Zobacz pełną wersję : Fotki zwykłych użytkowników
Witam,
od jakiegoś czasu uderza mnie, że na nikoniarzach nie ma (albo ja nie znalazłem) miejsca, gdzie można by dawać swoje fotki po ocenę. Chodzi mi tu o fotki wykonane przez amatorów, którzy chcieliby dowiedzieć się co robią źle i jak to poprawić.
Jest tu niby dział, gdzie można wystawić swoje zdjęcia, ale za każdym razem, gdy zbieram mi się na odwagę to odwaga mi przechodzi, gdy zobaczę poziom prac prezentowanych na forum... Przyznam, że wtedy czuję się taaaaki malutki ;-)
Dla porównania na canon-board jest znacznie większy udział fotek amatorskich - albo jest to dowód na to, że fotki z Nikona są lepsze albo jednak na nikoniarzach większość amatorów ma takie odczucia jak ja i nie publikuje swoich fotek.
Może warto to zmienić i stworzyć jakiś dział amatorski, z którego ewentualnie moderator przenosiłby fotki do działu pro jeśli ktoś będzie udawał amatora nim nie będąc? Na tą chwilę swoje fotki jeśli już publikuję, to na canon-board ;-(
BTW. brakuje mi też działu, gdzie można zgłaszać propozycje zmian na forum. Jest podobny dział na innym forum, na którym się udzielam i fajnie to funkcjonuje.
A tu się nie da? http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=3
Wstawiasz i masz ocenę, komentarze i listę wszystkich grzechów :) Bez owijania w bawełnę i wazeliniarstwa.
Oczywiście zaraz znajdzie się kilku amantów podbicia sobie licznika postów i dopiszą komentarze mocno merytoryczne, ale to już Ty musisz oddzielić ziarno od plew :)
No ale właśnie o tym dziale piszę, że tam są takie fotki, że strach swoje gnioty wstawiać. 90% tych zdjęć, które są tam wstawiane to jest poziom nieosiągalny dla amatora.
Mi chodzi o utworzenie działu dla amatorów, żeby wstawiając tam fotkę nie narażać się na śmieszność tylko dostać garść wskazówek z naciskiem na to, że nie doświetlę zdjęcia 2 lampami i bledną czy nie zrobię zaawansowanej obróbki w PS ;-)
Na canon-board poziom prezentowanych zdjęć jest różny - od pro po totalną amatorkę, a tu u nas chyba żaden amator nie wystawia swoich fotek.
No ale właśnie o tym dziale piszę, że tam są takie fotki, że strach swoje gnioty wstawiać. 90% tych zdjęć, które są tam wstawiane to jest poziom nieosiągalny dla amatora.
przecież są osiągalne, może nie w 100% ale są. Chyba, że masz na myśli Amatorów z komórkami...?
Do kompozycji i pomysłowego zdjęcia nie potrzebujesz drogiego sprzętu. Co do jakości oczekiwanej, drogi sprzęt pomaga. Aczkolwiek dwa razy już się zdziwiłem co do jakości zdjęć a sprzętem jakim dane zdjęcie zostało zrobione.
To poprzeglądaj sobie dział http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=27
Masz tam pokazany materiał wejściowy i wyjściowy.
Przekonasz się, że często na wejściu masz podobnie, a wyjście to już praca i umiejętności.
Kiedyś była ciemnia teraz edycja na kompie.
a tu u nas chyba żaden amator nie wystawia swoich fotek.
jaki z tego wniosek? tutaj nie ma amatorow... ;)
@jacq - tak wiem, że wiele dobrych fotek można zrobić przy użyciu podstawowego sprzętu. Już teraz dzięki lekturze kilku książek i tego forum widzę jaki postęp wykonałem w robieniu zdjęć. Jak to ostatnio jedna z osób w mojej rodzinie powiedziała - takie artystyczne są ;-) Niemniej nadal dzielą mnie jeszcze lata świetlne od tego co jest tu na forum prezentowane. Obecnie staram się wykonywać plagiaty tych zdjęć, które mi się podobają, żeby w ogóle zrozumieć jak zostały one zrobione. Bardziej chodzi mi o nieosiągalność jeśli chodzi o wiedzę/praktykę, a nie sprzęt.
