Zobacz pełną wersję : przejście z D90 na D3100
cinamoon
05-03-2012, 15:43
Witam,
Mam dość nietypową sytuację. Mam D90 od końca 2008 roku z przebiegiem 11 000 zdjęć więc nie ma co ukrywać, że dość duża ze mnie amatorka. W momencie zakupu miałam małe pojęcie o fotografii ale z planem zagłębienia w temat stąd ta dopłata do lepszego sprzętu. Po tak długim czasie nie ma co ukrywać widzę po sobie, że robię zdjęcia okazyjnie, wyjazdowo powiedzmy, że w 80 procentach w trybe auto. Zastanawiam się nad przejściem na D3100 z paru powodów:
-waga (wbrew pozorom bardzo często mnie ogranicza w D90)
-wymieniając samo body, z planem zostania przy kitowym obiektywie wyszłabym jakieś 400/500 zł w przód i mogłabym wziąć nowy obiektyw Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8
-czytałam, że D3100 ma więcej programów tematycznych co dla amatora jak ja może wyjść na duży plus
proszę o radę bardziej doświadczonych
pozdrawiam
Sprzedaj wszystko co masz i kup sobie jakiegoś wypasionego kompakta.
cinamoon
05-03-2012, 15:49
To chyba tak działa, że w momencie zakupu lustrzanki ma się jakiś kompaktowstręt - przynajmniej w moim wypadku tak było. Ta jakość zdjęć uzależnia i dalej chce pstrykać na lustrzance.
D3100 to fajny aparacik :)
Zmieniaj jeśli D90 Ci nie pasuje. Ewentualnie sprzedaj wszystko i spraw sobie NEXa. Jeszcze mniejszy a jakość fotek daje radę ;)
No nie wiem czy jest warto zamieniać lustrzanke na kompakta. Ale jeśli nie zależy Ci na dużo lepszej jakości (moim zdaniem nawet najtańsze lustrzanki są lepsze niż wypasione kompakty.) i jesli nie chcesz nosić ze sobą całego sprzętu to dopiero wtedy można pomyśleć o kompakcie.
Jednak jeśli zmienisz na d3100 to, jak pamiętam, nie bedą działać we wszystkich obiektywach autofocusy. Więc to tez można wIac pod uwagę.
Edit; zawsze można pomyśleć o bezlusterkowcu jakims
Witam.
Jeśli nie korzystałaś z "ergonomii" jaka daje D90 i faktycznie używasz tak sprzętu jak opisujesz to spokojnie możesz zamienić aparacik.
Oby nie okazało się tak że kupisz jasną stałkę i zapragniesz ciekawszych zdjęć i zaczniesz kombinować w manualu bo wtedy zapragniesz "wyższego" modelu ;)
Pozdrawiam
To chyba tak działa, że w momencie zakupu lustrzanki ma się jakiś kompaktowstręt - przynajmniej w moim wypadku tak było. Ta jakość zdjęć uzależnia i dalej chce pstrykać na lustrzance.
Dobre :p
A czym się różnią zdjęcia na auto z kompakta i lustrzanki? :mrgreen:
Chcesz widzieć zdjęcia lepszej jakości, zgłąb temat, poczytaj i naucz się wykorzystywać świetne body jakie masz czyli D90.
Jak opanujesz choćby tryb A, to zobaczysz co to daje, jak panujesz nad finalnym efektem zdjęcia. A nie głupie pstryki na programie tematycznym. Do takich zastosowań zdecydowanie kompakt. A jaki poręczny? A coś mi się obiło o uszy, że tego właśnie szukasz, kompaktowych wymiarów. Jakiejś kolosalnej różnicy między D90 a D3100 w gabarytach nie masz.
Nie chcesz zgłębiać podstaw fotografii i uzyskiwać OCZEKIWANYCH i przewidywanych efektów - kup kompakt. Do tego zadowolą Cię jego malutkie gabaryty.
