Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] The way of dreams
Zdjęcie wykonane od około godziny 19:00 do 24:30.
Począwszy od ekspozycji 120 sekundowej a skończywszy na 9-cio minutowym naświetlaniu.
Łączny czas naświetlania pracy to 5h 43min 40sek. Całość oświetlona naturalnie przez księżyc.
Pozdrawiam:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/13/thewayofdreamsnik.jpg/)
ZAPRASZAM
katatjuta
05-03-2012, 17:12
OJOJ ŚWIETNE! Gwiazdy, do tego droga która prowadzi wzrok do drzewa :D Kadr super!
Ale bajka! Szkoda tylko, że ta koleina nie jest dłuższa.
Nikonozaur
05-03-2012, 17:23
Nie wiem, czy mimo wszystko ciut nie za jasno, ale i tak super to wygląda. Dobra praca.
Wyszło super! Gratuluje wytrwałości.
brawa za poświecenie, podoba sie.
No właśnie cosik mi tak ostatnio pod Opolem śmierdziało spaloną matrycą ;).
Już teraz wiem kogoż to sprawka była ;).
Fajnie jest, naprawdę fajnie. Brawa za wytrwałość, a efekt finalny wydaje się to wynagradzać :).
P.S. Też chyba bym ciut ciemniej to widział ;).
Ja mam prośbę o więcej szczegółów technicznych jeśli można, bo zdjęcie świetna.
No właśnie cosik mi tak ostatnio pod Opolem śmierdziało spaloną matrycą ;).
Już teraz wiem kogoż to sprawka była ;).
Fajnie jest, naprawdę fajnie. Brawa za wytrwałość, a efekt finalny wydaje się to wynagradzać :).
P.S. Też chyba bym ciut ciemniej to widział ;).
A już myślałem, że nikt nie poczuje :)
Co do jasności to taka wersja bardziej mi podeszła:)
Ja mam prośbę o więcej szczegółów technicznych jeśli można, bo zdjęcie świetna.
To jakie informacje chciałbyś jeszcze wiedzieć? :)
krzysztofz24
05-03-2012, 17:53
Łooo, ladne cacko:-). Kadr, klimat, kolorki. Super gwiazdy wyszly i te smugi na niebie.
Tez bym to widzial kapke ciemniej, coby troszke wzmocnic nocny klimat.
Zdjęcie mega! Ale coś mi z tym czasem nie pasuje, jeżeli było od 19:00 do 00:30 to jest 5h i 30min, a naświetlanie trwało 5:43 podobno;) ale to nie zmiania fatku, że praca mnie zachwyciła:D
Zdjęcie mega! Ale coś mi z tym czasem nie pasuje, jeżeli było od 19:00 do 00:30 to jest 5h i 30min, a naświetlanie trwało 5:43 podobno;) ale to nie zmiania fatku, że praca mnie zachwyciła:D
Dlatego napisałem, ze "około" 19:00 do 24:30:) faktycznie było troszkę przed 19
JaroPienza
05-03-2012, 18:44
Jak mnie takie wirówko wku... tak ta mnie uświadomiła ,że się mocno myliłem. Świetny pomysł ,a i wykonanie bardzo dobre
Bardzo ładne. Wzdycham tylko widząc podobne zdjęcia. D200 żre za dużo prądu a ja mam tylko 2 baterie :)
fajny wiatrak ale jednak wolalbym ciemniej to zobaczyc.
Pytania ? Od najbardziej banalnych typu ogniskowa, iso?
po praktyczne
- czy oprócz nakładania jakiś post-process był,
- czy da radę się zmieścić w raw-ach czy tylko jpeg?
- Ile d300 zje baterii w takiej sesji
- jaka jest rekomendowana pojemność termosa :-P
Chyba jedno z lepszych tego typu zdjęć, które widziałem ostatnio na różnych forach :-) świetny rezultat :-)
Pytania ? Od najbardziej banalnych typu ogniskowa, iso?
po praktyczne
- czy oprócz nakładania jakiś post-process był,
- czy da radę się zmieścić w raw-ach czy tylko jpeg?
- Ile d300 zje baterii w takiej sesji
- jaka jest rekomendowana pojemność termosa :-P
No więc tak: ISO próbuje zawsze używać jak najmniejsze (szumy) kosztem długich czasów. W tym przypadku ISO ustawione na 200. Ogniskowa 10mm (Sigma 10-20). RAW do podstawa, często w zdjęciach nocnych WB nie trafia tak jakbym tego chciał, poza tym post-processing jest dosyć istotną sprawą.
Czy da radę w jpeg-ach? Oczywiście, ze da radę tylko, robiąc RAWy jest wygodniej i zdecydowanie ładniej i można szybko zniwelować małe błędy programem.
Co do baterii to możesz mieć problem. Robiąc kiedyś D80, mając dwie naładowane baterie, często wracałem do domu zawiedziony, że tak krótko. Teraz mam potężniejsze akumulatory i nie mam tego problemu.
Podstawa do statyw i pilot przy dłuższych ekspozycjach.
Na początek spróbuj z tym co masz (ja zaczynałem z D80 + kit i zdjęcia nie były takie złe), później sam będziesz wiedział czego potrzebujesz i czy chcesz dalej w to brnąć.