@pil74 - przeglądam ten dział, ale po zabawie w GIMP stwierdziłem, że najpierw trzeba nauczyć się robić dobre fotki (w sensie kadry/kompozycja/ekspozycja), a na obróbkę czas przyjdzie później. Na razie z moją wiedzą jest tak, że potrafię zastosować proste techniki, których rezultaty mnie nie satysfakcjonują - jedynie B&W mi w miarę wychodzi. Także ograniczam się od wyostrzenia, poprawy skóry, WB i takich tam. Na prawdziwą obróbkę przyjdzie jeszcze czas.
@R - no właśnie taki wniosek chyba trzeba wyciągnąć ;-)
dominikpl72
05-03-2012, 15:59
Kolego hadwao:
Po pierwsze: chyba źle rozumiesz pojęcia "amator" i "poziom nieosiągalny dla amatorów" :)
W regulaminie działu wskazanego przez kolegę pil74 nie ma ani jednego słowa o jakimkolwiek podziale na "amatorów" i "nie-amatorów". Są tylko słowa o wymogu rzeczowej refleksji nad własnymi pracami, które mamy zamiar pokazać. Wg mojej opinii - to co Cię drażni, to sytuacja, że tu na forum zebrała się grupa ludzi, którzy starają się pokazywać zdjęcia w miarę "kompletne" - czyli będące efektem stosunkowo świadomej pracy fotograficznej (począwszy od momentu, miejsca i sposobu wykonania ujęcia a skończywszy na obróbce), w odróżnieniu od setek "pasjonatów", którzy pstrykają (czasem nawet całkiem przyzwoite) zdjęcia na przysłowiowym "spacerze" i "przy okazji". Ale taka definicja nie ma nic wspólnego z podziałem: "amator" lub "nie-amator".
Po drugie: powiem rzecz przewrotną: skoro masz skrupuły, żeby pokazać tu zdjęcia - to bardzo dobrze świadczy o Twoim podejściu do tematu i pasji fotograficznej... Jeśli Twoje zdjęcia nie zadowalają Cię w porównaniu z pracami innych - po prostu rozwijaj się - pracuj nad nimi dalej, może staraj się włożyć w Twoje ujęcia więcej wysiłku (rozumianego np jako nocne wstawanie aby złapać właściwe światło, zamiast wykonywania zdjęć "po śniadaniu") a może poszukaj wiedzy dotyczącej fotografowania i obróbki (w czasach internetu można ją zdobyć bez ruszania się od komputera).
No i na końcu: dla mnie właśnie największą zaletą tego forum jest włąśnie wysoki poziom zdjęć.. Dla mnie wartością samą w sobie jest to, że poziom zdjęć na forum może być punktem odniesienia dla oceny "poziomu jakościowego" moich własnych zdjęć. Piszę o jako osoba, która też przeszła długą drogę do momentu, w którym odważyłem się pokazać tu zdjęcia. Dopóki moje zdjęcia są gorsze - wiem że powinienem się rozwijać.
Dominiku trafiasz dokładnie w sedno mojego problemu, tylko inaczej podchodzisz do rozwiązania. Chodzi mi właśnie o to aby użytkownik z większym doświadczeniem mógł ocenić krytycznie zdjęcie i PODPOWIEDZIEĆ JAK JE POPRAWIĆ. U nas na forum prezentując zdjęcie osoby będącej na początku swojej fotograficznej przygody zazwyczaj mamy w odpowiedzi krytyczna uwagę w stylu "zdjęcie o niczym", "bez pomysłu" itp. Natomiast warto byłoby aby wskazać jakie błędy zostały popełnione - tego właśnie mi brakuje. Na pewno ułatwia to eliminowanie błędów z fotografii.