Nie wiem w czym masz problem ;)
Poza tym, jeśli piszesz, że pstrykasz okazjonalnie, wyjazdowo, imprezowo, to stałka 35mm nie jest dobrym wyborem pod format DX. Tu dużo bardziej będziesz zadowolona z UNIWERSALNOŚCI kitowego zooma. 35 to dużo za szeroko jak na krajobraz (wyjazdy), za szeroko do wnętrz, to już przecież ~50mm po przeliczeniu cropa. A w kicie masz w miarę szeroko na początku zakresu i w miarę portretowo na końcu, co do OKAZJONALNEGO pstrykania w trybie auto jest najlepszym wyjściem.
cinamoon
05-03-2012, 16:08
A czym się różnią zdjęcia na auto z kompakta i lustrzanki? :mrgreen:
Chcesz widzieć zdjęcia lepszej jakości, zgłąb temat, poczytaj i naucz się wykorzystywać świetne body jakie masz czyli D90.
Jak opanujesz choćby tryb A, to zobaczysz co to daje, jak panujesz nad finalnym efektem zdjęcia. A nie głupie pstryki na programie tematycznym. Do takich zastosowań zdecydowanie kompakt. A jaki poręczny? A coś mi się obiło o uszy, że tego właśnie szukasz, kompaktowych wymiarów. Jakiejś kolosalnej różnicy między D90 a D3100 w gabarytach nie masz.
Nie chcesz zgłębiać podstaw fotografii i uzyskiwać OCZEKIWANYCH i przewidywanych efektów - kup kompakt. Do tego zadowolą Cię jego malutkie gabaryty.
Nie wiem w czym masz problem ;)
Dla mnie różnią dlatego poświęcam się ''dźwigając'' lustrzankę.
Nie szukam kompaktowych rozmiarów ale czegoś lżejszego. Jestem drobna i noszenie D90 przez dłuższy czas to czasem dla mnie naprawdę wyzwanie.
Podstawy fotografii znam ale wiem, że moja wiedza jest za mała by wykorzystać w pełni możliwości tego aparatu który mam stąd pomysł z d3100 i prośba o radę.
..............A czym się różnią zdjęcia na auto z kompakta i lustrzanki? :mrgreen:
Nie zgodzę się z tobą. Jakość zdjęć a ich temat i odbiór to 2 różne sprawy. Koleżance zależy na JAKOŚCI a tego jej nie da zaawansowany kompakt. Myśle tu np. o szumach, ostrości. Nie przesadzajmy ;)
Lepiej kupić d5100 ma większe możliwości jako aparat amatorski niż d3100
Nie ma przepaści technologicznej między D90 a D3100 w takim sensie, że jeśli nie wykorzystujesz D90 w pełni, to D3100 wykorzystasz "bardziej". D90 to dużo bardziej ergonomczne body, z silnikiem AF (możesz podpiąć szkła bez własnego motorka).
I jeszcze wytłumacz tą różnicę w jakości obrazka między kompaktem na auto a D90 na auto ;) w czym konkretnie jest lepsza? ;)
Proszę Was nie rozśmieszajcie mnie :mrgreen: nie ma różnicy w jakości obrazka, dopóki sam nie decydujesz o parametrach, czyli o końcowym efekcie. Bo raz automat podbije czas, raz przysłonę a raz ISO.
Kluczem tu jest wiedzieć, co się chce osiągnąć. I wtedy nawet D3000 zmiażdzy D300s w trybie auto (gdyby go posiadał, a nie posiada).
Szumy? Ostrość? Zobaczcie jak dobrze radzą sobie obecne kompakty, czy aparaty z wymienną optyką.
Dla tryby zielonego lustrzankom mówię stanowcze NIE, i tyle.
cinamoon
05-03-2012, 16:19
Nie ma przepaści technologicznej między D90 a D3100 w takim sensie, że jeśli nie wykorzystujesz D90 w pełni, to D3100 wykorzystasz "bardziej". D90 to dużo bardziej ergonomczne body, z silnikiem AF (możesz podpiąć szkła bez własnego motorka).
I jeszcze wytłumacz tą różnicę w jakości obrazka między kompaktem na auto a D90 na auto ;) w czym konkretnie jest lepsza? ;)
Ciężko wytłumaczyć słownie to co widzę ale myślę, że chodzi mi o ostrość przede wszystkim. Ktoś wcześniej napisał, że jest coś takiego jak jakość lustrzanki której nie da zaawansowany kompakt i się z tym zgadzam. Wiem zawsze mogę się mylić bo nie znam się na kompaktach w ogóle ale ostatnio oglądałam zdjęcia małego dziecka robione kompaktem Canona s95 i Nikonem D70s i różnica była ogromna.
