówka 85W św stałe jako pilot, cena: 42zł
- lampa błyskowa moja Sb-24 lub Sunpak (z podpisu, bo podobnie jak kolega piszacy ten temat mam 2 lampy "systemowe")
- Modyfikator: parasolka odbijająca srebrna 100cm cena: 27zł
Komentarz: wiem, że jako światło główne z mocą przewodnią 42, za dużo nie oświetlę, nie będzie to bardzo uniwersalny set, ale to kwestia celu do jakiego będzie używany. Nie powiecie mi przecież, że do ciasnych portretów ta dosyć blisko ustawiona parasolka nie wystarczy?
Wystarczy - mam na myśli że da się zrobić dobre zdjęcie, nie mówię że będzie to super wygodne, bo na wygdy z takim budżetem nie można sobie pozwolić...
Światło wypełniające:
- statyw oświetleniowy 104-242cm, cena: 85zł <- jest mocniejszy od tego do parasolki stąd ta różnica w cenie.
- Modyfikator: softbox 60x90 xm z mocowaniem bowens składany jak parasolka, cena 209zł, wersja bez takiego prostego składania 109zł
- Lampa Quantuum R+300, cena 545zł
komentarz: cena tej lampy podnosi cene całego seta prawie 2 krotnie, ale.. Ale 2ma błyskotkami systemowymi wszystkiego nie opędzisz, a z tego co przeszperałem na forum, tańszych się nie opłaca kupować, bo to awaryjne badziewia. (poprawcie mnie jeśli się myle)
Oświetlenie tła:
- Statyw oświetleniowy 43-70cm, cena 36zł
- Taka sama oprawka jak w świetle głównym czyli E27+flash, cena: 55zł
- tu montuje 2ga lampę błyskową już wcześniej posiadaną, czyli sb-24/sunpak
- żarówka 85W światło stałe jako pilot, cena: 42zł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja ze swojej strony taki właśnie zestaw proponuje i liczę na komentarze, ponieważ nadal nie jestem pewien tych zakupów. Podsumowując koszty: 1348zł bazując na sklepie http://fripers.pl/
Pozdrawiam,
BWBW
Generalnie fajny zestaw się szykuje i nawet ekonomiczny. Zastanowiłbym się nad lampą bo za właściwie tą samą cenę możesz mieć Jinbei Spark 400 Ws, który jest porównywalny a dysponuje większą mocą. Choć ciekawszym rozwiązaniem byłby Jinbei DP III-300, kosztuje niecałe 50 dyszek więcej a ma elektroniczną regulację i wyższą liczbę przewodnią. Zyskujesz trochę precyzji i swobody.
Ja sobie poczytałem i złożyłem coś takiego: 2 parasolki (srebrna i/lub biała) soft 60x60, wyzwalacze do lamp rf-603, 2 statywy oświetleniowe oraz blenda trigrip od lastolite. Miałem ją w ręku i strasznie mi się spodobała. Plus może jakieś dodatki do lampy, coś w rodzaju tego: http://allegro.pl/zestaw-strobo-do-lamp-blyskowych-i-ezybox-hotshoe-i2196564474.html . Znacie może jakieś alternatywne wyjście dla takiego czegoś?
Pozdrawiam.