Czasami sam łapię się na tym, że mam coś co wygląda super w rzeczywistości a na zdjęciu wypada... np powiedzmy płasko i nieciekawie. Miło by było aby ktoś nakierował jak zdjęcie powinno być wykonane w przyszłości. Najlepiej moim zdaniem uczy się na swoich własnych błędach, gdy ktoś Ci je unaoczni.
Wracając do Canon-board - myślę, że tam bardzo fajnie to funkcjonuje. Podobają mi się np. wątki osób, które prowadzone przez dłuższy czas obrazują jak te osoby dochodzą od "zera do bohatera". Moim zdaniem, czegoś takiego u nas brakuje. Ja np. jestem osobą, która dość dobrze znosi krytykę jeśli jest merytoryczna i staram się wyciągnąć z niej wnioski.
I jeszcze, żebyśmy mieli pełną jasność - nie chcę tu działu gdzie zaprezentuję swoją fotkę i wszyscy będą pisali "o jak super", tylko działu, w którym amator jak ja będzie mógł liczyć na konstruktywne porady nie ośmieszając się jednocześnie w porównaniu do prac jak to nazwaliście "w miarę kompletnych".
PS. Cieszę się, że wszyscy potwierdzają fakt, że na naszym forum brakuje zdjęć typowo amatorskich - znaczy to, że jednak jakiś problem istnieje.
Ale ja jestem amatorem.....wstawiam tutaj fotki i problemu nie widze.
Czesto ludzie nie komentuja gniotow, bo chca uniknac nieprzyjemnej krytyki.....czesto krytykowany nie chce byc krytykowany.
Nie ma takiego czegos jak amator i zawodowiec.....w dziale krajobraz sa lepsi i gorsi, lepsi z czasem przestaja byc lepsi, bo gorsi ich doganiaja, to proste.
Na Canon Board jest wiecej slabych zdjec, bo ludzie ktorzy tam przebywaja prezentuja nizszy poziom, proste, znam conajmniej 5 canonierow ktorzy nie wchodza na CB a siedza codziennie na Nikoniarzach;)
Greg77 no ja Cię proszę, to że nie zarabiasz na fotkach nie czyni Cię amatorem. Widziałem Twoje fotki już kilka razy tu na forum i jakbym robił chociaż w połowie tak dobre to też bym wystawiał ;-)
Ale ja jestem amatorem.....wstawiam tutaj fotki i problemu nie widze.
No mało kto w nich problem jakiś widzi :)
Gadacie tam, zaczynajac pokazywac zdjecia tutaj dostalem po uszach i to zdrowo, wytknieto mi bledy jkakich wczesniej nie widzialem, najlepsze jest to, ze na zadnym innym portalu tego nie zrobiono i klepalem te moje zdjecia powielajac bledy podstawowe.
Poruszyłeś chyba dość istotną kwestię dla wielu użytkowników tego forum. Jednak problemem jest chyba to, że ci, których nazwałeś ,,amatorami' nie chcą poddawać krytyce/opinii swoich zdjęć, ze względu na strach(?) przed pojawiającymi się komentarzami, przeważnie trafnymi, lecz gdzie piszący zapomina o zasadach kultury, i zamiast trafnie ocenić, wskazać co można zrobić inaczej, lepiej, sugeruje wyrzucenie wątku i nie pokazywanie więcej zdjęć, co dla nowicjuszy i osób bardziej wrażliwych może być trochę traumatyczne ;) I nie chodzi mi tu o tworzenie sztucznego wrażenia, że zdjęcie jest dobre i podnoszenie samozadowolenia fotografa, ale aroganckie i prostackie wyrażenie tego. Z drugiej strony zdarzają się też sytuacje kiedy osoba słusznie krytykowana nie potrafi tego zaakceptować i to ona rozpoczyna chamską dyskusję, doprowadzając tego, że ten tzw. ,,profesjonalista" nie chce później tracić nerwów na czytanie głupot i woli rzeczowo nie komentować.