Proszę Was nie rozśmieszajcie mnie :mrgreen: nie ma różnicy w jakości obrazka, dopóki sam nie decydujesz o parametrach, czyli o końcowym efekcie...........ciach
Nie mam zamiaru cię rozśmieszać bo i nie widze w tym nic śmiesznego.
Ze stopki widzę ze masz FX-a to powiedz mi jaka jest różnic a międzi FX-em a DX-em ;) tylko proszę o konstruktywna odpowiedz tak abyś mnie nie rozśmieszył ;)
Pozdrawiam
blackside
05-03-2012, 16:47
lulek z całym szacunkiem- głupoty piszesz , wg. mnie :-) . Jeśli Ty nie widzisz różnicy to zastanawia mnie po kiego Ci fx... . Kompakty też mają pełny manual ...
Miałem kilka kopmaktów i mam do czego porównać i uważam że żaden kompakt nie da tego co lustrzanka... pomijam bezluterkowce... bo wg. mnie to nie kompakty.
marcinch
05-03-2012, 16:55
lulek z całym szacunkiem- głupoty piszesz , wg. mnie :-) . Jeśli Ty nie widzisz różnicy to zastanawia mnie po kiego Ci fx... . Kompakty też mają pełny manual ...
Miałem kilka kopmaktów i mam do czego porównać i uważam że żaden kompakt nie da tego co lustrzanka... pomijam bezluterkowce... bo wg. mnie to nie kompakty.
Są też lustrzanki bezlusterkowe http://www.canon-board.info/showthread.php?t=63295 :lol:
haradrimm
05-03-2012, 16:59
lulek39, piszesz pierdoły.. Jakość obrazka z lustra nawet na auto będzie lepsza niż z kompakta. Większa matryca i lepsze szkło robi swoje. I d300s ma auto (tak P to także automat);)
wymieniając samo body, z planem zostania przy kitowym obiektywie wyszłabym jakieś 400/500 zł w przód i mogłabym wziąć nowy obiektyw Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8
Po czym każdy obiektyw kupujesz DROŻSZY (z powodu braku śrubokręta). Bezsens odsprzedawać, gdzie zawsze się traci.
MSZ rady o kompakcie są naprawdę warte rozważenia. Większa głębia ostrości, full auto itd...
krzysiek.81
05-03-2012, 18:04
Witam.
Jeżeli faktycznie nie wykorzystujesz możliwości D90, to kupno D3100 + 35 1.8 oraz zostawienie sobie kita 18-55 jest dobrym wyjściem. Z obrazu jaki daje D3100 + 35 na pewno będziesz o wiele bardziej zadowolona niż z D90+ kit....gwarantuję :). Miałem taki zestaw kiedyś i miło wspominam .( żeby nie było że pisze na podstawie tego co przeczytałem gdzieś tam )
Pamiętaj tylko że D3100 jest mocno okrojony w stosunku do D90
-brak drugiego pokrętła
-nie ma bracketingu
-nie wyzwala zdalnie lamp wbudowaną lampą (CLS)
- brak górnego LCD
- brak śrubokręta
oraz wielu innych bajerów które nie maja znaczenia dla osoby pstrykajacej na Auto :)
Pozdrawiam.
Do autorki - moim zdaniem to bardzo rozsądne rozważania, baaardzo rzadko spotykane na tym forum.
Jeżeli robisz zdjęcia okazjonalnie, na wyjazdach a D3100 jest "obmacany" i Ci pasuje to bym właśnie tak zrobił....
Zamieniając na kompakt stracisz możliwość kadrowania przez wizjer (moim zdaniem dość istotna wada kompaktów - zwłaszcza w słońcu), opóźnienie migawki będzie Cię mocno denerwować a i w obrazku, zwłaszcza w gorszym świetle zobaczysz natychmiast różnicę. Co do obiektywów - nie sądzę, żebyś zaczęła kupować szkła bez silnika, więc śrubokręt w d90 nie bardzo ma zastosowanie.
