Zobacz pełną wersję : Metz 30 BCT 4
martin204
01-03-2007, 20:13
Witam
Wiem że ja tylko pytam o lampy i lampy.... (prosze o wyrozumiałość) ale mam pytanko czy lampa Metz 30 BCT 4 zrobi mi spustoszenie w moim body D50 czy bedzie można jej spokojnie uzywać w jej własnym trybie automatyki . Lampa ta ma tylko mocowanie gorącej stopki. Pytam bo nie chcę uszkodzić aparatu. Może ktoś jej używał lub używa z Nikonem D50 .Byłem na stronie Metza ale nic nie znalazłem (jakoś niepotrafię nic zakumać po niemiecku) .dlatego proszę o ewentualne sugestie (niestety na SB 600, lub SB 800 mnie narazie nie stać) i poradę chciałem kupić jakiegoś taniego Metz-a (niekoniecznie tego którego wcześniej wymieniłem)
Pozdrawiam
zobacz tu: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html podają różnie napięcie od 68 - 172 volt więc nie wiem - coprawda w np d70s piszą w instrukcji żeby nie przekraczać 250 volt. Polecam takiego Metza jak mój (36 CT 3)- dałem za niego 150 zł ma 5 automatyk 2,8 - 4 - 5,6 - 8 - 11 TTL z analogami i pełny manual oraz zakres czułości 25-1000 i pochylanie w dół o -5 lub -10 stopni. Ten ma tylko około 20 voltów więc bez obaw. Używałem go zarówno w Lumixie Fz-30 i teraz w D70s
Tom Vein
02-03-2007, 21:45
Ja czasem jej używam z D50, ale działa tylko w trybie manualnym.Fajna lampka za parę groszy.
martin204
03-03-2007, 09:27
A czy jest możliwość wyzwalaniw na tylną kurtynę (rear) migawki tuż przed zamknięciem dla zdjęć nocnych sterowanych z korpusu d50
Pozdrawiam
Polecam takiego Metza jak mój (36 CT 3)- dałem za niego 150 zł ma 5 automatyk 2,8 - 4 - 5,6 - 8 - 11 TTL z analogami i pełny manual oraz zakres czułości 25-1000 i pochylanie w dół o -5 lub -10 stopni. Ten ma tylko około 20 voltów więc bez obaw.
Witam.
Sam przymierzam się, do zewnętrznej lampy błyskowej, a SB-600 nie wspominając o SB-800, jest za drogi.
Czy możesz mi powiedzieć, do jakich odległości i jakich zdjęć nadaje się twoja lampa :?:
Nie ma problemu z kompatybilnością z Nikonem :?:
A czy można ją wyzwolić z ręki :?:
Wg, mogę prosić o kilka zdjęć na maila, z lampa, w różnych środowiskach :?:
Np na jakieś hali i światło odbite od sufitu, czy gdzieś w korytarzu. Na peweno sam będziesz lepiej wiedział jak ja mi zaprezentować.
Pozdrawiam
Krzysiek.
Mam Agfatronic 401CBS. Wg tabelki z tej strony ktoś jej zmierzył 212V. D70s toleruje do 250V. Jak sądzicie, można zaufać temu pomiarowi? Ew jaką techniką zmierzyć samemu?
witaj, powiem tak: jedyna współpraca tej lampy z nikonem (d70s) to tylko jej wyzwolenie :( dla mnie to w zupełności wystarcza, ma liczbę przewodnią 36 więc raczej jest średniej mocy ma uchylana głowicę i wbudowany wysuwany dyfuzor który kieruje część światła do przodu gdy lampa skierowana jest pod kątem 45 st. do góry - efekty jak dla mnie super szczególnie w niedużych pomieszczeniach. obsługa ogranicza sie do ustawienia na lampie czułości i przysłony (ręcznie) takiej jak w korpusie, na tym samym polega korekcja błysku - zwiększam lub zmniejszam czułość lub przysłonę. bez problemu działa natomiast synchronizacja na drugą kurtynę lub z długimi czasami. zaletą tej lampy jest to że działa z każdym aparatem z gorącą stopką ale tylko i wyłacznie we własnej automatyce - zapomnij o TTLu i wszelkich jego odmianach czy automatycznym zoomowaniu, jest dodatkowo pełny manual (pełny błysk) i 1/16 mocy. podsumowując jest to lampa manualna, w której trzeba wszysko ustawiać samemu ale jak się wie co i jak to efekty są bardzo dobre. Może wstawie jakieś fotki wieczorem.