Wystarczy więc chyba poprawić jakość dyskusji, poprzez trochę chęci, przykładu od tych "którzy potrafią i się znają", a tym "amatorom" też zacznie się chcieć wrzucać zdjęcia.
PS Ta trauma może trochę na wyrost, ale ja na przykład bałbym się zadać jakieś głupie pytanie w dziale "Komputery" dot. monitora z informacją, że do kwoty poniżej półtorej tysiąca :D
Właśnie o to mi tutaj chodzi. Chociaż przyznam szczerze, że sam czasami mam ochotę napisać "do kosza", bo po przebrnięciu przez 20 na prawdę wysokiej jakości fotek trafiam na taką "zwykłą" to odbieram ją jak totalny gniot, choć sam niekoniecznie potrafię wykonać coś dużo lepszego... Po prostu percepcja się zmienia jak człowiek się takich highendowych fotek tu naogląda ;-)
Doskonale opisujesz moje odczucia co do komentarzy pod takimi fotkami. Są one tak słabe, że po prostu nikt ich nie komentuje rzeczowo. Często drobna zmiana czy zrobienie fotki z innej perspektywy sporo by zmieniło - gdyby nakierować na to daną osobę mogłoby być całkiem fajnie.
Reasumując stworzenie sub kategorii newbie (jednej do wszystkich rodzajów fotografii) byłoby wg. mnie fajnym pomysłem. Wchodząc do tego działu osoba komentująca będzie wiedziała, że trzeba trochę obniżyć kategorie oceny i nie nastawiać się na super zdjęcia. Bardziej będzie tam wchodzić w kategorii mentora niż komentatora. Fotografujący natomiast będzie miał komfort psychiczny, że "nie konkuruje" z zawodowcami czy "amatorami" pokroju Grega ;-)
Może też dobrym pomysłem byłoby stworzenie wątków fotograficznych wzorem CB bo patrząc na te dłużej trwające praktycznie w każdym widzę ogromny postęp jakościowy.
PS Ta trauma może trochę na wyrost, ale ja na przykład bałbym się zadać jakieś głupie pytanie w dziale "Komputery" dot. monitora z informacją, że do kwoty poniżej półtorej tysiąca :D
To wcale nie jest głupie pytanie, bo jak ktoś się bawi fotografią hobbystycznie, to nie potrzebuje skalibrowanego i oprofilowanego Eizo za XX tysięcy złotych. Jak mi monitor umrze, też przyjdę tu zadać takie pytanie, tylko próg cenowy będzie jeszcze niżej ;)
Niestety, w niektórych działach panuje u nas specyficzny manieryzm, związany z tym, że siedzą tu ludzie, którzy z fotografii (albo sprzętu z nią związanego) żyją, albo traktują to hobby bardzo poważnie i nie bardzo potrafią spojrzeć na sprawę okiem "niedzielnego pstrykacza".
To poniekąd tyczy się też działów fotograficznych, choć tu oczywiście specyfika jest nieco inna. Poziom wielu prezentowanych prac może onieśmielać, ale nie ma się co zrażać. Inną kwestią, już tu kiedyś poruszaną, jest poziom komentarzy, które potrafią być bardzo opryskliwe czy lekceważące (choć mam wrażenie, że po ostatniej dyskusji jest jakby lepiej).
@powyższe - padał kiedyś pomysł stworzenia tematu/działu "szkółka", w którym początkujący mogliby dostać rzetelny komentarz nt. swoich zdjęć, bez "stawania w szranki" z twórczością normalnie prezentowaną w działach foto. Pomysł IMHO wart wznowienia, tylko czy starczy zapału na komentowanie? Niestety z doświadczenia wiem, że będzie się wiele razy pisać to samo, bo ludzie nie czytają cudzych wątków, a co dopiero ze zrozumieniem i przyswojeniem wiedzy tam zawartej...
mnie natomiast martwi, że dział fotografii okolicznościowej jest mocno zdominowany przez ślubniaków.