Koszt innych szkieł nie będzie mocno bolał, bo do posiadanego już kita (18-55 jak się domyślam) dokupisz może fajny 55-200VR i ewentualnie 35/1,8 choć ja bym aż tak bardzo nie gloryfikował tego szkła. Do kompletu wziąłbym sb400.
Fajny, dobry, lekki zestaw. Czasem się zastanawiam, czy mnie by taki nie wystarczył. Mam powoli dość dźwigania ;)
Ja również uważam, że przejście na mniejszą lustrzankę jest trafionym pomysłem. Nie jesteś bowiem osobą szukającą pierwszej lustrzanki, która jeszcze nie wie czy będzie się w przyszłości mocno rozwijać fotograficznie czy nie. Ty już wiesz, że bardziej skomplikowane funkcje i opcje, które wymienił krzysiek.81, nie są Ci potrzebne, a szkieł bez silnika nie posiadasz i nie planujesz. Uważam też, że po zamianie lustra na kompakt byłabyś zawiedziona, mimo, że nie korzystasz, ze wszystkich możliwości lustrzanki. Większa matryca, wizjer, gotowość do pracy niemal od razu po włączeniu, znaaacznie lepsza jakość przy gorszym świetle (wyższe ISO i przysłona 1.8 na 35'tce) to cechy z których trudno jest zrezygnować. Oczywiście można pomyśleć o dobrym bezlusterkowcu, ale to byłaby wyraźnie droższa opcja więc raczej nie warto. N3100 to będzie całkiem niezły wybór.
Miałem "lepszego" kompakta, teraz mam D90 i jeśli bym dziś stał przed takim wyborem jak Ty do kompakta bym nie wrócił, jedyne co za nim przemawia to waga i wielkość.
krzysiozboj
05-03-2012, 21:57
miałem D3100, mam D90, jak robisz w auto i małe gabaryty będą zaletą oraz nie chcesz kombinować ze szkłami na śrubokręt to chyba specjalnych przeciwskazań nie ma.
Ergonomia i tak przy auto nie ma specjalnego znaczenie, co jeszcze stracisz? Będzie gorszy akumulator, mniejszy wizjer, dużo gorsze oznaczenie aktywnego punktu AF, zdecydowanie gorszy tylny LCD. Jakośc obrazka porównywalna, możliwe ze ta z D3100 nawet lepsza.
Zyskasz zauważalnie mniejsze gabaryty i wagę i pare stówek np na 35/1.8 który potrafi sporo frajdy dać.
blackside
05-03-2012, 22:11
mam d3100 i nie narzekam. Akumulator faktycznie powinni dać mocniejszy ale 500 zdjęc spokojnie robi wraz z podglądem itp.
Co do stałki to polecam tylko bardzo dokładnie sprawdzić- niestety dość często są małe problemy z af. Szkło fajne też miałem .
Innervoice
05-03-2012, 22:14
Jednak jeśli zmienisz na d3100 to, jak pamiętam, nie bedą działać we wszystkich obiektywach autofocusy. Więc to tez można wIac pod uwagę.
Edit; zawsze można pomyśleć o bezlusterkowcu jakims
Nie pisz proszę takich głupot, nie będą działać tylko obiektywy które są na tzw. śrubokręt!
Gwynbleidd
05-03-2012, 22:17
Skoro D90 jest Ci niepotrzebny to bez oporów zmień na mniejszy/lżejszy. Ja bym jedynie poważnie rozważył zakup jakiegoś bezlusterkowca - jakość zdjęci porównywalna do amatorskich lustrzanek, a waga i wymiary jednak znacznie mniejsze. Obecnie również dostępność i ceny szkieł coraz lepsze.
cz4rnuch
06-03-2012, 09:29
Nie pisz proszę takich głupot, nie będą działać tylko obiektywy które są na tzw. śrubokręt!
Chyba nie ma się co tak unosić, bo kolega bardzo dziwnie poprzestawiał wyrazy w zdaniu(m.in. "nie" powędrowało nie tam gdzie trzeba), ale odnoszę wrażenie że chodziło mu o to samo co Tobie :)
Chyba nie ma się co tak unosić, bo kolega bardzo dziwnie poprzestawiał wyrazy w zdaniu(m.in. "nie" powędrowało nie tam gdzie trzeba), ale odnoszę wrażenie że chodziło mu o to samo co Tobie :)
oczywiście że chodziło mi o obiektywy na śrubokręt. Trochę mi słownik pozmieniał słowa, więc trochę dziwnie wyszło.