P.S.: Wielkość termosu w zależności ile czasu chcesz siedzieć w nocy :p
Bardzo ładne użycie efektu ruchu w dobrej kompozycji, w odróżnieniu od wielu zdjęć tego typu, gdzie efekt jest dla samego efektu.
jarekf34
05-03-2012, 22:32
Chyba jedno z lepszych tego typu zdjęć, które widziałem ostatnio na różnych forach :-) świetny rezultat :-)
Ponownie się zgodzę... Świetne zdjęcie i szczerze GRATULUJĘ WYTRWAŁOŚCI :) Gratki.
Adam Majchrzak
04-05-2012, 09:55
...chyba lubisz tak jasno =]
Super kadr, szczególnie zadbałeś o "podłogę" [troszkę pomarudzę, że Gwiazda Polarna mogłaby być w centrum, ale to szczegół =) ].
No i super, że złapały się flary Irydium!!! Brawo!
Pozdrawiam! =]
krzychun
04-05-2012, 10:57
Efektowne, podoba mi się;)
To też bym minimalnie przyciemnił :)
Super! To jest sztuka. Jak sama nazwa wskazuje - musi byś sztuczna, wynikać z przetworzenia. To już nie rejestracja urody natury - to dzieło. Oczywiście wielu powie, że to twórczość wtórna, powielająca stare pomysły. Ale mi się podoba, choćby z powodu chmur, koloru ziemi, a szczególnie świetlistości, tak rzadko spotykanej w tego typu fotografii.
pitbul60
04-05-2012, 15:00
Ale kozackie zdjecie , super robota , no i ten naklad pracy i czasu wlozony w ta fote ,pogratulowac :)
tbogdanowicz
05-05-2012, 10:13
Już ART69 to napisał, ale dla mnie również to jedno lepszych tego typu zdjęć jakie widziałem.
Jeśli ktoś twierdzi że jest to powielanie schematów, to co powiedzieć o portretach, zachodach, wschodach, mgle nad wodą, kwiatkach itd. itd.
Dla mnie liczy się to co i jak pokazał autor, a nie czy był pierwszy z danym pomysłem.
Oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać :-).
Dla czystosci kadru wywalil bym te dwie linie poprzeczne z prawej u gory, poza tym nie wiem, czy ta czerwien an ziemi jest dobrym pomyslem, ale to patrzac na calosc to drobiazg.......znakomite!
Adam Majchrzak
05-05-2012, 11:36
Dla czystosci kadru wywalil bym te dwie linie poprzeczne z prawej u gory ...
Przecież to jest właśnie wisienka na tym torcie!!! =]
Bardzo polecam poczytać o flarach Irydium a potem postarać się je "złowić".
Pozdrawiam! =]
Dzięki wszystkim za swoje opinie i komentarze :)
Jeśli chodzi o te flary Iridium to celowo je zostawiłem, wg mnie dodają uroku zdjęciu :)
Bardzo polecam poczytać o flarach Irydium a potem postarać się je "złowić".
Czytac nie musze, te "falry iridium" moga byc wszystkim w tym przypadku, sam zlapalem je wlasnie przy tego typu fotografii, nie pochwale sie, bo daleko mi do autora w takich strzalach........
W typowym Astro to byla by wisienka, tutaj burzy mi kompozycje....
Jeśli chodzi o te flary Iridium to celowo je zostawiłem, wg mnie dodają uroku zdjęciu :)
Twoje zdanie, twoje zdjecie, twoj wybor.......wciaz uwazam to za mega fote.....kolejna z twojej reki zreszta;)
Twoje zdanie, twoje zdjecie, twoj wybor.......wciaz uwazam to za mega fote.....kolejna z twojej reki zreszta;)
Wielkie dzięki Grzegorzu;)
Bartekkw
06-05-2012, 12:12
Gratuluje cierpliwości - dobrze to sie ogląda
Henio Jawa
06-05-2012, 13:00
Cudowne!
...zaraz, zaraz. Czy to przypadkiem nie może oznaczać, że Ziemia się jednak kręci?
Adam Majchrzak
06-05-2012, 16:31
Czytac nie musze, te "falry iridium" moga byc wszystkim w tym przypadku ...
Przecież nie zmuszę Ciebie do czytania (o tym), gdybyś się jednak skusił wiedziałbyś, że w tym jak i w każdym innym przypadku owe flary będą niczym innym jak tylko flarami. =)
Zdjęcie wykonane od około godziny 19:00 do 24:30.
Począwszy od ekspozycji 120 sekundowej a skończywszy na 9-cio minutowym naświetlaniu.
Łączny czas naświetlania pracy to 5h 43min 40sek. Całość oświetlona naturalnie przez księżyc.
Nieziemska fota.
Czy to zdjęcie składa się z kilku nałożonych rawów? I nie za bardzo kumam jak z 120 sekund + 9 min wyszło 5h43min 40s :-? Możesz mnie oświecić.
Nieziemska fota.
Czy to zdjęcie składa się z kilku nałożonych rawów? I nie za bardzo kumam jak z 120 sekund + 9 min wyszło 5h43min 40s :-? Możesz mnie oświecić.
Poszczególne klatki robione są w RAWach/NEFach. Co do czasu to klatek było oczywiście więcej i łączny czas wszystkich wynosi prawie 6 godzin. Pierwsze naświetlanie rozpocząłem od 120s później sukcesywnie zwiększałem czas aż do ostatniej klatki, 9-cio minutowej.
wolnyslimak
11-05-2012, 16:42
No zaszalałeś. Gratulacje. Bardzo dobre zdjęcie, które tylko deczko bym przyciemnił. Te czerwienie na ziemi też nie do końca mi podchodzą. Zresztą to już wspomniano. Brawa za wytrwałośc bo praca jest efektowna.