To wcale nie jest głupie pytanie, bo jak ktoś się bawi fotografią hobbystycznie, to nie potrzebuje skalibrowanego i oprofilowanego Eizo za XX tysięcy złotych. Jak mi monitor umrze, też przyjdę tu zadać takie pytanie, tylko próg cenowy będzie jeszcze niżej ;)
.
A ja jako uzytkownik tanszego monitora Tobie podpowiem;)
Ale tez jest inny problem :!: Bo (np. dzial przyroda) lepiej lizac 4litery dla profesjonalistow niz ocenic zdjecia malutkich! Albo fascynowac sie setnym takim samym zdjeciem alibo...slaby zdjeciem, byle by zrobionym przez wlasciwą osobę! I to naprawde jest wkurzające!
I to nie tylko ja to obserwuje. na 5 znajomych z forum, wszyscy mają takie odczucie!
To jak to widzisz od strony technicznej?
Jeden wątek dla amatorów, gdzie wrzucane są zarówno zdjęcia krajobrazu, sportu, portretu itd? Czy robi się dubla wszystkich kategorii z dopiskiem amatorka? Tylko kto jest amatorem, a kto nie? Komu to oceniać? Robi się niezły bajzel.
Natomiast teraz wrzucasz swoje zdjęcie do odpowiedniej kategorii i masz jego ocenę od ludzi, którzy siedzą w danym gatunku fotografii długo i mają sporą wiedzę.
To jak to widzisz od strony technicznej?
Jeden wątek dla amatorów, gdzie wrzucane są zarówno zdjęcia krajobrazu, sportu, portretu itd? Czy robi się dubla wszystkich kategorii z dopiskiem amatorka? Tylko kto jest amatorem, a kto nie? Komu to oceniać? Robi się niezły bajzel.
Natomiast teraz wrzucasz swoje zdjęcie do odpowiedniej kategorii i masz jego ocenę od ludzi, którzy siedzą w danym gatunku fotografii długo i mają sporą wiedzę.
Amen!
mnie natomiast martwi, że dział fotografii okolicznościowej jest mocno zdominowany przez ślubniaków.Kiedyś nawet postulowałem stworzenie osobnego działu dla fotografii ślubnej, ale dano mi delikatnie i grzecznie do zrozumienia, żebym zajął się czymś innym, a nie wymyślaniem. Ale myślę, że do tego pomysłu można by wrócić. I oddzielić ślubniaki wykonywane zazwyczaj przez ludzi zajmujących się tym zawodowo od zdjęć typowo pamiątkowo-spacerowo-rodzinnych. Bo mimo, że zdjęcia ślubne w zasadzie w pełni łapią się na tę kategorię, to stanowią też zarazem kategorię same dla siebie. Kto jest za? ;-)
że też się wam chce jeszcze o tym pisać...wątków o komentowaniu zdjęć na forum było już sporo, sam pamiętam założyłem taki i co z tego?
niewiele się zmienia, TWA w krajobrazie jak było od lat tak jest ;-)
a poważniej:
słabe zdjęcia są oceniane słabo bo inaczej niczego się autor nie nauczy. Pamietam jak dostałem zrypkę za moje fantastyczne zdjęcia ptaków. Niestety fantastyczne to one były tylko w moich oczach ;-) Ale koledzy naprostowali. Oczywiście lekko wyśmiali. Potem trafiło się kilka sensownych komentarzy i jakoś poziom moich zdjęć przyrodniczych drgnął ;-)
W zdjęciach okolicznościowych jestem niereformowalny i nadal uważam, że robię je fantastyczne :mrgreen::mrgreen: a oglądający się nie znają. Dlatego od kilku miesięcy nie pokazuję już zdjęć na forum. I nie zamierzam.