O ile się nie mylę to d3100 i d90 maja takie same matryce wiec oprócz drugiego pokrętła i silniczka AF niewiele się różnią.
Po roku używania ja chętnie bym się zamienił swój aparat na d90 ale mam jeszcze 3 lata gwarancji.
Innervoice
06-03-2012, 16:49
Nikt się tu nie unosił, przecież ładnie poprosiłem ;)
blackside
06-03-2012, 17:12
peran D90 i D3100 mają różne matryce . 12/ 14 mpx.
peran D90 i D3100 mają różne matryce . 12/ 14 mpx.
Masz racje co do wielkości chodziło mi ze maja one matryce CMOS.
O ile się nie mylę to d3100 i d90 maja takie same matryce wiec oprócz drugiego pokrętła i silniczka AF niewiele się różnią.
CLS z lampami
wizjer z prawdziwym pryzmatem / klejony z lusterek. Podkreśla to tutaj wielu od manuali, makro itd.
czy jest zauważalna różnica w obrazku z D90 i D3100 ? chodzi mi o DR i iso powyżej 1600
Przemek80
07-03-2012, 12:15
Po roku używania ja chętnie bym się zamienił swój aparat na d90 ale mam jeszcze 3 lata gwarancji.
Się uśmiałem:))) d90 to nawet nie ma co porównywać do D3100. To inna klasa sprzętu. Jakby się rózniły tylko tym co piszesz to d90 nie kosztowałby prawie jeszcze raz tyle co d90.W d90 jest przede wszystkim duuużo lepsza ergonomia. Dwa pokrętła,wiekszy wizjer,przyciski ISO,WB,AF,górny wyświetlacz itd.,itp.
lukash996
07-03-2012, 13:16
Suche porównanie matryc w tych aparatach DxOMark (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/664|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/439|0/(brand2)/Nikon)
Różnica na wykresach jest widoczna ;)
A kup sobie Olympusa E-510 lub podobnego za około 1000zł z obiektywem kitowym lub nawet dwoma. Jest lekki ma możliwości ustawień Nikona, ma komplet tematyczny i ustawienia predyfiniowane. Współprecuje ze wszystkimi manualnymi obiektywami i z każdym ma stabilizację Nikon to nie jest jedyny słuszny wybór. Jak jesteś amatorką to może zadowoli Cię jakość jak na mojej stronie www. Wszystkie fotki z wymienionego Olympusa.
Suche porównanie matryc w tych aparatach DxOMark (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/664%7C0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/439%7C0/%28brand2%29/Nikon)
Różnica na wykresach jest widoczna ;)
Dzięki za link, chodziło mi jednak o praktyczne porównanie jakości obrazka ;-)
blackside
07-03-2012, 16:46
D3100 ma nowszy procesor, który ma większe możliwości podczas obróbki /zapisu zdjęcia. Czy to ma wpływ na "obrazek" .... inna sprawa DR w d3100 jest dość słaby - d5100 jest pod tym wzg. dużo lepszy... niestety też droższy.
Olek - dość fajna puszka , szkło kitowe całkiem niezłe, duże "ale" mam tylko do szumów z olków, ale akurat 510'ka jest pod tym wzg. najlepsza choć odstaje mocno od d3100.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/664|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/439|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/465|0/(brand3)/Olympus
Się uśmiałem:))) d90 to nawet nie ma co porównywać do D3100. To inna klasa sprzętu. Jakby się rózniły tylko tym co piszesz to d90 nie kosztowałby prawie jeszcze raz tyle co d90.W d90 jest przede wszystkim duuużo lepsza ergonomia. Dwa pokrętła,wiekszy wizjer,przyciski ISO,WB,AF,górny wyświetlacz itd.,itp.
Koleżanka używa aparatu w 80% w trybie Auto.
Przemek80
07-03-2012, 23:19
Wiem jak koleżanka używa lustrzanki:) Ubawiło mnie tylko porównanie d90 i d3100,że różnią się tylko pokrętłem i śrubokrętem.