Czy dział dla początkujących jest potrzebny? Uważam, że to dublowanie niepotrzebne działów. Szczególnie, że mało tam zdjeć się znajdzie, bo nawet ci, którzy kupili wczoraj lustrzankę dziś uważają, że robią dobre zdjecia [ nawet ślubne ] wiec pokazywanie ich w dziale amatorskim będzie im ubliżało ;-)
Jak chcesz pokazać swoje zdjęcia to pokaż je w odpowiednim dziale istniejącym już na forum. Tylko napisz, że robisz zdjecia od wczoraj, masz 18 lat i jesteś dziewczyną ;-) zobaczysz ile pozytywnych komentarzy zbierzesz ;-) ;-)
albo wkręć się do jakiegoś TWA,
lub mów wszystkim, że taki masz styl, to twoja wizja, tak miało być, bo to był twój zamiar, a wogóle to używasz aparatów analogowych lub tych na literkę L.
grudzinsky
06-03-2012, 00:45
niewiele się zmienia, TWA w krajobrazie jak było od lat tak jest ;-)
Jak chcesz pokazać swoje zdjęcia to pokaż je w odpowiednim dziale istniejącym już na forum. Tylko napisz, że robisz zdjecia od wczoraj, masz 18 lat i jesteś dziewczyną ;-) zobaczysz ile pozytywnych komentarzy zbierzesz ;-) ;-)
albo wkręć się do jakiegoś TWA,
lub mów wszystkim, że taki masz styl, to twoja wizja, tak miało być, bo to był twój zamiar, a wogóle to używasz aparatów analogowych lub tych na literkę L.
no i dyskusje mozna zamknac ;) rycerza odpowiedzial na wszystkie pytania w kilku zdaniach i to jakich trafnych :mrgreen:
Jeśli chodzi o pytanie jakbym to widział, to na wielu forach funkcjonują takie działy jak "newbie", "piaskownica", "przedszkole" dla pytań/tematów związanych z podstawami, a obok nich funkcjonują subfora szczegółowe dla ludzi bardziej zaawansowanych. Tak właśnie widziałbym rozwiązanie tego problemu od strony technicznej - czyli jeden dział na zdjęcia osób, które same zdają sobie sprawę, że są amatorami i chcą ten stan rzeczy zmienić.
Teraz niestety sytuacja jest taka jakbyśmy byli na dobrej uczelni wyższej, a raz na jakiś czas pojawiał się ktoś z pytaniem z zakresu podstawówki. Takiej osobie nie jest potrzebna zaraz porada profesora - wystarczy, że na fotkę spojrzy osoba mająca ogólne pojęcie o fotografii i coś doradzi.
No ale chyba wychodzi, że jednak za radą rycerza będę pisała udając fajną osiemnastkę ;-)
widzisz jak się szybko uczysz ;-)
(...)
No ale chyba wychodzi, że jednak za radą rycerza będę pisała udając fajną osiemnastkę ;-)
No to poprosimy jakiś autoportret na początek. :D
stoodent1
06-03-2012, 13:39
Forum już ma swoją formę taka ingerencja w jego strukturę uważam że jest nie potrzebna.
Nasze "pstryki" pokazują jaką mamy wrażliwość, poczucie estetyki, spojrzenie na świat i wreszcie umiejętności.
Umiejętności możemy tylko podnosić poprzez rzeczową i dobitną krytykę.
Musimy mieć dystans do swoich zdjęć bo mi może się podobać co zrobiłem ale innym nie, bo mogę nie widzieć swoich błędów.
Dlatego uważam że nasze zdjęcia muszą stawać w szranki z najlepszymi!
Ten dystans musi być widoczny żeby pokazywał nam gdzie jesteśmy i na jakim etapie ;)
No to poprosimy jakiś autoportret na początek. :D
Trzeba uważać o co się prosi bo czasami się może spełnić ;-)