Ja bym koleżance polecił sprzedaż całego systemu i kupno któregoś nexa z kitem i jakąś stałką. Waga jak znalazł, są programy tematyczne, nic tylko wciskać przycisk migawki. W jej przypadku posiadanie lustrzanki nie jest chyba najlepszym pomysłem :/
A mi się wydaje, że koleżanka dobrze kombinuje. Nie wiem jak jest obecnie, ale gdy kiedyś porównywałem jakość lustrzanki vs kompakta to różnica była widoczna nawet w trybie auto. Lustrzanka zawsze daje też większe możliwości w razie gdyby takie możliwości nagle były potrzebne.
Ewidentnie widać, że koleżanka sprecyzowała swoje potrzeby i atuty d90 nie są jej potrzebne więc po co ma nosić ze sobą takiego klamota.
3100 ma też swoje plusy - np. lepsze filmy etc.
Jeśli decyzja jest przemyślana to jak najbardziej polecam taką zamianę - sam bym takiej w życiu takiej zamiany nie zrobił, ale tylko dlatego, że także znam swoje potrzeby i do nich d90 jest lepsze.
Co do samej jakości obrazka, myślę że różnic nie będzie.
blackside
08-03-2012, 17:06
nex z kitem i do tego stałką mocno sięgnie do kieszeni. Wbrew pozorom bezlusterkowce są drogie i moim zdaniem zbyt drogie w porównaniu to lustrzanek.
digitaltee
08-03-2012, 17:35
ale może jednak jakaś fajna hybryda bez wymiennego obiektywu, często to są sprzęty z lepszą optyką niż najtańsza lustrzanka z kiepskim kitem, a do tego mają fajnie rozbudowane opcje auto, tilt efekt, uproszczone filmowanie itd.
sokrates
08-03-2012, 18:04
Jeśli 115 gramów różnicy w wadze oraz kilka milimetrów w wymiarach robi Ci aż tak wielką różnicę wymieniaj. Moim zdaniem taka zamiana to bez sensu. Jeśli chcesz coś naprawdę małego o dobrej jakości zdjęć to jedyne co ci zostaje to iść w stronę np Sony Nex tudzież olympus Pen. Ew. jakaś bezlusterkowa "lustrzanka" sony....
To znów ja ;)
Całkiem mozliwe że w dniu jutrzejszym wpadnie mi w ręce Panasonic DMC-FZ150 . W weekend mam zamiar go ostro potestować to może coś napiszę w temacie "nowych" megazoomów. Tak wiem ze to nie lustro ale technika idzie do przodu ;) może będę zaskoczony ?
Pozdrawiam
blackside
08-03-2012, 19:56
nie lczyłbym ....
może będę zaskoczony ?
Pozdrawiam
to na pewno;)
abraham2ooo
15-03-2012, 21:57
Witam,
Mam dość nietypową sytuację. Mam D90 od końca 2008 roku z przebiegiem 11 000 zdjęć więc nie ma co ukrywać, że dość duża ze mnie amatorka. W momencie zakupu miałam małe pojęcie o fotografii ale z planem zagłębienia w temat stąd ta dopłata do lepszego sprzętu. Po tak długim czasie nie ma co ukrywać widzę po sobie, że robię zdjęcia okazyjnie, wyjazdowo powiedzmy, że w 80 procentach w trybe auto. Zastanawiam się nad przejściem na D3100 z paru powodów:
-waga (wbrew pozorom bardzo często mnie ogranicza w D90)
-wymieniając samo body, z planem zostania przy kitowym obiektywie wyszłabym jakieś 400/500 zł w przód i mogłabym wziąć nowy obiektyw Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8
-czytałam, że D3100 ma więcej programów tematycznych co dla amatora jak ja może wyjść na duży plus
proszę o radę bardziej doświadczonych
pozdrawiam
Szkoda, że mieszkamy taki kawałek od siebie. Ja mam D3100 i chciałbym zamienić go na D90. Brakuje mi parę udogodnień jakie właśnie ma D90 (górny wyświetlacz, śrubokręt, bracketing) Gdybyśmy mieli bliżej do siebie chętnie zamieniłbym się dla sprawdzenia na tydzień, później może dogadalibyśmy się do do wymiany na stałe :)